Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista - Uutisarkisto
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisarkisto

Johanneksen pojan uutissivut, arkistoTutustu myös näihin sivuihin:
Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* Uutisarkisto 
Jehovan todistajien lapset

Oikeuskomiteat

Karttaminen

Vuosi 1975, ennustelu

Verikysymys 
Muita aiheita:
      Ilkka: "Vapautuslaki toimii osittain myös kiristävänä elementtinä"
15.03.2018 Johanneksen poika

Ilkka-lehti oli haastatellut Tonya, joka oli Jehovan todistaja suorittaessaan siviilipalveluksen. Hän ei saanut siitä mitään rangaistusta, koska Jehovan todistajien oppi siviilipalveluksesta oli muuttunut vuonna 1996. Sen jälkeen kuka tahansa Jehovan todistaja on voinut halutessaan suorittaa siviilipalveluksen. Ennen vuotta 1996 siviilipalveluksen suorittanut Jehovan todistaja olisi erotettu seurakunnasta.

Suomessa vain harva Jehovan todistaja suorittaa siviilipalveluksen, koska heidät on vapautettu siitä. Vapautuslaki on nykyisin täysin turha ja muita ihmisiä syrjivä. Jos nykyinen Jehovan todistajia suosiva laki kumottaisiin, Jehovan todistajat menisivät siviilipalvelukseen myös Suomessa niin kuin monissa muissakin maissa.

 Tony, 38, erosi Jehovan todistajista vuonna 2003, koska ei uskonut yhteisön avioliittoon tähtäävään seurustelumalliin. - Eroaminen antoi vapauden. Näin jälkeenpäin voi todeta, että kun on ollut suljetun yhteisön jäsen ja yhteisön mielenhallinnassa, tietää, mitä vapaus todella tarkoittaa. Kuva: Ilkka.

Saara Nyystilä
Seinäjoki

- Asiasta tietämättömän korviin voi kuulostaa hienolta, että joku ryhmä on saanut vapautuksen asepalveluksesta sen takia, että he ovat yhtenäisen järkkymättömiä vakaumuksessaan, mutta se on vain pintaa kokonaisuudesta, kertoo Tony, 38, entinen Jehovan todistaja.

Hän uskoo, ettei vapautuslakia säädettäessä ole ymmärretty, millaista lakia ollaan oikeasti säätämässä. Tonyn mielestä laki on paitsi epäoikeudenmukainen, mutta siihen liittyy myös psykologisia tekijöitä, joita julkisessa keskustelussa ei vielä toistaiseksi ole otettu huomioon.

Jehovan todistajaksi tullakseen nuoren täytyy mennä kasteelle, joka otetaan viimeistään murrosiässä. Sitä ei voi perua ja se vaikuttaa koko loppuelämään.

Tony pohtii, mitkä ovat asepalvelusta lähestyvän nuoren todelliset valinnanmahdollisuudet. Jos kastettu nuori päättäisi suorittaa asepalveluksen, henkilö erotettaisiin seurakunnasta ja hän tulisi läheisten sekä koko yhteisön hylkäämäksi.

- Ottaen huomioon Jehovan todistajien pyrkimyksen sitouttaa lapset ja nuoret yhteisöön kasteella, vapautuslaki voi olla yksi motivaatio mennä kasteelle tai jatkaa yhteisössä, vaikka ei enää tuntisi sitä omakseen.

Tony teetti aiheesta jopa kyselyn entisten Jehovan todistajien vertaistukiryhmässä. Kysymys oli, vaikuttiko vapautuslaki päätökseen mennä kasteelle tai jatkaa Jehovan todistajana, vaikka oli herännyt ajatus, ettei todistajuus ole välttämättä oma juttu.

Vastaajia oli 25, joista 46 prosenttia vastasi, että vapautuslaki vaikutti huomattavasti päätökseen. Yhtä suuri osuus vastasi, että laki ei vaikuttanut. Kahdeksan prosenttia koki, että laki vaikutti osittain.

Saadakseen lykkäyksen tai vapautukseen oikeuttavan todistuksen seurakunnasta, Jehovan todistajan on oltava säännöllinen julistaja, joka tarkoittaa, että hänen täytyy esittää kuukausittain raportti yhteisölle tehdystä julistustyöstä.

Todistus täytyy luovuttaa kutsuntalautakunnalle kolmen vuoden välein, kunnes täyttää 29 vuotta ja saa vapautuksen.

- Vapautuslaki toimii siis osittain myös kiristävänä elementtinä, jolla yhteisö saa pidettyä nuoret miehet aktiivisina seurakunnissa.

Tony päätti kasteen jälkeen suorittaa siviilipalveluksen, sillä siten hänen ei enää tarvinnut miettiä, onko hän aktiivinen tai toimeton julistaja.

- Siviilipalvelus on sallittua. Se suoritetaan monissa muissakin maissa. Todistajat haluavat ymmärrettävästi täällä pitää kiinni saavutetuista eduista ja suhtautuvat siksi nihkeästi ajatukseen siviilipalveluksesta.

Hänen mielestään saavutetuista eduista on pidetty kiinni jopa rehellisyyden kustannuksella.

- Joissain lausunnoissa on maalattu sellainen mielikuva, että jos vapautuslaki kumotaan, palataan aikaan, jolloin kaikki Jehovan todistajat joutuivat järjestäen vankilaan. Se ei pidä missään nimessä paikkaansa.

Tonyn mielestä nykyinen tilanne on tasa-arvon kannalta sietämätön.

- Se oli sitä jo silloin, kun vapautuslaki säädettiin, mutta koska Jehovan todistajat eivät ole enää vuoden 1996 jälkeen olleet totaalikieltäytyjiä, kuten he olivat vapautuslakia säädettäessä, vapautuslaki on entistäkin perusteettomampi.

Tony uskoo, että jos vapautuslaki kumoutuisi, siviilipalvelus alkaisi yhtäkkiä maistua Jehovan todistajille.

- Miksi kukaan aktiivinen Jehovan todistaja edes valitsisi siviilipalveluksen, kun vapautuslaki on olemassa? 

  
Ilkan internetsivut täällä.
 
 

 
Takaisin arkistosivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity