Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista - Uutisarkisto
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisarkisto

Johanneksen pojan uutissivut, arkistoTutustu myös näihin sivuihin:
Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* Uutisarkisto 
Jehovan todistajien lapset

Oikeuskomiteat

Karttaminen

Vuosi 1975, ennustelu

Verikysymys 
Muita aiheita:
      HS: Jehovan todistajat etsivät keinoja verensiirtokiellon kiertämiseen – ”Verikiellosta on hankala enää luopua, koska samalla liike myöntäisi, että moni kuoli turhaan”
07.12.2018 Johanneksen poika

Helsingin Sanomissa oli pitkä kirjoitus, jossa kerrottiin Jehovan todistajien verensiirtokiellosta. Lehdessä kerrotaan, että aikaisemmin myös rokotteet olivat kiellettyjen listalla, mutta nyt Jehovan todistajat antavat rokottaa itsensä ja lapsensa.


Käytännössä jokainen Jehovan todistaja kantaa mukanaan hoitotahdon Ei verta -merkkiä lompakossaan tai ilmoittaa sen potilastietoihinsa sairaalaan.
Kuva: HS 

Helsingin Sanomiin oli haastateltu Uskontojen uhrien tuki UUT ry:n toiminnanjohtajaa Joni Valkilaa. Suora lainaus Hesarin jutusta:

”Nykyään verensiirtokielto on käynyt Jehovan todistajille hankalaksi”, sanoo UUT:n toiminnanjohtaja Joni Valkila. Kuva: Liisa Takala.

Kielto otettiin liikkeessä käyttöön vuonna 1945, jolloin hoidot alkoivat yleistyä.

”Jos he nyt sanoisivat, että oikeastaan Jumala salliikin verensiirrot eivätkä ne olekaan syntiä, he tavallaan tunnustaisivat jäsenilleen, että tuhannet ihmiset ovat kuolleet ja vammautuneet turhaan.”

Jehovan todistajat kieltäytyivät Valkilan mukaan aikoinaan myös rokotteista ja elinsiirroista, mutta näistä kielloista ymmärrettiin luopua riittävän varhaisessa vaiheessa. Nykyään elinsiirrot ovat sallittuja, kunhan ne tehdään ilman verensiirtoa.

”Rokotteet olivat 1920-luvulta lähtien useiden vuosikymmenten ajan kiellettyjä. Jehovan todistajilla oli epäilevä suhtautuminen lääketieteeseen osana pahaa maailmaa, ja toki lääketiede olikin tuolloin kehittymätöntä.”

Jutussa kerrotaan, kuinka ongelmalliseksi Jehovan todistajien verioppi on aikojen kuluessa muuttunut. Nyt Jehovan todistajat jakavat veren moniin osiin, joista osa on sallittujen listalla ja osa ei. Tavallisen rivijäsenen on vaikea hahmottaa koko asiaa. Miksi jokin osa verestä olisi sallittua, kun verenluovutus on kokonaan kiellettyä, ja noita sallittuja pikku osasia voidaan saada vain verenluovutuksen avulla? Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että vain "maailmallisten ihmisten" verestä erotetut pikku osat ovat Jehovan todistajille sallittuja, kun he itse eivät saa luovuttaa verta. Näin päättömiin ja järjettömiin ongelmiin voi joutua, kun lahko puuhastelee asioiden parissa, joista se ei ymmärrä eikä edes halua ymmärtää.

Lehti kertoo, mitä tapahtuu, jos joku Jehovan todistaja -yksilö suostuu ottamaan verensiirron. Suora lainaus:

Jos Jehovan todistaja suostuu hoitoihin vastoin yhteisön tahtoa, rangaistus on ankara. Hänen katsotaan eronneen, mistä seuraa karttaminen ja mahdollisesti kaikkien sosiaalisten suhteiden menetys.

Jehovan todistajien tiedottajan ja sairaalatietopalvelun johtajan Veikko Leinosen "filosofia" verensiirtoihin on vähintäänkin mielenkiintoinen ja osittain ristiriitainen. Suora lainaus Helsingin Sanomien jutusta:

”Kun veri fraktioidaan ja siitä tehdään erilaisia lääkkeitä, niitä käytetään, mutta ei kokoverta.”

Muistallaanpa vähän sitä, mitä Leinonen sanoi veren fraktioista eräässä puhelussa keväällä 2016. Suora lainaus puhelusta:

JP: Minä olen nyt yrittänyt etsiä Vartiotorniseuran kirjallisuudesta aineistoa tähän, että miten "fraktiot" saadaan, elikä voidaanko niitä saada ilman verenluovutusta jollakin keinolla vai saadaanko fraktioita ainoastaan verenluovutuksen kautta?

VL: No, aika paljon sinulta näköjään tietoja puuttuu, ja toi on sen verran laaja kysymys, että sinä voit jatkaa sitä tietojen etsimistä. Siellähän on meillä JW.ORG:ssa ihan riittävästi tietoa tästä.

JP: Joo, mutta ei löydy sitä, että saadaanko sitä [fraktioita] muuten kuin kokoverenluovutuksessa. Nimittäin tässä on semmonen asia, että jos se saadaan vain kokoverenluovutuksessa, niin silloin käy niin, että Jehovan todistajille sallittuja fraktioita saadaan vain "maailmallisten" ihmisten verestä, koska Jehovan todistajille verenluovutus on kiellettyä. Ja tällöin tulee vähän semmonen ajatus, että se [fraktiot] on saatu kielletyllä menetelmällä, ja minä vertaisin sitä siihen, että menis varastetulla pyörällä kenttäpalvelukseen.

VL: <naurahdus> Sä oot ihan hukassa noiden ajatustes kanssa, koska tuota eihän niitä fraktioita... niitähän käytetään lääkkeenomaisesti...

JP: Niin, mutta miten ne saadaan?

VL: Teollisesti tehdään, niin tämä koko kysymys on ihan absurdi, että tästä on ihan turha...

JP: Ei ole. Millä tavalla fraktioita saadaan?

VL: Tästä on ihan turha jatkaa.

JP: Niin, mutta millä tavalla fraktioita saadaan?

VL: No, siihen on monenlaisia menetelmiä, siihen on monenlaista tekniikkaa.

JP: Kerro!

VL: Lääketeollisuus tietää sen.

JP: Niin, mutta onko se verenluovutus se ensimmäinen askel?

VL: No, mä en tiedä millä lailla lääketiede ottaa nämä... lääketehtaat ottavat näitä aineita, taikka siis tätä materiaalia, mistä näitä fraktioita tehdään teollisesti, mutta minkäänlaisesta luovuttamisesta tässä ei oo kysymys.

JP: No mutta jos esimerkiksi kutsutaan ihmisiä verenluovutukseen, niin ei siellä koskaan sanota, että luovuttakaa fraktioita, vaan siellä luovutetaan tietyn veriryhmän veriä.

VL: Joo, no ei hyödytä jatkaa tätä keskustelua. Kiitos vaan. Hei!

JP: Kiitos hei!

Voit kuunnella puhelun täältä.

Leinonen väitti siis vuonna 2016, että lääketeollisuus tekee veren fraktioita "teollisesti", mutta minkäänlaisesta luovuttamisesta tässä ei oo kysymys. Nyt Leinonen myöntää, että kyse on luovutusverestä saaduista veren osista. Leinonenhan sanoi Hesarin haastattelussa näin: "Kun veri fraktioidaan ja siitä tehdään erilaisia lääkkeitä, niitä käytetään, mutta ei kokoverta."

Leinonen siis käytännössä hyväksyy sen ajatuksen, joka oli puhelussakin, että varastetulla polkupyörällä voi mennä kenttäpalvelukseen saarnaamaan. Ts. kielletyllä menetelmällä (verenluovutuksella) saatuja fraktioita voi ottaa kehoonsa. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva.

Mutta sitten takaisin Hesarin juttuun. Suora lainaus:

UUT teki pari vuotta sitten selvityksen verituotteiden käyttökiellosta Jehovan todistajilla. Sen yhtey­dessä yli­lääkä­reille tehty kysely osoitti, että Suo­messa kuolee ihmisiä kiellon vuoksi.

Lisäksi monia potilaita ei kyselyn mukaan voida hoitaa opti­maali­sesti, joten heidän toipumisensa hidastuu ja riskit kasvavat. Potilaat eivät aina pääse leikkausjonoon, koska lääkäri arvioi leikkauksen riskit liian suuriksi.

”Valeuutisia”, Leinonen sanoo verensiirtokiellon takia kuolleista ja vammautuneista.

Leinonen väittää valeuutisiksi mm. ylilääkäreiden kertomia tapauksia.

UUT:n tekemässä verensiirtoselvityksessä oli mukana seitsemän eri alojen ylilääkäriä, joiden asiantuntemus on erittäin laajaa. Selvitykseen osallistui myös 35 entistä Jehovan todistajaa, joiden omakohtaiset kokemukset asiasta ovat aitoja ja rehellisiä. Miten Leinonen voi yrittää mitätöidä nämä asiat? Onko hän verensiirtojen asiantuntija?

Hesarin jutussa kerrotaan, että Jehovan todistajia valvotaan erittäin tarkkaan tämän veriasian suhteen. Heillä pitää olla "Ei verta" -kortti lompakossaan. Lisäksi Jehovan todistajien seurakunnat ovat saaneet haaratoimistosta kirjalliset ohjeet valvoa erityisryhmiä. Tietysti Leinonen pyrkii haastattelussa kieltämään tämänkin. Suora lainaus jutusta:

”Mitään rekisteriä ei ole. Vuoden parin välein on muistutettu vanhimpia, että informoikaa seurakuntalaisia saattamaan hoitotahto ajan tasalle. Hoitotahdosta on voinut myös antaa kopion jollekin toiselle seurakuntalaiselle”, Leinonen sanoo.”

Leinosen harmiksi julkisuuteen on tullut kirjallinen dokumentti, joka todistaa sen, että erityisryhmien valvontaan on tarkat ohjeet.

Lisäksi seurakuntien saamissa kirjeissä on käsketty ottamaan kopio allekirjoitetuista hoitotahtokorteista. Seurakunta voin näin valvoa kiellon noudattamista mm. silloin, kun joku seurakunnan jäsen joutuu sairaalaan.

Helsingin Sanomien oikaisu 08.12.2018:

Perjantaina 7. joulukuuta sivuilla A 14-15 Jehovan todistajien verensiirtoa käsitelleestä uutisesta saattoi saada virheellisen käsityksen, että Jehovan todistajien suhtautuminen itse verensiirtoon olisi muuttunut. Verensiirtokielto on yhä voimassa, mutta esimerkiksi lääkkeissä käytettävät, verestä erotetut ainesosat ovat nykyään sallittuja. Verensiirtokielto koskee vain Jehovan todistajia, ei muita uskonliikkeitä.

 Jatkuu...Lue juttu kokonaan Helsingin Sanomien sivuilta.
 


 
Takaisin arkistosivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity