Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista - Uutisarkisto
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisarkisto

Tutustu myös näihin sivuihin:
Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* Uutisarkisto 
Jehovan todistajien lapset

Oikeuskomiteat

Karttaminen

Vuosi 1975, ennustelu

Verikysymys 
Muita aiheita:
      Valehtelu tarkoittaa esittämistä vilpillisesti jotakin, joka ei ole totta
09.11.2017 Johanneksen poikaOtsikon teksti on lainattu suoraan Wikipediasta.

Viime kuukausien aikana Jehovan todistajien hallintoelin on julkaissut paljon sellaista videomateriaalia, joka saa kriittisen ihmisen pohtimaan, miksi hallintoelin haluaa antaa asioista tahallaan väärän kuvan.

Tähän juttuun on otettu kolme esimerkkiä vuodelta 2017.

On kiinnostavaa, että normaalin "valehtelun määritelmän" rinnalle Vartiotorniseura on kehittänyt täysin oman "valehtelun määritelmän". Se poikkeaa huomattavasti tavallisesta valehtelun määritelmästä. Siitä kerrotaan tämän jutun loppupuolella.

"Normaalia" valehtelua vakavampi muoto on patologinen valehtelu. Wikipedia kertoo siitä näin:

Vankisairaalan vastaavan ylilääkärin Hannu Lauerman mukaan valehtelu menee sairauden puolelle, jos se on ihmiselle pakonomaista tai jos se palvelee hänen sisäistä tasapainoaan niin, että vaihtoehtoja ei ole.

Miten Vartiotorniseura suhtautuu valehteluun? Siihen saa parhaiten vastauksen tarkastelemalla muutamaa kohtaa sen julkaisemasta kirjallisuudesta. Näyttää siltä, että Vartiotorniseura pyrkii perustelemaan väärän tiedon antamisen tai oikean tiedon antamisen sillä, onko kysyjällä OIKEUS tietää kyseisestä asiasta vai ei. Mutta millä perusteella määritellään se, kenellä on oikeus kuulla "totuus" ja kenellä ei? Se näyttää olevan täysin mielivaltaista. Usein "oikeaa totuutta" Vartiotorniseura ei anna edes Jehovan todistajille, kun se kertoo videoissaan täysin vääristeltyjä asioita muka "totuuksina". Jos edes Jehovan todistajilla ei ole "oikeutta" tietää totuutta, niin kenellä se on? Onko niin, että vain Vartiotorniseuran ylimmällä johdolla on "oikeus" tietää "totuus" ja sillä on myös "oikeus" piilottaa "totuus" asioista?Otetaan ensin kolme tuoretta esimerkkiä siitä, miten JW.ORG:n ja JW Broadcastingin videoilla esitetään vääristettyä tietoa vuonna 2017.


Vuoden 2017 konventtivideo, kuva: JW.ORG

1) Jehovan todistajien aluekonventeissa 2017 näytettiin video, joka vääristelee rajusti Vartiotorniseuran ennusteluja. Videolla pyritään antamaan sellainen vaikutelma, että ennen vuotta 1975 esitetyt profetiat olivat vain joidenkin yksittäisten Jehovan todistajien päähänpistoja. Vartiotorniseuran johtoporras ja hallintoelin on päättänyt vetäytyä kokonaan vastuusta ennustelun suhteen, vaikka koko ennusteluprosesi oli lähtöisin Vartiotorniseuran ylimmän johdon laatimista kirjoituksista. Lue lisää ja katso video täältä.


Marraskuun 2017 kuukausivideo, kuva: JW Broadcasting

2) Hallintoelimen jäsen David Splane korosti marraskuun 2017 kuukausivideolla sitä, kuinka tärkeää on tarkistaa lähdeviitteet ja niiden asiayhteys. David Splane sanoi näin:

Kehitysopin kannattaja saattaa esimerkiksi esittää ajatuksen, joka näyttäisi osoittavan, että hän puoltaakin luomista. Tai ateistin sanat antaisivat ymmärtää, että hän uskoo Jumalaan. Tekstiyhteys kuitenkin osoittaa, ettei näin todellakaan ole. Emme koskaan halua vääristellä lainauksia, vaan haluamme käyttää niitä vain alkuperäisten ajatusten mukaisesti.

Pitääkö paikkansa, että Vartiotorniseura ei koskaan vääristele lainauksia? Käytetäänkö lainauksia vain "alkuperäisten ajatusten mukaisesti"? Ei pidä. Siitä on runsaasti todisteita. Lue lisää täältä.


Marraskuun 2017 kuukausivideo, kuva: JW Broadcasting

3) Marraskuun 2017 kuukausivideolla palveluskomitean jäsen Gary Breaux syytti luopioita siitä, että media on kiinnostunut Jehovan todistajien järjestön puuhastelusta, kun se itse tutkii rikokset, vaikka rikostutkinta kuuluukin vain ja ainoastaan viranomaisille.
Kuukausivideolla ei mainittu, että kyseessä on nimenomaan pedofiliatapauksiin liittyvä asia, mutta eipä tuota kahden todistajan sääntöä juuri muussa yhteydessä oteta esiin.

Kun puhuja, palveluskomitean jäsen Gary Breaux, niin jääräpäisesti pitää kiinni jostain vanhasta säännöstä, ja lukee siihen valikoiden ja tarkoitushakuisesti "perusteet" Raamatusta, niin olettaisi, että hän lukisi Raamatusta perusteet myös oikeuskomiteoille ja niiden toiminnalle. Mutta ei. Sen hän "unohtaa". Mistä kohtaa oikeuskomitean säännöt Raamatusta löytyvät?

Gary lainaa Matteuksen 18:16:sta, mutta jättää huomiotta edellisen jakeen, joka viittaa seurakunnan jäsenten välisiin tapauksiin. Jae 15 ei anna ensimmäistäkään vihjettä siitä, että kohtaa tulee käyttää myös lasten kohdalla. Kyse on seurakunnassa tapahtuvista aikuisten välisistä asioista.

Matteus 18:15 Mutta jos veljesi tekee synnin, mene ja paljasta hänen virheensä kahden kesken. Jos hän kuuntelee sinua, olet voittanut veljesi. Lue lisää täältä.Nyt sitten tarkastellaan Vartiotorniseuran tapaa käsitellää "totuutta" ja valhetta. Kenellä on oikeus tietää ja kenellä ei? Kannattaa pitää mielessä, että tämän logiikan mukaan näyttää siltä, että hallintoelimen mielestä edes Jehovan todistajilla ei ole "oikeutta" tietää "totuutta", koska JW.ORG:n ja JW Broadcastingin tuottamat videot on ensisijaisesti suunnattu Jehovan todistajille ja näiden videoiden välityksellä annetaan täysin harhaanjohtavaa ja vääristeltyä tietoa.
 
*** Herätkää! 08.02.2000, sivu 21 Onko valehtelu koskaan hyväksyttävää? ***

Rehellisyys ei tietenkään merkitse sitä, että meillä on velvollisuus paljastaa kaikki tiedot kenelle tahansa, joka kysyy. ”Älkää antako pyhää koirille älkääkä heittäkö helmiänne sikojen eteen, etteivät ne vain – – kääntyisi ja raatelisi teitä”, Jeesus varoitti Matteuksen 7:6:ssa. Esimerkiksi pahaa aikovilla ihmisillä ei ehkä ole oikeutta tietää joitakin nimenomaisia asioita. Kristityt ymmärtävät elävänsä vihamielisessä maailmassa. Niinpä Jeesus neuvoi opetuslapsiaan olemaan ”varovaisia kuin käärmeet” samalla kun he pysyisivät ”viattomina kuin kyyhkyset”. (Matteus 10:16; Johannes 15:19.) Jeesus ei aina paljastanut koko totuutta, varsinkaan silloin, kun kaikkien yksityiskohtien kertominen olisi voinut aiheuttaa tarpeetonta vahinkoa hänelle itselleen tai hänen opetuslapsilleen. Silti hän ei sellaisissakaan tilanteissa valehdellut. Sen sijaan hän joko pysyi vaiti tai ohjasi keskustelun toisaalle. (Matteus 15:1–6; 21:23–27; Johannes 7:3–10.)

*** Raamatun ymmärtämisen opas, osa 2, sivu 1238 kpl 6 Valehteleminen ***

Raamattu tuomitsee ehdottomasti pahansuovan valehtelemisen, mutta se ei merkitse sitä, että kenenkään velvollisuus olisi paljastaa totuudenmukaista tietoa ihmisille, joilla ei ole oikeutta tietää sitä. Jeesus Kristus neuvoi: ”Älkää antako pyhää koirille älkääkä heittäkö helmiänne sikojen eteen, etteivät ne vain tallaisi niitä jalkoihinsa ja kääntyisi ja raatelisi teitä.” (Mt 7:6.) Sen vuoksi Jeesus ei toisinaan kertonut kaikkea eikä vastannut suoraan joihinkin kysymyksiin, kun niin tekeminen olisi voinut aiheuttaa tarpeetonta vahinkoa (Mt 15:1–6; 21:23–27; Joh 7:3–10). Ilmeisesti Abrahamin, Iisakin, Rahabin ja Elisan menettelyä heidän johtaessaan harhaan niitä, jotka eivät palvoneet Jehovaa, tai pidättyessään kertomasta heille kaikkea, täytyy tarkastella samassa valossa (1Mo 12:10–19; luku 20; 26:1–10; Jos 2:1–6; Ja 2:25; 2Ku 6:11–23).

Huomautus: Miksi tässä puhutaan "pahansuovasta" valehtelemisesta? Tarkoittaako tämä sitä, että Vartiotorniseura pidättää itselleen "oikeuden" "hyvänsuopaan" valehteluun omien etujensa turvaamiseksi?

*** Vartiotorni 01.12.2004, sivu 9 kpl 1 Kohokohtia Joosuan kirjasta ***

Miksi Rahab johtaa vakoojia etsineet kuninkaan miehet harhaan? Rahab suojelee vakoojia oman henkensä uhalla, koska hän on alkanut uskoa Jehovaan. Siksi hän ei ole velvollinen paljastamaan vakoojien olinpaikkaa miehille, jotka pyrkivät vahingoittamaan Jumalan kansaa (Matteus 7:6; 21:23–27; Johannes 7:3–10). Itse asiassa Rahab ”[julistettiin] vanhurskaaksi teoista”, joihin sisältyi kuninkaan asiamiesten harhaan johtaminen (Jaakobin kirje 2:24–26).

*** Vartiotorni 15.11.2004, sivu 28 ”Oikeamielisten teltta kukoistaa” ***

Uskollinen todistaja ei vanno väärää valaa. Hänen todistustaan eivät tahraa valheet. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että hän olisi velvollinen kertomaan kaikki tietonsa sellaisille ihmisille, jotka saattaisivat haluta vahingoittaa Jehovan kansaa. Patriarkat Abraham ja Iisak pidättivät tietoja niiltä, jotka eivät palvoneet Jehovaa (1. Mooseksen kirja 12:10–19; 20:1–18; 26:1–10). Jerikossa asunut Rahab johti kuninkaan miehet harhaan (Joosua 2:1–7). Itse Jeesus Kristuskaan ei paljastanut kaikkea, kun se olisi aiheuttanut tarpeetonta haittaa (Johannes 7:1–10). Hän sanoi: ”Älkää antako pyhää koirille älkääkä heittäkö helmiänne sikojen eteen, etteivät ne vain – – kääntyisi ja raatelisi teitä.” (Matteus 7:6.)

*** Vartiotorni 15.06.2009, sivu 17 kpl 6 Puhu totta lähimmäisesi kanssa ***

Merkitseekö totuudellisuus toisia kohtaan sitä, että meidän täytyy paljastaa kaikki, mitä tiedämme, kenelle tahansa, joka esittää meille kysymyksen? Ei välttämättä. Ollessaan maan päällä Jeesus osoitti, että jotkut ihmiset eivät ansaitse suoraa vastausta tai jotakin nimenomaista tietoa. Kun ulkokultaiset uskonnolliset johtajat kysyivät Jeesukselta, millä voimalla tai valtuudella hän teki tunnusmerkkejä ja ihmeitä, hän sanoi: ”Minä teen teille yhden kysymyksen. Vastatkaa te minulle, niin minäkin sanon teille, millä valtuudella minä näitä teen.” Kun kirjanoppineet ja vanhimmat olivat haluttomia vastaamaan, Jeesus sanoi: ”Enkä minäkään sano teille, millä valtuudella minä näitä teen.” (Mark. 11:27–33.) Hän ei heidän turmeltuneiden tapojensa ja uskottomuutensa vuoksi tuntenut olevansa velvollinen vastaamaan tuohon kysymykseen (Matt. 12:10–13; 23:27, 28). Jehovan palvelijoiden on myös nykyään syytä varoa luopioita ja muita jumalattomia ihmisiä, jotka yrittävät juonittelulla ja viekkaudella päästä itsekkäisiin päämääriinsä (Matt. 10:16; Ef. 4:14).
 


Lue tästä, mitä tarkoittaa "teokraattinen sodankäynti.
 
 

 
Takaisin arkistosivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity