Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista - Uutisarkisto
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisarkisto

Tutustu myös näihin sivuihin:
Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* Uutisarkisto 
Jehovan todistajien lapset

Oikeuskomiteat

Karttaminen

Vuosi 1975, ennustelu

Verikysymys 
Muita aiheita:
      Vartiotorniseuran kirjallisuuden lähdeviitteet ja niiden asiayhteys - onko kaikki rehellistä?
07.11.2017 Maaria ja Johanneksen poika

Hallintoelimen jäsen David Splane korosti marraskuun 2017 kuukausivideolla sitä, kuinka tärkeää on tarkistaa lähdeviitteet ja niiden asiayhteys. David Splane sanoi näin:

Kehitysopin kannattaja saattaa esimerkiksi esittää ajatuksen, joka näyttäisi osoittavan, että hän puoltaakin luomista. Tai ateistin sanat antaisivat ymmärtää, että hän uskoo Jumalaan. Tekstiyhteys kuitenkin osoittaa, ettei näin todellakaan ole. Emme koskaan halua vääristellä lainauksia, vaan haluamme käyttää niitä vain alkuperäisten ajatusten mukaisesti.

Tässä on muutama kuvakaappaus em. videosta:Pitääkö paikkansa, että Vartiotorniseura ei koskaan vääristele lainauksia? Käytetäänkö lainauksia vain "alkuperäisten ajatusten mukaisesti"?

Otetaan muutama esimerkki "Luomisen tulos" -kirjasta. Tässä on ensin esitetty asia englanninkielellä ja sitten suomeksi. Alkuperäiset englanninkieliset tekstit löydät täältä. Niitä on siellä yhteensä yli 60, tässä on suomennettuna vain 5 esimerkkiä:
Luomisen tulos
Luku 2, sivu 15,
kpl 4

Tieteellinen aikakauslehti Discover ilmaisi tilanteen seuraavasti: ”Evoluution – – kimppuun eivät hyökkää ainoastaan fundamentalistikristityt, vaan myös arvossa pidetyt tiedemiehet epäilevät sitä. Erimielisyydet nykyisessä darvinismiin suhtautumisessa paleontologien, fossiileja tutkivien tiedemiesten, keskuudessa kasvavat jatkuvasti.”


Lainaus kirjasta:
James Gorman, "The Tortoise or the Hare?", Discover, October 1980, s. 88


Charles Darwinin vuonna 1859 julkaistulla nerokkaalla evoluutioteorialla, oli suuri vaikutus tieteelliseen ja uskonnolliseen ajatteluun ja muutti lopullisesti ihmisen käsityksen itsestään. Nyt tuota pyhää teoriaa vastaan ei hyökkää vain fundamentalistikristityt, vaan myös arvostetut tiedemiehet. Fossiileja tutkivien paleontologien keskuudessa on kasvavaa erimielisyyttä darvinismin vallitsevasta näkemyksestä… Suurin osa keskustelusta keskittyy yhteen avainkysymykseen: Onko kolmen miljardin vuoden kehitys tasaista ryömintää vai onko siinä pitkiä toimettomuuden kausia, joiden jälkeen tulee lyhyitä muutoksen jaksoja? Onko evoluutio kilpikonna vai jänis? Darwinin yleisesti hyväksytty käsitys, että kehitys etenee tasaisesti ryömien, viittaa kilpikonnaan. Mutta kaksi paleontologia, Niles Eldredge American Natural History Museosta ja Stephen Jay Gould Harvardista, veikkaavat jänistä.


Kommentti


Hyvämaineiset tiedemiehet eivät kyseenalaista evoluutioteorian pätevyyttä. Muutamat tutkijat olivat erimielisiä Darvinismin vallitsevasta näkemyksestä evoluution tahdista. Lähteen tekstin merkitys esitetään täysin väärin.


Virheen laatu


Erittäin vakavaLuomisen tulos
Luku 5, sivu 70, kpl 38

Tähtitieteilijä Carl Sagan puolestaan tunnustaa vilpittömästi kirjassaan Cosmos: ”Fossiilien tarjoamat todisteet voisivat sopia ajatukseen Suuresta Suunnittelijasta.”


Lainaus kirjasta:
- Cosmos, Carl Sagan, 1980, s. 29


Fossiiliset todisteet voisivat viitata suureen suunnittelijaan. Ehkä jotkut lajit tuhoutuvat, kun Suunnittelija tulee tyytymättömiksi niihin ja uusia kokeita yritetään tehdä epätäydellisellä tavalla. Mutta tämä ajatus on hieman hämmentävä. Jokainen kasvi ja eläin on hienosti tehty. Eikö huippusuunnittelija olisi voinut suunnitella lajiston alusta alkaen kunnolla? Fossiiliset todisteet viittaavat yritykseen ja erehdykseen, kyvyttömyyteen ennakoida tulevaisuutta, ominaisuuksiin, jotka ovat ristiriidassa kyvykkään Suunnittelijan kanssa (vaikkakaan ei etäisemmän tai välillisen).


Kommentti


Tämä ei ollut Carl Saganin mielipide. Hän vain spekuloi sillä, mitä ihmiset ovat vuosien mittaan ajatelleet.


Virheen laatu


Erittäin vakava


Luomisen tulos
Luku 5, sivu 54, kpl 2

Miksi fossiilit sitten ovat tärkeitä kehitysopin kannalta? Perinnöllisyystieteilijä G. L. Stebbins mainitsi erään huomattavan syyn: ”Yksikään biologi ei ole todellisuudessa nähnyt minkään suuren eliöryhmän syntyvän evoluution avulla.”1 Maan päällä nykyään olevien elollisten ei siis nähdä kehittyvän joksikin muuksi kuin mitä ne ovat.


Lainaus kirjasta:
Processes of Organic Evolution, by G. Ledyard Stebbins, 1971, p. 1


Yksikään biologi ei tosiasiassa ole nähnyt suurten organismiryhmien kehittymistä evoluution avulla. Rotuja ja lajeja on kuitenkin tuotettu laboratoriossa ja puutarhassa jäljittelemällä joitain luonnossa toteutuvia evoluutioprosesseja. Syy siihen, ettei evoluution tärkeitä askeleita ole koskaan havaittu on se, että niihin tarvitaan miljoonia vuosia.


Kommentti


Lähde ei tue Luomisen tulos -kirjan johtopäätöstä eikä lähdetekstissä ole mitään, minkä vuoksi fossiilit ovat tärkeitä.


Virheen laatu


Erittäin vakava


Luomisen tulos
Luku 7
Sivu 89
Kpl 20

Fossiilien etsijä Donald Johanson myönsi: ”Kukaan ei tiedä, millaiselta yksikään sukupuuttoon kuollut hominidi on näyttänyt.”


Lainaus kirjasta:
Lucy, s. 286


Kukaan ei voi olla varma siitä, miltä sukupuuttoon kuollut ihmisapina näytti ihon ja hiusten kanssa. Koot tässä ovat mittakaavassa, afarensiksen ollessa noin 60 senttimetriä lyhempi kuin keskivertoihminen.


Kommentti


Tämä on kauhistuttava lainausvirhe.


Virheen laatu


Erittäin vakava


Luomisen tulos
Luku 13 sivu 161, kpl 5

Koska molemmilla napa-alueilla on tarjolla runsaasti ravintoa, muuan tiedemies herättää kysymyksen: ”Miten linnut aikoinaan keksivät näin etäällä toisistaan olevat ruokailualueet?” Tähän ei kehitysoppi pysty vastaamaan.


Lainaus kirjasta:
Life on Earth,
David Attenborough, 1979, p. 184


Miten he koskaan keksivät, että tällaisia lähteitä oli niin kaukana? Vastaus näyttää olevan, ettei heidän matkansa olleet aina niin pitkiä. Maapallon lämpeneminen jääkauden lopussa 11000 vuotta sitten alkoi venyttää niitä. Ennen tätä aikaa esimerkiksi Afrikan linnut ovat voineet lentää hieman pohjoiseen Etelä-Euroopan jäätikön reunaan asti, jossa kesäisin oli muutaman kuukauden ajan paljon hyönteisiä eikä pysyvää paikallista väestöä ruokkimassa niitä.


Kommentti


Vastaamatta jättämisen sijasta annetaan välittömästi lainatun kohdan jälkeen mahdollinen vastaus.


Virheen laatu


Erittäin vakava
Huomautus: Miksi "Totuutta" pitää puolustaa valheilla ja väärin lainauksilla?  
Katso marraskuun 2017 kuukausivideo JW Broadcasting -kanavalta. Tähän juttuun liittyvä aineisto alkaa noin 4 minuutin kohdalta alusta.
 
 

 
Takaisin arkistosivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity