Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista - Uutisarkisto
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisarkisto

Johanneksen pojan uutissivut, arkistoTutustu myös näihin sivuihin:
Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* Uutisarkisto 
Jehovan todistajien lapset

Oikeuskomiteat

Karttaminen

Vuosi 1975, ennustelu

Verikysymys 
Muita aiheita:
      Konventit alkavat Suomessa, ensimmäisenä on vuorossa Tampere
03.06.2018 Johanneksen poikaAamulehden ennakkouutinen Tampereen ensimmäisestä konventista tuntuu jotenkin turhan mahtipontiselta. Sanamuodot ja lauserakenteet antavat lukijalle hieman vääristyneen kuvan asiasta. Mutta se ei toki ole ensimmäinen kerta, kun näin käy, kun haastatellaan Jehovan todistajien tiedottajia.

Aamulehden uutisotsikko oli muotoiltu näin: Pirkanmaan vuoden suurin seminaari kannustaa Jehovan todistajia rohkeuteen – konventti yhdistää 13 miljoonaa ihmistä 180 maassa.

Aamulehden otsikossa on kaksi ilmausta, joita ei oikein hyvällä tahdollakaan voi pitää sataprosenttisena faktana. Ensinnäkin konventista käytetään nimitystä "seminaaari", joka on hieman yliampuva termi tilaisuudelle, jossa kolmen päivän ajan jaetaan yksipuolista propagandaa. Miten seminaari määritellään? Wikipedia kertoo sanan merkityksestä näin:

Seminaari voi tarkoittaa seuraavia:
  • Seminaari, yliopistollinen kurssi, jossa opiskelijat pitävät esitelmiä toisilleen ja arvioivat niitä
  • Vierailevien luennoitsijoiden pitämä kurssi esimerkiksi täydennyskoulutuksen tai muun syventävän tiedon antamiseksi
  • Opettajaseminaari, kansakoulunopettajien valmistuslaitos
  • Pappisseminaari, roomalaiskatolisen ja ortodoksisen kirkon pappeinkoulutuslaitos
Konventti ei ole yliopistollinen kurssi. Siellä ei kouluteta opettajia eikä pappeja. Ainut määritelämän osa, joka edes jotenkin etäisesti muistuttaa konventtia, on tämä "Vierailevien luennoitsijoiden pitämä kurssi esimerkiksi täydennyskoulutuksen tai muun syventävän tiedon antamiseksi". Mutta tuotakaan konventti ei tarkkaan ottaen ole. Siellä toki vierailee luennoitsijoita, mutta he esittävät käytännössä sen saman asian kuin kaikissa muissakin konventeissa ympäri maailman, koska jokaiseen puheeseen ja ohjelman osaan on USA:n Jehovan todistajien hallintoelimen hyväksymä jäsennys, jossa on pysyttävä tiukasti kiinni. Konventti ei ole kurssi, se on joukko puheita ja videoita, ja välillä lauletaan ja rukoillaan. Konventin syventävä tieto ei ole tietoa siinä mielessä, että se tieto voi muuttua hyvinkin nopeasti, ja vuoden kuluttua samasta aiheesta puhutaan aivan eri tavoin. Jehovan todistajien ollessa kyseessä tiedon sijaan voitaisiin puhua tulkinnoista ja jopa propagandasta, jota syötetään järjestön johtoportaasta alamaisille. Mitä on propaganda? On mielenkiintoista, että kaikki nämä määritelmän osat täyttyvät, kun tarkastellaan konventtiopetusta:

Propaganda (lat. propaganda, 'levitettävä asia') on aatteen tai opin järjestelmällistä levitystä, jolla pyritään muokkaamaan mielipidettä. Propaganda on tavoitteellista, harkittua ja järjestelmällistä pyrkimystä manipuloida ihmisten uskoja, asenteita tai tekoja. Propaganda luo mielikuvia ja pyrkii hallitsemaan mieliä. Se ruokkii ennakkoluuloja, yhdenmukaistaa ajattelua ja vaientaa erimieliset. - Lähde: Wikipedia.

On vielä syytä mainita se, että Jehovan todistajien keskuudessa ei koskaan konventeista käytetä nimitystä seminaari. Miksi konventtia markkinoidaan ulkopuolisille "seminaarina", kun se ei sitä ole? Jehovan todistajat tietävät tarkasti, millainen konventti on. Se on tuntikausien puuduttavaa istumista keskellä kaunista kesää. Konventeissa kuunnellaan puheita ja nykyisin katsotaan myös videoita. Se on konventti, ei seminaari. Suurelle yleisölle halutaan antaa tilaisuudesta jotenkin juhlallisempi ja arvokkaampi kuva. Se kuva on suurta huijausta ja vääristelyä.

Jehovan todistajien virallisilla internet-sivuilla on laaja verkkokirjasto. Hakusanalla "seminaari" löytyy yli 60 tulosta, mutta yksikään niistä ei viittaa Jehovan todistajien konventtiin.

Toinen epätarkkuus otsikossa oli tämä: "konventti yhdistää 13 miljoonaa ihmistä 180 maassa". Mikä tässä on vikana? Otsikon alkuosa kertoo näin: "vuoden suurin seminaari kannustaa Jehovan todistajia rohkeuteen". Jutun lukija voi päätellä tästä otsikosta, että Jehovan todistajia olisi maailmassa 13 miljoonaa. Näin ei kuitenkaan ole. Heitä on vähän yli 8 miljoonaa. Miksi otsikossa puhutaan 13 miljoonasta? Siksi, että konventteihin saattaa osallistua 13 miljoonaa ihmistä, mutta he kaikki eivät ole Jehovan todistajia. Konventtivieraiden joukossa on runsaasti Jehovan todistajien omia alaikäisiä lapsia, jotka eivät vielä raportoi saarnaamistyötään seurakuntaan. Heitä ei näin ollen lasketa Jehovan todistajiksi. Lisäksi konventeissa käy jonkin verran ns. "kiinnostuneita" ihmisiä, jotka eivät ole vielä liittyneet Jehovan todistajiin, mutta jotka jotenkin tuntevat vetoa tuota järjestöä kohtaan. Varsinaisessa tekstissä sitten vääristelläänkin kunnolla. Sinne on kirjoitettu näin:

"Maailmanlaajuisesti konventteihin osallistuu noin 13 miljoonaa Jehovan todistajaa 180 maassa."

Tuo on siis mitä suurimmassa määrin virheellinen tieto. Eikö konventin tiedottaja Heikki Haarala ole etukäteen tarkastanut tekstiä? Hänen kuuluisi se tehdä, toimittaja ei voi millään tietää tällaisia asioita. Jehovan todistajien tiedottajat haluavat antaa lukijoille sellaisen kuvan, että jehovantodistajia olisi paljon, siis paljon enemmän kuin oikeasti on. Mutta he ovat kuitenkin lukumäärän perusteella marginaalinen ryhmä.

Jutun teksti jatkaa vääristelevällä ja harhauttavalla linjalla. Tekstissä mainitaan mm. näin:


"Tampereella Jehovan todistajien aluekonventti pitää jakaa kahdelle viikonlopulle, jotta kaikki halukkaat mahtuvat messuhalliin."

Ei tämä mitään uutta ole. Perinteisesti Tampereella on ennenkin ollut kaksi konventtia. Näin on aikaisemmin ollut myös Helsingissä. Mutta tänä vuonna Helsingissä järjestetään vain yksi suomenkielinen konventti kahden sijaan. Sitten perinteisesti on vielä yksi suomenkielinen konventti Oulussa. Juttu jättää kertomatta sen, että entisen käytännön muukaan suomenkielisiä konventteja pidettiin viisi, tänä vuonna vain neljä. Toki Helsingin jäähallissa pidetään toinenkin konventti, mutta se on kokonaan venäjänkielinen, ja se järjestetään Venäjän vaikean tilanteen takia Suomessa. Näin ollen tässäkin kohtaa tiedottaja on antanut vääristelevän kuvan ikäänkuin nyt olisi konventtiin tulossa poikkeuksellisen paljon ihmisiä, ja sitä varten konventteja olisi tavanomaista enemmän, vaikka niitä on vähemmän.

On käsittämätöntä, miten näin lyhyeen uutiseen saadaan mahdutettua näin paljon valheellista ja vääristeltyä tietoa. Tämän täytyy olla tahallista vääristelyä, koska kyllä Heikki Haaralan täytyy tietää tällaiset yksityiskohdat. Miksi konventteja markkinoidaan valheen avulla? Tätä en voi ymmärtää, enkä myöskään hyväksyä. Mielestäni asioista tulisi antaa oikea kuva. Ehkä marginaalinen ryhmä kokee tarpeelliseksi vähän pullistella.

Tässä jutussa ei ollut tarkoitus kritisoida Aamulehteä vaan Jehovan todistajien tiedottajaa, joka välitti virheellistä tietoa.  
Alkuperäiset Aamulehden internetsivut täällä.
 
 

 
Takaisin arkistosivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity