Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista - Uutisarkisto
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * UutisarkistoonHistoriaa - osa 53: Suomen haaratoimisto vaati Jehovan todistajia lähettämään Mainos-TV:lle kiitoskirjeitä Luomiskertomus-ohjelman esittämisen jälkeen vuonna 1971
18.08.2018 Johanneksen poika


YLE:n TV1-kanavalla lähetettiin vuonna 1971 Mainos-TV:n kustantama ohjelma Luomiskertomus. Tuossa moniosaisessa ohjelmassa keskustelivat mm. eri kirkkokuntien edustajat ja Jehovan todistajat useista Raamattuun liittyvistä asioista. Monet ohjelman katsojat olivat järkyttyneet kahden suuren kirkon edustajien lausunnoista. Näytti siltä, että kirkkojen edustajat eivät uskoneet Raamattuun.

Jehovan todistajien haaratoimisto kirjoitti jokaisen seurakunnan seurakunnanpalvelijalle (vastaa nykyisin seurakunnan koordinaattoria) 3-sivuisen kirjeen, jossa pyydettiin tietoja eri paikkakunnilta, miten ihmiset olivat ottaneet tuon ohjelman vastaan. Mutta tässä ei ollut kaikki, mitä haaratoimisto pyysi.

Haaratoimisto käski Jehovan todistajia kirjoittamaan kiitoskirjeitä Mainos-TV:lle ohjelman johdosta. Suora lainaus kirjeestä:

Mielestämme olisi vieläkin tärkeämpää kirjoittaa Mainos-TV:lle ohjelman johdosta, mainiten erityisesti, että on hyvä kuulla Jehovan todistajien mielipiteitä näistä tärkeistä asioista. Kuten voitte arvata, kirkon suhtautuminen ei ole ollut kovinkaan suosiollinen, eivätkä he ole lainkaan iloisia siitä, että Jehovan todistajat ovat saaneet esittää hyviä ajatuksia, koska he ovat osoittaneet monille kristikunnassa vallitsevan hengellisen nälänhädän. Mainos-TV:tä on painostettu lopettamaan ohjelma kun tämä ohjelmasarja päättyy toukokuun lopussa, tai että se ainakin jättäisi Jehovan todistajat pois ohjelmasta. Paras vastaus tähän on se, että yleisö osoittaa ottaneensa ohjelman suosiollisesti vastaan. Sanomalehtiuutinen, jonka mukaan ohjelman johdosta on saatu 2000 kirjettää, johtui painovirheestä. Meille kerrottiin, että vain 200 kirjettä on lähetetty, vaikka arviolta lähes miljoona on seurannut ohjelmaa, mikä on huomattavasti enemmän kuin tämäntyyppisissä keskusteluissa yleensä.

Haaratoimisto halusi sitten vaikuttaa siihen, että Mainos-TV saisi enemmän kirjeitä kuin nuo 200. Kirjeessä pyydettiin kaikkia seurakunnanpalvelijoita tekemään näin:

1. Ilmoita koko seurakunnalle, että julistajat voivat kirjoittaa kiitoskirjeitä ohjelman johdosta Mainos-TV:lle. Jotkut Helsingin alueella asuvat saattavat haluta soittaa, mutta se tulisi tehdä pian ohjelman esittämisen jälkeen, ehkä samana iltana tai parin päivän kuluessa. Kirjeet tulisi kirjoittaa melko pian ohjelman esittämisen jälkeen, viimeistään kahden viikon kuluessa kunkin esityksen jälkeen. Postiosoite on: Mainos-TV, Pasila - Ilmala, 00240 Helsinki 24. Puhelinnumero Helsingissä on 413300.
- - -
Älä pane tätä kirjettä ilmoitustaululle. (Tämä teksti oli alleviivattu).

2. Valitse ainakin viisi henkilöä (ehkä vain kaksi tai kolme pienissä seurakunnnissa) ja järjestä niin, että he kirjoittavat kirjeen sunnuntaina 7.3. kello 18.15 olevan ohjelman jälkeen. Nämä kirjoitettaisiin sen lisäksi, mitä muut julistajat seurakunnassa kirjoittavat. Jos saamme lähetetyksi varmasti 3-5 kirjettä jokaisesta seurakunnasta, Mainos-TV saa ohjelman jälkeen ainakin 1000 kirjettä.
- - -
Sinun tulisi valita sopivat julistajat kirjoittamaan näitä kirjeitä, veljiä ja sisaria, ja varmistua siitä, että kirjeet lähetetään viikon tai korkeintaan kahden kuluessa ohjelman jälkeen.
- - -
Kirjeiden ei tarvitse olla pitkiä ja ne tulisi kirjoittaa erilaisilla tyyleillä.

Sitten haaratoimisto esitti ehdotuksia kirjeiden sisällöksi. Haaratoimisto ehdotti mm. sitä, että Jehovan todistajat voisivat lähettää kirjeissä Mainos-TV:lle kysymyksiä erityisesti Jehovan todistajille.

Tuntuu aikamoiselta kieroilulta tämä haaratoimiston kirje!

Oliko haaratoimisto täysin rehellinen ja vilpitön, kun se laati juonen, jonka avulla Mainos-TV saisi paljon kirjeitä? Olivatko nuo Jehovan todistajien kirjeet Mainos-TV:lle aitoja yksilöiden omasta aloitteesta lähetettyjä kirjeitä? Eivät. Ne oli eräänlaisen kampanjan avulla saatuja kirjelähetyksiä. Vähän samaan tapaan Jehovan todistajien hallintoelin valjasti Jehovan todistajat reilu vuosi sitten kirjoittamaan kirjeitä Venäjän korkeimmalle johdolle ja oikeusviranomaisille Venäjän tapahtumien johdosta. Eivät nekään kirjeet olleet syntyneet yksilöiden omasta halusta vaan järjestön laatiman ovelan kampanjan avulla.

Onko tällainen kirjekampanja televisioyhtiölle eettisesti ja moraalisesti kestävällä pohjalla? Toimiko Suomen haaratoimisto kierosti käskiessään kirjoittaa kiitoskirjeitä? Jos JT-yksilöt pitivät ohjelmasta, eivätkö he olisi voineet omasta aloitteestaan kirjoittaa näitä kiitoskirjeitä? Sitä voisi miettiä esimerkiksi siltä pohjalta, että haaratoimiston ohjekirjeessä luki näin:

Älä pane tätä kirjettä ilmoitustaululle. (Tämä teksti oli alleviivattu).

Tällä sivulla esitellään otteita Helsingin Sanomien vuoden 1971 televisio-ohjelman tiedoista ja mielipidekirjoituksista. Mutta sitä ennen tässä on kokonaan haaratoimiston kirje kaikille seurakunnanpalvelijoille 3. maaliskuuta 1971:

 
Luomiskertomus-ohjelmasarjassa käsiteltiin mm. näitä aiheita:
  • Kehitysteoria ja ihmisen luominen
  • Vedenpaisumus
  • Raamattu ja vanhan ajan historia
  • Kristinopin peruskysymyksiä
  • Kristinopin kiistellyimmät kysymykset
Helsingin Sanomat kertoi ohjelmasarjasta näin:

Luomiskertomus pohdittavana

Maamme huomattavimpien uskontokuntien sekä tieteen ja ateismin edustajat keskustelevat tämänkertaisessa "Luomiskertomus"-ohjelmassa ihmisen luomisesta, Aatamista ja Eevasta, Eedenin sijainnista ja perisynnistä.

Mielipiteet näistä asioista vaihtelevat jyrkästi. Ortodoksit ja helluntailaiset ajoittavat ihmisen luomisen noin 6000 vuoden päähän, Jehovan todistaja tietää tarkan vuosiluvunkin, 4026 eKr. ja tieteen edustajat sanovat nykyihmisen, Homo Sapiensin, eläneen jo voin 500000 tai 2 miljoonaa vuotta sitten. Luterilaisen kansankirkon edustajat ja vapaa-ajattelijat puolestaan yhtyvät tässä kysymyksessä tieteen kantaan.

Onko raamattu historiankirja vai hengellinen runoelma, olivatko Aatami ja Eeva todella eläneitä ihmisiä vai ovatko he raamatun hahmottamia symbolisia ihmismalleja, ovat kysymyksiä, joihin ohjelman suunnittelija Uolevi Aho ei usko voitavan löytää kiistatonta vastausta.

Raamatun kysymyksiä kohtaan on kuitenkin osoitettu mielenkiintoa, sillä ohjelmasarjan ensimmäisen osan jälkeen ovat Mainostelevisio ja ohjelman tekijät saaneet noin 2000 kirjettä katsojilta. "Luomiskertomus" alkaa ykkösverkossa klo 18.15. Ohjelman juontajana on Kauko Saarentaus.

(Huomautus: Jehovan todistajien haaratoimiston kirjeessä kerrotiin, että 2000 kirjettä katsojilta oli painovirhe, oikea luku oli 200).

Helsingin Sanomat julkaisi aiheesta useita mielipidekirjoituksia. Kirjoituksissa tuotiin esiin mm. tällaisia ajatuksia:

Kysyn: Mistä lähtien ev.lut. kansankirkko on alkanut opettaa lehtori Aulan mukaista oppia? Lutherin katekismus sanoo selvästi, että Raamattu on Jumalan sana, josta mitään ei oteta pois eikä mitään lisätä. Näin ei myöskään kertomukset luomisesta, Aatamista ja Eevasta ja perisynnistä ole vain hengellisiä runoelmia ja taruja.

* * *

Viime aikoina on käyty keskustelua televisiossa jumaluuskysymyksistä ja ihmisen luomisen ajankohdasta. Voiko olla vielä joitakin "pimeitä" ajattelutapoja kuin esim. Jehovan todistajien edustajilla heidän väittäessään ihmisen syntyneen v. 4024 tai -24?

* * *

Television luomiskertomusta käsittelevässä sarjaohjelmassa on luterilaisen kirkon edustaja ilmoittanut pitävänsä Raamatun kertomusta Aadamista ja Eevasta satuna. Kun Jeesus Kristus itse oli Raamatun kertomuksen mukaan pitänyt luomiskertomusta totena ja samoin apostolit, niin onko meidän tehtävä tästä se johtopäätös, että papit eivät usko Raamatun Jeesukseenkaan?

* * *

National Observer -lehdessä ollut raportti toteaa: "90 prosenttia alle 40-vuotiaista protestanttisista teologeista ajattelee, että 'Jumala on kuollut'.

Tässä on kuvakaappauksia Helsingin Sanomien jutuista vuodelta 1971:
Mielipidekirjoituksia:Mielipidekirjoituksia:


   


 


Takaisin arkistosivujen alkuun
Takaisin etusivulle

    


Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity