Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista - Uutisarkisto
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisarkisto

Johanneksen pojan uutissivut - arkisto


Tutustu myös näihin sivuihin:

Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* Uutisarkisto
Jehovan todistajien lapset

Oikeuskomiteat

Karttaminen

Henkilötietolaki

Miten Vartiotorniseura kerää rahaa?

Vuosi 1975, ennustelu

Verikysymys
Muita aiheita:
   

 Hoidosta kieltäytyneen Jehovan todistaja -äidin ja hänen syntymättömän lapsensa kuolemat vaivaavat sairaalan henkilökuntaa
10.04.2015 MarttaAmy Corderoy

Health Editor, Sydney Morning Herald

Raskaana ollut Jehovan todistaja ja hänen vauvansa kuolivat Sydneyn sairaalassa naisen kieltäydyttyä verensiirrosta.

Lääkärit kuvailivat näiden kahden vältettävissä olleen kuoleman tuskaisia vaikutuksia kahden sairaalan (the Royal Hospital for Women ja Prince of Wales Hospital in Randwick) henkilökunnalle. Verensiirrosta kieltäytyneellä naisella todettiin leukemia sen jälkeen, kun hän lähes seitsemän kuukauden ajan oli kärsinyt raskauden aikaisista komplikaatioista.

Akuuttiin myeloottiseen leukemiaan sairastuneiden, raskaana olevien naisten kohdalla syövän eteneminen saadaan oikeanlaisella hoidolla pysäytettyä yli 80 prosentissa tapauksista. Ennuste on hyvä myös heidän vauvojensa osalta.

28-vuotiaan naisen uskonto kielsi häntä hyväksymästä verensiirtoa, joka olisi tarvittu hänen henkensä ja hänen syntymättömän lapsensa pelastamiseksi.

Etiikan tutkijat ja lääkärit kertovat kohtaavansa yhä enenevässä määrin vaikeita tilanteita, kun käytettävissä olevien kohdunsisäisten operaatiomenetelmien määrä kasvaa. Samanaikaisesti parlamentissa käydään raivoisaa keskustelua sikiön vakavan vahingoittamisen ja tappamisen kriminalisoimiseksi.

Hematologian erikoislääkäri Giselle Kidson-Gerber kertoi syöpäpotilaiden hoitokokemuksensa ja kristillisen uskonsa auttaneen häntä ymmärtämään naisen päätöksen. Asian hyväksymistä vaikeuttaa kuitenkin se, että päätös vaikutti myös syntymättömään lapseen.

Naisen synnytyslääkärit, jotka Australiassa muuten “harvoin näkevät ihmisten kuolevan, tai tekevät päätöksiä, jotka nopeuttavat kuolemaa” eivät voineet suorittaa keisarinleikkausta. ”Hänelle olisi pitänyt tehdä perinteinen keisarinleikkaus, jossa hän suurella todennäköisyydellä olisi vuotanut kuiviin. Synnytyslääkärit eivät halunneet suorittaa leikkausta tietäessään, että meillä oli mahdollisuus pitää hänet hengissä”, Kidson-Gerber kertoo. ”He eivät voineet tehdä keisarinleikkausta vauvan pelastamiseksi ilman, että äiti olisi ollut suuressa vaarassa.”

Vauva kuoli joka tapauksessa. Pian sen jälkeen nainen menehtyi saatuaan aivoinfarktin ja monielinvaurion, kirjoittavat tohtori Kidson-Gerber ja hänen kollegansa tohtori Amber Biscoe tapauksesta julkaisussa the Internal Medicine Journal.

He kirjoittivat seuraavasti: “Tavallisesti kunnioitamme potilaan tietoista päätöstä kieltäytyä elämää pelastavasta hoitotoimenpiteestä, mutta äidin oikeus kieltää tällainen toimenpide syntymättömältä lapseltaan on kiistanalainen. Lääkärillä on moraalinen velvollisuus molempia, sekä raskaana olevaa naista että syntymätöntä sikiötä, kohtaan. Tilanteet, joissa sikiön ja äidin itsemääräämisoikeus ovat ristiriidassa, tai joissa sikiön etu on ristiriidassa äidin itsemääräämisoikeuden kanssa, ovat haasteellisia.”

Tohtori Kidson-Gerberin mukaan sitä mukaa kun kohdunsisäiset hoitomuodot yleistyvät, tulee enemmän tapauksia joissa sikiön ja äidin edut eriävät. ”Teknologiakehityksen myötä sikiölle voidaan antaa paljon aikaisempaa enemmän hoitoja, olipa kyseessä kohdunsisäinen verensiirto, geneettinen tutkimus tai fyysinen operaatio”, hän sanoo.

Joulukuussa Fairfax Media kertoi tapauksesta, jossa sydneyläinen pariskunta halusi keskeyttää raskauden saatuaan tietää sikiön olevan epämuodostunut. Keskeytys viivästyi, osittain johtuen yhden sairaalan kieltäydyttyä operaatiosta. Raskaus keskeytettiin lopulta vasta 28 raskausviikolla. Tapaus herätti kysymyksen siitä, miten johdonmukaista päätöksenteko on raskaudenkeskeytysten suhteen, kun kyseessä saattaa kuitenkin olla potentiaalinen rikos.

Sascha Callaghan, Sydneyn yliopiston etiikka- ja lakiasiantuntija, kertoo, että nykyinen lainsäädäntö sallii äidin tehdä sikiötä koskevia päätöksiä, vaikka sikiö todennäköisesti selviäisi äidin kehon ulkopuolella. ”En sano, etteikö tämä olisi ollut traaginen tapahtuma ... mutta elämme yhteiskunnassa, jossa kansalaiset saavat itse päättää omasta elämästään,” hän sanoo. ”Jos naisille annetaan täydet kansalaisoikeudet, otetaanko ne kuitenkin pois raskaana olevilta naisilta?”

Tohtori Callaghan sanoi, että Jehovan todistajia usein epäreilusti kritisoidaan heidän verensiirtoja koskevan uskonnollisen kantansa vuoksi, vaikka kyseessä on harkittu ja voimakas vakaumus. ”Tämä nainen oli pitkäaikaisesti sitoutunut Jehovan todistajien uskoon ja hän päätti kuolla sen vuoksi. Meillä kaikilla on oikeus kuolla arvokkaasti,” hän sanoi. ”Kun sikiö on kohdussa, se on erottamattomasti sidoksissa kantajansa elämään.”

USA:ssa viime viikolla tuomittiin nainen raskaudenkeskeytyksestä ja laiminlyönnistä. Nainen sai keskenmenon syytösten mukaan sen seurauksena, että oli ottanut aborttilääkettä, vaikka hänestä ei tutkimuksissa löydetty jäämiä lääkkeestä. Tuomion perusteena ollut laki saatettiin voimaan, kun raskaana ollutta naista ammuttiin pankkiryöstön yhteydessä sillä seurauksella, että hänen viisikuiset kaksossikiönsä kuolivat.
  
  


Alkuperäiset The Sydney Morning Heraldin internetsivut täällä
.
 
 


Takaisin arkistosivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity