Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisia

Johanneksen poika - Uutisia Jehovan todistajista ja Vartiotorniseurasta
 
Johanneksen pojan kotisivut

Linkkejä


Vuosikatsaukset
 
Lisää linkkejä
Sivupalkin kuvat: JW.ORG ja Google Earth
 Seitsemän vuotta!
04.08.2019 Johanneksen poika


Tasan 7 vuotta sitten 04.08.2012 JP-sivustolle avautui uusi osio: Uutissivut. Johanneksen poika -nettisivut ovat olleet muodossa tai toisessa olemassa jo vuodesta 2005 lähtien, mutta varsinaiset Uutissivut avattiin vasta 2012. Aluksi Uutiset-osio oli todella vaatimaton ja niukka.

Aivan ensimmäiseksi sivustolla kerrottiin siitä, että Vartiotorniseura lisää Internetin käyttöä toiminnassaan. Aikaisemmin Internet oli lähes "demonisoitu", ja se oli vain "välttämätön paha" Jehovan todistajien elämässä. Pankkiasioiden hoito oli hyväksyttävää, mutta esimerkiksi tiedon etsiminen Jehovan todistajista Googlen avulla oli jyrkästi kiellettyä. Näin kirjoitettiin Valtakunnan Palveluksemme -lehtisessä vuonna 2005:

*** km 6/05 s. 7 Ilmoituksia ***

Kun Jehovan todistajista etsitään tietoa Internetistä, suosittelemme menemistä suoraan järjestön virallisille sivuille osoitteella www.watchtower.org, www.jw-media.org tai www.jehovantodistajat.fi sen sijaan, että käytettäisiin erilaisia hakuohjelmia, jotka antavat tuloksena ruudulle pääasiallisesti luopioiden ylläpitämiä sivustoja.

Huomautus: Nykyinen nettisivuosoite on JW.ORG.

Tähän on koottu joitakin huomattavia uutisia vuosilta 2012 - 2019:2012

Yhdysvalloissa Jehovan todistajat tuomittiin maksamaan 20 miljoonaa dollaria pedofiilin uhrille. Candace Contin tapauksessa tuomion perusteena Jehovan todistajille oli se, että seurakunnan vanhimmat, jossa sekä uhri, että tekijä olivat jäseninä, tiesivät tekijän aiemman jo tuomitun ja rekisteröidyn hyväksikäytön, mutta salasivat tämän tiedon seurakuntansa jäseniltä.

Yksi ensimmäisistä uutisista koski Nokialle rakennettavaa valtakunnansalia. Uutinen sisälsi salityömaan vastaavan mestarin haastattelun.

Vuonna 2012 Suomessa puhuttiin paljon Jehovan todistajien asevelvollisuusasioista. Professori Jukka Kekkonen alkoi tutkia Jehovan todistajien asevelvollisuuden palauttamista.

Vuonna 2012 ilmoitettiin, että Ruotsin haaratoimisto lakkautetaan. Se yhdistettiin myöhemmin Tanskan haaratoimistoon.2013

Vuoden 2013 uutisvirrasta kannattaa poimia mm. UUT:n tekemä selvitys Jehovan todistaja -perheiden lasten asemasta. Kotimaa24 ja monet muut mediat uutisoivat selvityksestä.

Kesän konventissa pidettiin jyrkkä vihapuhe. Siinä entiset Jehovan todistajat demonisoitiin. Puhe johti myöhemmin poliisitutkintaan.UUT järjesti 2013 seminaarin hengellisestä väkivallasta. Seminaarissa oli arvovaltaisia puhujia, ja tilaisuus osoittautui todelliseksi menestykseksi. Seminaaripuheita luetaan edelleen vilkkaasti JP-sivuilta.

Vuonna 2013 tehtiin päätös Suomen ja Baltian maiden haaratoimistojen yhdistämisestä. Vasta rakennetut Viron, Latvian ja Liettuan haaratoimistot jäivät näin ollen turhiksi rakennuksiksi.

Ulkomaan uutisissa vilahteli haaratoimistojen lakkautukset ja myynnit. Kohteina olivat mm. Irlannin ja Uuden Seelannin haaratoimistot.

Yhdysvalloissa aloitettiin uuden päätoimiston rakentaminen maaseudulle Warwickiin. Jehovan todistajat olivat tehneet päätöksen luopua New Yorkin Brooklynissa sijaitsevasta valtavasta päätoimistosta.

Herätkää! -lehti hehkutti ainutlaatuista verkkosivustoa, JW.ORG:a. Jehovan todistajien verkkosivustosta on muodostunut lähes palvonnan kohde. Se on kuin kultaisen vasikan nykyinen vastine. JW.ORG-logoa tungetaan jokaisen mahdolliseen ja mahdottomaan paikkaan. Luonnollisesti logo löytyy valtakunnansalien seinistä, mutta sitä löytyy myös koruista, vihoista, avaimenperistä, täytekakuista ja muista paikoista.

Ruotsissa Jehovan todistajat taistelivat vuonna 2013 valtionavustuksesta. Ilmeisesti siellä on toisenlaiset perusteet tuen saamiseen kuin Suomessa. Suomessa todistajat eivät avustusta hae, vaikka saisivatkin sitä, koska se edellyttäisi tilien ja rahavirtojen avaamista viranomaisille.

Armeniassa Jehovan todistajat iloitsivat siitä, että heille tuli mahdolliseksi suorittaa siviilipalvelus.2014

Vuosi 2014 on ollut tähän mennessä poikkeuksellisin vuosi. Koskaan aikaisemmin eikä myöskään sen jälkeen Jehovan todistajat eivät ole olleet niin paljon julkisuudessa kuin vuonna 2014. Se johtui kahdesta asiasta. Helsingin Sanomat julkaisi kuukausliitteessä laajan jutun Jussi K:n irtautumisprosessista Jehovan todistajien seurakunnasta. Juttua varten oli haastateltu useita entisiä Jehovan todistajia. Lisäksi Hesarin toimittaja oli seurannut Jussi K:n elämää kuukausien ajan.

Toinen merkittävä asia oli UUT:n julkaisemat selvitykset. Ensimmäinen selvitys ilmestyi samana päivänä ja samaan kellonaikaan kuin Hesarin kuukausiliite. Se käsitteli Jehovan todistajien oikeuskomiteita ja karttamisrangaistuksia. Toinen selvitys, joka liittyi kiinteästi tähän, oli tehty seksuaalirikoksista Jehovan todistajien yhteisössä. Sekä oikeusministeri että sisäministeri käsittelivät asiaa ja tapasivat myös Jehovan todistajien edustajat, ja myöhemmin myös UUT:n edustajat. Ministerit pääsivät myös tutustumaan Jehovan todistajien vanhinten salaiseen ohjekirjaan.2014 Suomen haaratoimistossa tapahtui iso muutos. Vuosikymmenet jatkunut painotoiminta lopetettiin. Painokoneet myytiin ja suomenkieliset julkaisut on painettu siitä lähtien pääosin Saksan haaratoimistossa, johon on keskitetty valtaosa Euroopan painotoiminnasta.

Suomessa julkaistiin merkittävä dokumenttielokuva "Luopuneet". Siinä neljä entistä Jehovan todistajaa kertoo elämästään ja tunteistaan.

Jehovan todistajat perustivat uuden nettisivuston, jonka nimi on JW Broadcasting. Se välittää videoita. Aluksi sivusto oli vain englanninkielinen, mutta myöhemmin se on laajentunut monikieliseksi, jonka välityksellä voi seurata Jehovan todistajien tekemiä videoita myös suomeksi.2015

Vuosi 2015 muistetaan surullisena vuotena, varsinkin Australiassa. Siellä paljastui laaja pedofiiliskandaali. Muutaman vuosikymmenen aikana oli yli tuhat tapausta, joista yhtäkään ei ollut ilmoitettu viranomaisille. Australiassa joutui kuulusteluun myös Jehovan todistajien hallintoelimen jäsen Geoffrey Jackson. Hänen yli kolmetuntia kestänyt kuulustelunsa välitettiin suorana videolähetyksenä ympäri maailmaa.

Vuonna 2015 julkaistiin kaksi tärkeää jehovantodistajuutta käsittelevää tietokirjaa. Aila Ruoho oli kirjoittanut kirjan Vartiotornin varjossa, ja Aini Linjakumpu kirjan Uskonnon varjot.

Vuosi 2015 muistetaan myös vuotena, jolloin Jehovan todistajien haaratoimistoista vähennettiin runsaasti vapaaehtoistyövoimaa. Tämä koski myös Suomen haaratoimistoa.

Koska USA:ssa rakennettiin uutta päätoimistoa, vanhaan päätoimistoon kuuluvia rakennuksia alettiin myydä. Asiantuntijoiden arvioiden mukaan koko vanhan päätoimiston rahallinen arvo oli yli miljardi dollaria.2016

Vuonna 2016 Vartiotorniseuran päätoimisto muutti New Yorkin Brooklynista Warwickiin.

Ulkomainen lehdistö kertoi useista turhista kuolemista, jotka johtuivat siitä, että Jehovan todistajat kieltäytyvät verensiirroista.

UUT julkaisi samana vuonna laajan selvityksen Jehovan todistajien verituotteiden käyttökiellosta. Selvitykseen osallistui seitsemän eri alojen ylilääkäriä eri puolilta Suomea. Omia kokemuksia ja käsityksiä kertoi lisäksi 35 entistä Jehovan todistajaa. Suomen media käsitteli asiaa laajasti. Valitettavasti sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila kieltäytyi kommentoimasta mitenkään selvitystä, vaikka hänelle oli sähköpostissa toimitettu selvitys noin viikkoa ennen sen julkistamista.Helsingissä järjestettiin kansainvälinen erikoiskonventti. Messukeskuksessa pidetyssä tilaisuudessa esitettiin kymmeniä videoita. Konventista on laadittu 6-osainen kooste, joka sisältää myös videoita.


2017

Vuonna 2017 Suomessa laitettiin useita valtakunnansaleja myyntiin.

Ben Kallandin romaani 
Vien sinut kotiin julkaistiin. Se oli ensimmäinen suomen kielellä kirjoitettu fiktiivinen tarina, joka perustui Jehovan todistajien elämään ja maailmaan. Vaikka tarina oli fiktiivinen, sen ymprärillä olevat rakenteet oli lainattu tarkasti jehovantodistajuudesta.

Vuoden 2017 merkittävin kansainvälinen uutinen oli epäilemättä Jehovan todistajien järjestön täydellinen kieltäminen Venäjällä.

Lapsiasiavaltuutettu halusi puuttua hengelliseen väkivaltaan ja lasten asemaan. Hän teki aloitteen siitä, että opetusministeriön lautakunta alkaisi valvoa uskonnollisia yhteisöjä muulloinkin kuin vain rekisteröintivaiheessa. Valvonnan tuli olla säännöllistä samaan tapaan kuin autojen katsastaminen.

Aila Ruohon kirja Pyhät, pahat ja pelokkaat julkaistiin. Se kertoi useiden uskonnollisten yhteisöjen ongelmista, mutta pääosa kirjasta kertoo Jehovan todistajien yhteisöstä. Kirja perustuu ihmisten haastatteluihin samaan tapaan kuin edellinen kirja Vartiotornin varjossa.2018

Vuoden 2018 keväällä YLE:n A-studiossa kerrottiin oikeuskomiteoista ja lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä. YLE oli haastatellut seitsemää entistä Jehovan todistajaa. Suomen haaratoimiston edustajaa ei saatu kameran eteen, mutta tiedotusosasto vastasi sähköposteilla muutamiin kysymyksiin.


Kuva: YLE

Lapsiasiavaltuutettu huolestui Jehovan todistajien karttamisopetuksesta. Hän oli saanut kuunneltavakseen useita aitoja näytteitä seurakunnan kokouksista. Niiden perusteella hän kirjoitti tiukkasanaisen kirjelmän sekä opetusministeriöön että Patentti- ja rekisterihallitukseen.

EU-tuomioistuin otti kantaa Suomessa alkaneeseen kiistaan Jehovan todistajien tekemistä muistiinpanoista ovelta ovelle -työssä. EU-tuomioistuimen mukaan muistiinpanoja voi tehdä vain ovenavaajan suostumuksella. Tuomioistuin linjasi myös sen, että seurakunta tai yhdyskunta on rekisterinpitäjänä näissä asioissa yksilön lisäksi. Samassa linjassa oli Korkeimman hallinto-oikeuden päätös. Jehovan todistajia kiellettiin keräämästä tietoja saarnaamistyössä ilman asianomaisten ihmisten suostumusta.

Siviilipalvelus puhutti medioita. Hallituksen esityksen mukaan Suomessa siirryttäisiin uuteen käytäntöön. Jehovan todistajatkin joutuisivat siviilipalvelukseen, koska heille se on ollut täysin sallittua jo vuodesta 1996 alkaen. Erityisvapaus on antanut Jehovan todistajille perusteettoman edun muihin vakaumuksellisiin ryhmiin verrattuna.2019

Eduskunta kumosi vuoden 2019 alussa Jehovan todistajien erivapauden olla käymättä armeijaa ja siviilipalvelusta. Tasavallan presidentti vahvisti lain.

Jehovan todistajien haaratoimisto lähetti kaikkiin seurakuntiin kirjeen, jossa se kielsi seurakunnan julistajia tekemästä enää muistiinpanoja ovelta ovelle -työssä.

Sekä Helsingin Sanomat että Iltalehti julkaisivat kirjoitukset, joissa käsiteltiin Jehovan todistajien järjestön tuottamia lastenvideoita.

Helsingin Sanomat kertoi, että Jehovan todistajat ovat myyneet 22 valtakunnansalia kolmen vuoden aikana ja 7 on edelleen myynnissä. Myös yksi konventtisali odottaa ostajaa.Tässä katsauksessa vain raapaistiin uutisvirran pintaa seitsemän vuoden ajalta. Kaikki uutiset löytyvät uutisarkistosta.

Sen lisäksi uutisvirran tiivistelmiä löytyy vuosikatsauksista:

 
Takaisin uutissivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity