Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista - Uutisarkisto
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisarkisto

Johanneksen poika - Uutisarkisto, Uutisia Jehovan todistajista

Johanneksen pojan kotisivut

Linkkejä


Vuosikatsaukset
 
Lisää linkkejä
Sivupalkin kuvat: JW.ORG ja Google Earth
        Iltalehdessä oli kahden entisen Jehovan todistajan haastattelu
10.08.2019 Johanneksen poika (Päivitetty 11.08.2019)


 

 
Iltalehden viikonvaihdeliitteen jutussa esiintyi neljä uskonyhteisöstään lähtenyttä.

Maria on entinen vanhoillislestadiolainen. Hän pelkäsi lapsena tehneensä vakavaa syntiä, kun oli katsonut kaverinsa luona televisiosta Pikku Kakkosta. Hänen elämäänsä hallitsi helvettiin joutumisen pelko. Maria ei ole hänen oikea nimensä.

Laura on entinen mormoni. Hän pohti teini-ikäisenä kuolemaa harrastettuaan itsetyydytystä, joka on mormonien mielestä hirveä synti. Laura ei ole hänen oikea nimensä.

Ben Kalland, entinen Jehovan todistaja, esiintyy jutussa omalla nimellään, kuten myös entinen Jehovan todistaja Hanna-Maria Heikkinen.

Tässä jutussa käsitellään lähinnä Ben Kallandin ja Hanna-Maria Heikkisen elämäntarinoita. Voit lukea jutun kokonaan Iltalehden paperilehdestä tai näköislehdestä.

Suora lainaus Iltalehden jutusta:

Jehovan todistajista parikymppisenä eronnut helsinkiläinen Ben Kalland, 60, tunnistaa myös pelon lapsuudestaan.

- Muistan karmaisevia kuvia Harmagedonista, lapsille tarkoitetusta Jehovan todistajien paratiisikirjasta. Se oli aika järkyttävää katseltavaa 5-vuotiaalle.

Lisäksi Kalland muistaa demoneilla pelottelun. Demonit asuivat joissakin esineissä ja tavaroissa ja saattoivat tulle esiin milloin tahansa.

- Muistan, kun eräs Jehovan todistaja poltti taulun, koska siinä asui hänen mukaansa demoni, Kalland kertoo.

Nykyisin Nurmijärvellä asuva Hanna-Maria Heikkinen, 41, erosi Jehovan todistajista 18-vuotiaana. Sitä ennen seurakunnan vanhimmat, jotka olivat keski-ikäisiä miehiä, kuulusteli Hanna-Mariaa esiaviollisen seksin harrastamisesta.

Suora lainaus Iltalehden jutusta:

- Ulkopuolisin silminhän se on ihan absurdi tilanne, että minä, teinityttö, istun kolmen vieraan miehen kanssa keskustelemassa seksielämästäni, Heikkinen pohtii.

Heikkinen otti kasteen 11-vuotiaana. Jehovan todistajien mukaan vesikastetta vaaditaan kaikilta niiltä, jotka haluavat luoda suhteen Jehova Jumalaan.

- Lapsuudestani jäi kyllä traumoja, ja syviä sellaisia. Olimme ystäväni kanssa niin aivopestyjä, että otimme kasteen 10- ja 11-vuotiaina. Miten sen ikäisillä lapsilla muka riittää arviointikyky tuollaiseen ratkaisuun?

Ben Kalland oli mennyt kasteelle 13-vuotiaana ja on jälkeenpäin katunut sitä. Jehovan todistajien yhteisössä kaste on ratkaiseva askel. Jos Ben ei olisi mennyt kasteelle, häntä ei yhteisön sääntöjen mukaan olisi tarvinnut karttaa hänen lähtiessään siitä.

Hänen isosiskonsa oli kastettu 13-vuotiaana. Se loi myös Benille paineita, vaikka kukaan ei suoranaisesti häntä kasteelle pakottanutkaan. Kaste oli Benin sanojen mukaan hölmö virhe.

Ben Kalland ei muistele mielellään myöskään ovelta ovelle tehtävää kenttätyötä. Myöskaan
Hanna-Maria Heikkinen ei nauttinut kenttäpalveluksesta.

Suora lainaus Iltalehden jutusta:

- En koskaan nauttinut siitä, vaikka olisi "kuulunut" nauttia. Kenttätyö oli minusta hirveän noloa pakkopullaa. Tunsiin syyllisyyttä, Kalland kertoo.

Mies muistaa olleensa 7-vuotias, kun soitti ensimmäisen kerran itse ovikelloa. Hän toivoi aina, ettei kukaan tulisi avaamaan. Kerran oven avasi Kallandin musiikinopettaja, joka ei ollut tiennyt pojan uskonnollisesta taustasta.

- Se oli kamala, häpeällinen hetki. Sen jälkeen opettaja otti minut silmätikukseen ja alkoi pilkata minua. Tuolloin, 1970-luvulla, asiaan ei puututtu, vaikka nykyään se varmasti olisi täyttänyt koulukiusaamisen kriteerit.

Myös Heikkinen muistelee kenttätyötä kauhulla.

- Rukoilin, ettei ketään olisi kotona.

Iltalehti toteaa, että eroaminen uskonnollisesta yhteisöstä on usein vaikeaa, koska koko elämä pyörii sen ympärillä, eikä ulkopuolsia ihmissuhteita juuri ole. Näin kävi myös Ben Kallandille, joka opiskeli Hankenin kauppakorkeakoulussa ja käytännössä rakensi elämänsä uudelleen.

Suora lainaus Iltalehden jutusta:

Kävin interreilaamassa ja bailasin opiskelukavereiden kanssa. En kertonut juuri kenellekään Jehovan todistaja -taustastani, koska se oli minusta noloa ja häpeällistä.

60-vuotias Kalland tuli ulos kaapista vasta pari vuotta sitten kirjoitettuaan romaanin nimeltään Vien sinut kotiin. Siinä ei mainita Jehovan todistajia suoraan, mutta viitataan heidän yhteisöönsä hyvin vahvasti.

- Edes lähimmät ystäväni eivät tienneet minun olevan entinen Jehovan todistaja ja he yllättyivät, kun kerroin asiasta yhtäkkiä.

Kallandin vaimo ja lapset tiesivät jo aiemmin. Tosin miestä hävetti aluksi kertoa lapsilleen, että isoisä lakkasi pitämästä yhteyttä juuri uskonnollisen yhteisön vuoksi.Hanna-Maria Heikkisen lähtö Jehovan todistajista oli melko dramaattinen tapahtumasarja. Hanna-Maria juoksee talvella karkuun äitiään ja kaatuu.

Suora lainaus Iltalehden jutusta:

- Ajattelin, että jos hän saa minut kiinni, hän tappaa minut.

Heikkinen oli hetkeä ennen takaa-ajoa riidellyt äitinsä kanssa siitä, että oli käynyt baareissa. Äiti ei ollut ottanut sitä hyvällä. Heikkinen kutsuu äitiään "synnyttäjäksi".

- Mielestäni minulla ei ole koskaan äitiä ollutkaan, ja olen siitä hyvin katkera.

Kotoa karkaaminen päättyi Heikkisen parhaan ystävän kotiin ja siitä isän luokse Kouvolaan. Vielä saman vuoden aikana eli 18-vuotiaana Heikkinen erosi Jehovan todistajista eikä enää ikinä palannut asumaan äitinsä luokse. Heikkisen vanhemmat olivat eronneet, kun tyttö oli 12-vuotias. Isä ei ikinä kuulunut Jehovan todistajiin, joten välit häneen ovat säilyneet. Äiti ei vastaa enää edes tyttärensä puheluihin.

Iltalehden jutun on kirjoittanut Anna Egutkina.

anna.egutkina@iltalehti.fi
   


Osta Iltalehden näköislehti täältä.

Juttu on julkaistu 11.08.2019 myös Iltalehden nettisivuilla.
 

 
Takaisin arkistosivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity