Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisia

Johanneksen poika - Uutisia Jehovan todistajista ja Vartiotorniseurasta
 
Johanneksen pojan kotisivut

Linkkejä


Vuosikatsaukset
 
Lisää linkkejä
Sivupalkin kuvat: JW.ORG ja Google Earth
 Ovatko konventit Jehovan todistajien järjestön "rahasampoja"?
10.01.2019 Maaria ja Johanneksen poikaKuva: Pixabay

Hämeenlinnan yksipäiväisessä kierroskonventissa tammikuussa 2018 yleisölle kerrottiin tuon kierroksen taloustilanteesta. Konventin valvoja väitti noin puolessa välissä konventtia, että siihen mennessä konventista on ollut kuluja 8016 euroa. Miten se on mahdollista? Konventtisali on kokonaan maksettu jo vuosia sitten, ruokatarjoilua ei ole ollut vuosikausiin, sähköstä ja lämmöstä on tietysti jonkinlaisia kuluja, mutta 8016 euroa tuntuu järkyttävän suurelta summalta. Ovatko konventit todellisuudessa "rahasampoja"?


Kuva: JT-konventtivideo

Konventin valvoja Esa Trogen luki ensin haaratoimistosta saadun kiitoskirjeen. Siinä sanottiin näin:

Kierros 4A, lahjoitussumma 7528 euroa, 40 senttiä.

Rakkaat veljet! Tällä kirjeellä haaratoimisto haluaa lämpimästi kiittää teitä alttiudestanne, jota osoititte lahjoittamalla kyseisen summan viime kierroskonventissanne 2017.

Konventin lahjoitustavoite perustuu järjestelyyn, joka on ollut voimassa muutaman vuoden. Järjestelyn ansiosta antamianne lahjoituksia on hallintoelimen ohjauksessa kanavoitu maailmanlaajuisesti valtakunnansalien ja konventtisalien ylläpitoon, remontoimiseen ja rakentamiseen. Lahjoitustenne avulla voidaan huolehtia tämän viihtyisän konventtisalin ylläpidosta, mutta samalla se auttaa ystäviämme muillakin alueilla tukemalla teokraattista rakentamista ja kiinteistön kunnossapitoa eri puolilla maailmaa. Arvostamme tukeanne palvontapaikkojen hyväksi ja varmasti Jehova tulee siunaamaan anteliaisuuttanne.

Lähetämme teille rakkaat terveisemme.

Veljenne, haaratoimisto

Sitten Trogen kertoi tämän kyseisen konventtipäivän rahatilanteesta:

Edellisessä konventissamme 16.09.2017 jäimme tavoitteestamme niin, että vajausta oli 876 euroa, 35 senttiä.

Tähän mennessä tästä konventista on ollut menoja 8016 euroa. Tässä konventissa on saatu lahjoituksia tähän mennessä 3257 euroa, 75 senttiä. Joten konventin vajaus on tällä hetkellä 4758 euroa, 25 senttiä.

Tässä yhteydessä haluamme kovasti kiittää teitä kaikkia lahjoituksistanne. Tiedämme, että voimme niiden avulla peittää kaikki tästä konventista aiheutuneet menot. Joten kovasti kiitoksia.

Kuuntele Trogenin raportti täältä.

   Kuva: Pixabay

Konventissa oli läsnä yhteensä 589 Jehovan todistajaa. Näitä kierroskonventteja on vuoden mittaan Suomessa kymmeniä kolmessa eri konventtisalissa (Hämeenlinna, Varkaus ja Oulu). Koska ne kestävät nykyisin vain yhden päivän, viikonlopun aikana voidaan pitää kaksi konventtia samassa konventtisalissa.

On hyvä palauttaa mieleen se lupaus, jonka Vartiotorni-lehti kertasi vuonna 2007:

*** w07 1/11 s. 17 ”Minun on hopea ja minun on kulta” ***

Vuonna 1879 Vartiotorni-lehdessä ... sanottiin: ”Me uskomme, että JEHOVA tukee ’Siionin Vartiotornia’, ja koska näin on, niin se ei milloinkaan kerjää eikä pyydä ihmisiltä avustusta. Jos Hän, joka sanoo: ’Kaikki vuorten kulta ja hopea on minun’, ei anna tarvittavia varoja, niin me ymmärrämme, että on aika lakkauttaa julkaiseminen.”

Onko niin, että tässä Hämeenlinnan konventissa ei pyydetty eikä kerjätty avustusta? Monien korvaan "särähtää" se, että lahjoituksille asetetaan ennalta "tavoite". Ja mitenkään ei selitetty, miten oli päädytty summaan 8016 euroa.

Tätä asiaa on ihmetelty muuallakin.

Critical Thinker -YouTube-kanavalla kerrottiin myös rahan keräämisestä konventeissa. Siinä oli monia hyviä huomioita. Joten kannattaa sekä lukea tämä pieni ote suomeksi että kuunnella koko video englanniksi.


Kuva: Critical Thinker / YouTube

Otteita suomeksi:

Monet kysyvät, miksi kierroskonventin taloudessa on aina vajetta. Itsekin mietin tätä aina. Muistan jo lapsena kysyneeni asiaa äidiltä. Sain vastauksen aikanaan ollessani itse vanhin ja sain tehtävän olla konventin tilienpalvelija. Kun aamulla saavuin konventtiin, oli vastassa konventin valvoja sekä konventtisalin valvoja ja kierroskonventin valvoja. Heillä oli selkeät ohjeet haaratoimistosta ja konventin alueen seurakuntien julistajamäärään perustuva taksa, joka konventin piti saavuttaa. Jos konventtiin kuului vaikkapa 1000 julistajaa ja taksa per julistaja oli 10 dollaria, olimme siis kymppitonnin miinuksella eikä konventti ollut edes alkanut.

Kerran erehdyin kysymään kierrosvalvojalta laskeeko taksa, kun konventtisali on maksettu. Hän katsoi minua kuin olisin hullu, ilmeestä näki ihmetyksen kuinka edes kehtaan kysyä tällaista. Eikä taksa laskenut, vaikka konventtisali saatiin maksettua.

Seminaarit ovat rahatekokoneita. Niin myös Jehovan todistajille. Vanhimmille pidetään kokous, jossa hyväksytään ylijäämän lähettäminen haaratoimistoon. Kukaan ei uskalla vastustaa. Ihan niin kuin ei valtakunnan salillakaan kukaan uskalla olla eri mieltä, jos kysytään rahojen käytöstä. Vertaispaineen avulla saadaan siis asiat tehtyä, niin kuin haaratoimisto haluaa ja näin joka ikinen kerta, kun konventti alkaa, on konventin talous miinuksella.

Seurakunnissa talousasiat hoidetaan tarkasti. On aina kaksi ihmistä tarkistamassa kaikki tilit ja seurakunnalle ilmoitetaan kulut suhteellisen tarkasti. Tilien tarkistus tehdään kolmen kuukauden välein. Sama koskee kierroskonventteja. Hoidin kaikki konventin maksut ja kierrosvalvojan määräämä vanhin tarkasti konventin tilit. Oli siis läpinäkyvyyttä. Entäs sitten piirikonventit, nykyiset aluekonventit? Sielläkin toimitaan samalla lailla, mutta oletko koskaan siellä kuullut ilmoitusta siitä, paljonko rahaa on kerätty ja paljonko rahaa tarvitaan? Et koskaan. Konventit ovat mahtavia rahantekokoneita järjestölle.

Eli siis seurakuntatasolla toiminta on aika läpinäkyvää, vielä kierroskonventissakin jossain määrin, piirikonventeissa ei enää mitään ilmoitusta ja haaratoimiston taloudesta ei kukaan tosiaan enää tiedä mitään. Kun uskallat alkaa ajatella kriittisesti, huomaat pian monien asioiden järjettömyyden. Luuletko, että he joskus avaavat talouttaan ja kertovat jäsenilleen, paljonko päätoimistoon on tullut lahjoituksia. No, jos sitä ei ole sataan vuoteen tehty, niin todennäköisyys on nolla. Mutta auta armias, kun jos jonkin seurakunnan tileissä on parin sadan dollarin heitto. Sieltä tullaan päälle kuin yleinen syyttäjä. Ei, rahat pitää olla pennilleen.

Suosittelen siis katsomaan ympärillesi, mitä tapahtuu. Kysy itseltäsi kriittisiä kysymyksiä. Tulet yllättymään vastauksista.

Katso video YouTubesta.


Kuva: Pixabay
 


Konventit vuosina 2003 - 2013: "Vapaaehtoiset lahjoitukset"

Millä tavalla Jehovan todistajien konventeissa kerätään rahaa? Voit lukea ja kuunnella täältä. Sivulle on koottu kymmenen vuoden ajalta sekä lahjoitusilmoituksia että "tiliraportteja" kierroskonventeista, erikoiskonventeista ja piirikonventeista. 
Takaisin uutissivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity