Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista - Uutisarkisto
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisarkisto

Johanneksen pojan uutissivut, arkistoTutustu myös näihin sivuihin:
Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* Uutisarkisto 
Jehovan todistajien lapset

Oikeuskomiteat

Karttaminen

Vuosi 1975, ennustelu

Verikysymys 
Muita aiheita:
      Helsingin Sanomat ja YLE kirjoittivat siviilipalveluksen omituisesta tilanteesta
08.12.2018 Johanneksen poika
Kuva: Pixabay

Suomen oikeuslaitos on ajautunut merkilliseen tilanteeseen. Vaikka mitään lakia ei ole vielä muutettu, oikeuslaitoksen käytännöt ovat muuttuneet. Tällä hetkellä Suomessa vallitsee tilanne, jossa sekä asepalveluksesta että siviilipalveluksesta voi kieltäytyä saamatta mitään rangaistusta. Asia johtuu Jehovan todistajien erityisasemasta, jota ei ole vielä korjattu. Tosin eduskunnan käsittelyssä on lakialoite, joka lopettaisi Jehovan todistajien erityiskohtelun tarpeettomana, koska he ovat oman muuttuneen tulkintansa mukaan voineet suorittaa siviilipalveluksen jo vuodesta 1996 lähtien.

Helsingin Sanomat kirjoitti 07.12.2018 näin:

Helsingin hovioikeus ei näytä ottavan enää käsittelyynsä totaalikieltäytyjien vapauttamisratkaisuja. Hovioikeus hylkäsi perjantaina kolme syyttäjän jatkokäsittelyhakemusta.

Siten kolmen totaalikieltäytyjän saamat vapauttavat käräjätuomiot jäävät voimaan. Se tukee entisestään tilannetta, että ase- ja siviilipalveluksesta voi nyt kieltäytyä vakaumuksen perusteella ilman rangaistusta.

Kaikki kolme miestä kieltäytyivät suorittamasta siviilipalvelusta pasifistisista syistä. Syyttäjä oli vaatinut heidän tuomitsemistaan ehdottomaan vankeuteen tai valvontarangaistukseen.

Totaalikieltäytyjät on ennen tätä vuotta määrätty rangaistukseen. Helmikuussa Helsingin hovioikeus kumosi ensi kertaa totaalikieltäytyjän vankeustuomion ja vapautti hänet kokonaan rangaistuksesta.

Helsingin Sanomien tekemän jutun mukaan siviilipalveluksesta kieltäytymiset ovat lisääntyneet tänä vuonna hieman mutta eivät räjähdysmäisesti.YLE kirjoitti 08.12.2018 näin:

Jehovan todistajien ei ole vakaumuksensa vuoksi tarvinnut suorittaa ase- tai siviilipalvelusta vuoden 1985 jälkeen.

Hovioikeuden päätökset eivät sido käräjäoikeuksia, eikä hovioikeuden tuomio ollut myöskään lainvoimainen vielä ratkaisuhetkellä. Käräjäoikeus kuitenkin katsoi, ettei se voinut sivuuttaa hovioikeuden näkemystä asiassa.

Hovioikeuden perjantaiseen ratkaisuun vaikutti todennäköisesti myös se, että syyskuun jälkeen myös korkein oikeus ehti päättää, ettei se myönnä valituslupaa hovioikeuden helmikuisesta päätöksestä. Näin ollen hovioikeuden tuomio jäi lainvoimaiseksi.

YLE:n tekemässä jutussa erityisasiantuntija Robin Harms yhdenvertaisuusvaltuutetun toimistosta kertoo oman näkemyksensä asiaan. Tässä suora lainaus jutusta:

– Varsinainen päätös siitä, että oikeustila on yhdenvertaisuusperiaatteiden vastainen, tehtiin jo helmikuussa. Tämä on vain jatkumoa sille, Harms sanoo.

Hänen mukaansa on selvää, ettei varusmies- tai siviilipalveluksesta kieltäytyjää voi tällä hetkellä rangaista, jos hänellä on samankaltainen vakaumus kuin Jehovan todistajilla.

Suomen hallitus on jo tehnyt esityksen, jonka tarkoituksena on kumota niin kutsuttu Jehovan todistajien erivapaus. Lakiesitys on tällä hetkellä eduskunnan valiokuntakäsittelyssä.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappe kiteyttää koko ongelman näin: "Tämä on kerrassaan aika erikoinen tilanne."

YLE:n uutinen tiivistää tämän hetkisen tilanteen näin:


 


Lue uutiset kokonaan Helsingin Sanomien ja YLE:n nettisivuilta.
     

 
Takaisin arkistosivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity