Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista - Uutisarkisto
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisarkisto

Tutustu myös näihin sivuihin:
Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* Uutisarkisto 
Jehovan todistajien lapset

Oikeuskomiteat

Karttaminen

Henkilötietolaki

Miten Vartiotorniseura kerää rahaa?

Vuosi 1975, ennusteluMuita aiheita:
   Entinen vanhin kertoo: Totuus Vartiotorniseuran oikeuskomiteaprosessista
22.09.2017 Maaria
16.6.2016 spikeraynor

“Hei, tässä Veli Vanhin. Soitan kutsuakseni sinut oikeuskomiteaan.” Tätä puhelua jokainen Jehovan todistaja pelkää ja tuo pelko vaikuttaa voimakkaasti valintoihin, joita hän tekee elämässään. Miksi näin on? Yksinkertaisesti siksi, että oikeuskomitean tuloksena perheesi ja ystäväsi saattavat alkaa karttamaan häntä. Todellakin pelottava ajatus! Mutta miksi ihmisiä kutsutaan oikeuskomiteoihin ja miten ne toimivat?

Palvelin Jehovan todistajien vanhimpana lähes 10 vuotta. Istuin useissa oikeuskomiteoissa ja osallistuin ihmisten erottamiseen. Tämä johti siihen, että heidän ystävänsä ja perheensä alkoivat karttaa heitä siihen asti, että he lopettavat “syntiset menettelytapansa.” Jaan nyt kokemuksia ja tietoa oikaistakseni tekemiäni vääryyksiä tuossa järjestössä, jota nykyään pidän lähinnä pahansuopana lehtien julkaisijana, kustantamona.

Miksi ihmisiä kutsutaan oikeuskomiteoihin? Yksinkertaisesti sanottuna, Vartiotorniseura on luonut sääntöihin perustuvan uskonnon. Jos rikot heidän mielestään vakavaa sääntöä, saat kutsun oikeuskomiteaan. Useimmat ihmiset joutuvat komiteaan rikottuaan seksuaalisuuteen liittyviä sääntöjä. Tämä voi tarkoittaa mitä tahansa avioliiton ulkopuolista seksiä. On kuitenkin olemassa pitkä lista asioita, joiden takia ihminen voidaan erottaa ja tulla sitten kartetuksi. Vanhimmilla on salainen kirja nimeltä "Paimentakaa Jumalan laumaa", jota tavallinen Jehovan todistaja ei saa nähdä. Tämä kirja sisältää 13 sivua pitkän osan, jossa kerrotaan millaiset rikkomukset vaativat oikeuskomiteaa. Yök! Sanomattakin on selvää, että on useita tapoja päästä komiteaan, muttet saa edes nähdä sääntökirjaa tietääksesi, mitä ne ovat.

Miten tämä oikeusprosessi etenee? Se on todellinen oikeudenkäynti (ks. Star Chamber). Vanhimmat toimivat syyttäjinä ja tuomareina. Syytetty kohtaa heidät yksin ilman tukea tai edustajaa. Alaikäisellä voi olla vanhemmat mukana tai naimisissa olevalla naisella aviomies (lisätietoa täältä). Joku voi todistaa syytetyn puolesta. Tällöin ihminen vain käy todistamassa ja lähtee heti pois jättäen syytetyn taas yksin tuomareiden kanssa. Tällaiselle oikeuskomiteamenettelylle ei löydy edes etäisesti raamatullista perustetta. Haastan sinut etsimään. Minä en löytänyt.

Komiteaan kutsutut ovat syyllisiä. Piste. Vanhimmat näkevät vaivaa kerätäkseen todisteita syytettyä vastaan pitkään ennen komiteaa eivätkä yleensä kerro tätä syytetylle. Ketään ei kutsuta komiteaan ennen kuin vanhimmilla on syyllisyydestä jotain todistetta. Komitean idea ei olekaan miettiä syyllisyyttä, vaan mieluumminkin päättää sopivasta rangaistuksesta.

Salaisen ”Paimentakaa Jumalan laumaa”-kirjan luvuissa 5-12 on ohjeita vanhimmille tähän oikeusprosessiin. Vanhimmille tarkoitetun 142-sivuisen kirjan ohjeista "lauman paimentamiseksi" yli puolet koskee oikeusprosessia! Tämän lisäksi vanhimmat saavat Beteliltä (Jehovan todistajien toimintaa valvova toimisto) kirjeitä, joissa on erityisohjeita erilaisten hengellisten rikosten käsittelemiseen. Tavalliset rivijehovantodistajat eivät näe näitäkään kirjeitä. Oikeuskomiteaa valmisteltaessa vanhinten tulee lukea kolme "Paimentakaa"-kirjan lukua ja lisäksi he voivat tutkia Betelin kirjeitä saadakseen lisätietoa. Tämän perusteella voisi ajatella, että Vartiotorniseuralla on paljon komiteoita ihmisten erottamiseksi! Sitten heillä on otsaa sanoa verkkosivuillaan, etteivät he hylkää ihmisiä! Uskomatonta.

Komitean lopputulokseksi on muutama mahdollinen vaihtoehto. Ensinnäkin, ihmistä voidaan ojentaa yksityisesti. Näin voidaan toimia, kun henkilö katuu tarpeeksi synnin vakavuudesta riippumatta ja vain muutama tai ei kukaan tiedä asiasta. Toinen on julkinen nuhde. Tällöin seurakunnalle annetaan ilmoitus, jossa sanotaan että jotakuta on ojennettu. Yleensä seurakuntalaiset rajoittavat kanssakäymistä tällaisen henkilön kanssa, joten tämä on vähän kuin “kevyterottaminen”. Kolmas vaihtoehto on erottaminen, joka tarkoittaa että ystävät ja perhe alkavat karttaa väärintekijää kunnes (tai jos) hänet otetaan takaisin. Neljäs on lähes tuntematon vaihtoehto eli se että komitea toteaa, ettei mitään erottamista vaativaa rikkomusta ole tapahtunut ja komitea mitätöidään.

Komiteaan kutsutun tärkein tehtävä on siis osoittaa vanhimmille katuvansa ja, että häntä tulee vain nuhdella. Tämä voi olla vaikeaa ja joskus jopa mahdotonta. Muutama asia on tärkeää vanhinten vakuuttamiseksi katumuksesta. Ensinnäkin yksilön on myönnettävä syyllisyytensä. Toiseksi heidän täytyy osoittaa ymmärtävänsä, että heidän tekonsa ovat satuttaneet Jehovaa ja tuottaneet häpeää hänen nimelleen ja vahingoittaneet heidän suhdettaan häneen. Seuraava ote on “Paimentakaa Jumalan laumaa”-kirjan sivulta 91:

6. Kreikan kielessä käytetään katumuksen yhteydessä kahta verbiä. Toinen niistä korostaa muuttunutta näkemystä tai suhtautumistapaa, toinen pahoillaan olon tunnetta. Katumukseen sisältyy siksi syvä pahoillaan olon tunne sen johdosta, että suhde Jehovaan on vahingoittunut, tunnontuskia Jehovan nimelle ja kansalle koituneen häpeän vuoksi sekä vilpitön halu päästä takaisin hänen suosioonsa. Siihen sisältyy sydämestä lähtevä väärän toiminnan hylkääminen vastenmielisenä, vihattavana (Room. 12:9). Sellaisen asenteen tulee näkyä "katumukseen sopivista hedelmistä", jotka todistavat riittävästi katumuksesta, jota synnintekijä väittää tuntevansa (Luuk. 3:8). it-1 s. 1215-1224.)

Joten vanhimmat tietävät mitä etsiä ja jos he eivät näe sitä, heidän mielestään henkilö ei kadu. Syytetyllä ei ole suoraa pääsyä näihin tietoihin, vaikka voivatkin halutessaan löytää vastaavanlaisia tietoja muualta Vartiotorniseuran kirjallisuudesta.

On kuitenkin tilanteita, jolloin synnin katsotaan olevan niin vakava, ettei katumusta hyväksytä. Tuo ennalta arvaamaton raja riippuu useista asioista: rikkomuksen vakavuudesta, rikkoneesta henkilöstä itsestään ja hänen historiastaan, komiteassa istuvista vanhimmista ja heidän mielipiteestään rikkojasta ja rikkojan yleisestä maineesta. “Paimentakaa Jumalan laumaa”-kirjan sivulla 92 sanotaan:

9. Vaikka ketään ei eroteta automaattisesti, henkilö on saattanut mennä synnin tekemisessä niin pitkälle, ettei hän pysty osoittamaan riittävästi katumusta ollessaan oikeuskomitean kuultavana. Siinä tapauksessa hänet täytyy erottaa, niin että hän saa aikaa todistaa katumuksensa. Joku taas on saattanut olla jo useita kertoja oikeuskomitean kuultavana, mutta koska hän on näyttänyt katuvan, häntä on joka kerran ojennettu. Nyt hän on tehnyt jälleen syntiä. Tällaisessa tapauksessa henkilön elämäntapa voi olla merkkinä katumuksen puutteesta. (w81 1/11 s. 26 kpl 23.)

Tämä oli karkea yhteenveto siitä, miten tämä oikeusprosessi toimii, vaikka asiasta voisi sanoa huomattavasti enemmänkin. Jehovan todistajat opetetaan uskomaan, että tämä on rakkaudellinen prosessi, jonka tarkoituksena on palauttaa yksilö Jehovan luo. Joidenkin joskus hyvien hengellisten ohjeiden tai neuvojen lisäksi mitään todellista apua ei kuitenkaan anneta, mutta rangaistuksia virheistä jaellaan avokätisesti. Olin todella aivopesty kun aikanaan ajattelin tämän kaiken olevan rakastavaa!

Kadun syvästi miettiessäni miten Vartiotorniseura käytti minua tässä kamalassa prosessissa. Jos olisin omannut vapaan ajattelutavan jo silloin, en olisi ikinä mennyt noihin valetuomioistuimiin. Erotin ihmisiä, koska säännöt sanoivat sen olevan tarpeellista. En pitänyt siitä edes silloin. Tunsin käsieni olevan sidottuja valtavan sääntökokoelman ja vaatimusten takia.

On täysin mahdotonta hyväksyä tapaa, jolla tämä kustantamo pilkkaa näin hirvittävä tavalla oikeutta ja sen jälkeen nettisivuillaan väittää, ettei karttamista ole. On täysin järjetöntä, että komiteaan joutuvalta yksilöltä evätään olennaista tietoa ja tukea ja sitten väitetään, että näiden komiteoiden tarkoitus on auttaa häntä. Oikeuskomiteat ja koko Vartiotorniseuran oikeusprosessi tulisi nimetä uudelleen siksi mitä se oikeasti on: Vartiotorniseuran henkinen väkivalta- ja valvontaprosessi!

“Spike Raynor” on entisen Jehovan todistajien vanhimman nimimerkki. Käy hänen YouTube-kanavallaan niin saat lisätietoa Vartiotorniseuran toimintatavoista tai kuuntele hänen tarinansa tästä: https://youtu.be/h9bKbodc0AE


 Jatkuu ...


  
Alkuperäinen englanninkielinen juttu on julkaistu täällä.

Lue lisää (englanniksi): Onko Jehovan todistajat kultti?

 

 
Takaisin arkistosivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity