Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista - Uutisarkisto
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisarkisto

Johanneksen pojan uutissivut, arkistoTutustu myös näihin sivuihin:
Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* Uutisarkisto 
Jehovan todistajien lapset

Oikeuskomiteat

Karttaminen

Vuosi 1975, ennustelu

Verikysymys 
Muita aiheita:
      Miten Jehovan todistajat suhtautuvat muistiinpanojen tekemiseen ovelta ovelle -työssä?
11.07.2018 Johanneksen poikaJehovan todistajien tapa tehdä ovenavaajista muistiinpanoja on saanut viime vuosina runsaasti julkisuutta, eikä ihme. Monille, varsinkin järjestön ulkopuolisille ihmisille, henkilötietojen kerääminen näyttäytyy jotenkin mystisenä ja salamyhkäisenä toimintana. Ja sitähän se kyllä usein onkin, koska muistiinpanoja ei tehdä avoimesti vaan salaa, yleensä jonkin aikaa sen jälkeen, kun ovi on sulkeutunut.

Tietosuojavaltuutettu linjasi selvät tulkinnat Jehovan todistajien tekemistä muistiinpanoista jo vuonna 2000. Sen mukaan Jehovan todistajien kotikäyntien jälkeen tekemät muistiinpanot muodostavat henkilörekisterin, ja henkilötietolain mukaisesti tietojen keräämiseen vaaditaan lupa niiltä, joiden tietoja kirjataan ylös.Ainoa vaikutus tuolla kannanotolla oli Jehovan todistajiin se, että valmiiksi painettujen muistiinpanolomakkeiden käyttö lopetettiin, mutta aivan samat muistiinpanot tehtiin siitä lähtien esim. ruutuvihkoihin.

Tietosuojalautakunta teki asiassa päätöksen syksyllä 2013:


Kun Jehovan todistaja soittaa tuntemattoman "maailmallisen" ihmisen ovikelloa, hänen tarkoituksensa on julistaa Vartiotorniseuran sanomaa. Usein käytettyinä "syötteinä" käytetään ikuisen elämän palkintoa paratiisimassa ja ylösnousemustoivoa. Jehovan todistaja pyrkii keskustelemaan oven avaajan kanssa niin, että tämä kiinnostuisi hankkimaan lisää tietoa Jehovan todistajien opista. Sen takia Jehovan todistaja tekee itselleen muistiinpanoja, jotta hän muistaisi käydyn keskustelun ja sen, jäikö tähän osoitteeseen jotain kirjallisuutta. Myöhemmin hän menee uudelleen tuolle samalle ovelle ja pyrkki jatkamaan keskustelua. Onko tämä muistiinpanojen teko yksittäisen Jehovan todistajan oma keksintö? Tekeekö hän muistiinpanoja omasta aloitteestaan? Ei tee. Jehovan todistajien järjestö neuvoo ja ohjeistaa tekemään muistiinpanoja ja keräämään paljon tietoja, kuten tämä vuoden 2011 marraskuun Valtakunnan Palveluksemme osoittaa:
 
Ohjeet on annettu ja niitä noudatettaan. Kaikki on siis hyvin, vai onko?

Ei ole. Suomen henkilötietolain mukaan tuollaisista muistiinpanoista muodostuu henkilörekisteri, ja uuden EU-tuomioistuimen päätöksen perusteella rekisterinpitäjä on sekä asianomainen Jehovan todistaja että seurakunta tai yhdyskunta. Tuollaisia muistiinpanoja ei saa kerätä, ellei kysy ovenavaajan suostumusta tietojen keräämiseen. Ja tämä näyttää olevan vaikeaa ja jopa mahdotonta Jehovan todistajille.

Jehovan todistajat suhtautuvat erittäin nihkeästi suostumuksen kysymiseen. He eivät halua kysyä lupaa.

Hyvin kuvaavaa on väittää muistiinpanoja vain "henkilökohtaisiksi" tiedoikseen. Näin kävi myös puhelussa elokuussa 2013, kun soitin eräälle Jehovan todistaja -vanhimmalle. Tässä on ote tuosta puhelusta tekstiksi muutettuna:

JP: Oletko kuullut, onko teidän seurakunnassa luettu mitään ohjetta tuosta muistiinpanojen tekemisestä ovilla, kun pitäisi ohjeitten mukaan pyytää lupa? Onko se luettu?

Vanhin: Se on niin, että mehän vuosia sitten lopetettiin painettujen muistiinpanolomakkeitten käyttö. Jos minä haluan muistaa tämän henkilön, niin ei minun siitä tarvitse pyytää keneltäkään lupaa, jos minä itselleni laitan muistiin, että minä muistan viedä tälle henkilölle seuraavat lehdet.

JP: Kyllä sinun pitää, koska tietosuojavaltuutettu on ottanut kantaa siihen asiaan.

Vanhin: Joo, se on tietyillä ehdoilla, tarvitaan...

JP: Ei, ei. Nyt Betelillä on aikaa toimittaa keskiviikkoon mennessä se tieto tietosuojavaltuutetulle, alkaako Jehovan todistajat noudattaa lakia, ja miten järjestö on ohjeistanut jäseniään pyytämään lupa. Minä olen nyt tehnyt tiedusteluja, eikä yksikään [Jehovan todistaja] ole vielä kuullut mitään lupajuttua esitettävän, jolloin ilmeisesti tämä menee nyt sitten tietosuojalautakuntaan, joka asettaa sitten uhkasakon tai vastaavan sanktion. Kukaanhan ei tee henkilökohtaisesti yksityisiä tarkoituksia varten muistiinpanoja [ovilla] eikä kukaan levitä Vartiotornia yksityisiä tarkoituksia varten vaan sen takia, että Vartiotorniseura ja Jehovan todistajat ohjeistavat viemään, niin sen takia ne eivät ole yksityisiä muistiinpanoja. Vuonna 2000 tietosuojavaltuutettu teki ensimmäisen päätöksen [tästä asiasta] ja yhä edelleen sitä rikotaan, ja nyt oli viime marraskuussa [vuonna 2011] Valtakunnan Palveluksemme -lehtisen etusivulla räikeä lainrikkomus, kun siinä pyydettiin keräämään hyvin tarkkaan kaikki tiedot ovenavaajista, mutta lupaa ei kysytty.

Vanhin: Sinulla on "jännät asenteet".

JP: Ei minulla ole "asenteita", tietosuojavaltuutettu on ottanut selvän kannan.

Vanhin: Mutta se, että sinä väität, että ei ne ole yksityisiä muistiinpanoja.

JP: Ei se ole minun väite vaan se on tietosuojavaltuutetun väite.

Vanhin: Se että jos minä käyn tuolla ovella ja tapaan jonkun, joka kieltää tulemasta uudestaan.

JP: No se on selvä, että kieltolaput kerätään.

Vanhin: Minä olen kyllä sanonut hänelle, että jos hän haluaa, niin me voidaan tehdä sellainen merkintä tänne, että tiedetään, että te ette halua. Sen minä olen sanonut, että minä teen sen merkinnän. Ja siihen olen saanut luvan henkiöltä. Mutta sitten, jos minä käyn jonkun henkilön kanssa hyvän keskustelun, minä havaitsen, että häntä kiinnostaa uskonto, niin minä panen itselleni hänen ovinumeronsa muistiin ja mistä on keskusteltu.

JP: Ja mitä lehtiä hän otti?

Vanhin: Niin, ja menen sinne uudestaan, niin kyllä tämä on hyvät ihmiset minun yksityinen muistiinpano.

JP: Ei ole. Se on Vartiotorniseuran ohjeistamaa... Ja sitten, miksi sinä et voi kysyä lupaa? Se olisi reilua.

Vanhin: Se on minun yksityinen muistiinpano, koska minä en sitä kenellekään anna.

JP: Ei sillä ole merkitystä. On tapahtunut sellaistakin, eräs tienraivaaja pudotti postiluukusta vahingossa muistiinpanovihkonsa samalla kun hän pudotti Herätkää!-lehden. Ja sitten nämä henkilöt naureskeli, kun siinä oli kaikkien sen kerrostalon henkilötiedot ja miten ne suhtautuivat. Tässä ei ole ollenkaan siitä kyse, että Jehovan todistajan oikeus olisi suurempi kuin sen ovenavaajan, koska ovenavaajasta on kyse. Ja hänen tietonsa voi lipsahtaa tällä tavalla. Ja sitten toisaalta teillä on kuitenkin edelleen voimassa ne lomakkeet esimerkiksi vieraskielisten ja kuurojen tietojen keräämisestä ja edelleen toimittamisesta.

Vanhin: Mutta siihenhän... sitä ei täytetä ilman kysymistä.

JP: Yksi kuuro on erittäin närkästynyt, kun hänen ovelleen tulee jatkuvasti, vaikka hän on muuttanutkin, nimenomaan viittomakielen taitoisia. Tätä asiaa on selvitetty ja se johtuu juuri siitä, että ne tiedot on toimitettu edelleen, koska ohjeissahan on näin, että jos tavataan kuuro tai vieraskielinen ihminen, niin toimitetaan sihteerille tiedot, ja sihteeri lähettää ne siihen seurakuntaan, jonka alueella tämänkielisiä sitten on. 

Vanhin: Mutta tämä on kyllä kysytty tältä kuurolta.

JP: Ei ole kysytty. S-43 lomake...

Vanhin: Meillä on ohje siitä, että nämä kysytään.

JP: Kumma, kun sitä ei ole Valtakunnan Palveluksissa. Minulla on ne Valtakunnan Palvelukset. Eräs henkilö valokuvasi ja toimitti minulle tämän heinäkuun Valtakunnan Palveluksen. Ja sen viime marraskuun Valtakunnan Palveluksen minä sattumalta sain käsiini.

Huomautus: Tähän aikaan Valtakunnan Palveluksemme -lehtisiä ei vielä voinut lukea Jehovan todistajien internetsivuilta.

JP: Tietosuojavaltuutettu on tässä Suomen lakia tulkitseva viranomainen. Kun hän on tulkinnut tietyllä tavalla, niin miksi sitä ei sitten noudateta? Esivalloille pitää olla alamainen.

Vanhin: Kyllä nämä samoin kun tavataan joku vieraskielinen, toimitetaan vieraskieliseen seurakuntaan. Ilman muutahan se kysytään, että keskustelisitteko mieluummin jonkun persian kielen...

JP: Mutta ette te sitä kerro, että te teette muistiinpanot siitä eteenpäin.

Vanhin: Sinä olet oikein tietosuojavaltuutetun virheellisten tietojen agentti.

JP: Minä toimin täysin lain mukaan.

Vanhin: Sinä väität asioita, jotka eivät ole totta.

JP: Mikä ei ole totta minun puheessani?

Vanhin: Kun sinä väität, että me ei kysytä. Kyllä nämä asiat kysytään.

JP: Ei ainakaan ohjeissa ole.

Vanhin: Kyllä on.

JP: No oletko lukenut sen heinäkuun Valtakunnan Palveluksemme -lehtisen? Oletko lukenut viime marraskuun Valtakunnan Palveluksen?

Vanhin: Minä olen lukenut kaikki Valtakunnan Palvelukset ja pitänyt niistä ohjelmia.

JP: Kysytäänkö lupaa marraskuun 2011 Valtakunnan Palveluksessa?

Vanhin: <hiljaisuus>

JP: Minä kysyn sinulta suoraan yhden asian. Onko vanhimmille tullut kirje, jonka mukaan...

Puhelu katkesi. Ehkä syy oli vanhimman puhelimen akun loppuminen tai muut "tekniset syyt" tai sitten vanhin ei enää halunnut keskustella. Tämä jäi epäselväksi.
  

  
Lue koko juttu, miten Suomen Jehovan todistajien muistiinpanojupakka päätyis EU-tuomioistuimen käsittelyyn.
 
 

 
Takaisin arkistosivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity