Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista - Uutisarkisto
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisarkisto

Johanneksen pojan uutissivut, arkistoTutustu myös näihin sivuihin:
Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* Uutisarkisto 
Jehovan todistajien lapset

Oikeuskomiteat

Karttaminen

Vuosi 1975, ennustelu

Verikysymys 
Muita aiheita:
      Iltalehti kävi Helsingin aluekonventissa kysymässä siviilipalveluksesta
18.06.2018 Johanneksen poikaIltalehden juttu on oikein hyvä. Se kuvaa hyvin sitä järjestöä, jonka jäseniä haastateltiin. Pääsikö toimittaja haastattelemaan Jehovan todistajia kahden kesken? Ei. Aivan kuten Pohjois-Koreassa, haastattelua tarkkaili koko ajan joku "valtaapitävien edustaja" niin ettei haastateltavan suusta vain lipsahda mitään järjestön kannalta sopimatonta. Iltalehti kertookin jutun lopussa, miten haastattelut toteutettiin:

Jehovan todistajien konventissa toimittajaa ei päästetty haastattelemaan osallistujia itsenäisesti, vaan yksi konventin tiedottajista seurasi koko ajan mukana. Tätä perusteltiin konventin tiedotussäännöillä.

Tällainen ennakkosensuuri on tyypillistä kulteille. Kultit pyrkivät kontrolloimaan mm. tiedon siirtoa ja ajatusten vapautta. Yksilöillä ei kulteissa ole vapautta esittää ajatuksia julkisuuteen.

Iltalehti teki tämän jutun, koska puolustusministeriön asettama työryhmä selvittää parhaillaan, tarvitseeko Jehovan todistajat ase- ja siviilipalveluksesta vapauttavaa lainsäädäntöä muuttaa.

Tässä suora lainaus Iltalehden tekstistä:

Jehovan todistajat on vapautettu rauhan aikana sekä ase- että siviilipalveluksesta 1980-luvulla säädetyllä poikkeuslailla. Puolustusministeriön asettama työryhmä selvittää parhaillaan, onko lainsäädäntöä tarpeen muuttaa.

Asiasta on tehty viimeksi selvitykset vuosina 2013 ja 2007.

Jehovan todistajien erivapaus nousi jälleen esille helmikuussa, jolloin Helsingin hovioikeus vapautti vankeuteen tuomitun totaalikieltäytyjän. Hovioikeus katsoi, että ainoastaan Jehovan todistajien vapauttaminen ase- ja siviilipalveluksesta on vastoin perustuslain syrjintäkieltoa.

Minkälaisia vastauksia Iltalehti sai, kun toimittaja kyseli armeija- ja siviilipalvelusasioista?

- Jehovan todistajat eivät suorita siviilipalvelusta, koska se on ikään kuin armeijan alaisuudessa, 22-vuotias Joel Lehtonen sanoo.

Oho, onko siviilipalvelus "ikään kuin" armeijan alaisuudessa? Mihin tuo väite perustuu?

Kummallista, kun monissa muissa maissa Jehovan todistajat suorittavat iloisin mielin siviilipalveluksen. Esimerkiksi Taiwanin ja Armenian siviilipalvelusasioista on Jehovan todistajien virallinen nettisivu uutisoinut myönteisesti.

Tiedottaja Veikko Leinonen murjaisi tällaisen vastauksen:

Jehovan todistajien tiedottaja Veikko Leinonen kertoo, että kieltäytyminen ase- ja siviilipalveluksesta perustuu Raamatun opetuksiin "älä tapa" ja "rakasta lähimmäistäsi".

Tuosta Leinosen lausunnosta joku voisi vetää sen johtopäätöksen, että Jehovan todistajat ovat pasifisteja. Mutta näin ei ole. Jehovan todistajien oma lehti, Vartiotorni, kiisti jyrkästi sen, että Jehovan todistajat olisivat pasifisteja.

Vartiotorni 1951 1/4 kertoo sivulta 99 alkaen näin:

Miksi Jehovan todistajat eivät ole pasifisteja

Mutta ovatko nämä todistajat pasifisteja, jotka etsivät turvaa ”omantunnonaroille” myönnettyjen vapauksien varjolla, koska he pelkäävät taistella?
- - -
Me voisimme läpikäydä koko Jehovan todistajain luettelon Aabrahamista eteenpäin osoittaaksemme, etteivät he olleet pasifisteja.
- - -
Sillä minulta loppuisi aika, jos kertoisin Gideonista, Baarakista, Simsonista, Jeftasta, Daavidista ja Samuelista ja profeetoista, jotka uskon kautta kukistivat valtakuntia, pitivät vanhurskautta voimassa, saivat kokea lupauksien toteutumista, tukkivat jalopeurain kidat, sammuttivat tulen voiman, pääsivät miekanteriä pakoon, voimistuivat heikkoudesta, tulivat väkeviksi sodassa, ajoivat pakoon muukalaisten sotajoukot.” (Hepr. 11:30–34) Jokainen Paavalin tässä mainitsema henkilö oli taistelija. Jehova antoi heille voiton.
- - -
Jos Jehovan todistajain pitäisi nyt väittää olevansa pasifisteja, niin se merkitsisi sitä, että he tuomitsisivat kaikki esikristilliset Jehovan todistajat, jotka tarttuivat aseisiin Jehovan kaikkeudenyksinvaltiuden ja hänen teokraattisen kansansa, Israelin, puolustamiseksi. Mutta me emme voi langettaa tällaista tuomiota.

Näin siis Vartiotorni-lehti kumosi sen, että he olisivat pasifisteja. On totta, että tällä hetkellä Jehovan todistajat eivät sodi eivätkä tapa ketään sodissa. He eivät edes opettele sotimaan. Mutta Jehovan todistajat odottavat aikaa, jolloin lähes koko ihmiskunta tapetaan Harmagedonin sodassa. Silloin Jehovan todistajien oman oppitulkinnan mukaan 144000:n voidellun "pienen lauman" jäsenet osallistuvat kirjaimellisesti tappamiseen ja telottamiseen, kun he ovat saaneet taivaallisen palkinnon. Tämän vahvisti myös Suomessa erikoiskonventissa hallintoelimen jäsen Anthony Morris, kun hän loppupuheessaan tätä korosti. Hänkin tulisi näin ollen osallistumaan sotaan ja tappamaan lukuisan joukon ihmisiä.

Morrisin puheessa mainittiin mm. näin:

Harmagedonin taistelussa Jeesus Kristus yhdessä 144000:n kanssa tulee taistelemaan, olemaan uskollisten palvelijoidensa puolella. Jos yksi ainoa enkeli sai aikaan 185000:n sotilaan kuoleman, niin mitä Jeesus Kristus yhdessä 144000:n kanssa tuleekaan saamaan aikaan.

Jehovan todistajat eivät siis kannata rauhanomaisia ratkaisuja ihmiskunnan ongelmiin. Ei, he opettavat, että ratkaisu on sotilaallinen, ja se merkitsee miljardien ihmisten kuolemaa. Tätä Jehovan todistajat odottavat.

Mutta sitten takaisin Leinosen mietteisiin.

Siviilipalvelusta Jehovan todistajat pitävät ongelmallisena siitä syystä, että se on johdettu maanpuolustusvelvollisuudesta.

Leinonen kuitenkin painottaa, että kyseessä on jokaisen Jehovan todistajan omantunnon kysymys. Joissain maissa Jehovan todistajat osallistuvat kansalaispalvelukseen.

Leinonen tapansa mukaan syyllistyy taas sanakikkailuun. Hän puhuu "kansalaispalveluksesta" joissakin maissa. Kyllä niissä maissa, joissa Jehovan todistajat suorittavat siviilipalveluksen, on käytössä nimenomaan siviilipalvelus, ei kansalaispalvelus. Suomeen tosin suunnitellaan yhtenä vaihtoehtona kansalaispalvelusta, mutta sen toteutumisesta ei ole vielä mitään varmuutta.

Leinonen sanoi edelleen näin:

- Jos lainsäädäntöä muutetaan, jokainen Jehovan todistaja suhtautuu muutoksiin omantuntonsa mukaan.

Hän unohtaa, että tilanne on jo nyt se, että jokainen Jehovan todistaja voi omantuntonsa mukaan suorittaa siviilipalveluksen näin halutessaan. Jehovan todistajien oppimuutos salli siviilipalveluksen jo vuonna 1996.

Seuraavaksi Iltalehden juttu kiinnittää huomion siihen, että nykyiset nuoret aikuiset Jehovan todistajat eivät ole ajan tasalla siviilipalvelustulkinnan kanssa. Miksi muuten 17-vuotias Robert Kurki sanoisi näin poikkeuslain kumoamisesta:

- Se olisi erittäin harmillista. Olisin kuitenkin henkilökohtaisesti valmis myös vankeusrangaistukseen, jos laki niin vaatisi, kommentoi konventtiin tullut Robert Kurki, 17.

Ei Robert Kurjen tarvitsisi mennä vankilaan, hän voisi suorittaa siviilipalveluksen, jos nykyinen poikkeuslaki kumottaisiin. Ei siviilipalveluksen suorittamisesta eroteta nykyisin. Muutama Jehovan todistaja on sen suotittanutkin Suomessa, kuten esimerkiksi Tony, joka kertoo siitä Varusmies-lehdessä.

Seuraavaksi Leinonen möläyttää taas sen laatuisen vitsin, että sillä olltaisiin korkealla vitsienkerronnan maailmanmestaruuskisoissa:

Leinonen uskoo, että suurin osa Jehovan todistajista valitsisi vankeusrangaistuksen, jos nykyinen poikkeuslaki kumotaan.

Tähän lisukkeeksi on pakko liittää Jehovan todistajien nettisivuilta kaapattu kuva, jonka joku voi käsittää huumoriksi.Kukaan ei valitsisi vankeusrangaistusta, jos vaihtoehtoina olisivat siviilipalvelus ja vankeusrangaistus. Joku hurskauspisteitä hamuava Jehovan todistaja -nuorukainen, joka työskentelee Betelissä, voisi toki valita pantarangaistuksen, jos hän sillä kipuaisi arvostusasteikossa merkittävästi ylöspäin.

Tässä Iltalehden juttu: 

  
Alkuperäiset Iltalehden internetsivut täällä.

Lue myös nämä jutut:
    

 
Takaisin arkistosivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity