Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisia

Johanneksen poika - Uutisia Jehovan todistajista ja Vartiotorniseurasta
 
Johanneksen pojan kotisivut

Linkkejä


Vuosikatsaukset
 
Lisää linkkejä
Sivupalkin kuvat: JW.ORG ja Google Earth
 Katsaus uuteen suomenkieliseen "Paimentakaa Jumalan laumaa" -kirjaan - osa 6: Naisen asema
21.08.2019 SyväkurkkuKuvat: JW.ORG

Lyhyesti

Jehovan todistajien yhteisössä naisen kohtalona on olla toisen luokan kansalainen. Nainen ei voi edetä seurakunnan tai järjestön hierarkiassa. Hänen tulee olla alistuva miehille sekä seurakunnassa että perheen yhteydessä. Naista kohdellaan eri tavoin oikeuskomitean käsittelyssä. Jopa naisen synnytystä kontrolloidaan.

Naisen asemaa on määritelty Jehovan todistajien salaisessa vanhimmiston ohjekirjassa Paimentakaa Jumalan laumaa (1). Tämä artikkeli perustuu ohjekirjan uuteen suomenkieliseen painokseen ja alla on lainauksia kirjasta. Kuvaavaa on, että kenelläkään naispuoleisella Jehovan todistajalla ei ole mahdollisuutta saada käsiinsä tätä kirjaa.


Ainoastaan miehet voivat olla vanhimpia tai avustavia palvelijoita

Luku 8, pykälä 1 (vanhinten ja avustavien palvelijoiden nimitykset ja poistot):

"Ennen kuin vanhimmat kokoontuvat harkitsemaan veljien suosittelemista avustaviksi palvelijoiksi tai vanhimmiksi, jokaisen vanhimman tulee kerrata pätevyysvaatimukset, jotka esitetään 1. Timoteuksen kirjeen 3:1–13:ssa, Tituksen kirjeen 1:5–9:ssä, Jaakobin kirjeen 3:17, 18:ssa sekä 1. Pietarin kirjeen 5:2, 3:ssa."


Mies on perheen pää

Luku 15, pykälä 12 (väärintekotapauksiin valmistautuminen):

"Mies on perheen pää, ja hänestä voi olla paljon apua, kun vaimoa autetaan
elpymään hengellisesti (1. Kor. 11:3)."


Naista voidaan joskus käyttää kokouksissa aputyövoimana, jos miehiä ei ole tarpeeksi

Luku 6, pykälä 9 (Vartiotornin tutkistelu):

"Kappaleiden lukijat valitsee vanhimmisto. Tähän tehtävään tulee valita ainoastaan esimerkillisiä julistajia, jotka ovat erittäin hyviä lukijoita. Jos seurakunnassa ei ole ketään veljeä, joka täyttäisi nämä vaatimukset, lukijoina voidaan käyttää päteviä sisaria."


Naiselta edellytetään pään peittäminen alistumisen merkiksi

Luku 20, pykälä 33 (kokoukset):

"Sisaren ei ole välttämätöntä käyttää päänpeitettä silloin, kun kaikille läsnäolijoille pitäisi olla selvää, ettei hän johda kokousta. Näin olisi esimerkiksi silloin, kun tulkataan näytteitä, yleisön vastauksia tai sisarten esittämiä oppilastehtäviä. Jos pätevää sisarta täytyy käyttää tulkkina rukouksissa, lauluissa tai veljien pitämissä puheissa, hänellä tulee olla yksinkertainen ja asianmukainen päänpeite osoituksena alistumisesta kristillisen seurakunnan teokraattiseen järjestelyyn."
Pään peittämistä huivilla tai hatulla edellytetään myös jos nainen pitää tutkistelua, vaikkapa lapselleen, ja paikalla on kastettu veli, vaikkapa vaimon aviomies.


Naisen erilainen oikeudellinen kohtelu

Luku 15, pykälät 12-13 (syytetyn kutsuminen oikeuskomitean kuultavaksi):

"Jos syytetty on naimisissa oleva sisar ja hänen miehensä on uskova, miehen on hyvä olla mukana kuulemisessa. Mies on perheen pää, ja hänestä voi olla paljon apua, kun vaimoa autetaan elpymään hengellisesti (1. Kor. 11:3)."

"Jos syytetty on naimisissa oleva veli ja hänen vaimonsa on uskova, vaimo voi olla mukana kuulemisessa, jos veli niin haluaa."

Käytännössä tämä tarkoittaa, että jos vaimo on tehnyt aviorikoksen, mies on paikalla oikeuskomitean istunnossa grillaamassa kavereidensa kanssa vaimoa ja kyselemässä yksityiskohtia harrastetusta seksistä. Miehen puolestaan ei tarvitse ottaa mukaan vaimoaan kuulemaan seikkailuistaan.

Naisen kontrollointi synnytyksen yhteydessä

Luku 11, pykälä 2 (terveys ja sairaanhoito):

"Kun vanhimmat saavat tietää, että joku seurakuntaan kuuluva sisar on raskaana, heidän tulee selvittää, onko sisar jo löytänyt yhteistoiminnallisen lääkärin ja sairaalan, joilla on kokemusta verettömästä hoidosta. Vanhinten tulee varmistaa, että odottavat äidit ja pienten lasten vanhemmat ovat tietoisia ohjeista, joita esitetään kirjoituksessa ”Terveitä äitejä, terveitä lapsia” (Herätkää! 11/2009 s. 26–29) ja dokumentissa Miten vanhemmat voivat suojella lapsiaan veren väärinkäytöltä (S-55)."

Tällä pyritään varmistamaan ettei äiti mene ottamaan synnytyksen yhteydessä verensiirtoa. Verensiiirrolla voitaisiin todellisuudessa pelastaa useissa tilanteissa äidin tai vastasyntyneen henki. Naiset ovat mitä suuremmassa määrin henkensä kaupalla Jehovan todistajia.


Mitä naiset voivat tehdä?

Naiset hyväksytään julistajiksi ja tienraivaajiksi. Näillä kummallakaan ei ole mitään valtaa seurakunnassa. Kummatkin ovat Seuran työrukkasia uusien jäsenien hankinnassa. Tienraivaaja-titteliin ei liity mitään konkreettisia "etuja", lukuun ottamatta sen mukanaan tuomaa glamouria.

Nainen voi myös olla voideltu. Tämä on mielenkiintoinen asia. Voideltujen ajatellaan siirtyvän kuoltuaan taivaaseen hallitsemaan maapalloa. Tämä lupaus kompensoi mukavasti nykyistä todellisuutta, missä naisilla ei ole mitään valtaa. "Kun nyt olette alistuvaisia, seuraavassa elämässä voitte päästä hallitsemaan". Tämä ehkä vie pahimman terän joiltakin vallanhaluisilta sisarilta.

Naiset voivat myös siivota valtakunnansalien vessoja, keittää kahvia ja leipoa pullia ryhmäkokoontumisiin ja tukea miestään tämän teokraattisella uralla olemalla alistuva.


Videoita naisten asemasta

Alla on pari videota, joilla entiset naispuoleiset Jehovan todistajat kertovat elämästään ja asemastaan yhteisössä. Lisäksi John Cedarsin video, jossa kerrotaan tuosta nykyisyydelle niin vieraasta ja oudosta tavasta, jonka mukaan naisten on peitettävä päänsä alistumisen osoitukseksi tietyissä tilanteissa.


Katso vielä yksi video suoraan YouTubesta.


Viitteet

1. Jehovan todistajat: Paimentakaa Jumalan laumaa, 2019
  


Teksti on alunperin julkaistu Tienraivaaja-blogissa.


 
Takaisin uutissivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity