Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisia

Johanneksen poika - Uutisia Jehovan todistajista ja Vartiotorniseurasta
 
Johanneksen pojan kotisivut

Linkkejä


Vuosikatsaukset
 
Lisää linkkejä
Sivupalkin kuvat: JW.ORG ja Google Earth
 Jehovan todistajien valtakunnansalit homehtuvat – suuret taloudelliset menetykset kosteusvaurioista ja sisäilmaongelmista
06.08.2019 Johanneksen poika (Päivitetty 07.08.2019)


Tämän kesän aikana JP-Uutisten tietoon on tullut neljän valtakunnansalin niin vakavat ongelmat, että ne suljetaan. Vantaalla Korson valtakunnansalissa, jossa ovat kokoontuneet Korson ja Rekolan seurakunta sekä Vantaan venäjänkielinen seurakunta, kokouksia ei enää järjestetä syyskuun alun jälkeen. Seurakunnat pilkotaan ja rajat vedetään uusiksi. Saatujen tietojen mukaan osa salin käyttäjistä siirtyy kokoustamaan Keravalle ja osa Tikkurilaan. Eräs Korson salissa esitelmän pitänyt henkilö kuvasi salin tilannetta näin:

”Tuollakin valtakunnansalilla oon käynyt esitelmöimässä. Henkeä kyllä ahdisti sekä puhujalla että kuulijoilla.”


Korson vanha valtakunnansali, kuva: Google Maps

Kokkolassa valtakunnansali on jo purettu sisäilmaongelmien takia, ja viereen rakennetaan parhaillaan uutta salia. Tästä uutisoi Keskipohjanmaa. Kokkolassa salia oli JP-Uutisten saamien tietojen mukaan yritetty korjata noin kolme vuotta sitten, mutta sisäilmaongelmat eivät ratkenneet. Niinpä lopputuloksena oli vanhan salin purku ja uuden salin rakentaminen.


Kokkolan vanha valtakunnansali, kuva: Google Maps

Raahessa valtakunnansali on myös homehtunut. Salin sisätilojen purku on menossa ja tarkoituksena on rakentaa paikalle uusi sali. Raahen vanha sali on rakennettu 48 vuotta sitten. Uusi sali on tarkoitus ottaa käyttöön vuoden 2019 loppuun mennessä. Raahen seurakunnan jäsenet käyvät nyt kokouksissa sekä Ruukissa että Kempeleessä. Ruukin salissa on noin 70 istumapaikkaa, mutta saatujen tietojen mukaan sinne lisätään talkoilla lisää istuimia.


Raahen vanha aidattu valtakunnansali, kuva: Lähetetty
 
Keuruun valtakunnansali oli myös sisäilmaongelmainen. Se jouduttiin purkamaan. Tilalle rakennetaan uusi sali kesän 2019 aikana.


Keuruun vanha valtakunnansali on purettu, kuva: Suur-Keuruu
 

 
On selvää, että valtakunnansalien homeongelma tuo paljon lisäkustannuksia seurakunnan julistajille. Sen lisäksi purkaminen ja rakentaminen häiritsee merkittävästi seurakunnan toimintoja, kuten kokouksia ja kenttäpalvelusta.

Miksi salit homehtuvat? Eikö niitä ole pidetty kunnossa? Vai ovatko virheet tapahtuneet jo rakennusaikana?

Tätä asiaa kommentoi muutama valtakunnansaleja itse rakentamssa ollut ihminen. Tässä heidän mietteitään:

1) Rakennusmateriaalien kuivumisajat eivät aina täyty. Sitten ihmetellään, mikä meni vikaan, kun porukka oireilee ja sairastuu.

2) Muovimatto märän betonin päälle. Laadukasta rakentamista.

3) Usein rakennuksiin tulee sisäilmaongelmia, kun ilmanvaihto pidetään suljettuna silloin, kun tilaa ei käytetä. Ilmastointiputket on asennettu tilaan, joka on kylmälle altis, katon välipohja. Sinne kondensoituu vettä, ja se pölyn ja saleilla tuskanhien sekoituksena homehtuu. Jatkuva ja riittävä lämmitys estää tätä ilmiötä. Oikealla tavalla lämmitys ja riittävä kanavien puhdistus on yksinkertainen lääke, mutta se maksaa. Tämä on ongelma kouluissa ja kuntien rakennuksissa myös. Pelkkä viikonlopun mittainen ilmastoinnin pysäyttäminen tuhoaa rakennuksen, koska kosteus ehtii syntyä. Joskus muutamassa vuodessa tai hitaammin.

Korson, Kokkolan, Raahen ja Keuruun valtakunnansalit oli rakennettu "normaaliin" tapaan normaaliaikataululla. Homesalin riski kasvaa, mikäli käytetään ns. "pikasalimenetelmää", joka oli Jehovan todistajilla käytössä 1980- ja 1990-luvulla. Silloin jotkut salit rakennettiin valmiiksi jopa yhden viikonlopun aikana, tai rakennusaika oli pari kolme viikonloppua.

Kukaan tuskin kyseenalaistaa nykyisin sitä, että esimerkiksi rakennusmateriaalien kuivumisajat aiheuttavat ongelmia varsinkin "pikasalirakentamisessa". Jos betoni ei ehdi kuivua, kun sen päälle tulee muita rakennusmateriaaleja, kosteus jää muhimaan rakenteisiin.

Miksi aikoinaan Jehovan todistajat rakensivat "pikasaleja"? Syyn tiivistää Espoon Puolarniityntien valtakunnansalityömaan tiedottaja Matti O. Saastamoinen. Häntä haastateltiin lehteen vuoden 1988 projektin aikana. Seuraavassa pieni ote jutusta:

Jehovan todistajille pikasali Espooseen kuudessa päivässä

"Lopun ajan loppu kiirehtii töitä"

Pikarakentaminen perustuu suureen työntekijämäärään ja pitkälle vietyyn etukäteissuunnitteluun. Vastaavalla menetelmällä nousee USA:ssa vuodessa kolmisensataa salia.

Pikarakentamisen pontimena on Jehovan todistajien usko "lopun ajan lopun" lähelläoloon. Ennen loppua pitäisi jokaisen Jehovan todistajien seurakunnan saada oma salinsa, jossa saarnata, tiedottaja Matti O. Saastamoinen selvittää. Jehovan todistajat laskevat lopun alkaneen 1914. Raamattuun vedoten he arvioivat ajan kestävän sukupolven verran eli 70 - 80 vuotta. Sen jälkeen seuraa mullistus, joka jättää jälkeensä puhdistetun maanpäällisen paratiisin.

Todettakoon Espoon salista sen verran, että se rakennettiin "pikana" kolmen viikonlopun aikana. Pohja oli valettu valmiiksi ennen "pikavaihetta". Saliin tuli lattialämmitys, ja niinpä vuosien mittaan suuret lattialaatat pongahtivat ylös sieltä täältä, ja välillä salissa oli "suljettuna" muutamia alueita, joissa ei voinut istua. Tämä saattoi johtua pikarakentamisesta.
 


Seuraavassa lainauksia Jehovan todistajien kirjallisuudesta. Miksi "pikarakentaminen" on tai oli niin hyvä rakennustapa?

Jehovan todistajien vuosikirjassa 1988 kerrottiin sivulla 21 pikasalirakentamisesta näin:

*** yb88 s. 21 Jehovan todistajain vuosikirja 1988 ***

NOPEASTI RAKENNETTUJA VALTAKUNNANSALEJA ON KAIKKIALLA

Ajatus rakentaa valtakunnansaleja täysin valmiiksi kokouksia varten vain muutamassa päivässä syntyi Yhdysvalloissa. Kuluneen vuosikymmenen aikana tämä ajatus on kehittynyt ja järjestelyt ovat tulleet tehokkaammiksi. Vuoteen 1987 mennessä menetelmä oli kantanut hedelmää ympäri maailmaa. Esimerkiksi Uudessa-Seelannissa todistajat rakensivat vuoden 1987 kesäkuun 26. ja 28. päivän välisenä viikonloppuna alusta loppuun valmiiksi tuon maan ensimmäisen nopeasti rakennetun valtakunnansalin Cambridgeen Pohjoissaarelle – ja ihmiset panivat sen todella merkille.
”Hanke lähentelee ihmettä” oli etusivun otsikkona paikallisessa Cambridge Edition -sanomalehdessä. Artikkelissa kerrottiin: ”Perjantaina näytti siltä, kuin koko maailma olisi kokoontunut Arnold Streetille. Noin 800 Jehovan todistajaa kaikkialta Pohjoissaarelta oli tullut tontille ja aloittanut työn, joka lähenteli ihmettä. He sanoivat rakentavansa valtakunnansalin valmiiksi puutarhoineen kahdessa ja puolessa päivässä. Ja he tekivät sen! Ehkä kaikkein hämmästyttävin piirre tässä tapahtumassa oli, että työ eteni niin järjestyksellisesti ja meluttomasti.”

Vuoden 1987 vuosikirjassa hehkutettiin Norjassa rakennettuja pikasaleja:

*** yb87 s. 44-45 Jehovan todistajain vuosikirja 1987 ***

Norjassakin on onnistuttu rakentamaan valtakunnansaleja nopeasti. Tähän mennessä 12 sellaista salia on valmistunut, ja vielä 30 on suunnitteilla. Viimeksi sellainen rakennettiin Kirkkoniemeen, muutaman kilometrin päähän Neuvostoliiton rajasta. Lehdet ovat kirjoittaneet paljon näistä rakennusohjelmista. Eräs toimittaja kirjoitti: ”Fantastista! Se on ainoa sana, jolla voi kuvailla mitä tapahtui, kun joukoittain Jehovan todistajia tuli viime viikonloppuna auttamaan paikallista seurakuntaa. Tämä henki puuttuu nykyään useimmilta aloilta. Se mitä paikallinen seurakunta on tehnyt yhdessä uskovien tovereittensa kanssa, herättää syvää kunnioitusta.”Eräs entinen Jehovan todistaja muisteli, että lapsena hän joutui jakamaan pikasalityömaan mainoksia lähiseudun ihmisille. Oli tarkoitus, että ihmiset tulevat ihastelemaan Jehovan todistajien tapaa rakentaa. Näin se tuottaisi "kunniaa" Jehovalle.

Espoon pikasalityömaan mainoksen vuodelta 1988 löydät täältä.

Toinen entinen Jehovan todistaja ihmetteli, että miten "hengen ohjauksessa" rakennetut salit on homeessa?
  

 
Takaisin uutissivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity