Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista - Uutisarkisto
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisarkisto

Johanneksen pojan uutissivut, arkistoTutustu myös näihin sivuihin:
Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* Uutisarkisto 
Jehovan todistajien lapset

Oikeuskomiteat

Karttaminen

Vuosi 1975, ennustelu

Verikysymys 
Muita aiheita:
      Aamulehti kertoi uusien Jehovan todistajien kasteesta kesän toisessa aluekonventissa Tampereella
17.06.2018 Johanneksen poikaAamulehden uutisessa todetaan, että Hervannan uimahallissa kastettiin lauantaina 20 uutta Jehovan todistajaa.

Lehti mainitsee, että itse kastetoimitus on nopea, mutta sitä edeltävä messuhallissa pidetty kastepuhe on paljon juhlallisempi.

Tietenkin tiedottaja Veikko Leinonen on päässyt ääneen. Hän vertaa kastetta avioliittoon vihkimiseen, kun hän sanoo näin: "Siinä on jotain samaa juhlallisuutta kuin vihkipuheessa." Leinonen tietenkin aktiivisesti unohtaa sen "pikkuasian", että jos avioliitto osoittautuu katastrofiksi, siitä pääsee eroon, jopa Jehovan todistajien yhteisössä, jossa avioerojen määrä viime vuosina on ollut merkittävän korkea.

Sen sijaan Jehovan todistajien kaste on peruuttamaton toimenpide. Sitä ei voi mitätöidä. Kun kerran on kastettu Jehovan todistajaksi, yhteisöstä irtautumiseen ei ole kunniallista vaihtoehtoa. Kaiken lisäksi erotettua ja itse eronnutta aletaan karttaa. Hän menettää kaikki JT-kontaktit, myös sukulaisiin.

Aamulehti ei toiminut tämän jutun tekemisessä kovinkaan suoraselkäisesti. Journalistin periaatteisiin tulisi kuulua mm. tämä:

Journalistin velvollisuus on pyrkiä totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen. - Lähde: Journalistin ohjeet ja liite, kohta 8.

Tässä tapauksessa Aamulehti kertoi vain Jehovan todistajien esittämän siloitellun virallisen näkemyksen kasteesta. Näin ollen juttu ei ollut totuudenmukainen. Siinä jäi kertomatta niin oleellisia asioita, että jutun lukija sai aivan vääristellyn näkemyksen asiasta.

Tämä Aamulehden juttu ei ole tänä kesänä valitettavasti edes ainoa uutinen, jonka luettuaan lukija saa käsityksen, että jotkut toimittajat "syövät joidenkin Suomen haaratomiston edustajien kädestä" tarkistamatta lainkaan, mitä heille tarjotaan ja olisiko syytä ottaa asioihin hieman laajempi näkökulma.

Kun jostain asiasta kirjoitetaan uutisjuttu, aihetta tulisi käsitellä kriittisesti ja katsoa asioita monilta puolilta. Tässä kasteasiassa tuon kriittisyyden täydellinen unohtaminen on kummallista, koska Jehovan todistajien järjestön suorittama kaste on erittäin dramaattinen ja riskialtis tapahtuma. Siinä henkilö sitoutuu loppuelämäkseen palvelemaan yhden järjestön etuja ja tavoitteita. Ja jos joskus myöhemmin toteaa, että kaste oli virhe, järjestöstä irtautumisesta joutuu maksamaan todella kovan hinnan, omien ihmissuhteiden äkillinen katoaminen on koko loppuelämän kestävä rangaistus. Karttaminen on julmaa henkistä ja hengellistä väkivaltaa. Järjestö pakottaa Jehovan todistajat karttamaan entistä Jehovan todistajaa. Lue lisää karttamisesta täältä.

Jutun lukijoissa oli monia, jotka huomasivat, että jutusta puuttui tarpeellinen kriittinen puoli. Tässä kaksi kommenttia Aamulehden juttuun:

Tässä on alkuosa Aamulehden jutusta:Jatkuu...


  
Lue Aamulehden juttu kokonaan täältä.
 
 

 
Takaisin arkistosivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity