Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisia

Johanneksen poika - Uutisia Jehovan todistajista ja Vartiotorniseurasta
 
Johanneksen pojan kotisivut

Linkkejä


Vuosikatsaukset
 
Lisää linkkejä
Sivupalkin kuvat: JW.ORG ja Google Earth
 Lohjalta puretaan valtakunnansali asuntomessujen tieltä
07.08.2019 Johanneksen poikaLohjan valtakunnansali, kuva: Aila Ruoho

Vuoden 2021 asuntomessut aiheuttavat Jehovan todistajille pieniä ongelmia Lohjalla. Lohja-Eteläisen seurakunnan ja Lohja-Pohjoisen seurakunnan käyttämä valtakunnansali sijaitsee alueella, jossa asuntomessut järjestetään. Jehovan todistajat ja Lohjan kaupunki ovat päässeet yhteisymmärrykseen siitä, että valtakunnansali puretaan ja Jehovan todistajat rakentavat uuden valtakunnansalin toiseen paikkaan. Kaupunki on luvannut maksaa Jehovan todistajille tästä operaatiosta korvausta 218000 euroa.


Kuva: Aila Ruoho
Jehovan todistajien kokoukset Lohjalla, lähde: JW.ORG:

  
Tällä hetkellä asuntomessujen valmisteluissa on sellainen vaihe, että alueelle rakennetaan kunnallistekniikkaa. Sunnuntaina 11.08.2019 pientalotonteista kiinnostuneet yksityishenkilöt pääsevät tutustumaan messualueeseen. Maanantaina 12.08.2019 vastaava tutustuminen järjestetään talotehtaille ja rakennusliikkeille.

Länsi-Uusimaa -lehti kertoi 07.08.2019, että Lohjan kaupunginhallituksessa on hyväksytty kaavamuutos, joka mahdollistaa Jehovan todistajien uuden valtakunnansalin rakentamisen uudelle paikalle.

 

 
Valtakunnansalin poistaminen asuntomessualueelta ei ollut aivan yksinkertainen toimenpide. Lohjan kaupungin päätöksenteossa noudatettiin poikkeusmenettelyä, jotta asia ei viivästy ja haittaa messujärjestelyjen aikatauluja. Päätösvalta asiassa siirrettiin yksimielisesti suoraan kaupunginhallitukselle ilman viivettä. Näin päästiin ratkaisuun, jonka perusteella Hiidensalmen 300-neliöinen valtakunnansali puretaan pois ja paikasta tulee osa asuntomessualuetta. Jehovan todistajat saa uuden tontin Mäntynummesta.

Länsi-Uusimaa käsitteli asiaa jo maaliskuun lehdissä.
      

 


Uutiseen liittyvää lisätietoa

Länsi-Uudenmaan 07.08.2019 tekemässä uutisessa on yksi kiinnostava asia. Siinä kerrotaan, että Lohjan kaupunki ei tehnyt kauppoja Lohjan Jehovan todistajien seurakuntien kanssa. Miksi? Koska Lohjan seurakunnat eivät omista valtakunnansaleja. Itse asiassa mikään Suomen Jehovan todistajien paikallisseurakunta ei omista "omaa" saliaan.

Länsi-Uudenmaan jutussa 07.08.2019 kerrottiin sanatarkasti näin:

Jehovan todistajat - Helsingin seurakunta on tehnyt suunnitteluvarauksen kiinteistölle.

Miksi Helsingin seurakunta? Miksi ei Lohjan seurakunta?

Tässä mainittu Helsingin seurakunta ei ole mikään Jehovan todistajien paikallisseurakunta Helsingissä. Tämä on ns. "rekisteröity seurakunta", jolla ei ole mitään hengellistä toimintaa. Se on perustettu vain kiinteistöjen hallinnointia ja omistusta varten. Siihen kuuluu noin 5 Jehovan todistaja -miestä, jotka kaiken lisäksi toimivat paikallisseurakuntien vanhimpina. Naisilta on pääsy kielletty tällaiseen rekisteröityyn seurakuntaan. Lisää tästä omituisesta kikkailusta voi lukea Jehovan todistajien yhdyskuntajärjestyksestä, joka on saatavissa Patentti- ja rekisterihallituksesta.

Voit lukea yhdyskuntajärjestystä myös täältä:
Millaisia eroja on "rekisteröityjen" ja paikallisseurakuntien kokouksissa on? Käyttääkö Jehovan todistajat uskonnollinen yhdyskunta Suomessa sanaa "seurakunta" vilpillisesti?

Rekisteröidyt seurakunnat on muodostettu vain valtakunnansalien omistamista varten. Ne eivät harjoita hengellistä tai uskonnollista toimintaa. Niiden kokouksissa käsitellään seuraavia asioita:

17 §.

Seurakunnan kokouksissa on jokaisella seurakunnan varsinaisella jäsenellä yksi ääni. Jos hän ei voi saapua kokoukseen, hän voi olla edustettuna valtakirjalla. Asiat ratkaistaan yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten jakautuessa tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni. (23.9.1965)

18 §.

Seurakunnan vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

Kertomus seurakunnan toiminnasta ja selostus taloudenhoidosta edellisenä toimintavuotena. Tilintarkastajan lausunto.

Vastuuvapauden myöntäminen johtokunnalle.

Johtokunnan jäsenten vaali heidän toimikautensa päättyessä. Tilintarkastajan vaali.

Muut käsiteltäväksi esitetyt asiat. (3.3.1954)

Rekisteröimättömät paikallisseurakunnat, joiden jäsenet ovat vain ulkojäseniä, harjoittavat hengellistä ja uskonnollista toimintaa, mm. kokoustoimintaa ja saarnaamista ovelta ovelle yms. Heidän kokouksissaan on seuraavanlaista ohjelmaa:
  • Lauluja
  • Rukouksia
  • Esitelmiä
  • Puheita
  • Näytteitä
  • Tutkisteluja
  • yms.
Tässä on luettelo rekisteröidyistä seurakunnista:Soitin kerran opetusministeriön alaisen lautakunnan jäsenelle, joka vastaa uskonnollisten yhdyskuntien asioista. Hän mm. suosittelee tai ei suosittele jonkin seurakunnan rekisteröimistä Patentti- ja rekisterihallitukselle. Patentti- ja rekisterihallitus sitten varsinaisesti suorittaa seurakunnan rekisteröimisen, mutta se tekee sen vain opetusministeriön lautakunnan suosituksesta. Kysyin virkamieheltä, että jos jokin uskonnollinen ryhmä haluaisi rekisteröidä seurakunnan, jolla ei olisi lainkaan hengellistä toimintaa, hyväksyisivätkö he tällaisen hakemuksen. Vastauksena oli painokkaasti: "Ei missään tapauksessa!". Sanoin hänelle, mutta näin olette kuitenkin tehneet noin kahdenkymmenen Jehovan todistajien seurakunnan kanssa. Ne eivät harjoita lainkaan hengellistä toimintaa, ne on perustettu vain hallinnoimaan kiinteistöjä, käytännössä valtakunnansaleja. Virkamiehen suusta valui sen jälkeen hiljaista muminaan ja epämääräisiä selityksiä.

Miksi Jehovan todistajat ovat rekisteröineet viiden miehen yhdistyksiä "seurakunniksi", kun niillä ei ole hengellistä toimintaa? Kysyin tätä asiaa kahdelta asiantuntijalta. Toinen oli teologisen tiedekunnan tutkija ja toinen oli kirkon tutkimuskeskuksen tutkija. Molemmat olivat rautaisia ammattilaisia. Kumpikin antoi samanlaisen vastauksen. He eivät tiedä Suomessa yhtään seurakuntaa, jolla ei olisi hengellistä toimintaa. He sanoivat myös, että he eivät tiedä koko maailmasta sellaisia.

Kuitenkin Suomessa on noin 20 tällaista Jehovan todistajien rekisteröityä seurakuntaa.

Lukija saa päätellä, onko tässä jotain hämärää vai ei.
 
  

 
Takaisin uutissivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity