Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista - Uutisarkisto
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisarkisto

Johanneksen pojan uutissivut, arkistoTutustu myös näihin sivuihin:
Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* Uutisarkisto 
Jehovan todistajien lapset

Oikeuskomiteat

Karttaminen

Vuosi 1975, ennustelu

Verikysymys 
Muita aiheita:
      Jehovan todistajat ovat Suomessa taas saaneet opetusta verestä
24.05.2018 Johanneksen poika
Kuva: Pixabay

Tämän viikon kokouksissa on käsitelty puolen tunnin ajan aihetta Veren fraktiot ja kirurgiset toimenpiteet.

Verikysymys on ollut Jehovan todistajille jo vuosikymmenien ajan eräänlainen uskonkoetus. Vaarantamalla oman elämänsä Jehovan todistaja osoittaa uskollisuutta Vartiotorniseuralle ja myös "uskolliselle ja ymmärtäväiselle orjalle", joka on nykytulkinnan mukaan sama kuin hallintoelin.

Mitä tällä viikolla Suomen seurakunnissa opetettiin?

Huomautus:

Naapurimaissa ei tutkittu tätä aihetta, heillä on tutkittavana uusi "Jeesus-kirja", jota ei ole vielä käännetty suomeksi.


Tässä muutamia lainauksia seurakuntien kokousten aineistosta:

Veren fraktiot ja kirurgiset toimenpiteet

  
Kuva: JW.ORG

Veren fraktiot. Fraktioita erotetaan veren neljästä pääkomponentista: punasoluista, valkosoluista, verihiutaleista ja plasmasta. Esimerkiksi punasolut sisältävät hemoglobiinia, joka on proteiini. Ihmisen tai eläimen hemoglobiinista valmistettuja tuotteita on käytetty akuutin anemian tai suuren verenhukan hoidossa.


- - -

Tulisiko kristittyjen hyväksyä hoidot, joissa käytetään veren fraktioita? Raamattu ei käsittele tätä asiaa yksityiskohtaisesti,  joten jokaisen täytyy ratkaista se Jumalan edessä omantuntonsa mukaisesti. Jotkut kieltäytyvät kaikista fraktioista sillä perusteella, että Jumalan Israelille antaman lain mukaan eläimen veri piti ”vuodattaa – – maahan” (5. Mooseksen kirja 12:22–24). Toiset kieltäytyvät kokoveren ja sen pääkomponenttien siirroista mutta saattavat hyväksyä hoidot, joissa käytetään jotain veren fraktiota.

- - -

Kirurgiset toimenpiteet. Näihin kuuluvat hemodiluutio eli veren laimentaminen sekä oman veren kierrätys. Hemodiluutiossa osa verestä johdetaan pois elimistöstä, korvataan plasmatilavuuden lisääjällä ja palautetaan myöhemmin potilaaseen. Oman veren kierrätyksellä tarkoitetaan leikkauksen aikana vuotavan veren talteenottoa ja palautusta.

- - -

Kun teet tällaisia toimenpiteitä koskevia ratkaisuja, kysy itseltäsi: Jos vertani ohjataan elimistöni ulkopuolelle ja sen virtaus voi jopa pysähtyä joksikin aikaa, salliiko omatuntoni minun pitää tätä verta edelleen osana minua, niin ettei sitä tarvitse ”vuodattaa – – maahan”? (5. Mooseksen kirja  12:23, 24.)

Kristityn täytyy itse ratkaista, miten hän sallii omaa vertaan käytettävän jonkin kirurgisen toimenpiteen aikana. Sama pätee lääketieteellisiin tutkimuksiin ja yleisesti käytössä oleviin hoitoihin, joissa potilaasta otetaan pieni määrä verta, sitä ehkä käsitellään jollain tavoin ja sitten se palautetaan elimistöön.
 

Kuva: JW.ORGJP-uutisten saamien tietojen mukaan eräässä JT-seurakunnassa erään seurakuntaan kuuluvan jäsenen vastauksessa oli poikkeuksellista rohkeutta ja rehellisyyttä. Hän sanoi omassa vastauksessaan suurin piirtein näin:

Minä olen itse miettinyt paljonkin sitä, että jos otan elimistööni fraktioita, niin voinko ottaa ne hyvällä omallatunnolla, kun ne on saatu verenluovutuksessa, jota en voi hyväksyä.

Tässä on asian ydin. On aivan turha pohtia, mitä fraktioita "hyvämaineinen" Jehovan todistaja voi oman omantuntonsa mukaan ottaa elimistöönsä. Nimittäin Jehovan todistaja ei voi oman omantunnon mukaan mennä luovuttamaan verta. Ja verenluovutuksen avulla niitä fraktioita voidaan saada. Ne erotetaan kokoverestä. Kukaan ei voi luovuttaa pelkkiä fraktioita. Se on ainakin tällä hetkellä käytännössä mahdotonta.

Jos verenluovutus on Jehovan todistajille ehdottoman kiellettyä, miten tuolla menetelmällä saadut fraktiot voivat kelvata Jehovan todistajille?

Keskustelin keväällä 2016 puhelimessa mm. tästä asiasta Jehovan todistajien tiedottajan ja sairaalatietopalvelun johtajan Veikko Leinosen kanssa. Tässä pieni ote keskustelusta:

VL: No, aika paljon sinulta näköjään tietoja puuttuu, ja toi on sen verran laaja kysymys, että sinä voit jatkaa sitä tietojen etsimistä. Siellähän on meillä JW.ORG:ssa ihan riittävästi tietoa tästä.

JP: Joo, mutta ei löydy sitä, että saadaanko sitä [fraktioita] muuten kuin kokoverenluovutuksessa. Nimittäin tässä on semmonen asia, että jos se saadaan vain kokoverenluovutuksessa, niin silloin käy niin, että Jehovan todistajille sallittuja fraktioita saadaan vain "maailmallisten" ihmisten verestä, koska Jehovan todistajille verenluovutus on kiellettyä. Ja tällöin tulee vähän semmonen ajatus, että se [fraktiot] on saatu kielletyllä menetelmällä, ja minä vertaisin sitä siihen, että menis varastetulla pyörällä kenttäpalvelukseen.

Jehovan todistajien järjestö on täysin hukassa tuon fraktioasian kanssa. Ja itse asiassa koko verensiirtokiellon kanssa.

Kun Raamatussa on mainittu, että verta ei saa syödä, se on täysin yksiselitteinen kielto. Ja tuossa tapauksessa veri on saatu tappamalla jokin eläin. Eläin on menettänyt elämänsä, ja sen verta ei saa syödä.

Verenluovutuksessa ja verensiirrossa on sen sijaan kyse täysin päinvastaisesta asiasta. Verenluovutuksella ja -siirrolla halutaan pelastaa elämää, ei tappaa. Elämän suojeleminen ja pelastaminen on erittäin arvokasta. Miksi tällainen keino ei saisi olla kristityn käytössä?

Sitä paitsi Raamattu ei puhu verenluovutuksesta ja -siirrosta mitään. Näitä toimenpiteitä ei ollut Raamatun kirjoittamisen aikaan edes keksitty.Fraktio-ongelmaa on käsitelty mm. tässä jutussa.

YLE on tehnyt vuonna 2017 kiinnostavan jutun siitä, mitä tapahtuu luovutetulle verelle. Voit lukea siitä täältä.
 

Lue lisää verikysymyksestä täältä.
 
 

 
Takaisin arkistosivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity