Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisia

Johanneksen poika - Uutisia Jehovan todistajista ja Vartiotorniseurasta
 
Johanneksen pojan kotisivut

Linkkejä


Vuosikatsaukset
 
Lisää linkkejä
Sivupalkin kuvat: JW.ORG ja Google Earth
 



Dokumenttiprojekti: Uhrit – kun uskonyhteisö tekee elämästä helvetin
25.04.2019 Johanneksen poika


TV1 torstaina 25.4.2019 klo 19.00 - 20.00, uusinta sunnuntaina 28.4. klo 13.30, Areenassa


Vertaistukiryhmässä saa jakaa omia kokemuksiaan. Kuva: Peter Wallenius

Teksti: Peter Wallenius, Uhrit-dokumentin ohjaaja

Hyväksikäyttöä, henkistä väkivaltaa, suvusta ja ystävistä erottamista. Kaikkea tätä esiintyy monissa uskonnollisissa yhteisöissä, vaikka ne ulospäin kertovat iloista ja rakastavaa sanomaa.

Saattaa kuulostaa houkuttelevalta, jos luvassa on anteeksiantoa ja rakkautta, ymmärrystä ja toveruutta, vastauksia elämän suuriin kysymyksiin. "Liity joukkoomme ja elä kuin opetamme, niin pääset paratiisiin", kuuluu usein yhteisöjen viesti.

Hektisessä elämäntilanteessa jotkut valitsevat yhteisöjen tarjoaman tien, toiset syntyvät siihen. Heille kerrotaan että ovat erityisiä, valittuja, maailmallisesta vapautettuja ja näin ollen pelastettuja.


Rakkaus ja ymmärrys loistavat poissaolollaan

Viime vuosina yhä suurempi joukko entisiä uskonyhteisöjen jäseniä on tullut julkisuuteen ja kertonut ikäviä kokemuksia yhteisöjen sisäpiiristä. Kaikki ei ole ollutkaan niin kiiltokuvamaista, rakkaus ja ymmärrys ovat loistaneet poissaolollaan.

Entiset jäsenet ovat kertoneet ahdistuksesta, pelosta ja hengellisestä väkivallasta. Elämä yhteisössä on ollut kurinalaista, sääntöjä ja käskyjä on joka tilanteeseen eikä oppien kyseenalaistaminen ole sallittua.

Uskonyhteisönsä jättävä on ikuisesti tuomittu ja häntä on kartettava. Yhteisöstä eronneella katkeaa monesti suhde ystäviin, sukulaisiin ja jopa omaan perheeseen.

Yhteisönsä jättäneiden on vaikeaa sopeutua tavalliseen elämään. On luotava ihmissuhteita ja verkostoa uudestaan. Monet tuntevat häpeää, yksinäisyyttä ja surua menetetyistä läheisistään. Tämä voi aiheuttaa vakavia mielenterveydellisiä ongelmia ja pahimmillaan itsetuhoisuutta.


Usko ei ole pahasta

Usko antaa parhaimmillaan lohtua, voimaa ja elämäniloa. Se, että eroaa tiiviistä uskonyhteisöstä ei automaattisesti tarkoita sitä, että luopuu uskosta.

Itselläni on hyvin tavanomainen "tapakristitty" kasvatus. Minut on kastettu, olen käynyt rippikoulun ja osallistunut häihin, hautajaisiin ja joskus käynyt joulukirkossa. Lapsuuden kodissani ei koskaan korostettu kristillisiä arvoja, kuten ei myöskään puhuttu uskosta pahaa.

Uhrit-dokumentillani en ole vaatimassa rangaistuksia tai kieltoa uskonyhteisöille. Toivon, että dokumentti jatkaa keskustelua uskonyhteisöjen toiminnasta. Koska uskon nimissä voi alistaa, aiheuttaa ahdistusta ja tehdä hengellistä väkivaltaa. Ei voi olla sattumaa että niin monet entiset uskonyhteisöjen jäsenet puhuvat samoista ongelmista ja ovat kokeneet samankaltaista kohtelua. Kyse on ihmisoikeuksista, ja siitä on puhuttava.


Nyt puhuvat uskontojen uhrit

Uhrit-dokumentti seuraa kuuden rohkean ihmisen keskustelua. Uskontojen uhrit puhuvat koskettavat tarinansa julki. Tompan, Saaran, Nikon, Marin, Samin ja Tommin kokemukset ja tuntemukset hätkähdyttävät. Kukaan vertaistukiryhmästä ei halua uhrin leimaa, he haluavat olla selviytyjiä.

Vaikka vertaistukiryhmän jäsenet ovat valinneet elämän ilman entisen yhteisönsä oppeja, eivät he halua tuomita tai halventaa itse uskoa. Jotkut ryhmän jäsenet kertovatkin, että ovat löytäneet uuden hengellisen kodin evankelis-luterilaisesta seurakunnasta.

Vertaistukea ja apua entisille uskonyhteisöjen jäsenille tarjoaa Uskontojen uhrien tuki ry. Järjestön vertaistukiryhmissä voi keskustella ja jakaa kokemuksiaan anonyymisti. Monelle jo se on suuri apu, että tapaa muita joilla on samankaltaisia kokemuksia. Uskontojen uhrien tuki tarjoaa omia ryhmiä jokaiselle eri uskonyhteisölle sekä sekaryhmiä jossa eri yhteisöjen entiset jäsenet voivat vertailla kokemuksiaan.

Teksti: Peter Wallenius, Uhrit-dokumentin ohjaaja

Tuotanto: Yle, 2018.

 



Katso Uhrit-dokumentti YLE Areenasta.

Lue myös nämä jutut:

 
Takaisin uutissivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 



Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity