Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista - Uutisarkisto
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisarkisto

Johanneksen pojan uutissivut, arkistoTutustu myös näihin sivuihin:
Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* Uutisarkisto 
Jehovan todistajien lapset

Oikeuskomiteat

Karttaminen

Vuosi 1975, ennustelu

Verikysymys 
Muita aiheita:
      Historiaa - osa 57: Mitä Katso- ja Antenni-lehdet kirjoittivat vuonna 1971 esitetystä ohjelmasarjasta "Luomiskertomus"?
18.10.2018 Johanneksen poika
Kansalliskirjasto, Helsinki, kuva: JP

Tämä on kolmas juttu, joka käsittelee Mainos-TV:n tuottamaa ohjelmasarjaa Luomiskertomus, joka esitettiin vuonna 1971.

Historiasarjan ensimmäisessä osassa käsiteltiin sitä, miten Jehovan todistajien Suomen haaratoimisto salaisen kirjeen avulla pyysi kaikkia seurakuntien johtajia organisoimaan tarkasti ohjatun kiitoskirjekampanjan MTV-yhtiölle. Tämä juttu sisälsi myös otteita Helsingin Sanomien digiarkistosta.

Sarjan toisessa osassa kerrottiin, mitä Kauko Saarentaus, Luomiskertomus-ohjelmasarjan puheenjohtaja, kertoi ohjelman tekemisestä elämäkertakirjassaan.

Tässä kolmannessa osassa käsitellään Katso- ja Antenni-lehtien julkaisemaa materiaalia ohjelmasarjasta.

Luomiskertomus-ohjelmasarja käsitti 6 osaa. Jokaisessa osassa oli keskustelemassa eri kirkkojen ja uskonnollisten yhdyskuntien edustajia, kuten myös ateisteja ja tieteen edustajia. Jehovan todistajia edustivat tässä sarjassa Mauri Junttila ja Raimo Lahtinen. Myös ohjelmasarjan suunnnittelija, Uolevi Aho, oli Jehovan todistaja.


Kansalliskirjasto, Helsinki, kuva: JP

Suomen Kansalliskirjasto tarjoaa hyvän palvelun niille, jotka haluavat penkoa esimerkiksi vanhoja lehtiä. Käytin pari tuntia aikaa puolen vuoden Katso- ja Antenni-lehtien selaamiseen erikoislukusalissa. Nämä aineistot piti etukäteen tilata internetin kautta. Sitten paikan päällä piti hankkia Helka-kirjastokortti, joka mahdollistaa Kansalliskirjaston kokoelmien käytön.

Mitä Kansalliskirjastosta löytyi? Aika paljon täydentävää tietoa Luomiskertomus-ohjelmasta, jota monet iäkkäät Jehovan todistajat muistelevat kaiholla ohjelmasarjana, jonka haluaisivat nähdä uudelleen, jos se vain olisi mahdollista.

Luomiskertomus-sarjan esityspäivät olivat:

10.01.1971, 07.02.1971, 07.03.1971, 04.04.1971, 05.05.1971, 30.05.1971.

Aiheita olivat:

Luomiskertomus, kehitysteoria ja ihmisen luominen, vedenpaisumus, Raamattu ja vanhan ajan historia, kristinopin peruskysymyksiä,
kristinopin kiistellyimmät kysymykset.
 


Katso-lehden numerossa 22/1971 sivuilla 10 ja 11 oli koko aukeman juttu, joka oli otsikoitu "Ruutukuningas". Voit lukea jutun kokonaan tästä:


 
Kauko Saarentaus siirtyi vakavampiin aiheisiin - sai TV-uutisista lähtiäistittelikseen Ruutukuningas.

Miksi lopetit uutisten lukemisen?
Miten ja kenelle luomiskertomus tehtiin?
Uskotko itse Raamattuun?

Teksti: Esko Mustonen
Kuvat: Arto Joutsi


Tämän viikon sunnuntaina nähdään ykkösverkon Mainos-TV:n ohjelmistossa Luomiskertomuksen viimeinen jakso. Kesän kuluessa alkaa neliosainen sarja vähän samaan tapaan ja sen otsikkona on mahdollisesti Kehitysoppi. Molemmissa on puheenjohtajana Kauko Saarentaus, opettaja, jonka TV-uutisten tarjoileminen katsojilleen herätti aikoinaan raikuvaa riemua ja joidenkin taholta myös pitkänenäistä närkästystä.

Tämän takia oli aiheellista pistäytyä Kaukon kotona kahvilla.

Muistan vielä masentavan elävästi kuinka nuorena lehtimiehenä saatuani ns. kovan haastattelun tehtäväkseni, oli sillä usein taipumus kutistua vähäasiaiseksi rupatteluksi, jonka aikana pääosaa näyttelivät haastateltavan vaimo, sukulaiset ja lapset. Itse kohteen kanssa en ehtinyt vaihtaa juuri muita asioita kuin hyvätpäivät ja näkemiit. Ilmeisesti tästä johtuu, että monet toimittajat raahaavat haastateltavansa jonkin ravintolan takanurkkaan tai yksinäisen puiston penkille.

Tarinatuokioni Kauko Saarentauksen kanssa keväisenä iltapäivänä sen sijaan sujui esimerkillisissä puitteissa. Äitienpäivän suursiivous rahisi ja kolisi yläkerrassa, lapset touhuisivat mennen tullen ja meillä Kaukon kanssa oli tosirattoista parituntinen kaiken tuon äänimuurin hiljaisessa keskipisteessä. Ja kuten - ilmeisesti kautta aikojen on säädetty vuosien takaisten työkavereiden tavatessa pitkästä aikaa toisensa, käydään aluksi sotakokemukset vielä kerran lävitse, puhutaan vuosien pikkusairauksista, vanhenemisesta ja pistetään valtakunnan asiat oikeaan järjestykseen. Niin nytkin. Mutta ei Oy Ab, joksi Yleisradiota sen työntekijät kutsuvat, jäänyt vähemmälle.
 


- Minkä takia lopetit TV-uutisten lukemisen?

- Tuo kysymys on tehty minulle usein. Aikaisemmin pyörittelin sitä sinne ja tänne. Nyt nähdäkseni olen ollut tarpeeksi pitkään korrekti siitäkin huolimatta, että niiltä ajoilta jäi lihaani pieni oka.

(Tuo oka ei ole ainakaan TV:n lähimpien työtovereiden aikaan saama. Sitä osoittaa lähtijäislahja kristallilaseineen seinäkaapissa, jonka takaseinään nojaa suurikokoinen hopealautanen. Lautasessa on teksti "Ruutukuninkaalle..." Vieressä on viidentoista sentin paksuinen nippu nimikortteja.)

- Silloin kun meillä teeveessä oli sellainen kähinäkausi ja kun muiden asioiden yhteydessä mm. minun tuolini uutistenlukijana ja jotkut sanakäänteet nostettiin suorastaan "välikysymyksiksi", annoin Helsingin Sanomien haastattelijalle lausunnon, jossa pidin naurettavana pikkuseikoista tehtyä suurta kohua.

- Kyllähän sinä joskus hersytit pienellä sanalla melkoisen remakan kotikatsomoissa. Mutta - kumma kyllä, se ärsytti joitakin.

- Mielestäni kuitenkin uutiset olivat uutiset. Myöhemmin sovimme Fribergin kanssa, että pidetään sitten turpa kiinni puolin ja toisin. Valitettavasti vain toinen on pysynyt kiinni...

- Entä sitten tämä nyt päättyvä Luomiskertomus. Se on ollut katselluimpia ohjelmia. Kuka on idean isä?

- Idea on Uolevi Ahon ja hän teki myös käsikirjoituksen sarjaan. Ohjaaja Juhani Tiikkaisen kanssa on paikoin lisätty vähän kysymyksiä.

- Tuntuiko idea heti alkuun sinusta mielenkiintoiselta?

- Kyllä se mielenkiintoiselta tuntui, mutta kun Aho pyysi meikäläistä sarjaan puheenjohtajaksi, vähän säpsähdin. Ajattelin, että en totisesti lähde sinne haukuttavaksi ja parjattavaksi. Mieleeni tulivat fanaattiset uskovat veljet ja kuvitelmissani jo näin kiivaita uskonkiistoja. Uskonto kun kertakaikkiaan on asia, josta syntyy riitoja. Tämä taas johtuu pelkästään uskovaismaailman kirjavuudesta. Uskonsuuntia on kymmeniä ja jokainen on omasta mielestään oikeassa. Ja mikä pahinta; kaikki muut ovat karmeasti väärässä. Tätä minä vähän pelkäsin enkä aikonut lähteä mukaan.

- Tunnetko sinä olevasi tässä ohjelmasarjassa pelkkä työntekijä, siis puheenjohtaja tai kyselijä, johdattelija?

- Ainoastaan sellainenhan sitä tulisi olla tämänkaltaisessa ohjelmassa. Ei pitäisi ottaa kantaa.

- Kuitenkin seuratessani ohjelmaa olen joskus pannut merkille ikääkuin pienen mielipiteen äänenpainossasi tai kysymyksen asettelussa. Onko ollut kuitenkin hienoista kannanottoa?

- Ei ainakaan tietoisesti. Toisaalta olen kyllä ollut tietoinen ja tiedostan, että tämä kysymys tai nämä kysymykset, jotka liittyvät uskoon Korkeimman olemassaolosta, ovat ihmiselle tärkeimmät. Mutta henkilökohtaisesti en tahdo hurskastella enkä pyrkiä olemaan tietävämpi mitä olen. Minulle uskon tai uskomisen asia ei ole itsestään selvä. Luomiskertomus-sarjahan on tarkoitettu lähinnä niille, jotka eivät oikein tiedä mihin uskoa. Ei ollut tarkoitukskaan tehdä väittelyohjelmaa eri tavalla uskoville.

- Sinulla on ollut ohjelman kuluessa melko laajat pohjatiedot kunkin osan teemasta.

- Tätä sarjaa varten on pitänyt lukea vähän helkkaristi. Olen tutkinut Raamattua yhä uudelleen ja lukenut siitä eri muodoissaan julkaistuja kirjoja, erilaisia tulkintoja sen tapahtumista ja historiallisia väitekokoelmia. Nyt olen todennut, että näin tuo teos avautuu ihmiselle aivan uudella tavalla. Monet seikat, jotka pelkän salamyhkäisen Raamatun sivuilta jäävät ihmiselämän mittaisen tietämättömyyden taakse, tulevat tällä tavalla hämmästyttävän selväpiirteisinä esiin.

- Onko varsinaisella ammatillasi ollut vaikutusta ohjelmasarjaan?

- Uskonto ja raamatunhistoria on vain yksi opetusaine. En hyväksy sitä, että opettajan olisi pakko olla vakaumuksellinen. Raamattu on opetusaine ja sillä hyvä. Ei opettaja raamatunhistoriaa opettaessaan ole kirkon palvelija vaan tällöinkin kasvattaja.

- Onko Luomiskertomus vastannut tarkoitustaan?

- Sitä on mahdoton sanoa. Kaikesta päätellen se on kuitenkin ollut katsottu ohjelma. Varsinkin alkupuolella tuli satamäärin kirjeitä televisioon ja puhelinsoittoja ohjelmapäivystäjälle saattoi tulla yli neljäkymmentä illassa. Titenkin myös kotiin soitettiin ja tasapainoilin eri vakaumuksia edustavien soittajien kanssa. Mutta yhtään täysin kielteistä soittoa ei ole tullut.

- Onko se suora lähetys?

- Ei. Sitäkin kaavailtiin aluksi, mutta minä en ainakaan olisi lähtenyt suoraan lähetykseen.

- Siihen ei ollut syynä ainakaan ramppikuume.

- Suoran lähetyksen vaarat olisivat tämän ohjelman kohdalla olleet niin suuret, että riskiä ei katsottu voitavan ottaa.

- Mitkä vaarat?

- Ensinnäkin se, että ohjelma olisi ehkä jokaisen osansa kohdalla päättynyt kesken, jopa kesken jonkun osanottajan lausetta - kun aika olisi loppunut. Osittain tämä on todettukin nyt kun nauhaa on jouduttu jonkin verran leikkaamaan. Toisaalta, aihe on arka. Ei olisi ollut mukavaa jos mahdollisten riitaisuuksien leimahtaessa tuhannet kodit olisivat saaneet nähdä ja kuulla puolisen tuntia väittelyä ja haukkumisia. No, näinhän ei kutenkaan ole käynyt. Keskustelu on sujunut juohevasti.

- Sanoit, että nauhaa on leikattu. Sensuuritoimenpide, vai?

- Ei ollenkaan. Älä vain uskottele sellaisia lukijoillesi.

- Se olisi pieni sensatio.

- Joo, mutta tuulesta temmattu niin kuin useimmat sensatiot. Nauhaa on jouduttu leikkaamaan pelkästään ajan puutteen takia. Siis lyhentämään sitä etukäteen sovittuun pituuteensa. Tämän toimituksen ovat myös asianomaiset keskustelijat hyväksyneet. Muuten, ohjelman vaaroista puhuttaessa, muistuu mieleeni sarjan alkuajat. Silloin minä puolestani pelkäsin, että sarjasta voisi tulla todelliset uskonnolliset urheilukilpailut, mutta kaikki on mennyt ilahduttavan hyvin. Tosin - jos hiuksia halotaan, ohjelman iskevyys on tästä hieman kärsinyt, mutta tällä alueella liikuttaessa tuo ns. ohjelmallisuus on jo aihe itse.

- Onko sinulle tämän ohjelman johdosta tehty kysymyksiä omasta uskonnollisesta vakaumuksestasi?

- Onpa niinkin. Eräs lehti tiedusteli minulta hiljattain, että kumman puolella olen - tieteen vai uskonnon. Se oli perin vaikeasti asetettu kysymys.

- Vastasitko?

- Vastasin niin kuin taisin ja tunsin. Uskonto ja Raamatun alue ovat niin vaikeita kysymyksiä, vielä vaikeampia kuin politiikka, että minä yritän 99:ssä mahdollisuudessa sadasta pitää turpani kiinni.

- Eräs kysymys tulee ohjelmasarjan kohdalla väkisinkin mieleen. Se tulee varmaan monen muunkin katsojan mieleen. Uskotko Raamattuun?

- Siihen on vaikea vastata aivan kokonaisesti. En tunne omakseni ateismia, joka on mielestäni lähinnä älyllistä hullunkurisuutta. Yleensä kaikissa uskonsuunnissa on mielestäni kauhistuttavaa se varmuus, että ollaan yksin oikeassa, sitä minä en hyväksy alkuunkaan. Meidän jalkapallosakki on kovin, meidän armeijamme on paras... Mutta Raamattu sinänsä, se ihmetyttää. Se on syntynyt pitkien aikakausien kuluessa ja siinä on kerrottuna suuri historia monelta puolelta, kuitenkin siihen on ollut vaikuttamssa inhimillinen käsi. En ymmärrä sitä, että vaikka Raamatussa tavataan puhdasta mytologiaa ja tiettyjä risiriitaisuuksia, niitä ei tunnusteta. Ei siis saisi nähdä ristiriitoja ja epäillä. Se vaikuttaa minusta pakkouskolta. Kuitenkaan nuo ristiriidat eivät kaada Raamattua eivätkä tee Jumalaa olemattomaksi.

- Entä me ihmiset yleensä... Nykypäivän ihminen. Osittain on vallalla käsitys, että esimerkiksi yhden ihmisen kieltäytyminen asepalveluksesta voisi saada epidemian luonteen ja tätä tietä sota lakkaisi olemasta.

- Ainakaan tällä hetkellä minä en näe minkäänlaisia merkkejä sellaisesta epidemiasta. Päinvastoin. Ihminen on aina ollut vahvemman oikeuden puolustaja. Voimakkaampi kansa nujertaa heikomman, väkivaltaisempi painostaa puolustuskyvytöntä. Se on meissä itsessämme. Olen varma, että me suomalaiset olisimme samanlaisia jos meitä olisi muutama miljoona enmmän. Se on kerta kaikkiaan ihmisessä itsessään ja se ei muutu ellei ihminen itse muutu.

Tuo aseistakieltäytyminen on asia sinänsä. Jos se on omantunnon kysymys, hyväksyn sen. Kaikin mokomin suon heille jonkin muun tavan olla isänmaalleen hyödyksi. Mutta siitä ei saisi tulla keppihevosta, jolla väistetään määrättyjä velvollisuuksia. Niin kauan kuin suurin osa kansaa on sitä mieltä, että maa tarvitsee puolustusvoimat, asia on niin. Eräs puolustusvoimiemme heikko kohta on mielestäni nykyisen armeijamme upseeriston yksivärisyys. Se on omiaan vieroittamaan kansaa armeijasta.

- Entä ihmisen henkinen olemus. Onko tämä ihmisen elämä mielestäsi täysin ainutkertainen tapaus?

- Jos minä nyt sanoisin, että tietysti minä uskon ihmiselämän jatkuvuuteen, puhuisin lehteriltä ja sitä en halua. En ole toistaiseksi tullut uskoon. Minä olen ilmeisesti juuri niitä piruparkoja, joilla on suuri pulma ratkottavanaan; valtava tietämättömyys tuosta kaikesta. Ehkäpä ihmisten stressit ja kaikki turhilta vaikuttavat vouhotukset, kenties sodat ja olympialaisetkin ovat tiedostamatonta pakoa sen suuren tuntemattoman haudan ääreltä.Kuvateksti: Tapiolaan on tullut kevät ja sen huomaa hilpeästä mielialasta Saarentauksenkin perheessä. Poppoo kokoontuneena potrettiin kodin etupihalla. Vasemmalta 12-vuotias Marja, 14-vuotias Päivi, 13-vuotias Tuula, äiti Paula, jonka posliinimaalauksia on parhaillaan näytteillä Riihimäen lasitehtaan näyttelyssä, takaa näkyy osa Kaukoakin ja oikealla perheen toinen mies, 7-vuotias Mika.
 


Katso-lehden katsojapalautetta:
 

 
Miljoonia vuosia

Ohjelmassa Luomiskertomus tiedemiehet puhuivat miljoonista vuosista. Kuinka he ovat tulleet sellaiseen tulokseen? Heillä on ollut tilaisuus tarkkailla kehitystä ainoastaan Jumalan lepopäivinä, jolloin ei tapahdu paljon mitään. Kun Jumala loi ihmisen niin silloin alkoi hänen lepopäivänsä, joka jatkuu vielä. Jos tiedemiehillä olisi ollut tilaisuus tarkkailla kehitystä luomispäivinä niin he olisivat tulleet aivan toisenlaisiin tuloksiin. Nytkin "lepopäivinä", on luonnossa nopeita toimintoja, kuten salaman liikehdintä, myrskyt, tulivuorenpurkaukset ja maanjäristykset. Kuinka paikat liikkuivatkaan silloin kun Luoja työskenteli.

Vuosia vähemmäksi

   Kuva: Antenni-lehti

Kuvateksti: Entinen Suosittu TV:n uutisten lukija, kansakoulunopettaja Kauko Saarentaus, 47, johdattelee puhetta MTV:n sarjassa Luomiskertomus, jossa keskustellaan ja väitellään Raamatun kertomusten tulkinnasta sekä paikkansapitävyydestä.

Antenni-lehden katsojapalautetta:

 


TV:n luomiskertomuksesta

Tyytyväisinä em. ohjelmasarjasta haluaisimme mainita eräitä vaatimattomia mielipiteitä sen johdosta:

Ensiksikin pyytäisimme että nykyinen keskustelun kokoonpano säilytettäisiin jo senkin verrattoman karakteristiikan vuoksi jonka tietomäärältään niin eriasteiset keskustelijat tarjoavat. Ohjelman idea sinänsä on jo kiitoksen arvoinen, puhumattakaan suunnittelusta ja toteutuksesta. Juontamiseen tuskin onnistuneempaa valintaa olisi voitu tehdä, sillä onhan Saarentaus osoittautunut kyllin päteväksi kuvaruudussa ennenkin. Tässä yhteydessä se tarkoittaa, että analysoivan ominaisuutensa avulla hän kykenee nytkin pitämään langat hyvin käsissään, jota samaa ei aina voi sanoa poliittisista toimittajista.

Sananen esiintyjistä:

On hämmästyttävää havaita miten suuressa määrin sielunhoitajamme ovat aikamme ateistisen tieteenosan aisankannattajia, herättäen siten kysymyksen olemassaolonsa tarpeellisuudesta yleensäkin. Jos kysymys onkin vain ihmisminän rakentamisesta, niin onhan toki psykiatrit sitä varten! Sitä paitsi on turhaa välistävetoa tunkea alueelle johon ei ole meillä saatavaa korkeatasoista lääketieteellistä koulutusta takana. Mitä katetta muutenkaan on sellaisella puheella josta paistaa epäluottamus heidän oppikirjansa raamatun opetuksiin ja sen aitouteen. Sen sijaan keskustelija joka pitäytyy raamattuun kannanotoissaan ohjelman edellyttämällä tavalla ryhmänsä kantaa edustaen, kuten liikkeenharjoittaja Junttila, herättää rehellisesti ajattelevissa ihmisissä luottamusta. Kun siihen vielä liittyy nöyristelemätön asenne muihin osanottajiin, niin ei voi välttyä hiljaa hiipivältä ajatukselta, että hänen äänensä kenties vaiennetaan pois tästä ohjelmasta. Emme tiedä kuka keksi em. henkilön tähän ohjelmaan, mutta allemerkinneille on käynyt tiiviisti seuratun sarjan puitteissa selväksi että tässä puhuu personoitunut totuus.

Kauppaedustajat HN ja KTT.

* * *

Vielä kerran luomiskertomuksesta

Kuten tällä palstalla rohkenin taannoin epäillä ettei valtionkirkkomme eripuraisine pappeineen tule valtaansa nojaten sallimaan pyhinä pidettyjen väärien uskomusten paljastamista, etenkään vähemmistöjen taholta, kävi 4.4. tulleesta ohjelma-osasta ilmeiseksi.

Ohjelman tekijöiden velvollisuus on huolehtia siitä, ettei tällaista ajankohtaista ohjelmaa vesitetä sallimalla jonkin tunnustuksellisen uskonnon, minkä tahansa, ujuttaa mukaan enempää kuin yhden edustajan kustakin. Sen lisäksi on rajoitettava osanottajamäärää siten, että jokaisen kanta todella eroaa toisistaan oleellisesti, ei vain pikku finesseissä. Eräät myös kuvittelevat voivansa puhua pitkään ja laveasti vain omaamansa yhteiskunnallisen aseman turvin, joka asenne on selvästi farisealainen jos niin sallittaneen sanoa. Tarkoitan erityisesti prof. Nikolaista, jonka ansiokkaasta tutkimustyöstä johtuen pitäisi pystyä antamaan selviä ja ytimekkäitä lausuntoja, joita meillä katsojilla on lupa odottaa niin häneltä kuin muiltakin. Tähän ovat pystyneet aikaisemmin mukana olleet tiedemiehetkin. Taktikointi vähenee huomattavasti kun oteaan käyttöön rajatut ja tasaisesti jaetut puheenvuorot, jolloin kongin jälkeen voi vain lopettaa lauseensa loppuun.

Myös suora lähetys lienee välttämättömyys, koska tämänkertaiseen kaksinpuheluun täytyy löytyä syyllinen myös leikkaamosta. Saamme TV:stä tietyllä tavalla ohjattuja ohjelmia muutenkin ihan tarpeeksi!

HN


Kansalliskirjasto, Helsinki, kuva: JP
 

  
Lue myös nämä aiheeseen liittyvät jutut:
     

 
Takaisin arkistosivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity