Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista - Uutisarkisto
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisarkisto

Johanneksen pojan uutissivut, arkistoTutustu myös näihin sivuihin:
Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* Uutisarkisto 
Jehovan todistajien lapset

Oikeuskomiteat

Karttaminen

Vuosi 1975, ennustelu

Verikysymys 
Muita aiheita:
      Kodin kuvalehti: "Uskon, että äiti kaipaa minua"
11.03.2018 Johanneksen poika

08.03.2018 ilmestyneessä lehdessä on 6-sivuinen juttu stand up -koomikko Jani Salosta. Lehti kertoo, että lapsena Jani Salo kierteli ovilla kertomassa ihmisille paratiisista. Teini-iässä hän jätti uskonyhteisön ja joutui siksi luopumaan myös perheestään.

Janin elämän traagisuudesta kertoo tämä ote jutusta:

Isä kuoli syöpään pari vuotta sitten. Äiti soitti minulle, kertoi asiasta ja pyysi, että tulisin hautajaisiin. Vastasin, että tulen mielelläni, jos äiti haluaa pitää yhteyttä myös hautajaisten jälkeen. Äiti sanoi, ettei voi. Päätin olla menemättä. Ajattelin kunnioittaa isän muistoa muulla tavalla ja join yksikseni yhden shotin.

Jani Salon lapsuudessa on paljon samoja piirteitä kuin muidenkin Jehovan todistaja -perheessä kasvaneilla lapsilla. Sitouttaminen Jehovan todistajien yhteisöön alkaa jo varhain. Siihen kuuluu pakollisia kokouksia ja myös ovelta ovelle saarnaamista. Jani aloitti saarnaamisen jo kahdeksanvuotiaana. Puheita hän piti valtakunnansalissa heti kun oppi lukemaan.Kodin kuvalehti kertoo, että Jehovan todistajien uskonto hallitsi kodin elämää, kaikkea. Kokouksia oli kolme kertaa viikossa.

Jani kertoo:

Joka viikko kiertelimme koko perhe vieraiden ovien takana jakamassa uskonnollisia lehtisiä ja virittelemässä keskustelua. Pari tuntia oli sopiva kertaurakka, useampana päivänä viikossa. Palvelustyöhön käytetystä ajasta raportoitiin seurakuntaan.Jani kertoo hävenneensä saarnaamistyötä. Samalla hän pelkäsi, että oven avaa joku tuttu. Nolointa olisi ollut törmätä vanhingossa luokkakaveriin.

Koska Jani oli syntynyt Jehovan todistaja -perheeseen, oli luonnollista, että joulua ja syntymäpäiviä ei vietetty. Jani ei myöskään saanut noina päivinä mitään lahjoja, mutta hän sai kyllä niitä muina aikoina. Mieleen jääviä lahjoja olivat radio-ohjattava auto ja Commodore 64 -tietokone.

Jani teki kaiken elämässään miellyttääkseen äitiä ja varsinkin isää. Hän ei uskaltanut kertoa heille ajatuksistaan ja epäuskostaan. Hän kantoi sisällään taakkaa. Hän ei uskonut, että viimeinen taistelu lähestyy ja sen jälkeen kaikki oikeamieliset saisivat asua paratiisissa.

Jani tiesi, että jos hän puhuu seurakunnassa epäuskostaan, hän joutuu seurakunnan johtajien puhutteluun. Ja jos hän ei kadu, hänet erotetaan seurakunnasta.

Jani muutti 17-vuotiaana kotoa. Siitä alkoi uudenlainen elämänvaihe, jossa ravintolat tulivat tutuiksi. Hän kävi enää harvoin kotona. Isä pyysi lähtemään kokouksiin, mutta Jani ei enää lähtenyt.

Janista tuntui, että he vain esittivät perhettä. He eivät koskaan puhuneet suoraan mistään.

Kun isä sai tietää, että Jani seurustelee jonkun tytön kanssa, isä antoi Janille kaksi vaihtoehtoa. Valitse koti tai tyttöystävä.

Jani otti mukaan putkikassillisen vaatteita ja muutti pois. Myöhemmin hän kirjoitti seurakunnalle erokirjeen. Hän tiesi, että kun eroilmoitus on luettu seurakunnassa, kaikki sukulaiset ja ystävät lakkaavat pitämästä yhteyttä. Jani menetti myös oman perheensä. Häneltä meni kaikki kerralla. Hänestä tuntui, ettei häntä ollut enää olemassa äidille, isälle, siskoiille ja suvulle.

Jani oli oman elämänsä kanssa lievästi sanottuna hukassa. Hän juhli murheitaan pois, mutta sitten hän löysi teatterin. Hän pääsi myös kokeilemaan stand up -komiikan tekemistä.Kuuden vuoden aikana Jani on tehnyt noin 400 stand up -keikkaa. Helmikuussa Janin sketseistä ilmestyi elokuva nimeltä Herätkää" Stand Up -spesiaali.

Nyt Jani asuu Orivedellä tyttöystävänsä, Olli-kissan ja Ylermi-hamsterin kanssa. Jani sanoo, että asioista avautumisen taitoa pitää vielä harjoitella. Hän on perinyt puhumattomuuden isältä. 

  
Osta Kodin kuvalehden irtonumero ja lue juttu kokonaan siitä tai lue Kodin kuvalehden digilehti täältä.
 
 

 
Takaisin arkistosivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity