Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista - Uutisarkisto
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisarkisto

Johanneksen pojan uutissivut, arkistoTutustu myös näihin sivuihin:
Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* Uutisarkisto 
Jehovan todistajien lapset

Oikeuskomiteat

Karttaminen

Vuosi 1975, ennustelu

Verikysymys 
Muita aiheita:
      Jehovan todistajat ahdingossa Venäjällä
05.05.2018 Johanneksen poika

Venäjä käyttää säätämiään terrorismin vastaisia lakeja kitkeäkseen kaiken itselleen epämieluisan toiminnan maasta, mukaan lukien Jehovan todistajat.


Venäjän Jehovan todistajia edustava Jaroslav Sivulski ihmettelee, miksi he ovat joutuneet valtion vainon kohteeksi. Kuva: Iltalehti, viikonvaihdenumero 05.05.2018, sivu 18.

Jehovan todistajat on ajettu ahtaalle Venäjällä. Venäjän Jehovan todistajia edustava Jaroslav Sivulski kertoo Iltalehdelle, että Jehovan todistajien lailliset yhdistykset on lakkautettu ja heidän toimintansa on kielletty.

- Tämä on kuin paluu neuvostoaikaan, eli uskonnonvapautta ei enää ole, Sivulski kuvailee tilannetta.

Viime kesänä raskaasti aseistautuneet Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n ja poliisin edustajat tekivät ratsioita Jehovan todistajien tiloihin. Yksi suurimmista ratsioista kohdistui Pietarissa sijaitsevalle valtakunnansalille.

- Siellä ihmiset lukivat Raamattua, Sivulski hymähtää.

Hän pitää täysin absurdina vainoa, jonka kohteeksi Jehovan todistajat ovat Venäjällä joutuneet.

- Jos joku olisi tästä vitsaillut kolme neljä vuotta sitten, olisin pitänyt sitä huonona vitsinä. Nyt huonosta vitsistä on tullut totta, Sivulski jatkaa.

Valtiovallan vaino on ajanut Jehovan todistajat piiloon yksityiskoteihin.

- Toimimme maan alla, ihmisten kodeissa, Sivulski kertoo.

Koska Jehovan todistajien toiminta julistettiin lainvastaiseksi, on heidän nyt kokoonnuttava yksityisesti. Sivulski kertoo, että kotitapaamiset pienissä ryhmissä ovat tätä päivää.

- Se ei ole laitonta. Oletimme, että saamme olla rauhassa.

Näin ei kuitenkaan käynyt. Jehovan todistajien niin sanottuja vanhimpia on varjostettu ja seurattu kaduilla, ja poliisi on tehnyt ratsioista yksityiskoteihin useilla alueilla.


Ekstremismiä

Sivulski tai muut Jehovan todistajat eivät ymmärrä, mihin Venäjän valtion ekstremismisyytökset perustuvat. Jehovan todistajien jäsenet eivät suorita asepalvelusta, toimivat valtakunnansaleilla, julkisilla paikoilla ja saarnaavat ovelta ovelle. Sivulski kuvailee toimintaa läpinäkyväksi ja rauhanomaiseksi.

- Meistä ei ole minkäänlaista uhkaa muille. Olemme itsenäisiä, emme osallistu poliittiseen toimintaan, emme äänestä, hän luettelee.

Neuvostoliiton romahdettua Jehovan todistajat rekisteröityi virallisesti Venäjällä, ja on toiminut siellä yli 20 vuotta ilman ongelmia. Venäjän uudet terrorismin vastaiset lait muuttivat kaiken.

Sivulski sanoo, että tällä hetkellä Jehovan todistajista voi puhua vain menneessä aikamuodossa. Toiminta on nyt täysin kielletty.

Vaino ulottuu myös ulkomaalaisiin Jehovan todistajiin Venäjällä. Toukokuussa 2017 otettiin kiinni tanskalainen Dennis Christensen. Hän on edelleen tutkintavankeudessa. Christensen on asunut pitkään Venäjällä, mutta hän on edelleen Tanskan kansalainen.

Oikeudenkäynti Christenseniä vastaan on yhä kesken.

Tällä hetkellä kaikkiaan viisi Jehovan todistajaa on tutkintavankeudessa Venäjällä.

Sivulskin mukaan Venäjä käyttää terrorismin vastaisia lakeja erittäin laajalla skaalalla. Hän sanoo, että kyseiset lait antavat lähes vapaat kädet valtiolle kohdistaa vainon keneen hyvänsä.


Amerikkalaiskytkökset

Mikä on oikeasti Jehovan todistajien vainon takana? Sivulskin mukaan on kyse pääasiallisesti uskonnollisesta vainosta. Valtio kokee Jehovan todistajat ulkomaisena uskontona. Tämä voi Sivulskin mukaan johtua siitä, että Jehovan todistajien päätoimisto sijaitsee Yhdysvalloissa. Länsimaat ja etenkin Yhdysvallat koetaan nyky-Venäjällä uhkana. Sivulski sanoo, että myös ortodoksikirkko kokee Jehovan todistajat ideologisena uhkana.

- Olen kuullut, kuinka ortodoksijohtajat sanovat, että me olemme amerikkalaisia ja pilaamme ortodoksien toimintakentän, Sivulski kertoo.

Hän kertoo, että viranomaiset ovat tekemällä tehneet Jehovan todistajista uhan.

- Ensin kiellettiin julkaisuja, sitten koko toiminta, Sivulski kuvaa valtiovallan järjestelmällisyyttä tuhota järjestö.

Venäjän Jehovan todistajat ovat pieni ryhmä, yhteensä noin 175000 henkilöä. Sivulski ei ymmärrä, miten tällainen joukko, käytännössä omissa oloissaan toimiva yhteisö voi olla vaaraksi Venäjän valtion turvallisuudelle.

Torstaina 3. toukokuuta Sivulski istui oikeudessa Pietarissa. Tuolloin Pietarin kaupunginoikeus käsitteli Jehovan todistajien valitusta, joka koskee joulukuussa 2017 tehtyä oikeuden päätöstä. Päätöksen mukaan viranomaisilla oli oikeus takavarikoida Jehovan todistajien toimitiloja Venäjällä. Jos valitus hylätään, valtio voi takavarikoida Pietarin lähistöllä sijaitsevan Venäjän toimintakeskuksen 14 rakennusta käsittävät tilat välittömästi.

- He (valtio) ottavat meiltä meidän kotimme. Asuimme vaimoni kanssa 25 vuotta Jehovan todistajien Pietarin kiinteistössä, Sivulski sanoo.

Kiinteistökompleksissa asui noin 400 henkilöä. Nyt valtavat tilat seisovat tyhjinä.


Turvaa Suomesta

Venäjältä on viime ja tänä vuonna saapunut aiempaa enemmän turvapaikanhakijoita. Sivulskin arvion mukaan Suomeen on saapunut toista sataa henkilöä, muualle Eurooppaan enemmän.

Iltalehti kertoi tammikuussa, että venäläisten jättämät turvapaikkahakemukset lisääntyivät Maahanmuuttoviraston tilastojen mukaan viime vuonna, jolloin turvapaikkaa haki yhteensä noin 400 venäläistä henkilöä. Tuolloin viraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo kertoi, että keskusteluissa suomalaisten Jehovan todistajien kanssa on käynyt ilmi, että Venäjältä on lähtenyt länsimaihin turvaan noin tuhat Jehovan todistajaa.

Jehovan todistajien Euroopan-organisaation johtokunnassa toimiva Sivulski on myös itse liikkeessä. Hän matkusti torstaina Pietariin oikeudenkäyntiä varten, mutta asuu pysyvämmin Latviassa.

Nina Järvenkylä
nina.jarvenkyla@iltalehti.fi
 Ratsioita yksityiskoteihin, lapsia huostaan

Jehovan todistajien toiminta on tehty Venäjällä käytännössä mahdottomaksi. Yksittäiset Jehovan todistajiin kuuluvat henkilöt ovat kertoneet asianajajiensa välityksellä, kuinka heidän koteihinsa on tehty yllätysetsintöjä huhtikuussa tänä vuonna.

Iltalehti sai Venäjän Jehovan todistajien tekemää materiaalia, joissa yksittäiset uskontokuntaan kuuluvat ihmiset kertovat pelottavista kotietsinnöistä.

Sama kaava toistuu useissa videoiduissa todistuksissa. Perheiden oville kolkutetaan varhain aamulla, jolloin useimmat ihmiset vielä nukkuvat. Ovella ovat vastassa aseistautuneet ja naamioituneet poliisit.

Yksi yllätetyistä Jehovan todistajien jäsenistä kertoo, kuinka hänen miehensä avasi oven ja rappukäytävässä seisoi kymmenen henkilöä. Näistä kahdella oli kasvot peitetty ja aseet. Nainen kertoo lisäksi, kuinka aseistautuneet poliisit saattoivat hänet ja hänen miehensä vuoronperään kadulla odottaneeseen minibussiin. Aviomies istui auton takaosassa ja vaimo edessä, jotta eivät pystyneet keskustelemaan kuljetuksen aikana.

Samankaltainen kertomus toistuu kaikissa todistuksissa. Asunnolle saapuu täytenä yllätyksenä useita poliiseja, kotietsintä kestää useita tunteja ja asukkaat viedään tutkintakomieaan kuulusteltavaksi. Osa kuulustelluista pääsee tuntien puhuttamisen jälkeen kotiin, osa joutuu tutkintavankeuteen.Ihmisten kodeista viranomaiset takavarikoivat kirjallisuutta, puhelimia, tietokoneita ja erilaisia julkaisuja.

Jehovan todistajien Euroopan-organisaation johtokunnassa toimiva Jaroslav Sivulski kertoo myös, että Jehovan todistajien perheitä on peloteltu lasten huostaanotoilla.

- En ole saanut vielä vahvistusta asiaan, mutta olen asiasta kuullut, Sivulski sanoo.

Marraskuussa 2017 Venäjän korkein oikeus antoi päätöksen, jonka mukaan vanhemmilta voidaan riistää lasten huoltajuus, jos lapset joutuvat osallistumaan sellaisten uskonnollisten järjestöjän toimintaan, joiden toiminta on maassa kielletty.

Monet Jehovan todistajiin kuuluvat henkilöt ovat esittäneet huolensa perheidensä ja lastensa turvallisuudesta.

Nina Järvenkylä
nina.jarvenkyla@iltalehti.fi
 

 
Huomautus:

Venäjän Jehovan todistajat harmittelevat sitä, että Venäjällä ei ole enää uskonnonvapautta, jonka perusteella he voisivat toimia siellä. Kannattaa muistaa samalla se tosiasia, että Jehovan todistajat eivät anna missään maassa uskonnonvapautta niille yksilöille, jotka haluavat lähteä järjestöstä. Lähdön seurauksena yhteydet Jehovan todistaja -sukulaisiin, -perheenjäseniin ja -ystäviin katkeavat. Ne katkeavat sen takia, että Jehovan todistajien säännöt pakottavat karttamaan erotettuja ja itse eronneita.

Näin ollen järjestö, joka itse ei kunnioita uskonnonvapauksia, kritisoi valtiota, joka ei kunnioita uskonnonvapauksia.

Lue myös tämä juttu: Miksi Venäjä kielsi Jehovan todistajien toiminnan?

 Lue juttu Iltalehden nettisivuilta.
 
 

 
Takaisin arkistosivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity