Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisia


 
Johanneksen pojan kotisivut

Linkkejä


Vuosikatsaukset
 
Lisää linkkejä
Sivupalkin kuvat: JW.ORG paitsi ylin kärrykuva, joka on lähetetty sivulle.
 Annamari Marttisen pakahduttava romaani ei jätä kylmäksi ketään
26.10.2019 Johanneksen poika
Otsikko on lainattu Annamari Marttisen uudesta romaanista Tässä meillä on kaikki nyt. Takakannessa oleva teksti pitää todellakin paikkansa; kukaan lukija ei jää kylmäksi lukiessaan romaania.

Romaani kertoo rakkaustarinan, mutta ei ihan tavanomaista. Suomalainen perusluterilainen nainen Amanda rakastuu venäläiseen mieheen Valentiniin, joka myöhemmin paljastuu Jehovan todistajaksi. Valentin on hakenut turvapaikkaa Suomesta Venäjän vainojen takia.

Amandan tunneskaala ei ole pientä laineiden liplatusta vaan pikemminkin myrskyävän meren vaahtopäisten aaltojen vyöryä rantakallioita vasten. Se pätee sekä pettymyksiin että rakkauteen.

Voiko ihminen valita rakkauden kohteen?

Voiko rakkaus ylittää kaikki rajat?

Näitä kysymyksiä lukija joutuu pohtimaan lukiessaan romaania.
 

Annamari Marttinen Helsingin kirjamessuilla, kuva: JP

Huomautus:

Sinisellä kirjoitetut tekstit ovat otteita kirjasta Tässä meillä on kaikki nyt

Amanda ja Valentin kohtaavat ruotsin kielen kurssilla. Ystävyys alkaa nopealla aikataululla. He tapaavat aluksi kahvilassa, myöhemmin Amandan kotona.

Pietarista kotoisin oleva Valentin, jota sanotaan myös Valjaksi, asui aluksi Konnunsuon vastaanottokeskuksessa. Myöhemmin hän muutti Sammonlahteen yksiöön asumaan.


Miksei Valentin voinut uskoa tavalliseen Jumalaan, jos hänen oli pakko uskoa johonkin? Miksi hänen oli pitänyt valita Jehova? Oliko Jehova joku muu kuin se Jumala jonka minä tiesin ja jota olin rukoillut lapsena?
- Sivu 71 -


Amanda ei aluksi kerro kenellekään, että hän seurustelee venäläisen Jehovan todistajan kanssa. Mutta sitten hän päättää kertoa yhdelle läheiselle ystävälleen. Tämä kauhistuu ja alkaa varoitella Amandaa. Hän neuvoo Amandaa jättämään Valentinin. Mutta Amanda uskoo rakkauden voimaan eikä kuuntele ystävättärensä sanoja.


- Luuletko että he vain jakavat Vartiotornia ja Herätkää! -lehteä. Puvuissaan ja hameissaan.

Lopunajanodotus. Harmagedon.

- En ole niin tarkkaan ottanut selvää. En seurustele uskonnon kanssa. Vaan ihmisen.

- Kuinka olet noin naiivi?
- Sivu 102 -


Amanda saa lopulta kerrottua asian myös omille vanhemmilleen. Hekin kauhistuvat tilannetta, mutta pyytävät Amandaa tuomaan miehen näytille.

Tapahtumat vyöryvät eteenpäin omalla painollaan ja rakkauden voimalla. Kaikki on kuitenkin hankalaa. Ennakkoluulot ja pahansuovat puheet miinoittavat Amandan rakkaudenpolkua.

Jossain vaiheessa Amanda lähtee Valentinin kanssa Helsinkiin. Siellä on Jehovan todistajien konventti.


He tajusivat jotakin mitä muut eivät tajunneet ja heillä oli suora yhteys taivaan ja maan luojaan, he olivat todellakin pelanneet korttinsa oikein.
- Sivu 128 -


Tässä jutussa ei kerrota sen enempää juonen käänteitä eikä yksityiskohtia. Kyseessä on vahva ja vaikuttava rakkauskertomus. Pariskunnan taustat ovat niin erilaiset, että on selvää, että ilman vastoinkäymisiä ja riitoja näistä asioista ei selviä. Mutta kestääkö rakkaus? Vai ovatko uskonkysymykset rakkauttakin voimakkaampia?


Heräsin viideltä lukemaan Jehovan todistajien Mitä Raamattu todella opettaa. Luin sitä kolme tuntia putkeen. En ehtinyt syödä aamiaista. Olen juonut pelkkää kahvia ja vettä koko päivän. Minulla on olo että pyörryn. Minua ahdistaa ja mietin kaadunko kohta kuolleena lattialle.
- Sivu 133 -


Jehovan todistajien järjestö ei suosittele sitä, että Jehovan todistaja avioituisi "maailmallisen" ihmisen kanssa. Siitä ei yleensä eroteta, mutta sitä paheksutaan yleisesti. On kuitenkin sellaisia pariskuntia, joista toinen kuuluu Jehovan todistajiin ja toinen ei. Toimisiko tämä myös Amandan ja Valentinin kohdalla? Se vaatisi paljon kompromisseja. Olisivatko he valmiit tekemään niitä?

Amanda Kallio joi kirjassa paljon kahvia. Joka välissä. Useita mukillisia. Ehkä se sai hänet pysymään kasassa ja järjissään.
 

Annamari Marttinen Helsingin kirjamessuilla, kuva: JP

Kuka on Annamari Marttinen?

Annamari Marttinen on syntynyt Lappeenrannassa ja asuu nykyisinkin Lappeenrannassa. Hän on asunut jonkin aikaa myös Yhdysvalloissa ja Saksassa. Marttinen on eronnut, ja hänellä on neljä lasta, joista kolme on jo aikuisia. Hän on opiskellut saksan ja englannin kääntäjäksi. Hän opettaa suomen kieltä päivisin vastaanottokeskuksessa ja kahtena iltana myös kansalaisopistossa. Marttinen harrastaa liikuntaa monipuolisesti.


Annamari Marttinen Helsingin kirjamessuilla, kuva: JP

Otteita kirjamessujen haastattelusta 25.10.2019.


Annamari Marttinen oli Helsingin kirjamessuilla lavalla haastateltavana. Hänen kymmenes romaaninsa Tässä meillä on kaikki nyt ilmestyi muutama viikko sitten. Romaani kuvaa kahden nuoren aikuisen rakkaustarinaa, joka on hyvin "omanlaisensa". Kirjassa Amanda tapaa Valentinin, ja heidän välilleen syntyy kiihkeä ja intohimoinen rakkaussuhde. Rakkaussuhde alkoi ruotsintunnilla. Miksi!

Marttinen kertoi, että tarvittiin jokin paikka, jossa he voisivat tavata. Valentinin taustasta johtuen ei olisi ollut uskottavaa, jos tapaaminen olisi ollut vaikka baarissa. Sitten Marttinen keksi, että se voisi olla jokin kurssi. Niinpä kirjan päähenkilöt päätyivät samalle ruotsin kielen kurssille.


- Amanda. Voisitko. Voisitko ajatella.

- Nyt en ajattele mitään, Valja. - Tässä meillä on kaikki nyt.

Toistin. Toistin taas sitä mitä olin toistanut hänen kanssaan. Upotin hänet aaltoihin ja vuorovesiin, vaivutin häntä meren kiihkeään rytmiin kuin Paratiisissa, Paratiisi oli täällä, minun makuuhuoneessani kun ainoa valo oli avointen verhojen raosta tuikkivat kaupungin katulamput. Ulkona saattoi olla viima ja pakkanen, petollinen alkukevään yö, mutta meillä oli paratiisi, yhtä kuuma kuin valkoinen hiekka unelmien rannalla.
- Sivu 143 -


Amanda on suomalainen luterilainen nainen ja Valentin, jota sanotaan myös Valjaksi, on venäläinen Jehovan todistaja. Kirjailija oli ensin aikonut tehdä Amandan ja Valjan suhteesta vain ystävyyssuhteen, mutta sitten hän päätti tehdä suhteesta romanttisen rakkaussuhteen.


Rakkaus on luonnonvoima. Kun se tulee, se tulee, ihminen ei ole sen edessä mitään. Eikä se koskaan tule tai lähde jälkiä jättämättä.
- Sivu 166 -


Annamari Marttinen on opettanut työssään vastaanottokeskuksessa turvapaikanhakijoille suomea jo seitsemän vuotta. Syksyllä 2017 Marttinen sai oppilaiksi kymmeniä venäläisiä Jehovan todistajia. Se oli Marttisen omien sanojen mukaan silmiä avaava kokemus. Hänellä oli ollut ennakkoluuloja, jotka liittyivät muutamaan Jehovan todistajien käyntiin ovella. Hän ei silloin ollut halunnut tietää yhtään mitään heistä. Hän oli vain ajatellut, että onpas omituisia ihmisiä. Vartiotorni-lehdet olivat menneet suoraan paperinkeräykseen. Mutta sitten kun Marttinen sai kurssille oppilaiksi Jehovan todistajia, hän oivalsi, että Jehovan todistajat ovat ihan samanlaisia ihmisiä kuin muutkin.


Koskaan ennen elämässäni en ollut tuntenut itseäni niin alipukeutuneeksi ja tuntenut, miten suuri merkitys vaatteilla oli. Ne olivat yhtä tärkeät kuin iho, yhtä tärkeät kuin se mitä sanoimme tai jätimme sanomatta.
- Sivu 258 -


Eräänlainen käännekohta Marttiselle oli se, kun eräs hänen Jehovan todistaja -oppilaansa oli sanonut, että hän ei koskaan heti kerro itsestään tapaamilleen uusille ihmisille sitä, että hän on turvapaikanhakija tai että on Jehovan todistaja. Silloin Marttisen päässä syttyi lamppu, hän sai idean. Hän kirjoittaisi jehovantodistajuuteen liittyvän kirjan. Samaan tapaan tässä kirjassa Jehovan todistaja ei heti kertoisi, että hän on Jehovan todistaja.


Sitten se tapahtui. Kastajat keikauttivat heidät selkä edellä veden alle. Sitten nämä nostivat heidät takaisin ylös. Nyt he olivat Jehovan omia. He kahlasivat takaisin rappusille ja nousivat ylös, ottivat pyyhkeensä ja kääriytyivät niihin. He hymyilivät onnellisina.
- Sivu 266 -


Marttinen päätti tässä vaiheessa, että tarinasta tulisi rakkaustarina. Siitä tulisi voimakas vastakkainasettelu, jossa koeteltaisiin, kumpi on vahvempi, usko vai rakkaus.


Mutta nyt kun ajattelin sitä hetkeä kun Valja tuli luokkaan ja istui viereeni. Hän oli niin erilainen kuin kukaan aikaisemmin. Tavalla, jota en osannut selittää. Katse hänen silmissään, hänen tapansa olla ja puhua. Hänessä oli jotakin salaperäistä ja selittämätöntä.
- Sivu 273 -


Kun kirjassa Amanda esittelee uuden ystävänsä Valentinin ystävilleen ja sukulaisilleen, moni heistä järkyttyy, että Valentin on Jehovan todistaja. Syntyy torjuntareaktioita.


Oliko Valjan ja muiden Jehovan todistajien usko ikuiseen elämään vain hallitsematonta kuolemanpelkoa? Pelkoa joka oli mennyt yli äyräiden, muuttunut kauhuksi ja paniikiksi.
- Sivu 294 -


Miten Marttinen perehtyi jehovantodistajuuteen? Eniten kirjailija halusi selvittää Jehovan todistajien ajatusmaailmaa. Hän haastatteli tätä samaa opiskelijaa, josta oli aiemmin puhe. Hän valikoitui siksi, koska hän puhui sujuvaa englantia. Marttinen kyseli tältä opiskelijalta monia asioita ja hän pääsi perille avainjutuista. Suuri apu jehovantodistajuuden ymmärtämiseen oli kirja Mitä Raamattu todella opettaa -kirja. Sen antoi tämä venäläinen Jehovan todistaja Marttiselle. Yllättävin ja mielenkiintoisin seikka, minkä Marttinen oppi jehovantodistajuudesta oli se, että Jehovan todistajat eivät kanna ristiä eivätkä käytä sitä mitenkään symbolina. Jehovan todistajien mukaan Jeesusta ei ristiinnaulittu. Hänet naulattiin paaluun.


Rakastinko minä häntä?

Kyllä rakastin.

Menin keittiöön ja siirsin punaviinipulloa puoli senttiä työtasolla, pullon eteen valmiiksi ottamiani laseja samoin. Menin eteiseen seisomaan.
- Sivu 300 -


Marttinen kertoi, että häntä on aina kiehtonut ja kiinnostanut uskonnolliset rituaalit ja usko. Hän pitää perehtymistä jehovantodistajuuteen mahtavana kokemuksena.


Se että te rakastatte Jehovaa enemmän kuin ihmisiä on käsittämätöntä. Että hylkäätte vaikka oman äitinne ja lapsenne Jehovan takia.
- Sivu 305 -


Marttinen kertoi haastattelun loppupuolella, miten hän voi niin taitavasti kuvata erilaisia vahvoja tunnetiloja, rakkautta, ihastumista, vihastumista ja pelkoa. Hän sanoi, että hän on saanut kirjoittamisen lahjan ja herkkyyden lahjan tuntea kaikki niin tarkasti ja voimakkaasti. Hän on myös itse omassa elämässään käynyt läpi samoja tunteita. Hänellä on kyky säilöä niitä tunteita automaattisesti ja käyttää niitä sitten kirjoittaessaan.
  


Tammi: 
Takaisin uutissivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity