Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista - Uutisarkisto
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisarkisto

Tutustu myös näihin sivuihin:
Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* Uutisarkisto 
Jehovan todistajien lapset

Oikeuskomiteat

Karttaminen

Henkilötietolaki

Miten Vartiotorniseura kerää rahaa?

Vuosi 1975, ennusteluMuita aiheita:
   "Ystävä" on jatkuvasti koeajalla Jehovan todistajien seurakunnassa
08.12.2016 Johanneksen poika
 

Kuvat: JW.ORG

Jehovan todistajien järjestössä sana "ystävä" on omituisesti väännetty. Se ei tarkoita samaa kuin "normaalien" ihmisten kielenkäytössä. Normaalisti ystävä pysyy rinnalla, vaikka tulisi mitä vaikeuksia tahansa. Ystävä tukee aina. Mutta Jehovan todistajien "ystävät" ovat ehdollisia ystäviä. He ovat määräämättömään aikaan asti vain "koeajalla". Tämä todisti taas uusi lapsille tehty video "Miten saada uusia ystäviä?" Sen viimeinen lause kertoo kaiken."Hyvät ystävät voi olla minkä ikäisiä tahansa, kun ne vain rakastaa Jehovaa".

Lause pitäisi muotoilla uudelleen. Sen pitäisi olla jotenkin näin:

"Hyvät ystävät voi olla minkä ikäisiä tahansa, kun ne vain rakastaa Jehovaa Vartiotorniseuran määrittelemällä tavalla."

Jos lause olisi muotoiltu näin, se vastaisi paremmin nykytodellisuutta Jehovan todistajien keskuudessa.

Jos Jehovan todistajan "ystävä" lakkaa uskomasta Jehovaan Vartiotorniseuran määrittelemällä tavalla, ystävyys katkeaa heti. Välit täytyy laittaa poikki. Ennen niin läheinen "ystävä" hylätään lopullisesti. Samoin käy, jos "ystävä" syyllistyy  johonkin "syntiin", ja hänet erotetaan. "Ystävyys" lakkaa sillä sekunnilla. Hyvä "ystävä" pitää tarvittaessa myös Vartiotorniseuran ohjeiden mukaan "käräyttää" jostain väärinteosta kertomalla siitä seurakunnan vanhimmille.

Jehovan todistajien videolla kerrotaan, miten voi saada uusia ystäviä. Uusien ystävien saaminen on tietenkin mukavaa, mutta kannattaa pitää kiinni myös niistä vanhoista ystävistä. Ei heitäkään saisi hylätä.

Wikipedia kertoo ystävyydestä näin:

Ystävyys tarkoittaa kahden tai useamman ihmisen välistä ihmissuhdetta, jota pidetään tuttavuutta läheisempänä – tosin molemmissa on eritasoista läheisyyttä. Ystävyyttä ja tuttavuutta ajatellaan usein saman jatkumon osina.

Ystävyydessä esitetään usein esiintyvän seuraavia käyttäytymistapoja:
  • altruismi: epäitsekäs toiminta toisen auttamiseksi
  • sympatia ja empatia
  • rehellisyys
  • keskinäinen ymmärrys ja myötätunto
  • toisen seurasta nauttiminen
  • luottamus
  • myönteinen vastavuoroisuus
  • mahdollisuus olla oma itsensä, ilmaista tunteitaan ja tehdä virheitä ilman tuomitsemisen pelkoa
Jehovan todistajien "ystävyydestä" puuttuu kokonaan Wikipedian määritelmän viimeinen kohta. Jehovan todistajan ei ole mahdollista olla oma itsensä, hän ei voi vapaasti ilmaista tunteitaan, hän ei voi tehdä virheitä ilman tuomitsemisen pelkoa.

Jehovan todistajien määritelmä "ystävyydestä" on paljon ohuempi kuin Wikipedian. Vuoden 2000 Vartiotorni määrittelee ystävyyden näin:

*** w00 1/12 s. 21 Miten voit saada ystäviä ***

Mikä on ystävä? Erään sanakirjan mukaan ystävä on ”ihminen suhteessa toiseen, jota kohtaan hän tuntee mieltymystä ja luottamusta ja joka suhtautuu häneen samoin”. Tosi ystävä voi auttaa sinua kohdistamaan ajatuksesi hyviin asioihin. Hän voi rohkaista ja vahvistaa sinua, kun tarvitset tukea. Hän voi jopa jakaa surusi. Kuningas Salomo sanoi: ”Tosi toveri rakastaa kaiken aikaa ja on veli, joka on syntynyt ahdingon varalle.” (Sananlaskut 17:17.) Aineellinen menettää usein ajan mittaan arvonsa, mutta tosi ystävyys kasvaa ja kukoistaa, kun aikaa kuluu.

Raamatun ymmärtämisen opas kertoo sanasta "ystävä" näin:

*** it-2 s. 1388 Ystävä ***

Ystävä

Raamattu kuvailee tosi ystävän ihmiseksi, joka pysyy läheisempänä kuin veli, on jatkuvasti uskollinen ja ystävällinen, tulee toverinsa avuksi ahdingossa ja antaa hänelle uskollisesti neuvoja (San 18:24; 17:17; 27:6, 9).
- - -
Ensimmäisen vuosisadan kristityt sanoivat uskonveljiään yleisesti ”ystäviksi” (3Jo 14). Tämä ei kuitenkaan estä jotakuta olemasta läheisempi joidenkuiden kristillisessä seurakunnassa olevien kanssa kuin joidenkuiden toisten kanssa joko sen vuoksi, että he ovat sukulaisia, ovat enemmän tekemisissä toistensa kanssa olosuhteiden, samanlaisen taustan, samanlaisten kiinnostuksen kohteiden tai yksinkertaisesti persoonallisuuksien yhteensopivuuden takia, tai sen vuoksi, että hän on havainnut noissa toisissa hyviä kristillisiä ominaisuuksia ollessaan heidän seurassaan.

 

  
Katso Jehovan todistajien lasten video "Miten saada uusia ystäviä?" täältä.
 
 

 
Takaisin arkistosivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity