Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista - Uutisarkisto
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisarkisto

Johanneksen pojan uutissivut, arkistoTutustu myös näihin sivuihin:
Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* Uutisarkisto 
Jehovan todistajien lapset

Oikeuskomiteat

Karttaminen

Vuosi 1975, ennustelu

Verikysymys 
Muita aiheita:
      Hämeenlinnan erikoispuhe - hypetystä ilman todellista merkitystä?
21.05.2018 Johanneksen poika
Kuva: JW Broadcasting

Tammikuussa 2018 Suomen Jehovan todistajien seurakunnissa ilmoitettiin, että Jehovan todistajien päätoimiston edustaja Christopher Mavor tulee Hämeenlinnaan pitämään puhetta toukokuussa. Monet Jehovan todistajat ovat odottaneet siitä asti tätä puhetilaisuutta suurella mielenkiinnolla. Tulisikohan puheen yhteydessä jotain uutta? Kerrottaisiinko kansainvälisestä tilanteesta mielenkiintoisia tietoja?

Lauantaina 19.05.2018 kello 15 alkaen tuo tilaisuus alkoi. Hämeenlinnan konventtisaliin oli ahtautunut toista tuhatta Jehovan todistajaa kuuntelemaan. Ohjelma välitettiin video- ja ääniyhteyden avulla moniin Suomen seurakuntiin. Lisäksi sitä voitiin seurata Virossa, Latviassa, Liettuassa ja Valko-Venäjällä.

Osoittautuiko tämä tilaisuus arvokkaaksi? Palasivatko Jehovan todistajat koteihinsa tyytyväisinä kuunneltuaan yli kahden tunnin mittaisen ohjelman, joka Hämeenlinnan konventtisalissa esistettiin, vai kokivatko he tilaisuuden vain "hypetyksenä" ja hengen nostatuksena?

Huomautus!
Mitä on "hypetys"? Voit katsoa sen merkityksen täältä ja täältä.Ennen kuin varsinainen puhuja Mavor pääsi ääneen, tilaisuudessa oli kaksi "täyteohjelmaa". Ensimmäisen piti Suomen haaratoimiston edustaja Ari Hakkarainen englannin kielellä. Hän kertoi Suomen haaratoimiston hallinnoimalta alueelta kokemuksia ja tilastotietoja.

  
Kuva: YLE

Hakkarainen kertoi, että Jehovan sana menee nopeasti eteenpäin. Todisteena tästä Hakkarainen kertoi joitakin tilastotietoja.

Tämän palvelusvuoden aikana Valko-Venäjällä on raportoitu neljänä eri kuukautena kaikkien aikojen ennätys julistajien kokonaismäärässä. Hakkaraisen mukaan nyt vallitsee erinomainen tienraivaushenki. Valko-Venäjällä 20 prosenttia julistajista on tienraivaajia. Suomessa tämän palvelusvuoden aikana on ollut kolmena eri kuukautena kaikkien aikojen ennätysmäärä tienraivaajia. Lukumäärä on nyt 2132. Myös Virossa saavutettiin kaikkien aikojen ennätys tienraivaajien lukumäärässä. Veljet ja sisaret ovat erittäin innokkaita palveluksessa. Hakkaraisen mukaan innokkuus on erityisen tärkeää nyt, koska loppu on hyvin lähellä.

Hakkarainen kertoi lyhyesti myös 2017 elokussa Turussa sattuneesta traagisesta tapahtumasta. Jehovan todistaja -sisar menetti henkensä. Se liikutti kaikkia todistajia ympäri maailman. Hakkarainen mainitsi sen tuen ja myötätunnon, jota veljet ja sisaret ovat osoittaneet. Koska Jehovan todistajat ovat olleet rohkeita, eivätkä ole antaneet periksi, se on koitunut suureksi todistukseksi, summasi Hakkarainen. Turun kaupungin asukkaat myös käyvät edelleen ilmaisemassa kannustusta ja tukea Turun esittelypisteellä. Viranomaiset ovat halunneet auttaa ja ovat antaneet turvallisen paikan torilla todistajille, jossa he voivat todistaa.

Hakkarainen kertoi, että viime helmikuussa järjestettiin erittäin mielenkiintoinen tapahtuma Itä-Suomen yliopistossa Joensuussa. Sen aihe oli uskonnonvapaus. Tähän konferenssiin osallistui tutkijoita ja lakimiehiä. Jehovan todistajista puhuttiin konferenssissa paljon. Kun he puhuivat Venäjän tämänhetkisestä uskonnonvapaustilanteesta, puhuttiin Jehovan todistajista ja käytettiin heitä esimerkkeinä. Koko maailma tietää, mitä Jehovan todistajille nyt tapahtuu Venäjällä.
 


Seuraavaksi oli Vartiotornin tutkistelu. Se esitettiin puheena. Puheen piti Antti Hakamäki. Tutkittava aineisto löytyy maaliskuun 2018 tutkittavasta Vartiotorni-lehdestä sivulta 14 alkaen. Aihe oli: Vieraanvaraisuus - miellyttävä ja tarpeellinen osa elämää. 


Kuva: JW.ORG

Puhuja mainitsi kolme asiaa, joita tässä puheessa tarkastellaan:
  1. Miksi seurakunnissa on tarvetta vieraanvaraisuudelle?
  2. Mitä tilaisuuksia meillä on olla vieraanvaraisia?
  3. Mikä voisi estää meitä olemasta vieraanvaraisia, ja miten voimme voittaa nämä esteet?
On vaikea löytää sellaista puhetta, johon ei saada mahdutettua maailman lopun odotusta. Niinpä vieraanvaraisuus-aiheeseenkin oli saatu lopun ajan varoitukset mukaan. Tässä on suora lainaus Hakamäen puheesta:

Pietari mainitsi, että kaiken loppu on tullut lähelle. Olkoon teillä hellittämättömän harras rakkaus. Olkaa vieraanvaraisia toisianne kohtaan. Se auttaisi meitä menemään näiden kriittisten aikojen yli. Se on niin ihmeellinen lääke.Antti Hakamäki antoi muutamia esimerkkejä, miten Jehovan todistajat voivat osoittaa vieraanvaraisuutta:

Mitä tilaisuuksia meillä on olla vieraanvaraisia?

Kokouksiin tulevat uudet. Ota heidät vieraanvaraisesti vastaan. Ja erityisesti meidän veljet ja sisaret seurakunnassa. Tarjoa ateria, jotain pikkupurtavaa heille. Tai voisitko jäljitellä Gaiusta? Ottaa vierailevia veljiä joskus vieraaksi tarjoamalla aterian, kahvia, teetä. Tai pitkäaikaiset vieraat. Ehkä nyt aluekonventtien yhteydessä. Voitko tarjota majoitusta jollekin konventtivieraalle? Ehkä kierrosvalvojalle, tienraivauskoulun oppilaalle, rakennusryhmässä toimiville ystäville. Hieno tilaisuus! Sitten meillä on seurakuntaan muuttavat ystävät. Tarjoa heille jokin ateria tai vietä heidän kanssaan aikaa tai vapaa-aikaa. Autat heitä sopeutumaan uuteen seurakuntaan, saamaan uusia ystäviä.

Hakamäki painotti, että tarjoilujen ei tarvitse olla monimutkaisia. Rakkauden ilmapiiri, kiintymys ja huomaavaisuus ovat ratkaisevan tärkeitä asioita.Sitten ohjelma jatkui. Mutta vielä ei ollut Mavorin puheen aika. Ensin oli pari ilmoitusta, joista toinen sisältyy joka ikiseen konventtiin ja erikoiskokoukseen.

Tässäkin tilaisuudessa kerättiin rahaa, sekä seteleinä että muovikorteilla. Tällainen ilmoitus luettiin:

Arvostatko mahdollisuuttasi tukea maailmanlaajuista saarnaamistyötä? Niille, jotka haluavat antaa rahallista tukea, eri puolilla konventtisalia on lahjalaatikoita, ja myös etäyhteydellä olevissa paikoissa. Täällä Hämeenlinnassa on myös mahdollista lahjoittaa maksukortilla. Maksupääte sijaitsee aulassa yleisönpalvelupistettä vastapäätä.


Kuva: Pixabay
 


Kun lahjoitusasiat oli saatu ilmoitettua, puhujalavalle käveli päätoimiston edustaja Christopher Mavor. Hän puhui aiheesta Laula iloiten Jehovalle. Puheen aikana laulettiin pari laulua malliksi.

  
Kuva: JW Broadcasting

Perinteiseen tapaan erikoispuhetilaisuuden pääpuhuja toi terveisiä. Ne saapuivat hänen mukanaan hallintoelimeltä ja USA:n Betel-perheeltä. Matkalla Suomeen Mavor oli vieraillut myös Skandinavian haaratoimistossa Tanskassa. Luonnollisesti sieltäkin tarttui mukaan terveiset Suomeen.

Mavor toisti puheensa alkupuolella samaa "mantraa", jota lähes jokaisessa Jehovan todistajien kokouksessa ja konventissa hoetaan: "Elämme kriittisiä aikoja, joista on vaikea selviytyä". Hän vertasi nykyisten Jehovan todistajien tilannetta ensimmäisen vuosisadan kristittyjen tilanteeseen.

Mavor luki otteen Efesolaiskirjeen 5. luvusta. Jakeissa 18 ja 19 sanotaan näin:

(Efesolaisille 5:18, 19)  – – täyttykää alati hengellä ja puhukaa toisillenne psalmein ja Jumalan ylistyksin sekä hengellisin lauluin ja laulakaa ja soittakaa sydämessänne Jehovalle – –

Mavor painotti sitä, että Jehovan palvontaan on aina liittynyt laulaminen. Se oli välttämätöntä, jotta Jehovalle voitaisiin tuottaa kunniaa seurakunnan edessä.

Mavor luki sitten 1. Aikakirjaa.

(1. Aikakirja 25:7)  Ja heitä sekä heidän veljiään, joita oli valmennettu laulamaan Jehovalle, kaikkia taitajia, oli lukumäärältään yhteensä kaksisataakahdeksankymmentäkahdeksan.

Laulajat olivat Mavorin mukaan ammattimuusikoita, jotka ylistivät Jehovaa.

Puhuja mainitsi, että viime vuosina "uskollinen orja" on korostanut laulamisen merkitystä kristillisessä elämässä. Nuo laulut auttavat hänen mukaansa Jehovan todistajia pysymään uskollisina näinä kriittisinä aikoina. Laulut muistuttavat Jehovan todistajia niistä periaatteista, joiden mukaan täytyy elää.

Miksi Jehovan todistajat tarvitsevat uusia lauluja? Puhuja vastasi näin:

Annetaan Jehovan vastata tähän kysymykseen. Avaa Psalmi 98:1.

(Psalmit 98:1)  Laulakaa Jehovalle uusi laulu, sillä ihmeellisiä tekoja hän on tehnyt. Hänen oikea kätensä, niin, hänen pyhä käsivartensa, on hankkinut hänelle pelastuksen.

Tämä ilmaus "uusi laulu" toistuu useita kertoja Raamatussa. Siinä viitataan niihin mahtaviin tekoihin, joita Jehova tekee kansansa puolesta. Kenties mieleesi tulee Ilmestyskirjan 14. luku, jossa kerrotaan ylösnousseista voidelluista, että he laulavat uutta laulua. Miksi he laulavat uutta laulua? Jos ajattelet, mitä he ovat kokeneet. He kuolivat uskollisina, mutta silmänräpäyksessä heidät herätettiin kuolemattomuuteen taivaaseen. He ovat osa Jumalan valtakuntaa, he seisovat Jeesuksen Kristuksen rinnalla, näkevät Jehova Jumalan omin silmin. Millaisia tunteita heidän sisällään mahtaakaan olla? Se oli heille uusi kokemus. Heidän täytyy saada laulaa siitä. Suurenmoinen pelastusteko oli tehty heidän hyväkseen.

Kenties suureen joukkoon kuuluvien mieleen tulevat ne uudet laulut, joita laulamme, kun pääsemme uuteen maailmaan. Me säilymme elossa suuresta ahdistuksesta ja näemme Harmagedonin. Laulammekohan me uusia lauluja uudessa maailmassa? Tottakai laulamme! Jehova on säilyttänyt meidät elossa todella vaikeiden aikojen läpi. Olemme itse nähneet hänen pelastavan kätensä omassa elämässämme. Tottakai meidän täytyy laulaa uusia lauluja.


Mavor halusi laulaa yhden laulun kirjasta Laula iloiten Jehovalle. Laulu 27 on nimetty Odotamme Jumalan poikien ilmitulemista. Niinpä puhetilaisuuden kuulijat nousivat seisomaan ja lauloivat tämän laulun.

Mavor sanoi, että Jehovan todistajat pitävät erityisesti niistä lauluista, jotka kertovat Valtakunnan tulevista siunauksista. Puhuja otti esimerkiksi laulun numero 139, Näe itsesi uudessa maailmassa. Hän kutsui tätä laulua "erityislauluksi", koska siinä kerrotaan, mitä Jumalan lupaamassa uudessa maailmassa on mahdollista kokea. Jehova haluaa, että näemme itsemme paratiisissa. Niinpä Mavor laulatti yleisöä toisenkin kerran.

Laulun jälkeen Mavor sanoi: "Se oli todella kaunista".

Puheen ehkä mielenkiintoisin piirre koski Ruotsissa tehtyä tutkimusta.

Mavor kertoi, että laulaminen vaikuttaa ihmisiin fyysisesti, tunneperäisesti ja hengellisesti. Hän sanoi, että on tunnettua, että kun ihmiset laulavat kuorossa, niin siinä tapahtuu jotain suurta. Eräät ruotsalaiset tutkijat halusivat perehtyä tähän. Oli noin 15 kuorolaulajaa, joihin kiinnitettiin sykemittarit kaikille. Heidän piti laulaa kolme laulua. Sykemittareista saadut tiedot kerättiin. Niistä saatiin selville kiinnostavia asioita. Nämä kuorossa laulaneet oppivat hengittämään yhtä aikaa, mikä tahdisti heidän sydämensykkeensä. Siitä tulee suurenmoinen ykseyden tunne. Nyt kun laulajat säätelevät hengitystään, sillä on heihin rauhoittava, tyynnyttävä vaikutus. Ja tätä hengitystä täytyy säädellä silloin, kun musiikissa on pitkä jakso. Monissa Jehovan todistajien lauluissakin on tällaisia. Niitä laulaessamme säätelemme hengitystä, se rauhoittaa, ja nyt aivoistamme lähtee viestejä keuhkoihin ja sydämeen. Ja se säätelee myös tunteita. Ja näiden tutkijoiden loppupäätelmä kuului: Kun lauletaan yhdessä, niin silloin lauletaan samaan tahtiin toisten kanssa, ja sydän tulee samaan tahtiin. Ja tällä on suuri vaikutus, kun olemme veljien ja sisarten parissa. Laulamme yhdessä ja vähän keinummekin tuon laulun tahdissa, ja siksi "uskollinen orja" onkin antanut selvää ohjausta siihen, että olemme aina valmiita laulamaan laulujamme konventeissa ja kokouksissa.

Valtakunnan laulujen laulamisella on tärkeä osa siinä, että Jehovan todistajat pysyvät uskollisina Jehovalle. Näin vakuutti Christopher Mavor puheessaan. Hän sanoi, että Jehovan todistajia tullaan vihaamaan. Jehovan todistajat tulevat saamaan osakseen vainoa. Niin tapahtui Jeesukselle ja hänen apostoleilleen. Sitten Mavor otti esimerkin Raamatusta. Paavali ja Silas oli vangittu, ja heitä kohdeltiin huonosti.

(Apostolien teot 16:22-24) Ja ihmisjoukko nousi yhdessä heitä vastaan, ja revittyään heiltä päällysvaipat hallintoviranomaiset antoivat käskyn piestä heitä raipoilla. Annettuaan heille monia iskuja he heittivät heidät vankilaan ja käskivät vanginvartijan pitää heitä visusti vartioituna. Koska hän sai sellaisen käskyn, hän heitti heidät sisempään vankilaan ja kiinnitti heidät jalkapuuhun.

Mavor heitti ilmaan kysymyksen: Miten he pystyisivät pysymään uskollisina? Vastaus löytyisi Raamatusta, seuraavasta jakeesta 25:

(Apostolien teot 16:25) Mutta keskiyön vaiheilla Paavali ja Silas rukoilivat ja ylistivät Jumalaa lauluin; niin, vangit kuuntelivat heitä.

Puhuja kiinnitti huomion kahteen asiaan. Paavali ja Silas olivat opetelleet ulkoa lauluja. He eivät pelkästään laulaneet vaan lauloivat täysin rinnoin niin että kaikki vangit kuulivat heidät.

Mavor pyysi kuulijoita asettumaan samanlaiseen tilanteeseen kuin Paavali ja Silas. Sitten hän kysyi: "Minkä laulun laulaisit?" On tärkeää miettiä tätä.

Puhuja kertasi, että viime aikoina "uskollinen orja" on kehottanut meitä hommaamaan laukun, johon kokoamme välttämättömät tarvikkeet, jos meidän täytyy lähteä nopeasti. Sitä kutsutaan "selviytymisrepuksi". "Minkä laulun laittaisit tähän selviytymisreppuusi?". Näin kysyi Christopher Mavor. "Me elämme puhujan mukaan vaikeita aikoja. Me tarvitsemme laulun, joka auttaa meitä kestämään", sanoi puhuja.

Puheensa lopuksi Mavor kertoi, mitä Jehova haluaa palvelijoidensa tekevän:

Se, että laulamme ylistystä Jehovalle, on todella tärkeää. Älä ole huolissasi, jos et ole saanut mitään varsinaista opetusta laulamista varten. Eikä ole tarpeen järjestää ammattikuoroa ylistämään Jehovaa kokouksissa. Hän haluaa meidän kaikkien laulavan sydämestämme, ylistävän hänen suurenmoista nimeään. Hän vastaa antamalla meille henkeään ja siunauksia ja auttaa meitä näinä ahdistavina aikoina. Ja hän auttaa suuressa ahdistuksessa meitä. Joten käyttäkäämme kaikki tilaisuudet hyväksemme laulaaksemme iloiten Jehovalle.Koska Jehovan todistajat rakastavat numeroita, tilaisuuden lopuksi lueteltiin yhden henkilön tarkkuudella läsnäolijamäärät. Ensin kerrottiin niiden lukumäärä, jotka olivat seuraamassa puhetilaisuutta etäyhteyden päässä:
  • Vironkielisiä 1173
  • Suomi 13246
  • Latviankielisiä 307
  • Liettuankielisiä 910
  • Venäjänkielisiä 2911
Hämeenlinnan konventtisalissa oli ohjelmaa kuuntelemassa 1044.

Yhteensä tätä ohjelmaa oli kuuntelemassa 19591.

Lopuksi Hämeenlinnan konventtisalista lähetettiin terveisiä hallintoelimelle ja Yhdysvaltain Betel-perheelle.

Mikä oli tämän erikoiskokouksen anti?

Puhuja Christopher Mavor on erinomainen puhuja. Hän puhuu selkeästi ja innostuneesti. Hänen puhettaan on helppo kuunnella. Myös tulkkaus onnistui hyvin. Kaikki oli siis teknisesti hyvin. Mutta miten oli "hengellisen" annin suhteen? Saivatko kuulijat "vahvaa ruokaa"?

Valitettavasti tilanne oli sellainen, että kuka tahansa vanhin, joka on hyvä esiintymään, olisi voinut pitää kyseisen puheen. Ei siihen olisi tarvittu päätoimiston lähettämää puhujaa. Hän ei tuonut puheeseen mitään lisäarvoa siksi, että hänet oli USA:sta lähetetty. Puheessa ei kosketeltu kansainvälisiä ajankohtaisia asioita, ei tuotu esiin järjestön ongelmakohtia, ei kerrottu Venäjän tilanteesta, ei julkaistu uutta suomenkielistä Uuden Maailman käännöstä. Puhe oli 99-prosenttisesti "hypetystä" ja hengen nostatusta niin kuin usein ennenkin vastaanvanlaisten puheiden kohdalla.

Miksi sitten Mavor lähetettiin Suomeen? Siihen on hyvä syy, vaikka sitä ei suurelle yleisölle kerrota.

Syy, miksi Mavor Suomeen tuli, ei lainkaan liity Hämeenlinnassa järjestettyyn puhetilaisuuteen, se oli vain hänen vierailunsa "sivutuote". Näin oli varmasti myös Skandinavian haaratoimistovierailun kanssa. Aika ajoin, vähintään kerran vuodessa, päätoimistosta lähetetään eri haaratoimistoihin tarkkailijoita ja valvojia, jotka käyvät vakavia keskusteluja ja neuvotteluita haaratoimistokomiteoiden jäsenten kanssa. Ne koskevat haaratoimiston asioita ja hallintoa. Niissä käydään läpi haaratoimistojen vastuualueen ongelmia ja mietitään niihin ratkaisuja. Niissä suunnitellaan tulevaa. Venäjän läheisyys aiheuttaa Suomen tapauksessa sen, että varmasti myös Venäjän tilanne oli niiden aiheiden joukossa, joista Mavor täällä Suomessa keskusteli. Mennessään takaisin päätoimistoon hän laatii perusteellisen raportin Skandinavian ja Suomen haaratoimistojen asioista.

 
 

 
Takaisin arkistosivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity