Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista - Uutisarkisto
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisarkisto

Tutustu myös näihin sivuihin:
Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* Uutisarkisto 
Jehovan todistajien lapset

Oikeuskomiteat

Karttaminen

Henkilötietolaki

Miten Vartiotorniseura kerää rahaa?

Vuosi 1975, ennusteluMuita aiheita:
   Vartiotorniseura määrää, minkälaisia vaatteita Jehovan todistajien tulee käyttää
27.05.2016 Johanneksen poika
Kuva: JW.ORG

"Tutkittava" Vartiotorni, syyskuu 2016, kertoo Jehovan todistajille, miten heidän tulee pukeutua. Kirjoituksen "Tuottaako pukeutumistyylisi kunniaa Jumalalle?" kappaleessa 1 verrataan kirkon johtajien pukeutumista Jehovan todistajien pukeutumiseen. Kirkon johtajat olivat pukeutuneet kokoukseensa rennosti, koska oli kuuma. Jehovan todistajat sen sijaan hikoilivat kuumissa konventtihalleissa ykköspuvut päällä. Kiristävät solmiot eivät varmasti helpottaneet oloa.

Tässä on tuo kappale kokonaan lainattuna:

”MONET olivat pukeutuneet rennosti, varsinkin silloin kun oli kuuma”, raportoi muuan hollantilainen sanomalehti eräästä kirkon johtajien kokouksesta. ”Näin ei ole asian laita Jehovan todistajien konventissa. – – Pojat ja miehet käyttävät takkia ja solmiota, ja tyttöjen ja naisten hameet ovat pituudeltaan – – hyvän maun mukaisia mutta silti muodikkaita.” Jehovan todistajat saavat tosiaan usein kiitosta siitä, että he ”kaunistavat itsensä huolitellulla puvulla, häveliäästi ja tervemielisesti, – – mikä sopii – – [niille], jotka tunnustavat kunnioittavansa Jumalaa” (1. Tim. 2:9, 10). Vaikka apostoli Paavali puhui tässä naisista, samat normit soveltuvat kristittyihin miehiin.

Tuskin se tuottaa kunniaa Jumalalle, jos on pakko ahdistua helteen takia pukeutumalla niin, että säätilaa ei oteta huomioon. Eikö olisi parempi, että itsellä olisi miellyttävämpi olo, jolloin keskittyminen ohjelmaankin olisi helpompaa?

Kuka määrittelee nykyisin "sopivan" pukeutumisen Jehovan todistajille? Sen tekee hallintoelin, johon tällä hetkellä kuuluu 7 miestä. He määräävät sen, että Jehovan todistaja -miehillä tulee olla länsimaisen liikemiehen puku. Ja naisille he määräävät hameen, jonka tulee ulottua polven alapuolelle. Millä perusteella "kristityn" pukeutuminen on näin rajoitettua? Suoraan sanottuna: ei millään perusteella. Miksi ei mikä tahansa siisti puku sopisi kristitylle? Ei Raamatussa puhuta mitään siitä, että krisityn puku olisi liikemiehen puku varustettuna solmiolla, joka oli alunperin osa sotilaan asua. Millä perusteella naisilla pitää olla välttämättä hame. Monet naiset pitäisivät mieluummin pitkiä housuja kuin hametta. Mutta heille ei anneta siihen mahdollisuutta.

Vartiotornin toinen kappale kertoo näin:

2 Sopivaa pukeutumista koskevat normit ovat meille Jehovan kansan jäsenille tärkeitä, koska ne ovat tärkeitä Jumalalle, jota palvomme (1. Moos. 3:21). Se mitä Raamatussa sanotaan pukeutumisesta ja muusta ulkoasusta, todistaa kiistatta, että kaikkeuden Suvereeni asettaa näissä asioissa järkevät normit aidoille palvojilleen. Siksi meidän ei tulisi tehdä ratkaisuja ainoastaan omien mieltymystemme  perusteella. Meidän tulee ottaa huomioon myös se, mikä miellyttää Suvereenia Herraa Jehovaa.

Mistä hallintoelin tietää, mitkä vaatteet miellyttävät Jumalaa? Ei mistään. Se "tieto" on pelkkä mielivaltainen säännöstö, minkä Vartiotorniseuran ylin johto on keksinyt. Kukaan ei ole kysynyt Jumalan mielipidettä, vaikka kappaleessa 2 otettiin jyrkkä kanta siihen, mikä Jumalaa miellyttää. Pukeutumiskoodi on osa Vartiotorniseuran harjoittamaa mielenhallintaa. Jokainen yksilö halutaan puristaa tiettyyn muottiin. Yksilöllistä pukeutumista ei sallita.Saako Jehovan todistaja pukeutua huolettomasti ja vapaasti edes vapaa-aikana. Ei saa, jos vapaa-aika sattuu olemaan konventin yhteydessä. Kappale 8 selittää näin:

8 Lue 1. Korinttilaiskirjeen 10:31. Osallistuessamme konventteihin asumme täytyy olla sovelias ja säädyllinen sen sijaan että seuraisimme äärimmäisiä tyylejä, jotka saattavat olla pinnalla maailmassa. Haluamme välttää liian huoletonta tai epäsiistiä pukeutumista silloinkin, kun kirjoittaudumme sisään hotelliin tai sieltä ulos ja kun vietämme vapaa-aikaa ennen ohjelmajaksoja tai niiden jälkeen. Näin voimme ylpeinä ilmaista, että olemme Jehovan todistajia. Voimme myös vapaasti antaa todistusta, kun siihen avautuu tilaisuus.Kappaleessa 10 Vartiotorni yllättäen väittää, että "Meillä on vapaus valita, mitä vaatteita käytämme." Tuo ei tietenkään pidä paikkaansa. Asiayhteys vahvistaa, että vaikka periaatteesa on "vapaus", niin käytännössä ei kuitenkaan ole.

10 Kun olemme hengellisten veljiemme ja sisartemme seurassa, pukeutumistapamme tulisi edistää seurakunnan moraalista puhtautta. Tämä pitää paikkansa, olemmepa sitten kokouksessa tai vietämmepä vapaa-aikaa yhdessä. Meillä on vapaus valita, mitä vaatteita käytämme. Silti meillä kaikilla on vastuu  pukeutua niin, että toisten on helpompi pysyä siveellisesti puhtaina ja pitää yllä Jumalan asettamia pyhyyden normeja ajatuksissa, sanoissa ja teoissa (1. Piet. 1:15, 16). Aito rakkaus ”ei käyttäydy sopimattomasti, ei etsi omia etujaan” (1. Kor. 13:4, 5).

Kappaleessa 12 Vartiotorni myöntää sen, että lämpimässä ilmastossa "säädyllinen" pukeutuminen voi olla haaste. Lehti varoittaa sitten liian tiukoista tai liian väljistä vaatteista. Kuka määrittelee sen, mikä on liian tiukka ja mikä on liian väljä?

12 Lämpimässä ilmastossa voi olla erityisen vaikea pitää pukeutumistyylimme säädyllisenä ja hyvää arvostelukykyä osoittavana. Veljemme ja sisaremme arvostavat sitä, ettemme käytä niin tiukkoja tai väljiä vaatteita, että ne olisivat paljastavia (Job 31:1). Silloinkin kun rentoudumme rannalla tai uima-altaalla, uimapukumme tulisi olla säädyllinen (Sananl. 11:2, 20). Vaikka maailmassa monet käyttävät paljastavia uimapukuja, me Jehovan palvelijat haluamme tuottaa kunniaa pyhälle Jumalallemme, jota rakastamme.

Kappale 17 ottaa kantaa partaan. Suomessa parta on hyvin arka asia, eikä partaa pääsääntöisesti sallita. Partaveljet voivat menettää "palvelusetunsa". Vartiotorni toki kertoo, että joissakin maissa parta voi olla sallittu. Miksi se ei ole Sallittu Suomessa? Todennäköisesti siksi, että Suomen Betelissä on hyvin vanhoillisia johtomiehiä. Tällainen partasääntö Suomessa ei perustu mihinkään muuhun kuin mielivaltaan.

17 Entä onko veljien sopivaa kasvattaa parta? Mooseksen laissa vaadittiin, että miehillä oli parta. Kristityt eivät kuitenkaan ole Mooseksen lain alaisuudessa, eikä heillä ole velvollisuutta noudattaa sitä. (3. Moos. 19:27; 21:5; Gal. 3:24, 25.) Joissakin kulttuureissa siistiä, hyvin hoidettua partaa saatetaan pitää hyväksyttävänä eikä se mitenkään halvenna Valtakunnan sanomaa. Joillakin nimitetyillä veljillä on parta. Jotkut veljet voivat kuitenkin päättää olla kasvattamatta partaa (1. Kor. 8:9, 13; 10:32). Toisissa kulttuureissa tai paikoissa parta ei ole tavanomainen eikä sitä pidetä sopivana kristitylle sananpalvelijalle. Se saattaisi jopa estää veljeä tuottamasta pukeutumisellaan ja ulkoasullaan kunniaa Jumalalle ja olemasta toisten silmissä ”nuhteeton” (Room. 15:1–3; 1. Tim. 3:2, 7).

Luvussa 18 Vartiotorni kertoo tahattomasti vitsin. Siinä mainitaan näin:

Miten kiitollisia olemmekaan siitä, että Jehova ei ole kuormittanut meitä antamalla meille pukeutumista ja ulkoasua koskevaa yksityiskohtaista sääntöluetteloa.

Mitä Jeesus sanoikaan aikansa fariseuksista ja kirjanoppineista?

(Matteus 23:1-4) 23 Sitten Jeesus puhui ihmisjoukoille ja opetuslapsilleen sanoen: 2 ”Kirjanoppineet ja fariseukset ovat istuutuneet Mooseksen istuimelle. 3 Sen tähden kaikki, mitä he teille sanovat, se tehkää ja sitä noudattakaa, mutta älkää tehkö heidän tekojensa mukaan, sillä he sanovat, mutta eivät tee. 4 He sitovat kokoon raskaita kuormia ja panevat ne ihmisten hartioille, mutta itse he eivät halua niitä sormellaankaan liikauttaa.

Joskus, tai aika usein, tuntuu siltä, että Jeesuksen ajan kirjanoppineet ja fariseukset olisivat kateellisia Vartiotorniseuralle ja hallintoelimelle. Nämä ovat kehittäneet sääntökokoelmansa aivan uudelle tasolle. He ovat kasanneet Jehovan todistajien päälle aivan turhaa kuormaa, minkä alle monet nääntyvät, esimerkiksi pukeutumiskysymyksessä. Siihen eivät kyenneet edes Jeesuksen ajan kirjanoppineet ja fariseukset.
 


  
Alkuperäisen Vartiotornin voit lukea täältä.
 
 

 
Takaisin arkistosivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity