Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista - Uutisarkisto
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisarkisto

Johanneksen pojan uutissivut - arkisto


Tutustu myös näihin sivuihin:

Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* Uutisarkisto
Jehovan todistajien lapset

Oikeuskomiteat

Karttaminen

Henkilötietolaki

Miten Vartiotorniseura kerää rahaa?

Vuosi 1975, ennustelu

Verikysymys
Muita aiheita:
   

 USA:n Jehovan todistajien haaratoimisto hakee lakimiehiä palvelukseen
27.01.2015 Iines ja Johanneksen poika


Kaikille Jehovan todistajien vanhimmille USA:ssa on lähetetty 13.01.2015 kirje, jossa pyydetään etsimään lakimiehiä tilapäisiin tai vakituisiin töihin lakiosastolle. Kirjeessä mainitaan mm. näin:

Erityinen tarve on niistä, jotka omaavat kokemusta oikeudenkäynneistä, yritysasioista tai kiinteistökaupoista. Toivomme paikantavamme useamman kokeneen asianajan ja avustajan, jotka omaavat poikkeuksellisen analyyttisen, tutkijan ja kirjoittajan taidon.

Miksi Jehovan todistajien järjestö hakee lisää lakimiehiä palvelukseensa?

Siihen on ainakin kaksi syytä.
 1. Vartiotorniseura on haastettu useisiin oikeudenkäynteihin lasten seksuaalisen hyväksikäytön takia. Oikeudenkäynteihin tarvitaan päteviä lakimiehiä.
 2. Vartiotorniseura harjoittaa melkoista kiinteistöbisnestä. Siihen tarvitaan päteviä lakimiehiä.
Lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä uutisoi Helsingin Sanomat 02.11.2014 mm. näin:

Kalifornialainen tuomari on määrännyt Jehovan todistajat maksamaan lähes 11 miljoonaa euroa miehelle, jota kirkon johtaja käytti seksuaalisesti hyväkseen 1980-luvulla. Asiasta kertoi uhrin asianajaja.

Kotimaa24 puolestaan kertoi 02.12.2014 samasta aihepiiristä näin:

Hillsborossa Oregonissa sijaitsevaa Jehovan todistajien seurakuntaa syytetään kahden lapsen seksuaalisen hyväksikäytön salaamisesta.

Jehovan todistajien kiinteistöbisneksestä löytyy perusteellinen artikkeli täältä.

Jehovan todistajien päätoimiston ja kaikkien haaratoimistojen lakiosastojen rooli näyttää lisääntyneen merkittävästi. Tässä on pieni ote vanhimmille lähetetystä kirjeestä, missä ohjeistetaan käsittelemään lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyviä asioita:

LAPSEN SEKSUAALINEN HYVÄKSIKÄYTTÖ LAIN NÄKÖKULMASTA

    3.   Mitä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö on lain näkökulmasta? Lapsen seksuaalisella hyväksikäytöllä tarkoitetaan yleensä sukupuolista kanssakäymistä alaikäisen (alle 16-vuotiaan ja joissakin tapauksissa alle 18-vuotiaan) kanssa, anaalista tai suuseksiä alaikäisen kanssa, alaikäisen sukupuolielinten, rintojen tai pakaroiden hyväilyä, alaikäisen tirkistelyä, itsensäpaljastamista alaikäisen nähden, maksun antamista alaikäiselle seksuaalisista palveluista tai mitä tahansa lapsipornografiaan liittyvää toimintaa. Joissakin tapauksissa lapsen seksuaaliseksi hyväksikäytöksi katsotaan myös säädyttömien viestien lähettäminen alaikäiselle, esimerkiksi puhelimella. Tällaisiin viesteihin voi sisältyä kuvia, joissa joku esiintyy alastomana tai paljastavissa vaatteissa, tai avoimen eroottista tekstiä.

    4.   Suomen laki velvoittaa joissakin tapauksissa vanhimmat ilmoittamaan tietoonsa tulleista hyväksikäyttötapauksista viranomaisille. Siksi kahden seurakunnan vanhimman tulee soittaa viipymättä haaratoimiston lakiosastolle ja pyytää lainopillisia neuvoja aina, kun vanhinten tietoon tulee syytöksiä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Mikäli tapaukseen liittyvät henkilöt ovat eri seurakunnissa, kunkin seurakunnan vanhimmiston tulee valita kaksi vanhinta soittamaan lakiosastolle. Haaratoimistoon tulee soittaa myös siinä tapauksessa, että kummatkin osapuolet ovat alaikäisiä. Vanhinten ei tule pyytää väitettyä uhria, syytettyä henkilöä tai uhrin tai syytetyn tai uhrin tai syytetyn sukulaisia soittamaan haaratoimiston lakiosastolle. Vanhinten tulee soittaa lakiosastolle myös seuraavissa tilanteissa:
 • Väitetty hyväksikäyttö tapahtui vuosia sitten.
 • Väitetty hyväksikäyttö perustuu vain yhden todistajan lausuntoon.
 • Väitettyssä hyväksikäyttötapauksessa uskotaan olevan kyse torjutuista muistoista.
 • Hyväksikäytöstä syytetyt tai sen uhrit ovat sittemmin kuolleet.
 • Jonkun uskotaan jo kertoneen väitetystä hyväksikäyttötapauksesta viranomaisille.
 • Hyväksikäytöstä syytetty tai sen uhri ei ole enää seurakunnan jäsen.
 • Väitetty hyväksikäyttö tapahtui ennen kuin syytetty tai uhri kastettiin.
 • Väitetyn hyväksikäytön uhri on jo aikuinen.
 • Väitetty hyväksikäyttö tapahtui menneisyydessä, eikä ole varmuutta siitä, ovatko sitä käsitelleet vanhimmat pyytäneet silloin ohjeita haaratoimiston lakiosastolta.
    5.   Lakiosasto antaa asiassa lainopillisia neuvoja, jotka soveltuvat tapaukseen. Mikäli lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä syytetty on seurakunnan yhteydessä, ilmoittakaa lakiosastolle hänen syntymäaikansa ja kastepäivänsä (jos kastettu). Sen jälkeen kun tapauksesta on raportoitu lakiosastolle, vanhimpia saatetaan tarpeen mukaan pyytää olemaan yhteydessä myös palvelusosastoon, joka voi neuvoa vanhimpia siinä, miten tapaus tulisi käsitellä seurakunnassa ja miten suojella lapsia.

    6.   Kahden vanhimman tulee soittaa haaratoimiston lakiosastolle myös kaikista vangeista, joita on syytetty lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja jotka ovat nyt seurakunnan yhteydessä esimerkiksi osallistumalla vankilassa järjestettyihin seurakunnan kokouksiin, ovatpa he kastettuja tai eivät. Joissakin tapauksissa vanhimmilla ei ehkä ole oikeutta saada tietää, millaisen rikoksen vanki on saattanut tehdä, mutta jos he saavat tietoonsa, että tapaus koskee lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä, heidän tulee soittaa heti lakiosastolle.

    7.   Jos vanhimmat saavat tietää, että seurakuntaan kuuluvat alaikäiset ovat lähetelleet toisten alaikäisten kanssa ja joidenkin aikuisten kanssa säädyttömiä kuvia tai viestejä, heidän tulee soittaa viipymättä haaratoimiston lakiosastolle. Lakiosastolle ei ole tarpeen soittaa silloin, kun kaikki osapuolet ovat aikuisia (yli 18-vuotiaita).
   
Kun ensin on ilmoitettu, että Jehovan todistajien järjestö tarvitsee lisää lakimiehiä, tuodaan taas esiin koulutuskielteinen asenne:

Huomatkaa, että me emme rohkaise yksilöitä tavoittelemaan korkeampaa koulutusta tai yliopistotutkintoja saavuttaakseen lakiasioihin liittyvät taidot.

Hieman tuntuu tuo lause epäjohdonmukaiselta ja epäloogiselta. Vartiotorniseura tuomitsee korkeakoulutuksen hankkimisen, mutta jos joku on uskaltanut uhmata tuota koulutuskieltoa ja opiskella lakimieheksi, hän onkin tervetullut töihin Betelin lakiosastolle.

Voit lukea alkuperäisen englanninkielisen kirjeen ja suomennetun kirjeen (kääntäjä: Iines) kokonaan täältä.

  


Takaisin arkistosivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity