Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista - Uutisarkisto
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisarkisto

Tutustu myös näihin sivuihin:
Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* Uutisarkisto 
Jehovan todistajien lapset

Oikeuskomiteat

Karttaminen

Henkilötietolaki

Miten Vartiotorniseura kerää rahaa?

Vuosi 1975, ennusteluMuita aiheita:
   Jehovan todistajien johtajat salaavat lasten hyväksikäytön hinnalla millä hyvänsä
23.12.2016 Maaria
Kuvat: Revealnews

Trey Bundy 10.12.2016

Jehovan todistajien johto uhmaa ylpeästi oikeuden määräystä luovuttaa lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä epäiltyjen nimet ja olinpaikat eri puolilla Yhdysvaltoja.

Vuodesta 2014 tuomioistuimet ovat tuominneet Jehovan todistajien emojärjestön – Vartiotornin Raamattu- ja Traktaattiseuran - useiden miljoonien dollarien sanktioilla sen kieltäydyttyä luovuttamasta näitä salaisia asiakirjoja.

Asiakirjat todennäköisesti paljastaisivat tuhansia epäiltyjä lapsenraiskaajia, jotka elävät vapaasti eri puolilla maata ja jotka edelleen saattavat hyväksikäyttää lapsia. Asiakirjat sisältävät tiedettyjen ja epäiltyjen hyväksikäyttäjien nimiä, seurakuntien sijainteja sekä oletettujen rikosten kuvauksia.

"Olen ollut asianajaja 37 vuotta enkä ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa", sanoi asianajaja Irwin Zalkin, joka edustaa Jehovan todistajien seksuaalisen hyväksikäytön uhreja." He tekevät kaikkensa suojatakseen organisaation mainetta välittämättä lasten turvallisuudesta."


Irwin Zalkin, joka edustaa Jehovan todistajien seksuaalisen hyväksikäytön uhreja, sanoo että on valtion ja liittovaltion lainvalvontaviranomaisten moraalinen velvollisuus tutkia Vartiotornin lasten hyväksikäyttötapausten käsittelytavat ja asiakirjat.

Zalkinin mielestä on valtion ja liittovaltion lainvalvontaviranomaisten moraalinen velvollisuus tutkia Vartiotornin lasten hyväksikäyttötapausten käsittelytavat ja asiakirjat.

"Tämä on turvallisuuskysymys", hän sanoo. "Tämä täytyy nyt tutkia."

The Center for Investigative Reporting kertoi toistuvista yrityksistä haastatella lainvalvontaviranomaisia, jotka mahdollisesti voisivat saada etsintäluvat dokumenteille - New Yorkin ja Kalifornian asianajajat yleensä sekä USA:n oikeusministeriö. Mikään virastoista ei suostunut puhumaan.

Yli 25 vuoden ajan Jehovan todistajien hallintoelin on ohjeistanut paikallisia johtajia – tunnetaan vanhimpina – kaikissa 14 000 seurakunnassa USA:ssa salaamaan seksuaalisen hyväksikäytön viranomaisilta. Sen sijaan väärinkäytökset piti käsitellä sisäisesti.

Salamyhkäisyys on osa tätä uskontoa. Jehovan todistajia opetetaan karttamaan maailmaa. He eivät äänestä tai mene asepalvelukseen. Yleensä he eivät mene myöskään yliopistoon.

Hyväksikäyttäjät hyödyntävät määrätietoisesti eristämistä, sanoi Kathleen Hallisey, lontoolainen asianajaja, joka hoitaa samanlaisia oikeusjuttuja Englannissa.

"Luulen heidän valitsevan tarkkaan sellaisen ympäristön, missä he tietävät voivansa toimia ilman rangaistusta, ja valitettavasti Vartiotornin toimintatavat mahdollistavat heidän jatkavan toimintaansa aina vaan", Hallisey sanoi.

Vuonna 1997 Vartiotorni-seura antoi toimintaohjeen, jossa vanhimpia käskettiin raportoimaan lasten seksuaalisesta hyväksikäyttöepäilyistä uskonnon päätoimistoon Brooklyniin, New Yorkiin. Lomake piti postittaa erityisessä sinisessä kirjekuoressa.

Kyseinen toimintaohje on asiakirjojen mukaan perusta Vartiotorni-seuran lähes kahden vuosikymmenen ajalta keräämälle ja ylläpitämälle tietokannalle.

"Kirjallinen, vaadittu, käsketty toimintaohje. Hyvin paljon eroa. Katolisessa kirkossa sitä ei ollut kirjoitettu ylös. He kutsuivat sitä "viva voce" – suullinen. Ei ollut kirjoitettua ohjetta, vain ymmärrys," Zalkin sanoi. "Tässä se on kirjallisesti. Siitä ei siis ole epäilystäkään."

Zalkin tuntee hyvin katolisen kirkon seksuaalisen ahdisteluskandaalin yksityiskohdat. Vuonna 2007 hän neuvotteli 200 miljoonan dollarin sopimuksen yli 100:lle pappien uhrille. Kun asia tuli julki, hän alkoi saamaan puheluita uhreilta muissa laitoksissa mm. yliopistoissa sekä Amerikan partioliikkeessä.

Tusinan verran soittoja tuli entisiltä Jehovan todistajilta. Useat heistä nimesivät saman hyväksikäyttäjän, Gonzalo Camposin. Nämä tapaukset johtivat Zalkinin Vartiotorni-seuran salaisiin asiakirjoihin.

Campos oli Jehovan todistaja, joka käytti hyväkseen seksuaalisesti ainakin seitsemää lasta San Diegon seurakunnissa 80- ja 90-luvuilla. Seurakunnan vanhinten todistuksen mukaan Vartiotorni-seuran johtajat tiesivät tuolloin Camposin käyttävän lapsia hyväkseen, mutta he eivät ilmoittaneet hänestä viranomaisille. Sen sijaan hänet korotettiin seurakunnan vanhimmaksi.

Oikeuden merkintöjen mukaan Campos hyväksikäytti uhrejaan raamatuntutkisteluissa. Yksi näistä uhreista oli Jose Lopez, joka oli 7-vuotias kun Campos hyväksikäytti häntä.

"Vartiotorni-seura tai järjestö, mielestäni heidän olisi pitänyt ottaa yhteyttä viranomaisiin ja, tiedäthän, saattaa tämä kaveri telkien taakse", Lopez sanoi.


Jose Lopez oli 7-vuotias, kun Jehovan todistaja Gonzalo Campos hyväksikäytti häntä. Campos myönsi lasten hyväksikäytön San Diegon seurakunnassa valaehtoisessa lausunnossaan.

Campos myönsi hyväksikäyttäneensä jehovantodistajalapsia valaehtoisessa lausunnossaan.

Vuonna 2012 Zalkin nosti oikeusjutun Vartiotorni-seuraa vastaan Lopezin puolesta.
Tutkinnan aikana Zalkin pyysi virallisesti kaikki kirjeet, joita Vartiotorni-seura oli saanut vastauksena vuoden 1997 toimintaohjeeseen. Hän halusi paljastaa toimintamallin, ja asiakirjat osoittaisivat Vartiotorni-seuran tienneen lasten hyväksikäytön laajuudesta järjestössään.

Vuonna 2014 San Diego korkeimman oikeuden tuomari Joan Lewis määräsi Vartiotorni-seuran luovuttamaan asiakirjat. Kalifornian korkein oikeus vahvisti määräyksen. Vartiotorni-seura kieltäytyi.

Lewis heitti Vartiotorni-seuran ulos oikeudesta ja määräsi Lopezille 13.5 miljoonan dollarin korvaukset. Lewis ilmaisi päätöksessään oman turhautuneisuutensa Vartiotorni-seuran taktiikkaa kohtaan.

"Vartiotorni-seuran toimet tai virheet olivat ’tuomittavia’. ’Häpeällinen’ voisi olla ’tuomittavan’ synonyymi, mutta ’häpeällinen’ ei kuvaa toimintaa tarpeeksi", hän kirjoitti.

"Määrätyt vahingonkorvaukset lähettävät toivottavasti Vartiotorni-seuralle ja sen vastuuhenkilöille, Jehovan todistajien hallintoelimelle, viestin, että sukupuolisen hyväksikäyttötapausten käsittely seurakunnissa on ollut todella huolimatonta."

Vartiotorni-seura ei ymmärtänyt viestiä. Seuraavassa oikeusjutussaan Zalkin pyysi uudestaan Vartiotorni-seuralta näitä samoja tiedostoja. Jälleen Vartiotorni-seura kieltäytyi. Tällä kertaa Riverside Countyn korkeimman oikeuden tuomari, Raquel Marquez, heitti puolustuksen ulos oikeudesta. Asiakirjojen salaaminen maksoi nyt 4 miljoonaa dollaria.

Lopulta seuraavassa tapauksessa näytti siltä, että Jehovan todistajat olisivat alistuneet. He sopivat luovuttavansa asiakirjat. Mutta he vaativat, ettei Zalkin saa jakaa niitä kenellekään.

San Diegon korkeimman oikeuden tuomari Richard Strauss suostui ja Vartiotorni-seura alkoi lähettää asiakirjoja Zalkinille.

Mutta kun ne saapuivat, hän huomasi jotain olevan vialla. Vartiotorni-seura oli lähettänyt asiakirjoja vain neljältä vuodelta tuomioistuimen määräämän 19 vuoden sijasta. Vartiotorni-seura oli lisäksi sensuroinut elintärkeitä tietoja kuten syyllisten nimet ja seurakunnat.

Kesäkuussa Strauss määräsi Vartiotorni-seuran maksamaan 4000 dollaria päivässä kunnes oikeuden määräys on toteutunut. Vartiotorni-seura on valittanut päätöksestä.

“He ovat päättäneet olla luovuttamatta asiakirjoja”, Zalkin sanoi.

Jehovan todistajien johtajat ovat kieltäytyneet keskustelemasta tapauksista. Viime vuonna he antoivat julkilausuman sanoen kammoksuvansa lasten hyväksikäyttöä ja noudattavansa kaikkia lasten hyväksikäytöstä raportoimista koskevia lakeja.

Vartiotorni-seura valitti 13.5 miljoonan dollarin korvauksista Lopezin tapauksessa. Valitustuomioistuin määräsi aikaisemmin tänä vuonna, että tuomari ei olisi saanut heittää Vartiotorni-seuraa ulos oikeudesta ennen kuin on yrittänyt muita keinoja kuten esimerkiksi päiväsakkojen määräämistä siihen asti, että se on luovuttanut asiakirjat.

Mutta samalla tuomioistuin vahvisti käskyn luovuttaa kaikki lasten hyväksikäyttöä koskevat asiakirjat sensuroimattomina uhrien nimiä lukuun ottamatta. Tapaus palautettiin alempaan oikeusasteeseen.

Samaan aikaan Zalkinilla on 18 syytettä Vartiotorni-seuraa vastaan odottamassa.

Hänellä on myös sensuroidut asiakirjat neljältä vuodelta toimistonsa lukitussa arkistokaapissa. Tuomarin määräys estää häntä kertomasta, kuinka monta asiakirjaa hän on saanut tai mitä asiakirjat paljastavat lasten hyväksikäytöstä Jehovan todistajien seurakunnissa.

"On hyvin turhauttavaa nähdä tämä kaikki ja saada tietää, mitä tässä järjestössä tapahtuu", hän sanoi. "On hyvin turhauttavaa ja vaikeaa, koska suuni on suljettu. Yritämme parhaamme mukaan paljastaa totuuden ja he tekevät kaikkensa estääkseen sen."
  
Alkuperäiset RevealNewsin internetsivut täällä.
 
 

 
Takaisin arkistosivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity