Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista - Uutisarkisto
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisarkisto

Tutustu myös näihin sivuihin:
Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* Uutisarkisto 
Jehovan todistajien lapset

Oikeuskomiteat

Karttaminen

Henkilötietolaki

Miten Vartiotorniseura kerää rahaa?

Vuosi 1975, ennusteluMuita aiheita:
   2017 konventti: Lasten täytyy “pukeutua häveliäästi” välttääkseen seksuaalisen ahdistelun
14.05.2017 Maaria

Jos kirjoitat Googleen sanat “Jehovah’s Witnesses”, huomaat monien hakutulosten viittaavan jollain tapaa lasten hyväksikäyttöön, olkoon kysessä Vartiotorniseuralle määrätyt sakot, tuoreet uutiset Vartiotorniseuran salailusta tai Australian Royal Commissionin järkyttävät löydökset.

Tämä kasvava skandaali, joka viimeksi sai julkisuutta ja median huomion Reveal News organisaation järjestämässä lakimiesten, journalistien, aktivistien ja lainsäätäjien yhteiskonferenssissa, taitaa valitettavasti lopulta määritellä sen, millainen Vartiotorniseuran uskonto todella on.

Ei siis ole yllätys, että vuoden 2017 aluekonventissa on lauantain ohjelmassa puhe nimeltä "Suojele lapsiasi siltä mikä on pahaa" todennäköisesti vastauksena tähän kasvavaan skandaaliin. Puheessa neuvotaan vanhempia suojelemaan lapsiaan mahdollisilta väärinkäytöksiltä.

Kuten muidenkin tämän kesän konventin puheiden, tämänkin puheen jäsennys on vuodettu nettiin ja on luettavissa täällä. AvoidJW.org:n sivuilla analysoidaan muutenkin laajasti Vartiotorniseuran kirjallisuutta, uutisia ja opetuksia.

Täällä JW Surveyssä olemme analysoineet konventtipuheiden jäsennyksiä ja suurelta osin näyttää siltä, että puheet eivät ole yhtä kiistanalaisia kuin viime vuoden konventissa (lue lisää Kamalin konventti ikinä). Puhe lasten hyväksikäytöstä vaikuttaa kuitenkin erittäin ongelmalliselta ottaen huomioon sekä sen, mitä siinä sanotaan että sen, mitä siinä ei sanota.


Älä pyydä sitä

Puhe alkaa muutamalla ihan hyvällä perustason ohjeella lasten vanhemmille. Todetaan, että usein väärinkäyttäjä on joku, jonka lapsi tuntee ja johon hän luottaa. Siinä mainitaan tiettyjä käyttäytymistapoja, jotka voivat olla hälyttäviä ja mahdollisia tilanteita, joissa lapsi saattaa joutua hyväksikäytetyksi. Sen jälkeen siinä rohkaistaan vanhempia puhumaan lastensa kanssa seksistä suoraan ja avoimesti lapsen iän mukaisesti.

Jäsennyksessä kuitenkin sanotaan näin (lihavointi minun);

“Vanhemmat, kysykää itseltänne: Olenko opettanut lapsilleni, mikä on sopiva tapa osoittaa kiintymystä, häveliään pukeutumisen tärkeyttä ja sen tärkeyttä, että muut kunnioittavat heidän yksityisyyttään.”Jäsennys siis kehottaa lapsia “pukeutumaan häveliääsi” välttääkseen seksuaalisen ahdistelun. Samalla se mahdollistaa liudan onnettomia seurauksia.

Ensinnäkin seurauksena on se, että Vartiotorniseura voisi pitää uhreja jossain määrin vastuussa hyväksikäytöstään, koska ovat heidän mielestään houkutelleet hyökkääjäänsä pukeutumisellaan. Tällainen asenne on valitettavasti hyvin yleinen raiskausten osalta.

“No, mutta näitkö mitä hänellä oli yllään? Hänhän rehellisesti sanottuna kerjäsi sitä.”

Tosiasia on, ettei kukaan koskaan, riippumatta heidän vaatetuksestaan, pyydä tulla seksuaalisesti hyväksikäytetyksi. Tuollainen uhria syyllistävä asenne saa uhrit kamppailemaan syyllisyydentunnossa, jota heillä muutenkin on jo ihan riittävästi. Se myös antaa ahdistelijoille tunteen, että heitä on houkuteltu. Se vähentää heidän syyllisyyttään, joka muutoin aivan oikeutetusti putoaisi heidän päälleen kuin tonni tiiliä.

On ihan riittävän kamalaa, että seksuaalisen väkivallan ja raiskauksen uhreja kohdellaan näin, mutta se, että hyväksikäyttöä kokeneita lapsia syyllistetään, on jo todella tuomittavaa. Sillä on myös se valitettava sivuvaikutus, että lapsista tehdään seksuaalisia olentoja, jotka voivat viekoitella ja houkutella, jos pukeutuvat tietyllä tavalla, mikä ei selvästikään ole terve suhtautumistapa, edes tahattomasti.


Loistaa poissaolollaanTämä puhe ei ole kuitenkaan moitittava vain sisältönsä perusteella. Se on moitittava myös sen mukaan, mitä se ei sisällä.
  • Vanhempia EI neuvota ottamaan yhteyttä poliisiin, jos lapsi kertoo hyväksikäytöstä
  • Vanhimpia EI neuvota ottamaan yhteyttä poliisiin ja toimimaan täysin yhteistyössä viranomaisten kanssa
  • Vartiotorniseuran toimintatavoista hyväksikäyttötapausten selvittelyssä EI kerrota
  • Lapsille EI luvata vanhinten täyttä tukea ja apua raportoinnissa poliisille, jos he uskoutuvat heille hyväksikäytöstä luottamuksellisesti
  • EI kerrota, että vanhimmat vaativat kahta silminnäkijää hyväksikäytölle, ennen kuin toimivat millään tavalla
  • EI myönnetä, että vanhimmat saattavat tietää seurakunnassa olevasta hyväksikäyttäjästä, mutta heillä ei ole lupaa varoittaa seurakuntalaisia ilman haaratoimiston erityistä hyväksyntää
  • EI myönnetä merkittäviä ja järjestelmällisiä puutteita, joita Australian Royal Commission tapauksissa 29 ja 54 löysi Vartiotorniseuran toimintatavoissa
  • EI pyydetä anteeksi niiltä tuhansilta hyväksikäytön uhreilta, jotka ovat kärsineet näiden puutteiden takia
  • EI kerrota ammattiavusta, joka on tehokas hyväksikäytön uhrien auttamiseksi
  • EI kerrota korvausjärjestelmästä, joka voisi auttaa uhreja, joista tuntuu Vartiotorniseuran käsitelleen heidän tapaustaan huolimattomasti
 
Vartiotorniseura ei vieläkään tajua

Pohjimmiltaan kuulemme siis puheen, joka sisältää jonkin verran hyödyllistä tietoa vanhemmille, jotta he voivat tunnistaa joitain mahdollisia "vaaran merkkejä".

Samalla puhe edistää uhria syyllistävää asennetta ja "häveliäisyyden kulttuuria", jonka ilmeisesti tahaton seuraus on pikkulasten seksualisoiminen ja ahdistelijoiden syyllisyyden vähentäminen.

Lisäksi koko puhe keskittyy vanhempien ja perheen vastuuseen eikä mainitse mitään Vartiotorniseuran vastuusta, kun seurakunnan vanhimmat saavat tietää hyväksikäytöstä.

Ja lopuksi, kertaakaan puheessa ei kerrota, mitä tapahtuu hyväksikäytön jälkeen, kun seurakunnan vanhimmat alkavat hoitaa sekä uhria että hyväksikäyttäjää. Laiminlyönti loistaa poissaolollaan.

Lyhyesti sanottuna, tämä puheen perusteella Vartiotorniseuralla ei tunnu olevan aikomustakaan vastata skandaaliin uhatessa mitenkään vakuuttavalla tavalla. Oikeudenkäyntikustannusten noustessa Vartiotorniseuran brändi muuttuu yhä myrkyllisemmiksi suuren yleisön keskuudessa. Ihmetyttää vain, kuinka paljon vahinkoa pitää tulla ennen kuin Vartiotorniseuran hallintoelin ymmärtää, että sen vanhentuneella tavalla hoitaa lasten hyväksikäyttötapauksia ei ole paikkaa 2000-luvulla.


 


 

  
Alkuperäiset JWsurveyn internetsivut täällä.
 

 
Takaisin arkistosivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity