Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisia

Johanneksen poika - Uutisia Jehovan todistajista ja Vartiotorniseurasta
 
Johanneksen pojan kotisivut

Linkkejä


Vuosikatsaukset
 
Lisää linkkejä
Sivupalkin kuvat: JW.ORG ja Google Earth
 Hyvää päivää kirvesvartta - toinen puhuu aidasta ja toinen aidan seipäästä
15.01.2019 Johanneksen poika
Otsikko on hieman "kryptinen", mutta se selviää kyllä. Wikisanakirja kertoo, että ilmauksella "hyvää päivää kirvesvartta" tarkoitetaan sitä, että kaksi henkilöä puhuu toisilleen "ristiin" eri aiheista - tai että he eivät ole "samalla aallonpituudella" eli eivät ymmärrä mitä toinen tarkoittaa, vaikka puhuvat näennäisesti samoilla termeillä. Wikisanakirja kertoo, että samantapainen ilmaus on "toinen puhuu aidasta ja toinen aidan seipäästä".

Sitten itse asiaan.

Kuka puhuu aidasta ja kuka aidan seipäästä?

Suomen haaratoimisto lähetti joulukuussa kirjeen kaikkiin seurakuntiin. Se luettiin arkipäivän kokouksissa ja laitettiin ilmoitustaululle viikoksi. Mistä oli kyse? Mikä tässä viittaa "aitaan" ja "aidan seipääseen"?

Korkein hallinto-oikeus oli joulukuun 17. päivänä tehnyt lopullisen ratkaisun Jehovan todistajien muistiinpanojutussa, joka oli ollut vireillä seitsemän vuotta. Korkein hallinto-oikeus vahvisti tietosuojavaltuutetun ja tietosuojalautakunnan kannan, jonka mukaan ovelta ovelle -saarnaamistyössä täytyy aina kysyä ovenavaajan suostumus, jos hänestä tehdään muistiinpanoja.

Tässä otteita KHO:n päätöksestä:


Jehovan todistajien on noudatettava tietosuojalautakunnan päätöstä, jolla lautakunta on kieltänyt Jehovan todistajia keräämästä nimilistoja tai käyttämästä muistiinpanoja käynneistään ovelta ovelle tapahtuvan saarnaamistyönsä yhteydessä. Nimilistojen ja muistiinpanojen laatimiseen ja käyttämiseen tarvitaan aina asianomaisten suostumus.

- - -
Jehovan todistajien yhdyskunta ei siten voi sallia, että sen todistajat keräävät saarnaamistyön yhteydessä henkilötietoja nimilistojen tekemiseksi ja muihin muistiinpanoihin ym. ilman asianomaisten suostumusta.

Lisäksi KHO määritteli, että Jehovan todistajien yhdyskunta on rekisterinpitäjä, vaikka muistiinpanot ovatkin Jehovan todistaja -yksilöiden hallussa.


Jehovan todistajien keräämät tiedot ovat asuntokohtaisia. Lisäksi yhdyskunta on ohjeistanut tietojen kirjaamista seuraavasti: "Tee heti käynnin jälkeen muistiinpanoja. Kirjoita muistiin henkilön nimi ja osoite, päivämäärä ja kellonaika sekä se, mistä puhuitte ja mitä kirjallisuutta hän mahdollisesti otti. Sanoiko hän kuuluvansa johonkin uskontokuntaan? Onko hänellä perhettä? Kertoiko hän kiinnostuksen kohteistaan tai huolenaiheistaan? Tällaiset tiedot auttavat sinua valmistautumaan keskusteluihin." Ohjeiden mukaisesti kerätyt tiedot sisältävät melko todennäköisesti myös henkilötietolain 11 §:ssä tarkoitettuja arkaluonteisia henkilötietoja.

- - -
Henkilötietojen kerääminen ja muu käsittely ovelta ovelle -saarnaamistyön yhteydessä edellyttää, että sille on henkilötietolain mukaiset edellytykset. Yhdyskunta on rekisterinpitäjänä osaltaan vastuussa näiden edellytysten täyttymisestä.

Miten Suomen haaratoimisto tiedotti asiasta seurakuntiin?

Haaratoimiston kirje 20.12.2018:

Kaikille seurakunnille Suomessa

Asia: Tietosuojaa koskeva Korkeimman hallinto-oikeuden päätös

Rakkaat ystävät! Suomen Korkein hallinto-oikeus teki 17.12.2018 päätöksen henkilötietolain soveltumisesta yksittäisten Jehovan todistajien kenttäpalveluksessa mahdollisesti tekemiin henkilökohtaisiin muistiinpanoihin. On selvää, että Jehovan todistajat noudattavat voimassa olevia lakeja ja sitovia tuomioistuinten päätöksiä. Tätä Korkeimman hallinto-oikeuden päätöstä analysoidaan huolellisesti ja asiasta kirjoitetaan enemmän lähiaikoina.

Korkeimman hallinto-oikeuden päätös vahvistaa sen, että Jehovan todistajien ovelta ovelle -saarnaamistoiminta on Euroopan Unionin perusoikeuskirjan 10. artiklan suojaama oikeus. Jatkamme innokkaasti palvelustamme ihmisten auttamiseksi.

Lähetämme lämpimät terveisemme!

Veljenne,
Jehovan todistajat, haaratoimisto


Kirje laitetaan viikon ajaksi valtakunnansalin ilmoitustaululle.

Kirjeessä on tahatonta (?) komiikkaa. Siinä mainitaan näin:

"Jehovan todistajat noudattavat voimassa olevia lakeja ja sitovia tuomioistuinten päätöksiä".

Tuo ei ole "ihan totta". Jos Jehovan todistajat olisivat noudattaneet henkilötietolain vaatimuksia, koko seitsemän vuoden mittaista kiistaa ei olisi syntynyt.

Mutta kirjeessä on myös "hyvää päivää kirvesvartta" ja "aita ja aidan seiväs" -osastoa. Miten niin? No siten niin:

Korkeimman hallinto-oikeuden päätös vahvistaa sen, että Jehovan todistajien ovelta ovelle -saarnaamistoiminta on Euroopan Unionin perusoikeuskirjan 10. artiklan suojaama oikeus. Jatkamme innokkaasti palvelustamme ihmisten auttamiseksi.

Eihän KHO:n ratkaisussa ollut lainkaan kyse saarnaamisoikeuden vahvistamisesta. Se ei ollut "asialistalla". Kyse oli vain ja ainoastaan muistiinpanojen tekemisestä. Ja siitä, pitääkö kysyä suostumus tietojen keräämiseen vai ei. Ja ratkaisu oli täsmälleen sama, jonka tietosuojavaltuutettu oli jo vuonna 2000 kertonut: Suostumus on aina pyydettävä henkilötietojen keräämiseen ovilla.Pitääkö haaratoimisto seurakuntien jäseniä jotenkin tyhminä, kun se lähettää tällaisen "hyvää päivää kirvesvartta" -kirjeen? Sellaisen vaikutelman kirjeestä saa, valitettavasti.

Nyt vain odottelemme sitä hetkeä, jolloin asiasta kirjoitetaan enemmän, kuten kirjeen puolivälissä luvattiin.

 


 
Takaisin uutissivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity