Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista - Uutisarkisto
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisarkisto

Johanneksen pojan uutissivut, arkistoTutustu myös näihin sivuihin:
Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* Uutisarkisto 
Jehovan todistajien lapset

Oikeuskomiteat

Karttaminen

Vuosi 1975, ennustelu

Verikysymys 
Muita aiheita:
      Historiaa - osa 49: Veikko Leinonen ja mielenosoitus
05.07.2018 Johanneksen poika

JP-sivujen toimitus sai 04.07.2018 yllättäen ja pyytämättä historiallisen videon, joka käsittelee Jehovan todistajien konventtia ja mielenosoitusta 2000-luvun alkupuolella. Veikko Leinonen, Helka Belt ja Joni Valkila antoivat Ajankohtaiselle kakkoselle haastattelun.

Videolla vilahtaa myös vanha, jo vuosia sitten lakkautettu, entisten Jehovan todistajien internet-keskustelupalsta, H2O.

Veikko Leinonen kielsi toimittajia kuvaamasta konventissa puhetta, joka käsitteli mm. "luopioita". Siinä puheessa mainittiin mm. näin:

"Karta luopioita. Varo Internetiä. Luottamalla Jehovan järjestöön voimme erottaa vieraan äänen oikeasta. Me tiedämme, mikä on totuus. Otamme mielellään vastaan hallintoelimeltä tietoa."

Videon lähetti Oona.
 

 


Video on purettu tekstiksi ja kuvakaappauksiksi. Kaikki kuvat: YLE.

Huomautus: Tämän sivun lopussa on linkki, jonka kautta videon voi katsoa.
 


Toimittaja Pasi Toivonen: Aloitamme Jehovan todistajien piirikonventista.

Toimittaja Satu Miettinen: Tai paremminkin sen ulkopuolelta. Kesäkuisen konventin portinpielessä osoittivat mieltään "luopiot", eli uskostaan luopuneet entiset Jehovan todistajat.Toimittaja Pasi Toivonen: Uskoville Jehovan todistajille nämä ihmiset ovat näkymättömiä. Jos joku luopuu jehovanuskostaan, hänet suljetaan täydellisesti lahkon ulkopuolelle. Ongelmallista tässä on se, että Jehovien tiiviissä piirissä uskonyhteisö on sama kuin perheyhteisö.Toimittaja Satu Miettinen: Eli jos jättää uskon, joutuu luopumaan myös perheestään. Toimittaja Pekka Heikura tapasi ihmisiä Vartiotornin varjossa.Toimittaja Pekka Heikura: Jehovan todistajia on yli 230 maassa yhteensä 6 miljoonaa. Eniten todistajia on Yhdysvalloissa. Suomessa Todistajia on 19000. Viime vuosina eroamisvauhti uskonlahkosta on kiihtynyt. Jehovan todistajien sanomassa yksi keskeisistä opinkappaleista on maailmanlopun tuleminen ja 144000 todistajan pääseminen taivaaseen. Muut todistajat pääsevät lopun tultua maanpäälliseen paratiisiin. Helka Belt ja Joni Valkila kasvoivat näiden oppien syleilyssä.Helka Belt: Synnyin Jehovan todistaja -perheeseen ja se oli heti alusta asti sellaista, että käytiin kolme kertaa viikossa kokouksissa pari tuntia kerrallaan ja sieltä sitten lähdettiin esimerkiksi vanhempien kanssa oville kertomaan ihmisille asiasta ja olin 3-vuotiaana ensimmäisen kerran itse sitten ovilla kertomassa tästä, että nuorena se alkoi.Joni Valkila: Mun lapsuus oli ihan onnellista. Mä jostain syystä en kauheasti pelännyt kuolemaa Harmagedonissa, vaikka sitä asiaa pidetäänkin aika paljon esillä.Helka Belt: No ihan lapsuudessa tietysti oli aika neuroottistakin välillä. Jos jonkin pienen valeen päästi tai teki jotain piloja kavereitten kanssa, niin sitten tuli sellainen ajatus, että olikohan tämän oikein, että pääsenköhän minä nyt paratiisiin. Kun tuli vähän vanhemmaksi, niin sitten tuli nämä seurusteluasiat tai ihastumiset. Ne oli vähän vaikeampia, koska Jehovan todistajien ulkopuolelta ei saanut seurustella kenenkään kanssa eikä muutenkaan pitää yhteyttä. Tietysti jos seurustelua ajatellaan, niin mieluiten yhden kanssa seurustellaan ja sitten mennään naimisiin ja yleensä aika nuorena.

Helka Belt: Opiskelu ei ole kiellettyä, mutta ei suotavaakaan. Yläasteen jälkeen mieluiten mennään ammattikouluun ja nopeasti hankitaan jokin ammatti. Sitten kun minulla on ammatti, niin voin keskittyä enemmän tähän Jehovan todistaja -työhön.Toimittaja Pekka Heikura: Entiset Jehovan todistajat kertovat, että järjestö käy uskonnollista sotaa, joka oikeuttaa mm. valehteluun tiedotusvälineille.
Mitä tarkoittaa Jehovan todistajien termi teokraattinen sodankäynti?Veikko Leinonen: Teokratiahan on Jumalan valtaa. Ja teokratia tarkoittaa sitä, että otetaan Jumalan periaatteet kaikessa käytännössä huomioon, ja niin me ymmärrämme tuon teokratian.Joni Valkila: He kuvittelevat, että he ovat jonkinlaisessa sotatilassa kaikkea muuta maailmaa vastaan, ja sen vuoksi esimerkiksi heidän mielestään on oikeutettua valehdella vaikkapa tiedotusvälineille tai viranomaisille silloin, kun Jehovan todistajien etu on kysymyksessä. He kutsuvat tätä teokraattiseksi sodankäynniksi.Toimittaja Pekka Heikura: Suurimpana ongelmana todistajien opissa entiset Todistajat pitävät järjestön erottamiskäytäntöä. Erottaminen tarkoittaa sukulaisuussuhteiden katkeamista.Helka Belt: Vähitellen rupesin miettimään näitä asioita, ja kokouksissa kuuntelin näitä opetuksia, ja ne on niin kokonaisvaltaisia ja semmosia vahvoja, ja rupesin miettimään, että miksi juuri tämä uskonto on se oikea. On niin paljon eri uskontoja, ja Jehovan todistajia on tosi vähän maailmassa. Miksi juuri tämä olisi se oikea uskonto?Helka Belt: Minä erosin itse. Suhteet katkesivat ihan kokonaan. Mulla oli tosi läheinen sisko, tai on vieläkin, joka on Jehovan todistaja. Hänestä en ole kuullut koko tänä vuotena mitään. Vuosi sitten erosin. En ole nähnyt enkä puhunut enkä mitään, että... Äitini kanssa en alkuaikoina jutellut ollenkaan. Sen jälkeen, kun ilmoitin, että eroan, niin hän sanoi, että asia on sitten tässä. Meillä ei ole muuta keskusteltavaa. Ihan kuin minut oisi unohdettu
tai minä en olisi enää olemassa.Joni Valkila: Mut pakotettiin tunnustamaan, että olen tehnyt syntiä ja kertomaan se seurakunnan vanhimmille. Seurakunnissa on tämmöset vanhimmistot, jotka kuulustelee syytettyjä, ja he voivat sitten määrätä tämän erottamisen. Näissä oikeuskomiteoissa on yleensä kolme Jehovan todistaja -vanhinta, jotka toimii yhtä aikaa syytetyn syyttäjinä, puolustajina ja tuomareina. Tämä rangaistus merkitsee sitä, että kukaan Jehovan todistaja ei saa enää puhua tämän ihmisen kanssa eikä edes tervehtiä häntä.Veikko Leinonen: Tämä mielenosoitus on semmonen, että se hankkii julkisuutta semmosella asialla, joka ei ole mikään ongelma.Toimittaja Pekka Heikura: He puhuvat palturia tai vastoin parempaa tietoa siitä, että heitä ei ole suljettu pois sukulaisuuspiiristä eikä ystävyyspiiristä?Veikko Leinonen: Kyllä näyttää, että heidät on suljettu, koska he ovat eronneet taikka erotettuja, ja se johtuu siitä, että raamatullinenhan tämä koko periaate eroamisesta tai erottamisesta on.Tässä ensimmäisen Korinttilaiskirjeen 5. luvun jakeessa 11 sanotaan, että

(1. Korinttilaisille 5:11)  – – Mutta nyt kirjoitan teille: lakatkaa olemasta jokaisen sellaisen veljeksi kutsutun seurassa, joka on haureellinen tai ahne tai epäjumalanpalvelija tai herjaaja tai juoppo tai kiristäjä, älkääkä edes syökö sellaisen kanssa.

Toimittaja Pekka Heikura: Mitä hengellinen kontakti tarkoittaa?

Veikko Leinonen: Ne se tarkoittaa semmosta... hengellisiä keskusteluja, hengellistä veljeyttä ja kyllä se tarkoittaa myös seuranpitoa siinä mielessä, että ei mielellään kutsuta vieraaksi kylään, koska haluttaisiin puhua hengellisistä asioista. Että kyllä se tommota kanssakäymisen viilenemistä aika paljon merkitsee.

Toimittaja Pekka Heikura: Elikä vanhemmat eivät saa ottaa vastaan lapsiansa?

Veikko Leinonen: Se on eri asia. Ei tätä voi suhtautua yks yhteen vanhempien ja lasten välisiin suhteisiin.Toimittaja Pekka Heikura: Te neuvotte, että vanhemmat eivät pidä yhteyksiä aikuisiin lapsiin, jotka ovat eronneet Jehovan todistajista.

Veikko Leinonen: No ei me neuvota vaan Raamattu sanoo näin, että...

Toimittaja Pekka Heikura: Raamattu sanoo näin?

Veikko Leinonen: Raamattu sanoo, että me pidämme heitä seurakunnan ulkopuolella olevina ja varsinkin sellaisia, jotka sitten alkaa kampanjoida Jehovan todistajia vastaan.Joni Valkila: Se on erittäin rankka rangaistus, tämä Jehovan todistajista erottaminen, koska se usein merkitsee kaikkien siihen asti tuntemien ihmisten menettämistä. Minusta se tuntui siltä kuin koko sukuni ja perheeni ja kaikki ystäväni olis kuollut yhtenä päivänä.Toimittaja Pekka Heikura: Lähdet huomenna osoittamaan mieltäsi Jehovan todistajien konventin eteen. Miksi?

Helka Belt: No, haluaisin, että jotkut ihmiset, jotka kenties ovat samassa tilanteessa, missä minä olin vuosi sitten, kun pohdin, että uskallanko minä erota täältä ja jäänkö minä aivan yksin ja onko tämä oikea ratkaisu, niin jos he näkevät, että on tällainen mielenosoitus, missä on entisiä Jehovan todistajia, ja he ovat tavallisia ihmisiä, he voivat hyvin ja ovat onnellisia ja he uskaltavat tehdä sen askeleen sitten. Tai sitten toiset, jotka eivät ehkä ole miettineetkään sitä, näkisivät näitä internet-sivuja ja näitä, mistä sitä tietoa löytyy. Ehkä sitten heillekin totuuden valo rupeaa paistamaan.Toimittaja Pekka Heikura: Jehovan todistajista eronneille on muodostunut tärkeäksi vertaistueksi H2O-keskustelupalsta, jossa entiset Todistajat vaihtavat kokemuksiaan ja mielipiteitään. Sivustojen kautta on kulkenut myös tieto mielenosoituksesta.Entisten Todistajien mielenosoitukseen osallistui noin 30 entistä
Todistajaa.Toimittaja Pekka Heikura: Jehovan todistajat kutsuvat lahkosta eronneita luopioiksi. Veikko Leinonen kielsi meiltä pääsyn kuvaamaan konventin puhetta, jossa käsiteltiin luopioiden kohtelua.Veikko Leinonen: Me emme halunneet, että meidän konventti esitetään Jehovan todistajia vastaan hyökkäävän mielenosoituksen kuriositeettina.Toimittaja Pekka Heikura: Pääsimme kuuntelemaan konventin puhetta, jossa todettiin mm. seuraavaa:

Karta luopioita. Varo internetiä. Luottamalla Jehovan järjestöön voimme erottaa vieraan äänen oikeasta. Me tiedämme, mikä on totuus. Otamme mielellään vastaan hallintoelimeltä tietoa.Toimittaja Pekka Heikura: Helka, olet nähnyt vanhoja uskonsisariasi ja -velijäsi. Miltä on tuntunut?Helka Belt: Kyllähän se tietysti vähän omituiselta ja jollakin tavalla surulliseltakin tuntuu, että menin tuonne jäätelöä esimerkiksi ostamaan, niin ei minkäänlaista reaktiota vaikka tervehtii tai muuten. Että onhan se... vuodessa on asiat paljon kyllä muuttuneet. Ystävästä ollaan muututtu viholliseksi.

 


Huomautus:

Pahoittelut videon teknisestä laadusta. 2000-luvun alun videoissa oli vielä yleisestikin vaatimaton taso verrattuna nykyiseen tasoon. Toisaalta tämä aineisto on niin hienoa Jehovan todistajien Suomen historian kannalta, että ei kannata kiinnittää huomiota videon virheisiin ja heikkoon laatuun vaan itse asiaan, joka on edelleen ajankohtainen.

Videon voi katsoa klikkaamalla tätä kuvaa:     

 
Takaisin arkistosivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity