Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista - Uutisarkisto
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisarkisto

Johanneksen pojan uutissivut, arkistoTutustu myös näihin sivuihin:
Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* Uutisarkisto 
Jehovan todistajien lapset

Oikeuskomiteat

Karttaminen

Vuosi 1975, ennustelu

Verikysymys 
Muita aiheita:
      HS: Jehovan todistajien erivapaus on syrjivä
08.07.2018 Johanneksen poika

Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa pohdittiin ajankohtaista aihetta, Jehovan todistajien erivapautta ase- ja siviilipalveluksesta.

Jehovan todistajat vapautettiin sekä ase- että siviilipalvelusta 1980-luvun puolivälissä säädetyllä poikkeuslailla. Poikkeuslain takaama erityiskohtelu Jehovan todistajille on ollut alusta alkaen ongelmallinen. Esimerkiksi YK:n ihmisoikeuskomitea on huomauttanut lain syrjivyydestä toistuvasti. Lakiin ei ole puututtu vuosikymmeniin, vaikka eduskunta tiesi jo lakia säätäessään sen olevan ristiriidassa perustuslain takaaman kansalaisten yhdenvertaisuuden kanssa.

Hesarin jutussa käsitellään hiukan Jehovan todistajien Suomen historiaa asepalveluksen kannalta. Jutussa kerrotaan mm. näin:

Jehovan todistajien jyrkkä kieltäytyminen asepalvelusta nousi merkittäväksi ongelmaksi jo 1950-luvulta lähtien. Yli sata Jehovan todistajaa joutui vuosittain erityistyö­laitokseen, vankilaan tai työsiirtolaan.
- - -
Yksi työlaitoksista sijaitsi Satakunnassa Karvialla, jossa useimmat kieltäytyjät viettivät yli kaksi vuotta.
- - -
Karvian laitoksessa vieraili tasavallan presidentti Urho Kekkonen. Sen jälkeen sosiaali- ja terveysministeriön virkamies K. J. Lång laati laitoksesta raportin, jossa hän ehdotti Jehovan todistajien vapauttamista asevelvollisuudesta. Karvian erityistyölaitos suljettiin seuraavana vuonna. Sen jälkeen Jehovan todistajat suorittivat rangaistuksiaan vankiloissa ja työsiirtoloissa eri puolilla maata.

Jehovan todistajat olivat suomalaiselle yhteiskunnalle "ongelma". Mitä pitäisi tehdä ihmisille, jotka kieltäytyvät kaikesta asevelvollisuuteen liittyvästä palveluksesta, myös siviilipalveluksesta? Lopulta eduskunnassa säädettiin poikkeuslaki, joka heti alusta asti toimi yhdenvertaisuuden vastaisesti.

Mitä tapahtuu nyt, jos Jehovan todistajien erivapaus poistetaan? Todennäköisesti Jehovan todistajat alkavat suorittaa siviilipalveluksen, koska Jehovan todistajien järjestö muutti tulkintaansa jo vuonna 1996, jolloin siviilipalvelusta tuli Jehovan todistajille täysin sallittua.

Helsingin Sanomien pääkirjoituksen viimeinen lause ei anna täysin oikeaa kuvaa siitä, miten tämä asia ihan oikeasti on. Lainaus:

Yhtenä vaihtoehtona on ehdotettu kansalaispalvelusta. Jehovan ­todistajat suorittavat kansalaispalveluksen niissä maissa, jossa sellainen on käytössä.

Jehovan todistajat suorittavat siviilipalveluksen useissa maissa. Jehovan todistajien virallisilla nettisivuilla puhutaan nimenomaan siviilipalveluksesta, ei kansalaispalveluksesta. Miksi Hesari käyttää tässä yhteydessä sanaa kansalaispalvelus? Ehkä Jehovan todistajien tiedottaja Veikko Leinonen* on saanut taas kerran hämättyä toimittajia hämärillä lausunnoillaan.


Kuva: JW.ORG
 


Huomautus
*: Leinonen kikkailee sanoilla. Suora lainaus HS:n aikaisemmin tekemästä jutusta:

Sinänsä Leinosen mukaan Jehovan todistajilla ei ole mitään yhteiskunnan ja valtion palvelemista vastaan, kunhan siihen ei liity aseellista kytköstä. Niissä maissa, joissa on käytössä kansalaispalvelus, Jehovan todistajat suorittavat sen.

Tekstin pitäisi olla näin:

Sinänsä Leinosen mukaan Jehovan todistajilla ei ole mitään yhteiskunnan ja valtion palvelemista vastaan, kunhan siihen ei liity aseellista kytköstä. Niissä maissa, joissa on käytössä siviilipalvelus, Jehovan todistajat suorittavat sen.


  
Lue pääkirjoitus Helsingin Sanomien sivuilta.
 
 

 
Takaisin arkistosivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity