Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista - Uutisarkisto
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisarkisto

Johanneksen pojan uutissivut - arkisto
Tutustu myös näihin sivuihin:
Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* Uutisarkisto 
Jehovan todistajien lapset

Oikeuskomiteat

Karttaminen

Henkilötietolaki

Miten Vartiotorniseura kerää rahaa?

Vuosi 1975, ennustelu

Verikysymys 
Muita aiheita:
   Hyväksikäytön uhrit joutuvat tekemään julman valinnan
13.08.2015 Punainen

Seksuaalista hyväksikäyttöä tutkivalle komissiolle on kerrottu, että seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi Jehovan todistajien parissa joutunut laitetaan tekemään ”mahdoton valinta” pysyäkö seurakunnassa vai joutua ystävien ja perheen hylkäämäksi.

Yksi Jehovan todistajien korkea-arvoisimmista jäsenistä Australiassa, Terrence O'Brien, kertoi komissiolle keskiviikkona, että hyväksikäytön uhri tietää, että jos hän eroaa tai muuten jättää seurakunnan, muut Jehovan todistajat tulevat karttamaan häntä. Komission asianajaja Angus Stewart totesi, että tällainen tilanne hyväksikäytöstä selvinneelle, joka ei kykene enää jäämään hyväksikäyttäjän kanssa samaan järjestöön, on ”julma” uhrille.

”Eikö olekin niin, että kenenkään ei pitäisi joutua valitsemaan sen väliltä jäädäkö järjestöön, joka suojelee hyväksikäyttäjää vai menettää perhe ja sosiaalinen verkosto?” Stewart kysyi O'Brieniltä. O'Brien vastasi, että hän voi vain seurata raamatun ohjeita. Seurakunnasta eronneiden tai erotettujen kohtelu – käytäntö, jota kutsutaan karttamiseksi – ”auttaa henkilöä näkemään seurakuntaan takaisin palaamisen hyödyt”, O'Brien selitti.

Jehovan todistajien tapa hoitaa hyväksikäyttötapauksia on ollut tarkan tutkinnan kohteena komissiossa ja on selvinnyt, että yhtäkään vuodesta 1950 lähtien Australian Jehovan todistajien dokumenteissa esille tulleista 1006 lapsen hyväksikäyttösyytöksestä ei ole raportoitu poliisille. Tarkkailun alla on ollut myös tapa noudattaa raamattua kirjaimellisesti, kun se kieltää naisia nousemasta miehiä korkeampaan asemaan – mukaan lukien kolmimiehinen oikeuskomitea, joka käsittelee hyväksikäyttötapaukset. O'Brien kertoi, että seurakunta aikoo tarkistaa menettelytapansa komission kuulemisen jälkeen. O'Brienin mukaan naiset voivat olla mukana hyväksikäyttötapausten käsittelyssä, mutta eivät päätöksentekoasemassa. Seurakunta vaatii myös, että hyväksikäyttösyytöksille on kaksi todistajaa.

Jehovan todistajien lakiosaston asianajaja ja johtaja Vincent Toole kertoi komissiolle, että ”hän on saattanut hyvinkin olla väärässä” koskien lakia, joka velvoittaa raportoimaan lasten hyväksikäyttötapaukset viranomaisille. Toole kertoi komissiolle, että hän on saanut kolmesta neljään puhelua kuukaudessa seurakunnan vanhimmilta koskien lapsen hyväksikäyttösyytöksiä.

Jehovan todistajilla on 68 000 jäsentä 821 seurakunnassa Australiassa. Toole kertoi komissiolle, että Jehovan todistajien järjestöllä ”ei ole mitään omallatunnollaan, mitä tulee pakolliseen viranomaisraportointiin”. Tuomari Peter McClellan kuitenkin tenttasi häntä siitä, että ymmärsikö hän, että vaikka pakollinen raportointi vaatii tiettyjä yksilöitä tekemään rikosilmoituksen, niin on olemassa myös yleinen kansalaisvelvollisuus kertoa rikollisesta toiminnasta poliisille. Toole vastasi, että ”olen tullut paljon tietoisemmaksi siitä viime päivien aikana”. Yhden hyväksikäytön uhrin puolustusasianajaja Joanne Gallagher huomautti Toolelle, että laki on vaatinut ilmoitusvelvollisuutta jo vuodesta 1990.

Komission piti päättää Jehovan todistajien kuuleminen keskiviikkona, mutta tuomari McClellan kertoi haluavansa vielä kuulla Geoffrey Jacksonia, järjestön hallintoelimen jäsentä New Yorkista. Jackson on tällä hetkellä Australiassa ja häntä kuullaan seuraavalla viikolla.

Komissio on myös ilmoittanut, että se aloittaa syyskuussa Melbournessa sijaitsevan Geelong Grammar -yksityiskoulussa tapahtuneiden hyväksikäyttösyytösten julkisen kuulemisen.
  
Alkuperäiset internetsivut täällä.
 
 

 
Takaisin arkistosivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity