Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista - Uutisarkisto
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisarkisto

Johanneksen pojan uutissivut, arkistoTutustu myös näihin sivuihin:
Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* Uutisarkisto 
Jehovan todistajien lapset

Oikeuskomiteat

Karttaminen

Vuosi 1975, ennustelu

Verikysymys 
Muita aiheita:
      Veikko Leinonen vastaa mitä haluaa ja puhuu välillä itseään vastaan
29.07.2018 Johanneksen poika
Veikko Leinonen, kuva: konventtivideo

Tiedottaja Veikko Leinonen on mielenkiintoinen persoona. Hän vastaa viran puolesta Jehovan todistajien järjestölle esitettyihin kysymyksiin. Onko hän johdonmukainen vastauksissaan? Pitääkö hän linjansa samana? Puhuuko hän totta?

Vantaan Sanomat kertoi 20.11.2010 tapauksesta, jossa ateistille vietiin Herätkää! -lehti, joka käsitteli ateismia. Oliko sattumaa, että hänelle vietiin juuri tuo lehti? Mitä Veikko Leinonen vastasi tähän?

Suora lainaus Vantaan Sanomien jutusta:

Jehovan todistajista on tullut riesa Viertolassa asuvalle rouvalle. Kun uskontokunnan edustaja ensimmäisen kerran vieraili ovella, rouva ilmoitti olevansa ateisti, ja ettei ole kiinnostunut Jehovan todistajista.

Päästäkseen eroon kutsumattomasta vieraasta hän otti vastaan tarjotun Vartiotorni-lehden.

Jonkin ajan kuluttua liikkeen lähetystyöntekijä tuli uudestaan. Tällä kertaa rouvalle tyrkytettiin Herätkää! -lehden teemanumeroa, jonka aiheena oli ateismi.

Nyt rouva ihmettelee, pitävätkö Jehovan todistajat kirjaa jututtamistaan ihmisistä, ja onko hän joutunut jonkinlaiselle mustalle listalle.

Jehovan todistajien tiedottaja Veikko Leinonen kiistää, että yhteisö pitäisi kirjaa kotikäynneistä.

– Emme pidä. Kyseessä on sattuma. Ateismista kertovaa lehteä on tarjottu siksi, että se on hiljakkoin ilmestynyt. Ei niitä tarkoitushakuisesti lähdetä kenellekään viemään.

Veikko Leinonen väitti siis marraskuussa 2010, että Jehovan todistajat eivät pidä kirjaa kotikäynneistä. Puhuiko hän totta? Ei.

On hyvä muistaa, että Jehovan todistajien järjestö aika ajoin käskee ovelta ovelle -työtä tekeviä saarnaajia tekemään tarkkoja muistiinpanoja. Näitä ohjeita löytyy mm. Valtakunnan Palveluksemme -lehtisistä. Tuo lehtinen oli aikoinaan järjestön sisäiseen käyttöön tarkoitettu tiedotuslehtinen, jota käytiin hyvin tarkkaan läpi seurakunnan arkipäivän kokouksissa. Esim. vuosina 2011 ja 2014 oli erikoisartikkelit muistiinpanojen tekemisestä. Valtakunnan Palveluksemme -lehtisiä voi etsiä JW.ORG:n internetsivuilta. Nykyisin Valtakunnan Palveluksemme -lehtisiä ei enää julkaista. Ne on korvannut uusi julkaisu, Työkirja. Kun Jehovan todistajat lukevat Valtakunnan Palveluksemme -lehtistä tai Työkirjaa, he pitävät niitä "uskolliselta ja ymmärtäväiseltä orjalta" tulleena hengellisenä ruokana, jota ei saa kyseenalaistaa. Näin ollen ohjeet muistiinpanojen tekemisestäkin pitää ottaa tosissaaan. Ja niin monet ottavatkin. Suurin osa Jehovan todistajista tekee ovelta ovelle -työstä muistiinpanoja.

Iltalehti haastatteli Leinosta Jehovan todistajien muistiinpanoista. Lehti julkaisi 28.07.2017 Leinosen mietteitä. Tässä on suora lainaus Iltalehden jutusta:

Miksi muistiinpanoja sitten tehdään? Leinonen sanoo, että niiden on tarkoitus helpottaa saarnatyötä. Tiedot liittyvät hänen mukaansa siihen, voiko Jehovan todistaja tulla käymään uudelleen ja miten hän voi valmistautua seuraavaan tapaamiseen.

- Yksityinen Jehovan todistaja kirjaa muistiin, mistä keskusteltiin. Mistä puhuttiin ja mitä kirjallisuutta jäi. Tämmöiset tiedot liittyvät täysin evankelistatyöhön.

- - -

Muistiinpanoissa on kuitenkin tietoja esimerkiksi ihmisen uskonnosta. IL on nähnyt kopion muistiinpanosivusta, jossa erään asukkaan kohdalle on lisätty tieto siitä, että hän on muslimi.

- Se liittyy siihen, mistä ihmisen kanssa on puhuttu. Jos ihmisen kohdalla on merkintä, että hän on muslimi, seuraavalla kerralla voi kysyä vaikka mitä Koraani sanoo jostain asiasta ja kertoa, mitä Raamattu sanoo.

Tämä kahdenlaisen informaation antaminen samasta asiasta on hyvin tyypillistä Jehovan todistajien tiedottajalle. Hän vastaa aina niin kuin hän kuvittelisi sen parhaiten palvelevan yhteisön etuja. Totuusarvolla ei ole niinkään merkitystä. Leinosen mietteet voivat vaihdella kovastikin, esimerkiksi Vantaan Sanomien haastattelussa Leinonen kiisti sen, että Jehovan todistajat tekisivät muistiinpanoja. Iltalehden haastattelussa hän myönsi muistiinpanot ja yritti perustella, miksi niitä tarvitaan.

Eikö olisi ollut parasta koko ajan puhua totta? Ei nähtävästi.

Iltalehden tekemässä haastattelussa oli koomisia piirteitä. Leinonen mietiskeli näin:

- Kun uudet tietosuoja-asetukset tulivat voimaan toukokuussa, on herätty huomaamaan, hyvänen aika! Jokainen osuuskauppa ottaa ihmisten tiedot siitä, mitä he ovat ostaneet ja missä he ovat asioineet.

Onko osuuskaupan kirjaamat tiedot verrattavissa Jehovan todistajien tekemiin muistiinpanoihin? Ei todellakaan. Kun osuuskaupan asiakas hankkii bonuskortin, häneltä kysytään lupa tietojen keräämiseen. Näin muodostuu asiakassuhde osuuskaupan ja asiakkaan välille, ja osuuskauppa saa kerätä tietoja ostoista. Toisaalta asiakas saa etua siitä, että hän käyttää tuota bonuskorttia. Kuukausittain hyöty tulee ihan rahana. Toisin on Jehovan todistajien muistiinpanojen laita. Niille ei kysytä suostumusta. Ne tehdään salaa. Ne ovat näin ollen laittomia toisin kuin osuuskaupan asiakastiedot. Eikä niistä ovenavaaja hyödy yhtään mitään, joten Leinosen vertaus oli täysin arvoton.

Leinosen sanoihin sisältyy hyvin usein argumentointivirheitä. Niin tässäkin haastattelussa.

Kun toimittaja kyselee Leinoselta muistiinpanoista, Leinonen ryhtyy taas tapansa mukaan vierittämään syytä muille tahoille. Tässä suora lainaus Iltalehdestä:

Leinonen sanoo, että koko muistiinpanokysymyksen ovat nostaneet esiin sellaiset tahot, jotka vastustavat Jehovan todistajien toimintaa muutenkin.

- He nostavat esiin milloin minkäkin asian osoittaakseen, että toimintamme olisi vahingollista.

Eikö ole hyvä, jos aikaansa seuraavat kansalaiset huomauttavat lain rikkomisista? Miksi asiasta huomauttajat pitää syyllistää? Eikö olisi parempi toimia koko ajan lain mukaan, niin Jehovan todistajien toimintaan ei kenenkään tarvitsisi puuttua?

   
Lue Vantaan Sanomien vuonna 2010 tekemä juttu täältä.

Lue Iltalehden vuonna 2018 tekemä juttu täältä.
 
 

 
Takaisin arkistosivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity