Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisia

Johanneksen poika - Uutisia Jehovan todistajista ja Vartiotorniseurasta
 
Johanneksen pojan kotisivut

Linkkejä


Vuosikatsaukset
 
Lisää linkkejä
Sivupalkin kuvat: JW.ORG ja Google Earth
 HS: Jehovan todistajat ovat myyneet kymmeniä kiinteistöjään verovapaasti, kun ihmiset muuttavat isoihin kaupunkeihin
06.07.2019 Johanneksen poika


JP-Uutiset kertoi 08.04.2019 päivitetyssä jutussa, että Suomessa on myynnissä 18 valtakunnansalia ja sen lisäksi 12 on jo myyty. Helsingin Sanomien 06.07.2019 julkaisema juttu päivittää tilannetta. Jutun mukaan kolmen vuoden aikana on Suomessa myyty 22 valtakunnansalia. Sen lisäksi tällä hetkellä on myynnissä 7 valtakunnansalia. Sen lisäksi myynnissä on yksi iso konventtisali, jonka myymisessä on suuria ongelmia.

Juttuun oli haastateltu haaratoimiston tiedotusosastolta Jukka Palosta, joka ei pidä mitenkään poikkeuksellisena tällaista myyntimäärää. Hän perustelee myyntiä väestön siirtymisellä kasvukeskuksiin. Tässä ei kuitenkaan ole koko totuus, koska myös isoista kasvukeskuksista on myyty saleja ja seurakuntia yhdistetty. Esimerkkinä toimii Tampere, josta on hävinnyt kaksi seurakuntaa ja myyty kaksi valtakunnansalia.

Palonen kiistää haastattelussa järjestön talousvaikeudet.

Palonen ei myöskään kerro sitä, että Jehovan todistajien lukumäärä vähenee vuosittain tasaisesti. Tilastokeskuksen tietojen mukaan vuoden 2018 lopussa Jehovan todistajien määrä oli Suomessa enää 17303. Laskua edellisestä vuodesta oli 382. Vuodesta 2014 lähtien laskua on peräti 1164.

Tässä koko Helsingin Sanomien juttu lainattuna:

Jehovan todistajat ovat myyneet kymmeniä kiinteistöjään verovapaasti, kun ihmiset muuttavat isoihin kaupunkeihin

Kolmen vuoden aikana lähes 30 valtakunnansalia on myyty tai ollut myynnissä. Muutos on seurausta kasvukeskuksiin suuntautuvasta muuttoliikkeestä, kertovat Jehovan todistajat.

Mikko Pajala HS
Julkaistu: 6.7. 21:21


JEHOVAN TODISTAJIEN valtakunnansalit ovat tuttu näky lähes kaikkialla Suomessa. Yhteensä niitä on ympäri maata yli 200.

Viimeisten kolmen vuoden aikana valtakunnansaleista on myyty 22 eli yli kymmenesosa. Määrä on huomattava, sillä suhteellisesti se vastaisi esimerkiksi evankelis-luterilaisen kirkon kohdalla yli 80:tä myytyä kirkkorakennusta.

”Emme koe, että Jehovan todistajien toiminta tässä suhteessa olisi mitenkään poikkeuksellista. Kaikkien järjestöjen ja yhdistysten täytyy ottaa toiminnassaan huomioon väestön siirtyminen kasvukeskuksiin”, kommentoi Jukka Palonen Jehovan todistajien tiedotusosastolta.

Tällä hetkellä myynnissä on seitsemän valtakunnansalia. Lisäksi kaupan on Oulussa sijaitseva suuri konventtisali, jota on yritetty myydä jo useamman vuoden ajan.

MUUTTOLIIKKEEN ja parantuneiden liikenneyhteyksien vuoksi joillekin pienempien paikkakuntien saleille ei Palosen mukaan ole enää entisenlaista tarvetta.

”Pyrimme siihen, että kokouspaikat ovat sellaisissa paikoissa, että ne palvelevat parhaiten alueen ihmisiä ja seurakuntia. Samalla kiinteistöjen käyttöastetta on pyritty tehostamaan, sillä haluamme käyttää lahjoitusvaroja mahdollisimman hyvin”, Palonen sanoo.

”Kiinteistöjä pyritään kautta linjan käyttämään tehokkaasti ja myös entistä ympäristöystävällisemmin. Joillain paikkakunnilla seurakunnilla on ollut saleja vain muutaman kilometrin päässä toisistaan. Silloin on saatettu päätyä siihen, että kokoustoiminta on järkevämpää keskittää yhteen saliin.”

PALOSEN mukaan kyse ei kuitenkaan ole siitä, että järjestö olisi talousvaikeuksissa.”On hyvä huomata, että kaikki Jehovan todistajien työ perustuu vapaaehtoiseen talkootyöhön. Rahalliset menot ovat siksi huomattavasti pienemmät kuin monella muulla uskonnolla tai järjestöllä. Suomessa meillä on riittävästi varoja kaiken toimintamme ylläpitämiseen”, hän vakuuttaa.

Valtakunnansalien myynnistä saatu kiinteistötulo on verovapaata Jehovan todistajien kaltaisille rekisteröidyille uskonnollisille yhdyskunnille. Verovapaus edellyttää sitä, että kiinteistön käyttö on ollut yleisessä tai yleishyödyllisessä käytössä, joten esimerkiksi asuinkäytössä olleita rakennuksia yhteisöt eivät voi kaupata verovapaasti.

SALIT ovat olleet julkisesti myynnissä, ja niitä on päätynyt monenlaiseen käyttöön. Kaupunkilehti Raumalainen kertoi viime toukokuussa Raumalla sijainneesta 350-neliöisestä valtakunnansalista, josta tehtiin kauppojen jälkeen biljardisali.

Kiinteistökaupoista huolimatta uusien valtakunnansalien rakentamista ei ole kokonaan lopetettu. Kolmessa vuodessa uusia saleja on rakennettu viisi, ja parhaillaan rakenteilla on vielä kaksi salia lisää.

Erityisesti isommissa kaupungeissa uusille ja suuremmille kokoontumispaikoille saattaa olla tarvetta. Helsingissä on viiden vuoden aikana laajennettu Itäkeskuksessa olevaa valtakunnansalia ja Mannerheimintien kokouspaikkaa.

”Yleisesti ottaen salien käyttöä voidaan kuitenkin tehostaa ja kiinteistötarve vähenee, sillä kaupungissa kokouspaikkojen käyttöasteet ovat suurempia. Useampi seurakunta voi käyttää samaa kiinteistöä”, Palonen kertoo.

PAIKALLISTEN seurakuntien keskuudessa ei ole Palosen mukaan koettu vastarintaa valtakunnansalien kaupoista, vaan kaikki on tapahtunut hyvässä yhteisymmärryksessä.”Usein aloite muutokseen tulee juuri seurakunnalta, joka näkee sen järkevänä. Seurakunnat ovat mukana, kun suunnitellaan muutoksia ja parannuksia, ja kaikkien seurakuntalaisten tarpeet pyritään huomioimaan suunnitteluvaiheessa”, Palonen sanoo.

 


Alkuperäiset Helsingin Sanomien internetsivut täällä.


 
Takaisin uutissivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity