Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista - Uutisarkisto
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisarkisto

Tutustu myös näihin sivuihin:
Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* Uutisarkisto 
Jehovan todistajien lapset

Oikeuskomiteat

Karttaminen

Henkilötietolaki

Miten Vartiotorniseura kerää rahaa?

Vuosi 1975, ennusteluMuita aiheita:
   Tunnelmia Helsingin venäjänkielisestä konventista
28.06.2017 Johanneksen poika

Juhannuksen aikana Helsingin jäähallissa puhuttiin venäjää toisin kuin aikaisempina vuosina. Tämä ylimääräinen aluekonventti valmisteltiin kiireellisellä aikataululla. Venäjän korkeimman oikeuden langettama kielto sai Venäjän Jehovan todistajista pienen joukon valitsemaan Suomen kokoontumispaikaksi, koska Venäjällä ei konventteja voida pitää. Konventissa oli läsnä noin 4000 Jehovan todistajaa, suurin osa Venäjältä, mutta myös Suomesta olivat luonnollisesti paikalla ne, jotka venäjän kielen hallitsevat.

Konventin teema oli Älä luovuta. Se onkin varsin ajankohtainen teema, kun ajattelee tilannetta Venäjällä. Jehovan todistajien tilanne on tukala. Koteja ja valtakunnansaleja poltetaan, Jehovan todistajia irtisanotaan työpaikoistaan, koululaisia kiusataan vanhempien uskonnon takia eivätkä nuoret JT-miehet enää kelpaa siviilipalvelukseen. Luonnollisesti kokoukset on kielletty, ja Vartiotornin sanoman kertominen voi johtaa vankeustuomioon.

Suomalaiset Jehovan todistajat uhrasivat paljon rahaa ja aikaa järjestääkseen konventin ja tarjotakseen Venäjältä tulleille vieraille majoituksen ja kuljetuksen konventtiin jokaisena kolmena konventtipäivänä. Venäläiset arvostivat tätä suurta vieraanvaraisuutta. Tämä tuli selväksi myös MTV:n uutisessa, jossa yksi Venäjän Jehovan todistajien johtohahmoista Yaroslav Svulskiy kertoi olevansa liikuttunut suomalaisten uskonveljien tuesta.Venäjänkielisessä Helsingin konventissa oli luonnollisesti täsmälleen samanlainen ohjelma kuin kaikissa muissakin aluekonventeissa, joita pidetään ympäri maailman. Konventissa oli toki muutamia erikoispiirteitä, jotka johtuvat siitä, että Jehovan todistajien toiminta Venäjällä on kielletty. Turvallisuussyistä puhujien sukunimiä ei esitelty. Puhujista ilmoitettiin pelkät etunimet. Tämä oli varmasti hyvä järjestely, ettei kukaan nimensä takia joudu kotimaassaan vaaraan. Poikkeuksena tässä nimiasiassa oli amerikkalainen hallintoelimeen kuuluva veli Mark Sanderson. Hän esiintyi sekä etu- että sukunimellään.

Toinen erikoinen piirre oli se, että konventista lähtiessä sunnuntaina piti venäläisten vieraiden luovuttaa rintamainoskorttinsa pois, etteivät ne vahingossa kulkeudu Venäjälle ja joudu rajalla tarkastuksessa viranomaisten käsiin.Sanderson osaa ainakin jonkin verran venäjää, mutta hän piti puheensa englanniksi, ja se tulkattiin venäjäksi. Ensimmäisenä konventtipäivänä hän tosin puheensa alussa puhui muutaman lauseen myös venäjää.

Venäjänkielisessä konventissa kastettiin 33 uutta Jehovan todistajaa.

Konventin ulkoinen olemus näytti suurin piirtein samalta kuin vastaavissa suomenkielisissä konventeissa. Pukukoodi oli sama. Miehillä oli puvuntakit, kauluspaidat, solmiot ja suorat housut. Naisilla oli yllään hame tai mekko. Yleisesti ottaen venäläisten pukeutuminen on erittäin siistiä ja kaunista, mutta vaatimatonta. Samanlaista kilpavarustelua ja suoranaisia ylilyöntejä kuin suomalaisilla JT-sisarilla ei näy ollenkaan venäläisten keskuudessa. Kaikesta näkyy, että rahaa ei ole tuhlattavaksi asti, mutta ihmiset silti haluavat näyttää näteiltä.

Konventissa oli mukana normaaliin tapaan myös nuoria ja lapsiperheitä. Lastenvaunuosastollakin oli vilskettä. Tosin ei ole varmaa, kuinka moni lapsiperheistä oli Venäjältä ja kuinka moni Suomesta.

Suomen Jehovan todistajien "isokenkäisistä" paikalla oli ainakin Jukka Ropponen.

Sunnuntaina Mark Sanderson piti luonnollisesti konventin loppupuheen. Sen teema oli Odota sitä – – Se ei myöhasty! Puhe perustui Habakukin 2. luvun jakeeseen 3, jossa sanotaan näin:

(Habakuk 2:3)  – – Sillä näky on vielä määräaikaa varten, ja se rientää kiihkeästi kohti loppua, eikä se valehtele. Vaikka se viipyisikin, odota sitä, sillä se toteutumalla toteutuu. Se ei myöhästy.

Loppupuheessa oli melko paljon "lopun ajan tunnelmaa". Harmagedonin odotus oli hallissa käsinkosketeltavaa. Loistavana puhujana Mark Sanderson sai yleisön pysymään koko ajan innostuneena ja valppaana. Yleisö myös palkitsi puhujan kättentaputuksin ja välillä nauramalla äänekkäästi, kun Sanderson murjaisi myös vitsejä, vaikka Venäjän tilanteessa ei olekaan mitään naurun aiheita. Puhuja kuitenkin onnistui hyvän maun rajoissa ja tuntui nauttivan kovasti puhuessaan suurelle venäjänkieliselle joukolle. Tunne oli varmasti myös molemminpuolinen.

Voit kuunnella muutamia otteita loppupuheesta, joka on pidetty englanniksi ja tulkattu venäjäksi. Kuuntele täältä:
 

 
Takaisin arkistosivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity