Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisia

Johanneksen poika - Uutisia Jehovan todistajista ja Vartiotorniseurasta
 
Johanneksen pojan kotisivut

Linkkejä


Vuosikatsaukset
 
Lisää linkkejä
Sivupalkin kuvat: JW.ORG ja Google Earth
 Helsingin Sanomat, Iltalehti ja Kotimaa24 kertoivat YLE:n dokumentista "Uhrit"
25.04.2019 Johanneksen poika
Helsingin Sanomat aloitti juttunsa kertomalla, että irrottautumistarinoita uskonnollisista yhteisöistä kerrotaan mediassa usein. Harvemmin yhteisöjen ex-jäsenet kuitenkaan jakavat tarinaansa niin koruttoman avoimesti kuin Peter Walleniuksen dokumentissa Uhrit (2019).

Tuo on totta, tämä on ensimmäinen kerta, kun kamerat on hyväksytty UUT:n vertaistukitapaamisiin kuvaamaan. Kyseessä on siis ainutlaatuinen dokumentti.

Hesari toteaa edelleen, että eleetön dokumentti ei mässäile henkilöiden tarinoilla, silti kameran suora asettuminen keskelle vertaistukiryhmää ­aiheuttaa ajoittain olon tirkistelystä.

Pienen pieni kritiikin poikanen oli pujahtanut lehden tekstiin. Hesari pahoitteli sitä, että UUT:n roolia ei enempää korostettu.

Suora lainaus jutusta:

Uskontojen uhrien tuki UUT ry:n toimintaa olisi kyllä voinut dokumentissa avata jollain tavalla.

Arvokasta työtä tekevä UUT on vuonna 1987 perustettu ja vuonna 1993 rekisteröity sitoutumaton yhdistys, jonka tavoitteena on tukea uskonnollisissa yhteisöissä vaikeuksiin joutuneita ihmisiä ja heidän lähei­siään.


Yhdistys on julkaissut vuodesta 2013 lähtien selvitystöitä, jotka pureutuvat eri uskonnollisten yhteisöjen sisäisiin ongelmiin. Esimerkiksi 2014 julkaistiin selvitys Jehovan todistajien jäsenilleen langettamista rangaistuksista.

Viime vuosina UUT:n selvitystyöt ovat pyrkineet myös pitämään yllä keskustelua lasten asemasta eri uskonyhteisöissä.

Hesarin viimeinen lause kertoo, että dokumentista muodostuu lopulta koskettava muistopuhe Tom-Kristianin itsemurhan tehneelle pikkuveljelle.
Iltalehden juttu painottui Tom-Kristianin toimintaan Jehovan todistajien seurakunnan vanhimpana. Hän toimi myös oikeuskomiteoiden jäsenenä, jolloin hän alkoi tuomita syntisiä uskonveljiään ja -siskojaan.

Suora lainaus Iltalehden jutusta:

Yksi miehen synkimmistä muistoista liittyy raiskattuun naiseen, joka joutui komitean eteen. Oikeustajuisesta maallikosta asetelma saattaa vaikuttaa aivan järjettömältä. Mitä uhri tekee komitean edessä? Mistä hänelle voisi mitenkään langettaa tuomion?

Naista kuulustelemassa ollut Tom-Kristian antaa vastauksen.

– Hän sai rangaistuksen haureuden harjoittamisesta.

– Jos jotain kadun, niin näitä hetkiä. Kadun todella paljon. Ne ovat traumatisoineet minua.

– Tämä on minulle häpeän paikka.
Kotimaa24 nosti esiin mm. nämä asiat:

Peter Walleniuksen ohjaamassa Uhrit-dokumentissa kuullaan puhetta Tompan vetämän vertaisryhmän kokouksista. Osallistujilla on vahvoja erilaisuuden kokemuksia, muun muassa transsukupuolisuudesta, lapsuuden uskonnollisessa taustassa.

Sympaattisessa ja kiireettömässä dokumentissa keskustelijat pohtivat myös anteeksiantamista: Voiko vanhemmilleen ja perheelleen antaa anteeksi, entä voivatko he antaa anteeksi?
 


Alkuperäiset Helsingin Sanomien nettisivut täällä.

Helsingin Sanomat viittasi UUT:n tekemiin selvityksiin. Tutustu neljään UUT:n tekemään selvitykseen täällä.Alkuperäiset Iltalehden nettisivut täällä.Alkuperäiset Kotimaa24:n nettisivut täällä.
 

 
Takaisin uutissivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity