Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista - Uutisarkisto
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisarkisto

Tutustu myös näihin sivuihin:
Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* Uutisarkisto 
Jehovan todistajien lapset

Oikeuskomiteat

Karttaminen

Henkilötietolaki

Miten Vartiotorniseura kerää rahaa?

Vuosi 1975, ennusteluMuita aiheita:
   Perjantaikolumni: Oletko vielä häkissä?
26.04.2017 MaariaMonilla Jehovan todistajien uskonnon hylänneellä on haasteita elämässään. Jehovan todistajat pitävät sitä osoituksena siitä, että heidän elämäntapansa on oikea. Monet lähtijät taas pitävät ongelmien syynä vahingollista uskontoa, joka pyrkii pitämään ihmiset otteessaan eikä edellytyksiä ulkopuolella selviytymiselle ole.

Tämän artikkelin on kirjoittanut entinen Jehovan todistaja, joka on jäänyt pois ”vähitellen” järjestöstä eikä häntä ole kartettu. Hän käyttää nimimerkkiä Alice Cheshire välttääkseen seuraukset todistajasukulaisten taholta. Hän työskentelee valmentajana eri nimellä. Hän antaa hyviä neuvoja järjestön ulkopuolella selviytymiseen ja uuden elämän luomiseen.21.4.2017

Jehovan todistajien maailmassa kasvaessa, etenkin naisena, totut rajoihin, esteisiin ja kieltoihin. Esiaviollisesta seksistä korkeakoulutuksen tavoitteluun ja juhlapäivien viettämiseen. Todistajana olo on jatkuva lista kiellettyjä asioita.

Naisille listaan lisätään vielä itsensä ajatteleminen, oman uran rakentaminen ja omaa ruumista ja terveydenhuoltoa koskevista asioista päättäminen. Naisten valinnanvapautta ehkäisymenetelmän valitsemisessa rajoitetaan erityisesti.

Ihannemaailmassa kontrolloivan uskonnon, kultin tai lahkon jättäminen olisi uuden elämän alku. Voisit valita kaiken vapaasti ja täyttää unelmasi. Kuitenkin liian usein lähdön jälkeen, vaikka fyysisesti olisi vapaa, mieli voi pysyä vangittuna.


Loukussa avoimessa häkissä

Itse lähdin todistajaamaailmasta yli kymmenen vuotta sitten, mutta 25 vuoden mielenhallinta vaikutti ajatuksissani vielä todella pitkään lähdön jälkeen.

Lähdön jälkeen loin menestyksekkään uran, rakensin uusia ystävyyssuhteita ja täytin elämäni uusilla kokemuksilla. Mutta silti vuosien ajan puolustelin järjestöä kritiikkiä vastaan ja kieltäydyin käyttämästä sanaa "kultti" syvään juurtuneen uskollisuudentunteen takia. Monien vuosien ajan olin kuin raajarikko syyllisyyden ja huonon itsetunnon takia, ilman tarkoitusta ja suuntaa elämässäni. Haudoin vihaa, joka vaihtui täydeksi raivoksi muutaman viinilasillisen jälkeen.

Minun oli vaikea luottaa keneenkään, koska en uskonut olevani rakkauden arvoinen, ja varmasti kaikki, joista välitin, jättäisivät minut heti ongelmien tullessa. Minusta oli vaikeaa kokeilla mitään uutta, kokeilla eri mahdollisuuksia tai ottaa riskiä, koska niin monen vuoden ajan en voinut sallia itselleni väärää askelta. Minun piti olla täydellinen, etten menettäisi kaikkea.

Ehkä ikävintä kaikessa oli se, ettei elämässäni ollut ketään, joka olisi todella ymmärtänyt. Terapeutit olivat erittäin päteviä, mutta en osannut kertoa tuntemaani tyhjyyttä tai yksinäisyyttä, sitä kuinka paljon ystävien ja perheen karttaminen oli vaikuttanut minuun niin, että he olisivat ymmärtäneet.

Rakkaat uudet ystäväni yrittivät kovasti tukea minua, mutta mitä heidän olisi pitänyt sanoa, kun kerroin heille, että vanhempani haluaisivat minun mieluummin kuolevan kuin sallisivat verensiirron ja rikkoisivat antiikkista Raamatun lakia. Kuinka ystäväni voisivat ikinä vastata tällaiseen vanhanaikaiseen ajatteluun ja vanhempien rakkauden ja vastuun räikeään rikkomiseen?

Lopulta, alkoholin, epäilysten ja syyllisyyden pyörteissä, kaikki kaatui päälle.

Paloin loppuun.


Tienhaarassa

Pakkohoitoon laittamisen aiheuttama shokki ravisteli minut lopulta arvioimaan koko elämääni uudelleen. Huomasin, että uskonnosta vapautumisen sijaan olin yhä loukussa. Vankila oli omassa päässäni, olin luonut sen itse.

Enkä ole tässä yksin.

Kontrolloivista uskonnoista, kuten Jehovan todistajista, lähtevät yksilöt kärsivät monista häiriöistä, kuten:
  • Alhainen itsetunto ja arvottomuuden tunteet
  • Rampauttava syyllisyys
  • Ajelehtiminen, kyvyttömyys suunnitella tulevaisuutta
  • Masennus ja itsemurha-ajatukset
  • Huumeiden ja alkoholin väärinkäyttö
  • Kontrolloivat ja vahingolliset suhteet
  • Talouden huono hallinta
Kun ei tutkita tyypillisen todistajan elämää, vaan keskitytään vapautumisen aiheuttamaan tunnemyrskyyn, on itse asiassa helppo nähdä, miten näitä ongelmia kehittyy.

Jos lähtijä on uskonut, että Jumalan puuttuminen asioihin on ainoa ratkaisu ihmisten ongelmiin, on helppo ymmärtää, miten he kokevat tarkoituksettomuutta, miksi heille on vaikeaa nähdä vaihtoehtoja ja miksi heidän on vaikea uskoa omiin kykyihinsä.

Jos lähtijä on uskonut, että Jumalaa vastaan syntiä tehneet tuhotaan Harmagedonissa, on helppo ymmärtää, miten he ovat kauhuissaan yrittäessään jotain uutta tai ottaessaan riskejä. He pelkäävät virheen tekemistä ja sitä, etteivät ole täydellisiä.

Kun TIEDÄT, että lähimmäisesi antavat sinun kuolla, hylkäävät sinut heti kun teet jotain väärin ja pitävät seitsemän New Yorkissa istuvan vieraan miehen ajatuksia ja toiveita tärkeämpinä kuin oman lapsensa ajatuksia, on helppo ymmärtää, miten ihmiselle kehittyy huono itsetunto ja hän tuntee arvottomuutta.

Jos sinulla on yllämainittuja oireita, ei se tee sinusta heikkoa. Sinä yksinkertaisesti reagoit vuosien mielenhallintaan ja indoktrinaation. Et koskaan saanut pitää omia tunteita ja ajatuksia tärkeinä tai ilmaista epäilyksiä tai pelkoa.

Sinulla on suuri suru. Suret aikaisemman elämäntavan ja uskomusrakenteen menettämistä, luvatun paratiisitoivon sekä ystävien ja perheen menetystä.

Mutta et voi hypätä tämän vaiheen yli. Ei ole väliä missä vaiheessa elämääsi olet paennut järjestöstä. Voit aina ravistaa pois negatiiviset ajatukset ja epäilykset ja luoda uuden, tyydyttävän ja iloisen elämän.

Siirrytäänpä takaisin minun tarinaani. Istuin sairaalan sängyllä ja aloin tajuta, etten ollut koskaan oikeasti jättänyt järjestöä taakseni. Silloin minun oli tehtävä valinta. Voisin jäädä vankilaan ja antaa heidän varastaa minulta edelleen arvokkaita vuosia.

Tai voisin lopultakin tehdä sen, mitä luulin tehneeni jo ajat sitten ja vapautua lopullisesti.

Hetken hakemisen jälkeen löysin terapeutin, jolla oli kokemusta kontrolloivista uskonnoista ja kulteista paenneiden ihmisten auttamisesta. Kun kerroin hänelle aivopesun laajuudesta, juurrutetusta pelosta ja mahdollisesta karttamisesta, hän epäuskon sijaan nyökkäsi ja pyysi minua jatkamaan.

Aikanaan löysin oikean totuuden.

Sain jotain, mitä monilla ei ole. Sain uuden mahdollisuuden.

Sen sijaan, että mietin kaikkea, mitä minulta oli "varastettu" (normaali lapsuus, vuodet itsenäisenä ja perheeni ehdoton rakkaus), aloin nähdä mahdollisuuksia.

Mahdollisuuden ottaa kaikki nämä kokemukset opiksi ja käyttää niitä luomaan jotain uutta.

Miten?


Lentämään opettelu

Ensimmäinen keino on hakea ammattiapua terapiasta tai valmennuksesta, jossa todella ymmärretään kontrolloivaan uskontoon liittyvä henkisen myllerrys. Vielä parempi (vaikkakaan ei välttämätön), jos terapeutti on käynyt läpi samantyyppisen kokemuksen. On olemassa myös ilmaisia vaihtoehtoja. Järjestöt voivat tarjota keskusteluapua ja internetin vertaistukipalstoilta voi löytää ihmisiä, joilla on samanlainen tausta. Helpotus on suunnaton, kun saa puhua sellaiselle, joka todella ymmärtää.

Seuraavaksi tulee PALJON anteeksiantamista ja siinä vaikeinta on se, että suurin osa ihmisistä, joille sinun pitäisi antaa anteeksi, syyttää sinua edelleen kaikesta. Et voi muuttaa heitä eikä heidän ajatuksiaan, mutta VOIT muuttaa omaa suhtautumistasi.

Joten anna anteeksi ystävillesi ja perheellesi, järjestölle ja ennen kaikkea itsellesi. Hyväksy, että teit parhaat mahdolliset päätökset silloisten tietojesi perusteella.

(Jos järjestölle anteeksiantaminen tuntuu mahdottomalta, niin terapeutti tai valmentaja voi tarjota testattuja menetelmiä vihasta irti pääsemiseksi ja rauhan saavuttamiseksi menneisyyden kanssa, askel kerrallaan.)

Saatat ajan myötä päättää, että haluat aktiivisesti auttaa muita, jotka ovat edelleen loukussa. Haluat ehkä pitää järjestön vahingollista toimintaa esillä tiedotusvälineissä tai työskennellä yksilöiden kanssa ammatillisessa valmennuksessa, kuten minä päätin tehdä. Tärkeää on tehdä OMAT valinnat OMIIN toiveisiin perustuen ja oppia luottamaan uudelleen itseensä.

Mielenkiintoisin osa tätä prosessia on tulevaisuus. Muista, että tulevaisuutesi on nyt sinun ja sinulla on mahdollisuus muokata siitä sellaisen kuin itse haluat. Sinä päätät tulevaisuutesi itse - älä tuhlaa sitä!

Unelmoi suuria. Kuvittele itsellesi uskomaton elämä. Ajattele kaikkia niitä asioita, joita aina halusit tehdä järjestössä ollessasi, mutta aika meni kokouksiin, kenttäpalvelukseen ja antiikin lain noudattamiseen. Matkailu, liiketoiminta, koulutus. Hyväntekeväisyys ja uudet harrastukset. Ystäviä eri uskonnoista, kaikilta elämänaloilta. Uusia kokemuksia joka päivä - maailma on nyt sinun!

Mikä haluat olla, mitä tehdä tai omistaa? Minkä vaikutuksen haluat tehdä? Mitä haluat luoda itsellesi?

Voit kääntää vuosien indoktrinaation motivaatioksi, joka vie sinua eteenpäin. Sinun ei tarvitse tehdä sitä yksin, jos et halua. Tarjolla on paljon tukea, valmennuksia, hoitoja ja vertaistukea. On ihmisiä, jotka ymmärtävät ja jotka uskovat sinuun.

Monet vuodet järjestössä muut kertoivat, mitä pitää tehdä ja miten elää. Luulin ihan oikeasti, etten koskaan voisi olla todella vapaa.

Mutta niin kävi ja olo oli kuin puulla päähän lyöty. Järjestö oli jo vienyt niin monta vuotta elämästäni. En aikonut antaa heille enää mitään.

Miten on sinun laitasi?


– Alice Cheshire

Seuraa Alice Cheshireä twitterissä @thealicechesh

Huom: Tämän artikkelin on kirjoittanut entinen Jehovan todistaja, joka on jäänyt pois ”vähitellen” järjestöstä eikä häntä ole kartettu. Hän käyttää nimimerkkiä Alice Cheshire välttääkseen seuraukset todistajasukulaisten taholta. Hän työskentelee valmentajana eri nimellä.
  

  
Alkuperäiset JWsurveyn internetsivut täällä.
 
 

 
Takaisin arkistosivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity