Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista - Uutisarkisto
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisarkisto

Johanneksen pojan uutissivut, arkistoTutustu myös näihin sivuihin:
Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* Uutisarkisto 
Jehovan todistajien lapset

Oikeuskomiteat

Karttaminen

Vuosi 1975, ennustelu

Verikysymys 
Muita aiheita:
      Olli Kankkonen: Lieksan valtakunnansalin rakentamistyöt ovat aikataulua edellä
30.06.2018 Johanneksen poikaLieksan lehti kertoi 14.06.2018, että uuden valtakunnansalin rakennustyöt ovat sujuneet hyvin. Losontielle valmistuu sali heinä-elokuun vaihteessa.

Lieksasta saatujen tietojen mukaan valtakunnansalin suunnnittelussa on huomioitu etukäteen salin mahdollinen myynti myöhemmin. Sali on suunniteltu niin, että se voidaan helposti muuttaa omakotitaloksi, jos seurakunta kutistuu entisestään, ja Jehovan todistajien haaratoimisto haluaa päästä rakennuksesta eroon.

Lieksan valtakunnansali rakennetaan normaaliin tapaan talkootyövoimalla. Jehovan todistajat olivat aikaisemmin tunnettuja siitä, että he rakensivat erittäin nopeasti ns. "pikasaleja". Lieksan kohdalla "pikasalista" ei ole kysymys.

Miten pikasaleista kerrottiin 1988? Länsiväylä-lehti kirjoitti Espoon Puolarniityntien valtakunnansalin rakentamisesta mm. näin:

Etelä-Espoossa toimivat Jehovan todistajat ovat saamassa Suomenojalle kokoontumistilat, valtakunnansalin. Rakennustyöt aloitettiin viime viikonvaihteessa kolmensadan talkoolaisen voimin. Kokoussali valmistuu kuudessa päivässä, kolmena viikonloppuna yksityiseltä ostetulle tontille Puolarniityntie 7:ään.

Miksi Jehovan todistajat rakensivat aikaisemmin niin nopeasti valtakunnansaleja? Miten "pikasalirakentamista" perusteltiin?

Eräässä sanomalehden haastattelussa Espoon paikallinen tiedottaja Matti O. Saastamoinen vetosi siihen, "lopun ajan loppu kiirehtii töitä". Ennen loppua pitäisi jokaisen Jehovan todistajien seurakunnan saada oma salinsa, jossa saarnata, tiedottaja Saastamoinen selvittää. Lehdessä mainitaan, että Jehovan todistajat laskevat lopun ajan alkaneen 1914. Raamattuun vedoten he arvioivat ajan kestävän sukupolven verran eli 70-80 vuotta. Sen jälkeen seuraa mullistus, joka jättää jälkeensä puhdistetun maanpäällisen paratiisin.

Jos vuonna 1988 elettiin jo "lopun ajan lopussa", missä ajassa eletään nyt, vuonna 2018, kun "lopun ajan lopusta" on kulunut jo 30 vuotta? Vuodesta 2014 laskettuna on kulunut jo 104 vuotta, vaikka sukupolven pituus oli Jehovan todistajien mukaan 70-80 vuotta. Eikö enää olekaan kiire rakentaa valtakunnansaleja? Menikö kiire ohi?

On tunnettu tosiasia, että aina ei "pikasaliprojekti" mennyt ihan käsikirjoituksen mukaan. Liian nopeasta rakennustavasta johtuen kaikki materiaalit eivät ehtineet joillakin valtakunnansaleille kuivua riittävästi. Niinpä tästä on vuosien mittaan aiheutunut ongelmia. Joissakin valtakunnansaleissa lattialaatat ovat haljenneet ja irronneet lattiasta. Joissakin valtakunnansaleissa on ilmennyt kosteusvaurioita.

Joka tapauksessa "pikasalirakentaminen" on kaikessa hiljaisuudessa hylätty. Se ei sittenkään osoittaunut niin hyväksi menetelmäksi kuin aluksi luultiin.

Tässä on Lieksan lehden juttu.

Vapaaehtoiset rakentavat uuden valtakunnansalin


Olli Kankkosen mukaan valtakunnansalin rakentamistyöt ovat sujuneet suunnitelmien mukaan ja ollaan jopa hieman aikataulua edellä. Kuva: Harri Ronkainen

Harri Ronkainen

Jehovan todistajien Lieksan seurakunnan uuden valtakunnansalin rakennustyöt ovat edenneet nopeasti. Siihen tulee 142 neliötä ja julkisivu on harmaata lautaa.

- Kesä on ollut hyvä rakentajan kannalta, sillä on ollut kuivaa. Talvi oli kova. Kun aloitettiin, oli routaa. Jouduttiin vaihtamaan kaivinkone isompaan, muistelee Jehovan todistajien rakennusryhmän valvoja ja Lieksan työmaan työmaapäällikkö Olli Kankkonen.

Hanke aloitettiin vanhan, vuonna 1973 rakennetun valtakunnansalin purkamisella. Uusi valtakunnansali rakennettiin samalle Losontien tontille mutta hieman eri paikkaan kuin missä vanha valtakunnansali oli.

Valtakunnansali rakennetaan vapaaehtoisvoimin. Rakennusryhmään kuuluu 11 hengen ydinjoukko, joka asuu koko rakennustyöiden ajan Lieksassa.

- Meillä on muutamia paikallisia rakentajia ja loput tulevat ympäri Suomea. Meillä on 2000 vapaaehtoista sähköisessä kortistossa, Kankkonen kertoo.

Kankkonen aikatauluttaa, että valtakunnansali valmistuu heinä-elokuun vaihteessa. Se vihitään käyttöönsä elokuun puolen välin tienoilla.

Lieksan seurakunnassa on 31 jäsentä. Valtakunnansalissa on kaksi kokousta viikossa.

Jehovan todistajien organisaatio on tehokas. Jehovan todistajien toinen rakennusryhmä rakentaa parhaillaan 200-neliöistä valtakunnasalia Anjalaan ja tämän kesän kolmas uusi valtakunnansali nousee myöhemmin Munsalaan.

  


  
Lieksan lehden internetsivut täällä.

Skannaus jutusta täällä.

Lue myös aikaisempi juttu Lieksan salin rakentamisesta täältä.
 
 

 
Takaisin arkistosivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity