Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista - Uutisarkisto
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisarkisto

Tutustu myös näihin sivuihin:
Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* Uutisarkisto 
Jehovan todistajien lapset

Oikeuskomiteat

Karttaminen

Henkilötietolaki

Miten Vartiotorniseura kerää rahaa?

Vuosi 1975, ennusteluMuita aiheita:
   Helsingin Sanomat kirjoitti Jehovan todistajasta, joka jäi kiinni homoudesta ja erotettiin
20.09.2017 Johanneksen poikaHelsingin Sanomat oli valinnut otsikon pitkän kaavan mukaan ja rajusti: ”Ehtivät he sen sanoa, että olen mätäpaise” – Tom-Kristian Heinäaho kasvoi Jehovan todistajaksi ja nousi liikkeen vanhimmistoon, mutta sitten runokilpailu paljasti hänen salaisuutensa.

Juttu alkaa näin: Tom-Kristian Heinäaho kasvoi Jehovan todistajaksi. Hän salasi homoseksuaalisuutensa seurakunnalta samalla kun eteni sen vanhimmistoon. Lopulta eroottiset runot paljastivat hänet.


Tom-Kristian Heinäahon seksuaalinen suuntautuminen paljastui Jehovan todistajille, kun hän oli osallistunut homoeroottisilla runoilla kirjoituskilpailuun. (KUVA: AKSELI VALMUNEN / HS)Tom Kristian kertoo, että hän oli 2-vuotias, kun hänen äitinsä otti Jehovan todistajien kasteen. Vuotta myöhemmin myös hänen isänsä kävi kasteella.

Miten Tom-Kristianin usko kehittyi?

”En osaa edes sanoa, tapahtuiko oman uskon kehittymistä lapsena, uskoon vain kasvettiin. Se oli sellainen Pohjois-Korea-tyyppinen tilanne, että näin opetetaan, tämä usko on oikea ja muuta mahdollisuutta ei ole. Koko ympäristö ja suuri suku olivat Jehovan todistajia”, Heinäaho, 47, kertoo.

Koulussa Jehovan todistaja -lapsilla on vaikeuksia, jotka johtuvat Jehovan todistajien oppitulkinnoista. Näin ollen Tom-Kristian ei voinut tehdä äitien- ja isänpäiväkortteja eikä osallistunut jouluun liittyviin asioihin, koska joulua ei saanut viettää. Itsenäisyyspäivänäkin oli vaikeaa olla koulussa. Tom-Kristian kertoo:

”Aina en kestänyt painetta. Yhtenä itsenäisyyspäivänä, kun lippua kannettiin juhlasaliin, kaikki muut nousivat seisomaan ja ihmettelivät, miksi istun. Istuin, koska millekään ei saanut osoittaa sellaista kunnioitusta kuin Jumalalle. Maamme-laulun aikana nousin seisomaan, ja tunsin siitä pitkään hirveää syyllisyyttä.”Tom-Kristianin elämä keskittyi jehovantodistajuuteen. Hän vietti paljon aikaa valtakunnansalilla. Siihen aikaan oli kokoukset kolme kertaa viikossa. Ja ovilla piti käydä saarnaamassa. "Se oli koko elämä", sanoo Tom-Kristian.Helsingin Sanomat kertoo, että kun Heinäaho oli 17, perhe muutti Mäntästä Helsinkiin. Teini-iässä hän alkoi saada enemmän vastuuta seurakunnassa.

Tom-Kristian on aina nauttinut esiintymisestä. Niinpä hänestä tuli hyvä puhuja seurakuntaan. Seurakunnan vanhimmiston jäsenenä hän piti puheita jopa suurissa konventeissa.

Heinäaho kertoo Hesarin jutussa, että homous ei ollut oma valinta. ”Olen tiennyt aina kristallinkirkkaana, että pidän miehistä eikä se ole oma valintani.”Jehovan todistajat opettavat, että homous on syntiä. Siksi monet kipuilevat Jehovan todistajien seurakunnissa. Näin kävi myös Tom-Kristianille. Hän joutui kantamaan mukanaan salaisuutta, josta ei voinut seurakunnassa puhua. Tämä johti kaksoiselämän viettämiseen.

Tom-Kristian kertoo: ”Pikku hiljaa Helsinkiin muuttamisen jälkeen aloin löytää seuraa. Sitä kautta aloin kyseenalaistaa muitakin Jehovan todistajien opetuksia.”

Miten homoseksuaali saattoi olla Jehovan todistajien oikeuskomiteassa tuomitsemassa muita? Helsingin Sanomat kertoo siitä näin:

Hän eli yli 20 vuotta kaksoiselämää. Julkisessa elämässään hän istui vanhimmistossa ja oli mukana myös oikeuskomiteoissa. Komitea kokoontuu, jos joku seurakuntalainen on tehnyt syntiä.

”Ihmisten kuulustelut olivat törkeitä. Monesti ne liittyivät seksiin. Olen ollut kuulustelemassa esimerkiksi raiskattua naista ja masturboinutta miestä. Raiskausta yritettiin vierittää naisen niskoille. Poliisille puhumista ei suositeltu. Aktit käytiin läpi hyvin yksityiskohtaisesti.”Heinäahon mielestä se, että miehet istuvat tenttaamassa yksityiselämästä, on suorastaan oksettavaa.

”Jos ei olisi katunut, olisi erotettu seurakunnasta. Piti pyytää anteeksi ja luvata parantaa tapansa. Siinä sitten ylistettiin, kuinka rakkaudellisia olemme.”

Heinäaho eli ristiriidassa. Toisaalta hänestä tuntui, ettei ihmisiä saa kohdella niin kuin komiteoissa. Toisaalta hänen koko elämänsä oli Jehovan todistajien parissa. Hänellä ei myöskään ollut muita töitä kuin todistajien palveleminen. Tuntui, ettei ollut pakotietä.

Lopulta Heinäaho istui itse komitean edessä kuulusteltavana. Hän oli kirjoittanut homoeroottisia runoja ja osallistunut erääseen kirjoituskilpailuun. Joku oli löytänyt tekstit netistä.

”Tajusin, ettei tästä pääse pakoon. Komiteassa intettiin niin kauan, että tunnustin tehneeni runot ja olleeni suhteissa miesten kanssa.”

Kuulustelu oli Heinäahon mukaan lyhyt.

”Ehtivät he sen sanoa, että olen mätäpaise, joka pitää puhkaista seurakunnasta. He kysyivät myös, onko seurakunnassa muita homoja. He haluaisivat auttaa heitä.”

Heinäaho vastasi, ettei tiennyt muista homoseksuaaleista.

Tom-Kristian erotettiin seurakunnasta vuonna 2003. Sen jälkeen hän ei ole kuullut mitään monista sukulaisistaan ja läheisistään.

”Kerran yksi veljistäni tuli vastaan kadulla. Hän ei tervehtinyt.”

Heinäahon pikkuveli jäi pois Jehovan todistajista samoihin aikoihin. Hän teki itsemurhan vuonna 2006.

”Koen, että hänen masennuksensa ja itsetuhoisuutensa oli suureksi osaksi lahkosta johtuvaa.”

Erottamisen jälkeen Heinäaho tunsi olevansa vapaa, mutta toisaalta sitä seurasi yksinäisyys. Vähitellen hän alkoi löytää uusia ystäviä ja harrastaa teatteria. Puolison Heinäaho löysi Euroviisufanit-yhteisöstä.

Tom-Kristian kertoo, että vaikka Jehovan todistajien käsitykset seksuaalisuudesta muuttuisivat, hän ei usko, että hän palaisi seurakuntaan.Helsingin Sanomien juttuun oli taas haastateltu tavan mukaan Jehovan todistajien tiedottajaa Veikko Leinosta. Ja tavan mukaan hän taas valehteli. Miten?

Leinonen sanoi mm. nämä paikkansapitämättömät asiat:

1) ”Jokaisella on henkilösuoja yksityiselämänsä asioihin sekä omantunnon- ja yksilönvapaus.”

2) Oikeuskomitean on Leinosen mukaan tarkoitus auttaa vaikeuksiin joutunutta kristittyä ja ylläpitää seurakunnan rauhaa.

3) ”Rikoksen uhria kehotetaan ottamaan yhteyttä poliisiin tai asianomaiseen viranomaiseen.”

4) Jehovan todistajien sivustolla sanotaan, etteivät he karta entisiä jäseniään. Tätä korostaa myös Leinonen.

5) Hän kuitenkin huomauttaa, että Raamatussa kehotetaan ”pitämään silmällä” tai karttamaan sellaisia, jotka ”haluavat toimia vastoin Raamatun periaatteita”. Leinosen mukaan karttaminen tarkoittaa uskonnollisten siteiden katkeamista, ei lähimmäisenrakkauden poistumista.

Leinosen haastattelu paljasti taas vääristelyn, joka on tunnusomaista muutenkin Jehovan todistajien järjestölle. Seurakunnan sisäpuolelle annetaan aivan erilaista informaatiota kuin seurakunnan ulkopuolelle. Lehdistölle ei kerrota asioiden todellista luonnetta.

On hyvä vähän tarkastella Leinosen väitteitä.

Väite 1) ”Jokaisella on henkilösuoja yksityiselämänsä asioihin sekä omantunnon- ja yksilönvapaus.”

YLE julkaisi 29.03.2015 jutun, jonka otsikko oli: "Entinen Jehovan todistaja seuraajistaan: He odottivat ulko-ovellakin, kiersivät taloa ja menivät ikkunoiden ohi."

Tässä jutussa ammutaan alas Leinosen mainotama henkilösuoja yksityiselämän asioihin. YLE:n juttu alkaa näin: "Yle Uutisten saamat kirjeet kertovat, minkälaisia tapoja Jehovan todistajilla on käytössä jäsentensä tarkkailuun ja seuraamiseen. Yhteisön entisten jäsenten kertomusten mukaan seuraaminen on ajanut ihmisiä esimerkiksi paniikkikohtauksiin. Jehovan todistajien tiedottaja väittää, että seurakuntien vanhimmat eivät tarkkaile jäseniä eivätkä opasta jäseniä tarkkailemaan toisiaan."


Lainauksia YLE:n jutusta:

Vanhimmat istuivat autossa asuntoni parkkipaikalla. Vuorotellen eri vanhimmat. Eniten siellä parkissa näkyi tyttöystävääni piirittäneen pojan perheen auto. Tyttöystävä tunnisti auton ja henkilötkin autosta.

Kyttäyskeikkojen aikaan perhe alkoi painostaa, että meidän pitää erota, kun seurustelumme ei ole terveellä pohjalla. Esimerkiksi ketään esiliinaa ei ole paikalla, ja vietämme liikaa aikaa yhdessä. Perheen vanhin jäsen alkoi soitella jopa 20 kertaa päivässä. Hän jätti vastaajaan viestejä ja tekstiviestejä asiasta.

Sitten he alkoivat jo odotella ulko-ovellakin, kiersivät taloa ja menivät ikkunoiden ohi.

- - -

Yle Uutisilla on hallussaan Jehovan todistajien seurakuntien vanhinten salainen ohjekirja. "Paimentakaa Jumalan laumaa" on vuodelta 2010 ja kirjan luvussa 5 kerrotaan muiden seurakuntalaisten seuraamisesta. Luku keskittyy ratkaisemaan sitä, tulisiko vanhinten muodostaa seurakunnan sisäinen oikeuskomitea.

Ohjekirjassa kirjoitetaan seuraamisesta ja vähintään kahdesta todistajasta seuraavasti:

"Syytetty on ollut todistetusti (ainakin kaksi todistajaa) koko yön samassa talossa vastakkaista sukupuolta olevan kanssa (tai samassa talossa homoseksuaaliksi tiedetyn henkilön kanssa) sopimattomissa olosuhteissa."

"Vanhinten on käytettävä hyvää arvostelukykyä arvioidessaan tapausta, ennen kuin he muodostavat oikeuskomiteaa. Olivatko kyseiset kaksi henkilöä kahden kesken koko yön? Onko todisteita siitä, että kyse on romanttisesta suhteesta? Voisiko tapahtuneen taustalla olla ymmärrettäviä syitä, kuten odottamaton hätätilanne?"

"Mikäli lieventäviä asianhaaroja ei ole, oikeiskomitea muodostettaisiin pornei'aan viittaavan voimakkaan aihetodisteen perusteella."

"Syytetyn asenne saattaa osoittaa, että on jopa kyse häpeämättömästä käytöksestä."

YLE:n uutisen pääsee lukemaan tämän linkin kautta.

Väite 2) Oikeuskomitean on Leinosen mukaan tarkoitus auttaa vaikeuksiin joutunutta kristittyä ja ylläpitää seurakunnan rauhaa.

Yleensä näin ei ole. Oikeuskomiteassa yritetään painostaa syytetty käyttäytymään niin kuin järjestö määrää. Jos syytetty ei tähän taivu, hänet erotetaan, ja kaikki hänen JT-sukulaisensa ja -ystävänsä hylkäävät hänet loppuelämän ajaksi, ellei hän palaa seurakuntaan takaisin. Kohdassa 1 Leinonen väitti, että seurakunnan jäsenillä olisi nämä oikeudet: "omantunnon- ja yksilönvapaus". Tätä ei yksinkertaisesti ole. On pakko mukautua kaikkiin niihin sääntöihin, joita hallintoelin antaa. Vartiotorni sen vahvistaa:

Vartiotorni 15.11.2009 sivu 14:

Älkäämme koskaan kyseenalaistako sanoin tai teoin Jehovan nykyään käyttämää viestintäkanavaa (4. Moos. 16:1–3).

Väite 3) ”Rikoksen uhria kehotetaan ottamaan yhteyttä poliisiin tai asianomaiseen viranomaiseen.”

Jehovan todistajien salaisten ohjeiden mukaan esimerkiksi lapsen seksuaalisen hyväksikäytön uhria tai tämän vanhempia tai raiskauksen uhria ei kertaakaan kehoteta ottamaan yhteyttä viranomaisiin tai terveydenhoitohenkilökuntaan. Sen sijaan ohjeissa pyydetään useaan kertaan ottamaan yhteyttä Jehovan todistajien haaratoimiston lakiosastoon. Tämän tiedon voi tarkistaa mm. täältä:


Väite 4) Jehovan todistajien sivustolla sanotaan, etteivät he karta entisiä jäseniään. Tätä korostaa myös Leinonen.

Tämä aihe on paljon jauhettu julkisuudessa ja aina on todettu Leinosen valehtelevan. Miksi hän valehtelee? Sen hän tietää itse. Mutta tässä on totuus erotettujen karttamisesta:


Tähän voisi laittaa vaikka kuinka monta todistetta siitä, että Jehovan todistajien on pakko karttaa entisiä jäseniä, olivatpa nämä erotettuja tai itse eronneita. Mutta lisätään vielä aivan uunituore karttamisopetus. Tällä viikolla arkipäivän kokouksissa jokaisessa Jehovan todistajien seurakunnassa maailmanlaajuisesti käsitellään tai on jo käsitelty aihetta:

”Ole uskollinen jos joku sukulaisesi erotetaan” (7 min): Keskustelu kuulijoiden kanssa.

Löydät tuon aineiston täältä.

Tuon ohjelman aikana katsotaan vuoden 2016 konventeissa näytetty video, joka käsittelee sukulaisen erottamista ja karttamista.

Väite 5) Hän kuitenkin huomauttaa, että Raamatussa kehotetaan ”pitämään silmällä” tai karttamaan sellaisia, jotka ”haluavat toimia vastoin Raamatun periaatteita”. Leinosen mukaan karttaminen tarkoittaa uskonnollisten siteiden katkeamista, ei lähimmäisenrakkauden poistumista.

Leinonen vääristelee ja valehtelee tässä niin että korvat heiluu. Hän itse lukee ääneen Vartiotorniseuran virallisilla sivuilla siitä, kuinka tärkeää on katkaista muutkin siteet kuin vain hengelliset ja uskonnolliset. Hän sanoo mm. näin: "Emme ole tekemisissä erotettujen kanssa hengellisissä emmekä muissakaan yhteyksissä. Vartiotornissa 15.11.1981 todettiin sivulla 25: ”Pelkästään jonkun tervehtiminen voi olla ensi askel keskustelun tai ehkä jopa ystävyyden alkuunpääsyyn. Haluaisimmeko me ottaa tätä ensimmäistä askelta erotetun henkilön suhteen?

Onko todella tarpeen välttää kaikkea yhteydenpitoa? Kyllä on, monestakin syystä."
 


Ja sitten takaisin Helsingin Sanomien juttuun. Helsingin Sanomat oli haastatellut muitakin kuin vain Tom-Kristian Heinäahoa ja Veikko Leinosta. Aini Linjakumpu oli yksi heistä.

Hesarin tekstistä suora lainaus:

Uskonnollisissa liikkeissä suhtautuminen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin vaihtelee. Yleensä konservatiivisimpia ovat kaikkein tiiveimmät yhteisöt, kuten Jehovan todistajien ja vanhoillislestadiolaisten yhteisöt, toteaa uskonyhteisöjä tutkinut politiikantutkija Aini Linjakumpu Lapin yliopistosta.

”Nykyisessä puhetavassa on otettu sellainen näkökulma, ettei homoseksuaalista ihmistä sinänsä tuomita. Mutta jos homoseksuaalista orientaatiota alkaa toteuttaa, sitä pidetään tuomittavana.”

Uskontojen uhrien tuki UUT ry:n toiminnanjohtaja Joni Valkila sanoo, että seksuaalivähemmistöihin kuuluvilla on huonoin tilanne niissä yhteisöissä, joissa ”syntinen” eristetään läheisistään karttamisen vaatimuksella.

Kaikissa konservatiivisissa uskonyhteisöissä sosiaalista eristämistä ei välttämättä vaadita, mutta välit läheisiin voivat silti viiletä tai katketa. Hän sanoo, että esimerkiksi helluntailaisten ja muiden karismaattisten uskontokuntien piirissä on ongelmia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyen.

Silloin joutuu miettimään, peittääkö seksuaalisen suuntautumisensa vai menettääkö läheisensä.
 

  
Lue Helsingin Sanomien juttu kokonaan täältä.
 

 
Takaisin arkistosivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity