Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista - Uutisarkisto
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisarkisto

Johanneksen pojan uutissivut, arkistoTutustu myös näihin sivuihin:
Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* Uutisarkisto 
Jehovan todistajien lapset

Oikeuskomiteat

Karttaminen

Vuosi 1975, ennustelu

Verikysymys 
Muita aiheita:
      Pieni kooste valtakunnansalien myynnistä Suomessa
09.12.2018 Johanneksen poika (Päivitetty 08.04.2019, viimeisin päivitys 06.07.2019)
Kuva: Pixabay

Huomautus:

Helsingin Sanomien 06.07.2019 julkaisema juttu päivittää tilannetta. Jutun mukaan kolmen vuoden aikana on Suomessa myyty 22 valtakunnansalia. Sen lisäksi tällä hetkellä on myynnissä 7 valtakunnansalia. Sen lisäksi myynnissä on yksi iso konventtisali, jonka myymisessä on suuria ongelmia.
 


Viime vuosina Suomen Jehovan todistajien järjestö on myynyt useita valtakunnansaleja. Vielä on kuitenkin jäljellä paljon sellaisia saleja, jotka on tarkoitus myydä. Tällä sivulla on kooste tilanteesta huhtikuussa 2019.

Juttu perustuu eri seurakuntien vanhinten antamiin tietoihin, haaratoimistosta saatuihin tietoihin, kaupallisen median juttuihin ja internetin myynti-ilmoituksista saatuihin tietoihin. JP-Uutisille on tullut myös joitakin ilmoituksia myytävistä saleista yksityishenkilöiltä.1) Keväällä 2015 Jehovan todistajat luopuivat Joensuussa toisesta valtakunnansalistaan. Vananmonkadun valtakunnansali myytiin vapaamuurareille. Vapaamuurarilähteen mukaan hinta oli normaalin markkinatason mukainen käypä hinta.


Kuvassa entinen valtakunnansali, nykyinen vapaamuurareiden kokoontumistila, Kuva: Lähetetty

2) Keväällä 2015 JP Uutiset sai tietoonsa myös Tammisaaren ja Karjaan valtakunnansalien myyntiaikeet. Tietolähde kertoi, että molemmat salit on tarkoitus myydä ja rakentaa uusi pienempi sali suunnilleen Karjaan ja Tammisaaren puoliväliin.
Sama tietolähde kertoi myös, että yksi Porin valtakunnansaleista aiotaan myydä, kuten myös Suomen ensimmäinen valtakunnansali Helsingin Käpylästä.


Tammisaaren valtakunnansali, kuva: Google Earth


Karjaan valtakunnansali, kuva: Google Earth

3) Tammikuussa 2016 Helsingin seurakunnissa luettiin kirje, jossa kerrottiin, että Helsingissä Lauttasaarentie 10:ssä sijaitseva valtakunnansali myydään. Lauttasaaren sali on entinen elokuvateatteri, mikä on palvellut valtakunnansalina ainakin 1980-luvulta lähtien.


Lauttasaaren valtakunnansali Helsingissä, kuva: TH

4) Helmikuussa 2016 JP Uutiset sai seurakunnista tiedon, jonka mukaan
Toijalan ja Viialan valtakunnansalien tulevaisuutta harkitaan parhaillaan vakavasti. Suunnitelmissa on myydä toinen sali, mutta kumpi, se on vielä epäselvää.


Toijalan valtakunnansali, kuva: Google


Viialan valtakunnansali, kuva: Google

5) Helmikuussa 2016 tuli tietoon Tampereelta valtakunnansalin myynti-ilmoitus. Yksi Tampereen monista valtakunnansaleista oli laitettu myyntiin. Kyseessä oli Messukylän valtakunnansali osoitteessa Järvikatu 2.


Messukylän valtakunnansali osoitteessa Järvikatu 2, Tampere

Syksyllä 2018 JP Uutiset sai tietää, että Messukylän sali on saatu myytyä. Samalla Tampereelta tuli tietoon toinenkin myytävänä ollut sali, joka oli myyty. Kyseessä oli Tammerkosken valtakunnansali.

6) Marraskuussa 2016 JP Uutiset tiedotti Kauppakadun valtakunnansalin myyntiaikeista Kotkassa. Myös Haminasta halutaan myydä valtakunnansali hankalien omistusjärjestelyjen takia. Sen tilalle on tarkoitus rakentaa uusi sali.


Valtakunnansali, Hamina, kuva: Google Earth

Maaliskuussa 2017 Kymen Sanomat kertoi, että Kotkassa myynnissä ollut valtakunnansali oli saatu myytyä yksityishenkilölle.

7) Tammikuussa 2017 tilanne Helsingin myytävien valtakunnansalien suhteen oli se, että Lauttasaaren salia ei ollut onnistuttu myymään, mutta sen sijaan Käpylän valtakunnansali oli myyty. Sen osti saatujen tietojen mukaan eräs Jehovan todistaja -veli.

8) Tammikuussa 2017 tuli myyntiin valtakunnansalit sekä Porista että Jämsänkoskelta. Kauppalehden tietojen mukaan Porista myyntiin tullut valtakunnansali sijaitsee osoitteessa Aatuntie 21.


Porin valtakunnansali, Aatuntie 21, Kuva: Kauppalehti


Jämsänkosken valtakunnansali, Taipaleentie 35, Kuva: Kauppalehti

Lokakuussa 2017 Satakunnan kansa kertoi, että Porin Aatuntien sali oli myyty. Sali myytiin Esikoiset ry:lle, jonka rukoushuone rakennus nyt on. Esikoiset ry on Suomen evankelisluterilaisen kirkon sisällä toimiva lestadiolainen herätysliike. Helmikuussa 2019 Jämsenseutu kertoi, että Jämsänkosken sali on saatu myytyä.

9) Tammikuun 2017 aikana tuli tietoon muitakin myytäviä saleja. Etuovi.com:n ilmoituksesta selviää, että Porvoon valtakunnansali on laitettu myyntiin. Se sijaitsee Sannaistenkatu 4:ssä. Oikotie puolestaan tiedotti Salon valtakunnansalin myynnistä osoitteessa Nummilankatu 13. Hangon valtakunnansalin myynnistä mainittiin yhdellä lauseella Satakunnan Kansan jutussa: Hangon sali laitettiin myyntiin, koska sinne rakennetaan uusi sali.


Porvoon valtakunnansali, kuva: Etuovi.com


Salon valtakunnansali, kuva: Oikotie

Maaliskuussa 2017 Salon Seudun Sanomat kertoi, että yksi Salon valtakunnansaleista oli myyty. Palometsässä sijanneen valtakunnansalin osti Uskelanvirran Kilta ry.

10) Tammikuussa 2017 Oikotien sivuilla oli tiedotus Vöyrin valtakunnansalin myynnnistä. Myyntihinta oli 25000 euroa.


Vöyrin valtakunnansali, Rekipellontie 309, kuva: Oikotie

11) Turun Sanomien tekemän uutisen mukaan myös Paraisten valtakunnansali oli saatu myytyä tammikuussa 2017. Sen osti Paraisten kunta 70000 eurolla.

12) Ilkka-lehti kertoi maaliskuussa 2017 Maalahden valtakunnansalin myyntiaikeista. Kun Maalahden sali myydään, kokoustoiminta siirtyy kokonaan Vaasaan, missä kokouksia pidetään suomen, ruotsin, englannin, espanjan ja ranskan kielillä.

13) Syyskuussa 2017 Äänekosken kaupunkisanomat kertoi Suolahden valtakunnansalin myyntiaikeista. Ilmeisesti Suolahden Jehovan todistajien täytyy käydä salin myynnin jälkeen Äänekoskella kokouksissa, kun siellä on huippuhienoksi remontoitu valtakunnansali.


Suolahden valtakunnansali, kuva: Äänekosken kaupunkisanomat

14) Syyskuussa 2017 Etelä-Suomen Sanomat kertoi, että Jehovan todistajat myyvät yhden Lahden kolmesta kokouspaikastaan. Myytävä paikka sijaitsee Päijät-Hämeen keskussairaalan vieressä.

15) Lokakuussa 2017 Lauttakylä-lehti kertoi, että sekä Vampulassa että Äetsässä myydään valtakunnansali. Toiminta aiotaan keskittää Huittisiin.

16) Helmikuussa 2018 Kärsämäen kunta osti Kärsämäen valtakunnansalin. Kärsämäellä on suunniteltu, että rakennus muutetaan monikäyttöiseksi liikunta-, harraste- ja kulttuuritilaksi kunnan sekä sidosryhmien käyttöön. Näin kertoi KP24 Uutiset.


Kärsämäen valtakunnansali, kuva: Google Maps

17) Toukokuussa 2018 Raumalainen.fi kertoi, että Raumalta oli saatu myytyä Kourujärventie 19:ssä sijainnut valtakunnansali. Se oli myyty biljardisaliksi.


Rauman Valtakunnansali, Kourujärventie 19, kuva: Elina Helkelä


Rauman Biljardisali, Kourujärventie 19, kuva: Elina Helkelä
 
18) Marraskuussa 2018 Lapin kansa kertoi, että Rovaniemeltä myydään toinen valtakunnansali.


Rovaniemen valtakunnansali, kuva: Google Earth

19) Joulukuussa 2018 JP Uutiset sai sähköpostissa tiedon, että Ruukin valtakunnansali osoitteessa Siikasavontie 24 myydään. Sama tietolähde kertoi myös Vihannin valtakunnansalin myynnistä. Vihannin sali sijaitsee osoitteessa Vanha Raahentie 20.


Ruukin valtakunnansali, Siikasavontie 24, kuva: Google Maps
 
20) Tammikuussa 2019 Kouvolan Sanomat kertoi, että Jehovan todistajat myy kokouspaikkansa Kouvolassa Töröstinmäellä. Kokoukset siirtyvät noin viiden kilometrin päähän uudempaan saliin Kymintehtaantiellä. Myynnissä oleva sali sijaitsee Vilppulanraitti 1:ssä.


Kouvolan valtakunnansali, Vilppulanraitti 1, kuva: Jehovan todistajat

22) Yksi Tampereen valtakunnansaleista myynnissä. Tamperelainen kertoi uutisessaan, että Siltakadun valtakunnansali on myynnissä.

23) Länsi-Suomen uutisessa kerrotaan, että Laitilan valtakunnansalin myynti liittyy Suomen alueelliseen muutokseen, joka vaikuttaa myös kokoontumistilojen tarpeeseen. Salimuutoksen myötä Uudenkaupungin seurakunta kasvaa.Laitilan valtakunnansali, kuva: Google Maps
 

 
Lue myös Turun Sanomien juttu. Turun Sanomat kertoi tammikuussa 2017, että sillä hetkellä oli myynnnissä eri puolilla Suomea ainakin 13 valtakunnansalia. Näiden lisäksi oli silloin saatu myytyä 4 salia.

Valtakunnansalien myyntipuuha on edelleen täydessä käynnissä. Sen lisäksi Jehovan todistajien järjestö on jo pitkään yrittänyt päästä eroon Oulun konventtisalista. Tuon salin alkuperäinen myyntihinta oli tiedottaja Veikko Leinosen mukaan noin kaksi miljoonaa euroa. Nyt rakennuksesta yritetään päästä epätoivoisesti eroon alle miljoonalla eurolla. Sali on alennusmyynnissä.


Oulun konventtisali, kuva: Oulu-lehti

Tässä vielä luettelo myynnissä olevista ja myydyistä saleista (tilanne huhtikuussa 2019):

Myynnissä 18 valtakunnansalia:
 • Tammisaari
 • Karjaa
 • Lauttasaari, Helsinki
 • Toijala tai Viiala
 • Hamina
 • Porvoo
 • Hanko
 • Maalahti
 • Suolahti
 • Lahti
 • Vampula
 • Äetsä
 • Rovaniemi
 • Ruukki
 • Vihanti
 • Kouvola
 • Siltakatu, Tampere
 • Laitila

Myyty 12 valtakunnansalia:
 • Joensuu
 • Messukylä, Tampere
 • Tammerkoski, Tampere
 • Kotka
 • Käpylä, Helsinki
 • Pori
 • Vöyri
 • Parainen
 • Salo
 • Kärsämäki
 • Rauma
 • Jämsänkoski
Ainakin 30 valtakunnansalia on siis joko myynnissä tai myyty. Se on Suomen mittakaavassa valtavan iso luku. Jos kirkkoja olisi noin paljon myytävänä tai myyty Suomessa samassa ajassa, se olisi lähes katastrofi, jota pohdittaisiin mediassa viikosta toiseen. Ja valtakunnansalien myynnin lisäksi on muistettava, että myös yksi konventtisali on myynnissä.
 
Juttua päivitetään myöhemmin. Jos tiedät sellaisia myynnissä olevia valtakunnansaleja, jotka puuttuvat tältä listalta, lähetä siitä tiedot. Samoin, jos tiedät jo myytyjä saleja, tiedota siitäkin. Viesteihin pyydetään laittamaan seuraavat tiedot:
 • Paikkakunta
 • Salin osoite
 • Onko myynnissä vai myyty?
 • Jos on myyty, kenelle?
 • Valokuva, jos saatavilla
 • Mahdollinen internet-linkki, josta asian voi varmistaa
Sähköpostit osoitteeseen: jp@johanneksenpoika.fi
 


Lue myös toinen juttu, jossa Veikko Leinonen kertoi valtakunnansalien omistuksesta, yhdyskuntajärjestyksestä ja vähän muustakin.

Millä tavalla Jehovan todistajien järjestö "puhaltaa" tietämättömiltä seurakuntalaisilta rahaa valtakunnansalien rakentamisen varjolla? Lue mielenkiintoinen juttu: Järjestön uusin puhallus: "Master plan" Veljesseuran sivuilta.
     

 
Takaisin arkistosivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity