Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista - Uutisarkisto
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisarkisto

Johanneksen pojan uutissivut, arkistoTutustu myös näihin sivuihin:
Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* Uutisarkisto 
Jehovan todistajien lapset

Oikeuskomiteat

Karttaminen

Vuosi 1975, ennustelu

Verikysymys 
Muita aiheita:
      Mielenhallinnan lopputulos: musiikkilevyt roskiin
30.04.2018 Johanneksen poika (Päivitetty kaksi kertaa)
Kuva: Pixabay

Jehovan todistajien järjestön sanelupolitiikka aiheuttaa monia käytännön asioita. Yksi konkreettinen esimerkki on se, että mielenhallinnassa kasvavat lapset ja nuoret eivät saa itse valita vapaasti sitä musiikkia, jota haluaisivat kuunnella. Aika ajoin lasten ja nuorten vanhemmat tai jopa seurakunnan vanhimmat voivat tarkastaa tavalla tai toisella, mitä musiikkia Jehovan todistaja -perheiden lapset ja nuoret kuuntelevat. Joissakin tapauksissa suuri määrä äänilevyjä on lentänyt roskiin.

Vuonna 1996 Herätkää! -lehdessä julkaistiin kirjoitus, joka oli nimetty näin: Vaihtoehtorock - onko se minua varten? Tuo kirjoitus oli suunnattu nuorille. Kirjoituksessa todetaan mm. näin:

Eräässä Time-viikkolehden tätä aihetta käsitelleessä kirjoitussarjassa selitettiin: ”Popkappaleet kertovat yleensä rakkaudesta, kun taas vaihtoehtomusiikin sanoitukset kertovat tavallisesti rajummista tunteista: epätoivosta, himosta, hämmennyksestä. – – Jos olet teini-ikäinen tai alle 30-vuotias, perheessäsi on todennäköisesti koettu avioero. Vaihtoehtomusiikista on tullut tunteiden ääniraita; se käy peittelemättä käsiksi hylkäämisen ja epäoikeudenmukaisuuden ratkaisemattomiin kysymyksiin.” Niinpä eräs 21-vuotias korkeakoulun levyjuontaja sanoikin: ”Se vetosi minuun ja tovereihini, koska meidän sukupolvemme suhtautuu niin välinpitämättömästi maailmaan. Meillä ei ole mitään odotettavaa koulun päätyttyä.”

Kun on kyse Jehovan todistajien kirjallisuudesta, on selvää, että jutussa varoitellaan nuoria tällaisesta musiikista. Herätkää! -lehti muistuttaa lukijoita:

Raamattu kertoo meille, että ”koko maailma on paholaisen [Saatana Panettelijan] vallassa” (1. Johanneksen kirje 5:​19). Sen ei siksi pitäisi olla sinulle yllätys, että musiikki on yksi niistä keinoista, joita Saatana käyttää johtaakseen nuoria harhaan. Tämän lehden ja sen sisarjulkaisun, Vartiotornin, aiemmissa kirjoituksissa on toistuvasti tuotu esille tämä tosiasia.* Ne varoitukset, joita on annettu heavymetal- ja rapmusiikista, soveltuvat myös vaihtoehtorockiin. Raamattu sanoo: ”Terävänäköinen harkitsee askeleitaan.” (Sananlaskut 14:​15.)

Siinä se taas tuli. Lehti pelottelee JT-nuoria Saatanalla. Lehdessä väitetään, että musiikki on yksi niistä keinoista, joita Saatana käyttää johtaakseen nuoria harhaan. Sitten lehdessä kysytään tutkivia kysymyksiä:

Mieti, miten kuuntelemasi musiikki vaikuttaa sinuun. Saako se sinut tuntemaan vihaa, kapinamieltä tai masennusta? Jos saa, nämä ovat varoitusmerkkejä, joita sinun ei pitäisi sivuuttaa! Miksi et etsisi sellaista musiikkia, joka rentouttaa ja rauhoittaa tai piristää sinua?

Kirjoituksen lopussa on tekstiruutu, joka kokoaa yhteen varoituksia musiikin kuunteluun:

Ohjeita musiikin valinnasta

◆ Tarkastele levyn kantta. Yleensä se kertoo sinulle paljon itse musiikista ja muusikoista. Sinun on syytä varoa levyä, jos sen kannessa kuvataan väkivaltaa, eriskummallisia vaate- ja hiustyylejä tai alastomuutta tai jos siinä on demonistisia merkkejä.

◆ Mieti, mikä on laulujen sanoma. Se paljastaa, millainen ajatusmaailma ja elämäntyyli muusikoilla on. Millaisia ajatuksia he haluavat sinun omaksuvan?

◆ Musiikin yleissointi ilmaisee, millä mielellä muusikot haluaisivat sinun olevan: alakuloinen, iloinen, uhmakas, sukupuolisesti kiihottunut, levollinen tai epätoivoinen.

◆ Mieti, millaiset ihmiset yleensä kuuntelevat kyseistä musiikkiyhtyettä. Haluaisitko, että sinut samastetaan siihen ihmisryhmään ja että sinulla ajatellaan olevan samanlaisia asenteita kuin heillä?
 


Juuri tämä artikkeli sai erään Jehovan todistajan reagoimaan. Tämä nimimerkki "Pelle Pelokas" kirjoittaa kokemuksistaan näin:

Muistan, kuinka jehovantodistaja-vuosina tuli jatkuvasti seurakunnassa ohjelmaa siitä, kuinka musiikki on turmiollista ja osa Saatanan maailman pahuutta. Tykkäsin älyttömästi alternative-rockista, mutta siitä jouduin luopumaan "valmennetun omantuntoni" turvin... Artikkeli Herätkää-lehdessä pureutui tähän, ja sai minut ”järkiini”, Syynäsin kaikkea, ja jos yhtään oli vihiäkin okkultisiin tai moraaliltaan löyhiin juttuihin, roskiin vaan.

R.E.M. -yhtye joutui liipasimen alle. Laulusolisti Michael Stipe oli homoseksuaali ja tämä musiikki henkii täten moraalittomuutta. Ihailin salaa tätä yhtyettä, mutta siitä oli pakko luopua, koska halusin Jehovan hyväksyntää ja pyhää henkeä, jotta voin kristittynä kasvaa ja kypsyä.

Jos joskus lankesin kuuntelemaan ”maailmallista” musiikkia, niin aamulla herätessä saattoi olla huono olo, itse kuvittelin sen johtuvan maailmallisen musiikin aiheuttamasta huonosta hengestä. Piti tehdä korjausliike ja syventyä Järjestön kirjallisuuteen. Vastamyrkky Saatanan hengelle, jonka vaikutuksen alaisuuteen olin joutunut.

Kontrolli ja itsensä tarkkailu oli jatkuvaa, ei siihen edes seurakuntaa tarvittu. Tunnustin ajatusrikoksen rukouksessa taivaaseen ja kun ponnistelin hengellisissä asioissa, sain hyvityksen ja saatoin jatkaa eteenpäin.
 

Kuva: YouTube (kuuntele musiikki YouTube-linkin kautta)Nimimerkki "Korn" kertoo oman tarinansa siitä, kun hän joutui painostuksen alaiseksi kuunneltuaan "vääränlaista" musiikkia:

Minun suhteeni musiikkiin jt-aikoina voidaan jakaa kolmeen vaiheeseen. 90-luvun alussa kun koululaisena lastenmusiikki alkoi kääntyä "aikuismaisempaan", kuuntelin samaa pop-musiikkia kuin muutkin nuoret. Vasta yläasteikäisenä löysin silloisen parhaan ystäväni kautta niin sanotun nu-metallin. Ystäväni oli (ja on edelleen) jt, mutta sitä kapinallisempaa sorttia, ja hänen musamakunsa oli enemmän hevimetallia. Nu-metalli iski minulla suoraan hermoon koska kärsin pahasta masennuksesta ja se auttoi sanottamaan omia tunteitani.

Jossain vaiheessa tätä kapinallista ystävääni lähestyttiin seurakunnan taholta ja hän alkoi skarpata ja luonnollisesti puhui minuakin hiljalleen luopumaan omasta musiikkikokoelmastani. Minulle se musiikki oli kuitenkin kirjaimellisesti elinehto ja 2000-luvun vaihteen mukana kuvioihin tuli suomiräpin underground-tyylit, jotka taas sanoittivat sitä kuulumattomuuden tunnetta jota koin. Olin irtolainen, koska ystäväni skarppasivat mutta minä en pystynyt. Perheeni oli ihan hajalla, joten en saanut sieltä juurikaan minkäänlaista vastetta.

Paitsi yhdellä kertaa kun edesmennyt isäni löysi uudelleen haalimani Kornin levyt ja pakotti minut tuhoamaan ne. No, se sai minut puolustamaan sitä musiikkia kovemmin ja ostin ne pian uudelleen. Sen jälkeen muutinkin pian pois kotoa eikä musiikkiini enää kajonnut kukaan.

Muutamia vuosia myöhemmin kun isänikin jäi hiljalleen pois jt-touhuista (entinen vanhin, joten ei mitään kaunista katseltavaa) hänkin löysi "rankemman" musiikin ja pyysikin anteeksi omaa käytöstään. Hänkin nimittäin löysi musiikista välineen parantaa vanhoja haavojaan, valitettavasti liian myöhään.

Kulutin paljon myös sarjakuvia ja kirjoja. Olen nekin kokoelmat hävittänyt kolmeen kertaan. Rehellisyyden nimissä kerrotakoot että viimeinen oli osa minimalismi-projektiani joten ei liity jt-hommiin mitenkään.

Se positiivinen juttu tässä oli että opin tiedostamaan musiikin vaikutuksen itseeni. Nyt osaan säädellä sen avulla omia tuntemuksiani ja kokemuksiani. Kaikkihan vaikuttaa omaan ajatteluun, tiedosti sitä tai ei.
 

Kuva: YouTubeNimerkki "Marjaana" kertoo, että hänen tapauksessaan tietynlaisen musiikin kuunteleminen lopulta aloitti purkautumisprosessin Jehovan todistajista. Hän halusi kuunnella Metallican musiikkia, mutta sitä paheksuttiin. Tässä "Marjaanan kertomus:

Oli vuosi 2004-2005 ja olin kiinnostunut kuuntelemaan Metallicaa, joka oli yksi isäni (ei jt) suosima yhtye. Hän kuunteli myös muutenkin hieman raskaammaksi luokiteltua musiikkia. Tiesin, että osa Jehovan todistajan seurakunnan jäsenistä piti raskaampaa musiikkia arvelluttavana, joten pidin asian omana asianani.

Tutkin siihen aikaan erään tienraivaajasisaren kanssa, joka oli kotonani ollut ja nähnyt musiikkivalikoimamme. Kun kerroin hänelle, että minulla on ollut kurkussa ns. palan tunne, hän ehdotti vakavissaan että kyse voisi olla siitä, että isäni omistamissa levyissä on demoneita ja ne sen aiheuttavat. Hän lopulta kysyi, olenko itse sitä musiikkia kuunnellut ja kun tämän myönsin, hän kauhistui ja oli sitä mieltä, että turvallisinta olisi hankkiutua levyistä eroon. Mainitsin, että en voi vaikuttaa isäni musiikkimakuun ja kyseenalaistin demoneiden läsnäolon levyissä, sillä isäni oli normaali ja voi hyvin. Tienraivaajasisar vakavissaan sanoi, että se voi johtua siitä, että isäni maailmallisena on jo niin demoneiden vaikutuksen alaisena, että ei enää edes huomaa niiden vaikutusta. Olin tyrmistynyt, että isästäni puhuttiin minulle tuohon sävyyn -  pelkän musiikkimaun takia! Kenenkään lapsen ei pitäisi kuulla, että hänen vanhempansa ovat demonin vallassa.

Syyllisyydentuntoisena en sitten uskaltanut kuunnella Metallicaa vähään aikaan, sillä ko. sisar puhui tästä minulle lisäksi puolisonsa kanssa, joka oli samaa mieltä. Kuitenkin lopulta päädyin suomentamaan näitä "saatananpalvonnasta kertovia" lauluja niin löysin ainoastaan voimakkaita vertauskuvia ja voimakkaita tunteita. Taidetta. En saatanaa tai demoneita.

Olin tuolloin teini-ikäinen ja vaikka suhtautuminen musiikkiin kuulostaa pieneltä asialta, se osin aloitti purkautumisprosessin Jehovan todistajista.


Kuva: YouTubeNimimerkki "Sai uskomaan tähän maailmaan" piti myös Metallicasta. Mutta hänellä oli myös kotimainen suosikkiyhtye, Yö. Yön Joutsenlaulu oli liikaa tämän nimimerkin äidille. Tässä tuo kokemus:

Ihastuin lapsena täysin Joutsenlauluun. Se oli mielestäni jotain todella kaunista ja koskettavaa. Äiti sai sitten siivotessa tietää että mitä siinä lauletaan. Hänen mielestä "Saa toiset uskomaan kai Jumalaan, toiset saatanaan" oli aivan liikaa. Hän hävitti samantien koko kasetin. Onni olla hevari isoveli joka opetti kuuntelemaan Metallicaa ym hevibändejä. Äiti uskollisesti hävitti kaikki mitä löysi. Tykkäsimme kuunnella radio mafiaa ja siellä ollutta listaa. Tämä tuotti äidille paljon harmaita hiuksia. Mutta opittiin kuuntelemaan salaa. Jos äiti olisi saanut päättää niin olisimme kuunnelleet mattia ja Teppoa, Sillanpäätä, Olavi virtaa.
 

Kuva: YouTube
 


1990-luvun alkupuolen Herätkää! -lehdissä oli runsaasti varoituksia "kristityille nuorille sopimattomasta musiikista". Luonnollisesti Vartiotorniseura esittää tämänkin asian täysin mustavalkoisena. Kolmella sanalla tiivistettynä: "Rock on Saatanasta". Tässä pari lainausta tuon ajan lehdistä:

*** Herätkää! 1991 8/3 s. 31 Säädyttömyys musiikissa ***

”ROCKYHTYEIDEN pyhä tehtävä – loukata mahdollisimman monia vanhempia – käy yhä vaikeammaksi kulttuurissa, joka muuttuu julmemmaksi päivä päivältä”, sanottiin äskettäin U.S.News & World Report -lehden pääkirjoituksessa. Siinä mainittiin kuitenkin, että jotkin rockyhtyeet vastaavat tähän ”jo turtuneiden järkyttämisen haasteeseen” käyttämällä vielä hätkähdyttävämmän karkeaa kieltä – eivät vain musiikissaan vaan myös itselleen valitsemissaan nimissä.
- - -
Joidenkin nykyajan muusikkojen ja arvostelijoiden normit ovat varmasti kaukana Raamatun viisaasta neuvosta: ”Älköön suustanne lähtekö mitään ala-arvoista puhetta.” (Efesolaisille 4:29) Musiikin ystävien, niin nuorten kuin vanhojenkaan, ei ole myöskään hyvä päästää sellaista säädyttömyyttä korviinsa.

*** Herätkää! 1992 8/11 s. 6 Tasapainoinen näkemys viihteestä ***

Musiikki: Rap- ja heavy-metal-esitysten sanoituksissa ihannoidaan naisten seksuaalista halventamista ja hyväksikäyttöä, väkivaltaa ja toisia rotuja ja poliisia kohtaan tunnettavaa vihaa ja jopa saatananpalvontaa.
- - -
Rock-tähti Prince on lauluissaan ylistänyt veljen ja sisaren välistä sukurutsaista suhdetta. Musiikkivideot usein lisäävät tämänkaltaiseen törkeään siveettömyyteen visuaalisen ulottuvuuden. Poptähti Madonnan video Justify My Love on niittänyt mainetta sillä, että siinä kuvataan sadomasokismia ja homoseksuaalista käyttäytymistä.

Tuollaisten jyrkkien tekstien takia nimimerkki "Marlen" kertoo, kuinka hän tuhosi omia levyjään ollessaan Jehovan todistaja -nuori:

Minulla oli paljon levyjä, jotka lensivät roskiin kun olin 17 v ja Herätkää! -lehdessä oli juuri ollut kirjoitus musiikin vaaroista. Heitin siis levyt roskiin ihan itse, koska olihan Herätkää! lähes toinen Raamattu. Niin ja huomauttihan eräs veli vanhin myös, että onko ne kaikki mielestäni ihan OK. Siinä meni monen moista levyä. Mun veli oli vielä vuosien jälkeen katkera siitä, että heitin Pink Floydin levyt roskiin. Vaikka siis omiani heitin.


Kuva: YouTube
 


Joskus joku Jehovan todistaja on joutunut heittämään pois musiikkilevyjä niin paljon, että se on ollut merkittävä asia taloudellisesti. Näin kävi mm. nimimerkille "Witchtower". Hän kertoo kokemuksistaan näin:

JT-aikana minulla alkoi todella pahat pakkoneuroosioireet. Aluksi luulin, että kaikki johtuu musiikista, joten hävitin kaikki heavy metal levyni demonipelon takia. Noin 2000 euron edestä levyjä suoraan roskiin! Psyykeongelmani ei kuitenkaan loppunut siihen vaan jatkui jopa pahempana, vaikka yritin seurakunnan sisällä olla parempi julistaja ja tehdä enemmän kenttätyötä yms...

Sen jälkeen aloin tajuta, että sairastumiseni johtui suurelta osin uskonnosta. Siitä alkoi sitten prosessi, joka kesti vuosia ja pääsin lopulta eroon tuosta uskonnosta.

 

Kuva: YouTube
 


Lainataan muutama ote lisää Vartiotorniseuran kirjallisuudesta. On täysin selvää, että hallintoelin haluaa tulkita musiikkia ja musiikkityylejä niin, että se voi tuomita jotkut musiikkityylit "satanismin" apuvälineiksi. Samalla se kontrolloi Jehovan todistajien musiikkimakua ja määrää sen, mitä ei saisi kuunnella.

*** Vartiotorni 2011 15/2 s. 30-31 kpl 11-12 Vihaatko laittomuutta? ***

11 Musiikilla ja siihen liittyvillä sanoituksilla voi olla voimakas vaikutus tunteisiimme ja sitä kautta kuvaannolliseen sydämeemme. Musiikki itsessään on Jumalan lahja, ja sillä on jo kauan ollut sijansa tosi palvonnassa (2. Moos. 15:20, 21; Ef. 5:19). Mutta Saatanan hallitsema jumalaton maailma suosii musiikkia, jossa ylistetään moraalittomuutta (1. Joh. 5:19). Miten voit saada selville, saastuttaako kuuntelemasi musiikki sinua?

12 Voisit aluksi kysyä itseltäsi: Ylistetäänkö kuuntelemissani lauluissa murhaamista, aviorikosta, haureutta ja jumalanpilkkaa? Jos lukisin niiden sanoja jollekulle, ajattelisiko hän, että vihaan laittomuutta vai että sydämeni on saastunut? Emme voi väittää vihaavamme laittomuutta, jos päätämme kuunnella sitä ihannoivia lauluja. Jeesus sanoi: ”Se, mikä tulee suusta ulos, lähtee sydämestä, ja se saastuttaa ihmisen. Esimerkiksi sydämestä lähtee pahoja järkeilyjä, murhia, aviorikoksia, haureudentekoja, varkauksia, vääriä todistuksia, rienauksia.” (Matt. 15:18, 19; vrt. Jaak. 3:10, 11.)

*** Herätkää! 1994 22/9 s. 6 Huumeet ja heavy-metal-musiikki – satanismin apuvälineitä ***

Huumeet ja heavy-metal-musiikki – satanismin apuvälineitä

DENVERIN yliopiston humanististen tieteitten instituutin johtaja Carl A. Raschke kirjoittaa: ”Ei ole yllättävää, että huumeista, heavy-metal-musiikista, raakuudesta ja järjettömästä väkivallasta on kaikista tullut tunnuksia, jotka liehuvat ihmiskunnan lohduttomuuden yllä lähestyessämme ’Saatanan aikakauden’ kolmatta vuosikymmentä.” Hän lisää: ”Joku voi sanoa, että heavy-metal-rock merkitsee satanisteiksi itseään kutsuville samaa, mitä gospelmusiikki kristinuskolle. Hyvin harvat kääntyvät kristinuskoon pelkästään kuuntelemalla gospelmusiikkia radiosta. Heavy-metal on kuitenkin erittäin vahva lisäkannustin. Se antaa hyväksymyksensä kaikelle sille inhottavalle, mihin lapset ovat jo sotkeutuneet.”

Tennesseen yliopistossa työskentelevä lääkäri Paul King sanoi lausunnossaan, jonka hän antoi Yhdysvaltain senaatin edessä heavy-metal-musiikista, että suuri osa häiriintyneistä nuorista suosii musiikissaan ”epäsovinnaisia aiheita: väkivaltaa, vihaa, kapinallisuutta, karkeaa seksiä, naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ja Saatanan ylistämistä. Tällainen musiikkimaun suuntautuminen on vielä todennäköisempää silloin, kun nuorten elintapoihin sisältyy huumeidenkäyttö.” Kingin mukaan heavy-metal-musiikki ylistää pahuuden voimaa. Heavy-metal-musiikissa ”pahuuden ihannointi kohoaa konserttien aikana uusiin korkeuksiin”, hän sanoi.

*** Vartiotorni 1999 1/9 s. 10 kpl 9 Nuoret – vastustakaa maailman henkeä ***

9 Turmiollinen musiikki on ollut Raamatun ajoista lähtien Saatanan keino kiihottaa ihmisiä epäpuhtaaseen käytökseen (vrt. 2. Mooseksen kirja 32:17–19; Psalmit 69:12; Jesaja 23:16). Ei siksi ole yllättävää, että suosittua on sellainen musiikki, jossa on seksuaalisesti viettelevät – elleivät avoimesti seksistä puhuvat – sanat sekä rienauksia ja raju, kiihottava rytmi.

*** Vartiotorni 2007 1/10 s. 29 kpl 14 Vapaaksi linnustajan pyydyksistä ***

Meidän täytyy varoa Saatanan virittämää epäterveen viihteen ansaa sen kaikissa muodoissa, olipa kyse television saippuaoopperoista, väkivaltaisista videopeleistä tai moraalittomista musiikkivideoista.
 
 

 
Takaisin arkistosivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity