Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisia


 
Johanneksen pojan kotisivut

Linkkejä


Vuosikatsaukset
 
Lisää linkkejä
Sivupalkin kuvat: JW.ORG paitsi ylin kärrykuva, joka on lähetetty sivulle.
 Kuinka moni Jehovan todistaja palaa uupumuksen takia loppuun kesällä 2020?
15.11.2019 Johanneksen poikaKuva: Pixabay

Suomen haaratoimiston lähettämät kirjeet seurakuntiin ovat varmasti viime aikoina saaneet monet Jehovan todistajat kauhistumaan. Kirjeissä on luettu asioita, jotka ovat periaatteessa Jehovan todistajien kannalta iloisia ja myönteisiä, mutta kun seurakuntien julistajat ovat saaneet lisää positiivisia kirjeitä, niiden sisältö on voinut ahdistaa. Jotkut luultavasti miettivät seuraavaa kysymystä: Miten selvitä kesästä 2020?

Mistä on kyse?


Suomen haaratoimisto, kuva: jwevent.org

Syyskuun ensimmäisellä viikolla luettiin seurakunnissa erikoisilmoitus, jossa kerrottiin Helsingin erikoiskonventista 2020. Pieni ote kirjeen sisällöstä:

Hallintoelimen opetuskomitea on hyväksynyt Suomen haaratoimiston isännöimään yhtä vuoden 2020 erikoiskonventeista. Konventti tullaan pitämään Suomessa. Suomen haaratoimistokomitea on todella iloinen tästä edusta, ja on päätetty, että tähän erikoiskonventtiin kutsutaan kaikki Suomen seurakunnat. Konventtipaikaksi on valittu Helsingin messukeskus.

Toivomme, että kaikki Suomen seurakuntien ystävät voivat saapua tähän poikkeukselliseen konventtiin, joka järjestetään 19.06.2020 - 21.06.2020.

- - -

Meillä on ilo kertoa, että saamme toivottaa tervetulleiksi konventtiimme myös noin 3500 kansainvälistä konventtivierasta eli delegaattia. He tulevat useasta eri maasta ja maanosasta.

- - -

Meillä on edessämme tulevina kuukausina paljon innostavaa työtä, kun me yhdessä valmistelemme erikoiskonventtia. Ulkomaiset kutsuvieraat tulevat olemaan luonamme vähintään viikon ajan, ja me haluamme, että he tuntevat itsensä tervetulleiksi ja voivat nauttia olostaan kanssamme. Voisitko sinä auttaa tässä? Haluaisitko päästä mukaan valmistelemaan konventtia ja olemaan ulkomailta tulevien konventtivieraiden kanssa? Tämä mahdollisuus on avoinna kaikille halukkaille ystäville ympäri Suomen. Lähetämme seurakunnille myöhemmin ohjeita siitä, miten kaikki halukkaat voivat ilmoittautua erikoiskonventin vapaaehtoiseksi ja päästä mukaan konventtityöhön.

Niin, on tietysti hienoa saada 3500 kansainvälistä vierasta konventtiin. Mutta heille pitää järjestää viikon ajaksi ohjelmaa. Heitä pitää viihdyttää. Heitä pitää ruokkia. Majoitus onneksi hoituu hotellien kautta. Pelkästään ulkomaisten vieraiden viihdyttämiseen ja auttamiseen tarvitaan valtava joukko vapaaehtoisia. Ja konventin järjestelyt Messukeskuksessa vaativat paljon työtä. Työ hoidetaan vapaaehtoisvoimin. Työhön pyydetään ilmoittautumaan sankoin joukoin.


Messukeskus, kuva: jwevent.org

Suomen haaratoimisto lähetti uuden kirjeen seurakuntiin syyskuun loppupuolella. Siinä kerrottiin lisää tuosta erikoiskonventista Helsingissä. Otteita tuosta kirjeestä:

Konventin teema on Iloitkaa aina. Konventtiohjelma esitetään suomen, ruotsin, englannin ja venäjän kielellä sekä suomalaisella viittomakielellä.

Meillä on vieraina 3500 delegaattia, eli kansainvälistä konventtivierasta. Meitä on siis viisi paikallista julistajaa huolehtimassa yhdestä delegaatista. Vierailu jwevent -sivustolla paljastaa, että vieraita tulee ainakin Armeniasta, Georgiasta, Puolasta, Kreikasta, Tsekistä ja Slovakiasta, Yhdysvalloista, Venezuelasta, Skandinavian haaratoimiston alueelta ja Australaasian haaratoimiston alueelta. Odotamme innokkaasti näistä maista saapuvia vieraiden joukkoa. Kauanko vieraat ovat luonamme? Odotamme ensimmäisten vieraiden saapuvan konventtiviikkoa edeltävänä sunnuntaina. Siis miltei viikkoa ennen konventtia. Viimeiset konventtivieraat lähtevät viimeistään kolme päivää konventin jälkeen. Saamme siis yhdessä kestitä heitä kymmenen päivän ajan. Mikä mahtava tilaisuus osoittaa aivan erityistä rakkautta ja vieraanvaraisuutta veljillemme ja sisarillemme. Olemme tehneet suunnitelmia, jotta voisimme toivottaa heidät tervetulleeksi ja viettää aikaa heidän kanssaan. Pääsemme yhdessä kenttäpalvelukseen. Tulemme myös järjestämään useita retkiä, joilla ystävät esittelevät heille nähtävyyksiä ja kulttuuria. Vaihtoehtoja tulee olemaan useita.

- - -

Kaiken kaikkiaan on arvioitu, että konventin valmistelutöihin ja vieraistamme huolehtimiseen tarvitaan useita, ei satoja, vaan tuhansia ystäviä. Tulemme tarvitsemaan teidän kaikkien apua riippumatta iästäsi, kunnostasi tai asuinpaikastasi.

Tähän mennessä Venäjältä tulevista Jehovan todistajista ei ollut vielä puhuttu mitään. Mutta kaksi vanhinta kertoi, että myös Venäjältä odotetaan tuhansia Jehovan todistajia erikoiskonventtiin Helsinkiin. Pieni ote vanhinten kertomuksesta:

Vuonna 2020 tulee olemaan 3500 ulkomailta tulevaa "delegaattia" läsnä ja sen lisäksi myös 3000 vainottua Jehovan todistajaa Venäjältä. Missään muussa maassa ei ole näin paljon venäläisiä Jehovan todistajia kuin Suomen konventissa.

Konventin "vieraanvaraisuuskomitea" tekee vanhinten mukaan paljon järjestelyjä sen hyväksi, että suomalaiset Jehovan todistaja -yksilöt voivat olla mukana auttamassa mm. Venäjältä tulevia todistajia konventin aikana.

Vanhinten mukaan kaikkien suomalaisten Jehovan todistajien tulisi miettiä omia mahdollisuuksiaan tehdä parhaansa konventin hyväksi. Kaikille löytyy jokin tehtävä, jossa voi auttaa, on sitten kyse lapsiperheistä, iäkkäistä tai muista. Henki ja tunnelma voi näin välittyä rakkautena, toteavat vanhimmat. Kieliongelmia ei kuulemma tule, kun kaikilla on "sama kieli", puhdas kieli, rakkauden kieli, "halauksen kieli". Vanhimmat korostivat myös hymyn merkitystä.

Pikku hiljaa alkaa paljastua konventtiin liittyvien vapaaehdoistöiden laajuus. Ensin kirjeissä kerrottiin, että ulkomaisia delegaatteja tulee 3500. Ja että he viipyvät konventtikaupungissa viikon. Sitten kerrottiin epävirallisesti, että heidän lisäkseen tulee vielä 3000 konventtivierasta Venäjältä. Yhteensä ulkomaisia vieraita tulee siis noin 6500. Heistä täytyy huolehtia hyvin. Se tietää paljon työtä. Tämän hetkisten tietojen mukaan vapaaehtoistyöhön on ilmoittautunut jo yli 6000 Jehovan todistajaa. Mutta riittääkö sekään?

Marraskuussa 2019 haaratoimisto sitten lähetti kirjeen seurakuntiin, jossa ensimmäistä kertaa kerrottiin virallisesti Venäjältä tulevista Jehovan todistajista. Kirjeessä vedottiin voimakkaasti seurakunnan julistajiin, että he majoittaisivat venäläisiä Jehovan todistajia koteihinsa. Tällä kertaa puhuttiin vähän pidemmästä ajasta, noin viikosta. Aikaisempina vuosina majoituksia on pyydetty järjestämään vain konventin ajaksi. Pieni ote kirjeestä:

Odotamme innolla vuoden 2020 Suomen erikoiskonventtia, joka tulee olemaan ikimuistoinen hengellinen juhla. Ulkomailta tulevien delegaattien lisäksi saamme vieraaksemme 3000 ystävää Venäjältä. Kiellon vuoksi Venäjällä ei edelleenkään voida järjestää konventteja. Siksi ystävät arvostavat suuresti sitä, että he saavat osallistua kanssamme erikoiskonventtiin ja olla yhdessä toisten ystävien kanssa.

Monien venäläisten ystävien ei ole mahdollista yöpyä hotellissa erikoiskonventin aikana taloudellisten syiden vuoksi. Siksi heidän osallistumisensa konventtiin riippuu pitkälti siitä, voidaanko heille tarjota majoitusta. Miten me voimme auttaa näitä rakkaita veljiämme ja sisariamme? Voisitko sinä tai perheesi majoittaa yhden tai useamman Venäjältä tulevan ystävän erikoiskonventin ajaksi? Monet heistä voivat haluta saapua jo aikaisemmin konventtiviikolla, joten voisitko tarjota majoituksen jopa hieman pidemmäksi ajaksi?

Nyt kun erikoiskonventista saatu lisätieto on saavuttanut kaikki Suomen Jehovan todistajat, into konventin odottamiseen on voinut joidenkin kohdalla vaihtua jo etukäteen hämmennykseen ja jopa uupumukseen. Kuinka paljon tavallisten Jehovan todistajien pitää uhrata konventtijärjestelyihin? Joutuvatko he uhraamaan kesälomansa? Paljonko konventti tulee maksamaan rahallisesti? Jääkö voimavaroja enää mihinkään muuhun?

Voimia pitäisi olla konventin jälkeenkin jäljellä vielä runsaasti. Nimittäin ei vapaaehtoistyö kesän 2020 osalta vielä tähän lopu. Miksi ei lopu?


Kuva: Asuntomessut

Tuusulassa järjestetään asuntomessut 11.07.2020 - 09.08.2020 välisenä aikana. Jehovan todistajat aikovat järjestää suuren julkisen todistamisen asuntomessuilla. Haaratoimisto lähetti asiasta kirjeen monille Etelä-Suomen seurakunnille huhtikuun 2019 alussa. Miksi jo näin aikaisin? Siksi että mahdollisimman moni Jehovan todistaja voisi lupautua palvelemaan messualueella, kun ei vielä tiennyt Helsingin erikoiskonventista mitään. Tässä on ote kirjeestä:

Kesällä 2020 Tuusulassa tullaan järjestämään asuntomessut 11. heinäkuuta - 9. elokuuta välisenä aikana. Tapahtuma tulee tuomaan paikkakunnalle pitkälti toistasataatuhatta vierailijaa. Näin laaja yleisötapahtuma avaa myös hienon mahdollisuuden laajentaa julkisen todistamisen työtämme. Koska tapahtuma järjestetään keskellä kesää lomasesongin ollessa käynnissä, on tarpeellista aloittaa järjestelyt hyvissä ajoin. Samoin tapahtuman pitkä kesto edellyttää hyvin tehtyjä suunnitelmia ja paljon yhteistyötä. Tässä vaiheessa tarkoitus on keskittyä todistamiseen viikonloppuisin edellä mainittuna aikana. Mikäli työvoimaa ja halukkuutta osoittautuu olevan runsaasti, laajennamme toimintaa myös viikonpäiville.

Pyytäisimme nyt kaikkia teidän seurakuntanne julkiseen todistamiseen hyväksyttyjä ystäviä harkitsemaan mahdollisuuksiaan olla mukana tässä hankkeessa. Ymmärrämme tämän merkitsevän käytännössä mm. omien lomasuunnitelmien muokkaamista. Kenties myös jotkut uudet ystävät haluavat tiedustella mahdollisuuttaan osallistua tähän työmuotoon. Toivoisimme teidän tässä vaiheessa ilmoittavan, voitteko olla mukana jolloinkin edellä mainittuna ajankohtana osallistuen todistamiseen ainakin yhtenä viikonloppuna. Tässä vaiheessa keräämme siis vain tiedon mukana olevien ystävien lukumäärästä. Näin voimme päätellä, kuinka monesta seurakunnasta apua pyydämme. Tämän lukumäärää koskevan tiedon tarvitsemme teidän seurakunnastanne 01.06.2019 mennessä.

Tämän jälkeen tulemme keräämään mukana olevien ystävien yhteystiedot ja tarkemmat toivomukset viikoista, jolloin he voivat olla käytettävissä. Syksyllä palvelusvuoden vaihtuessa uskomme, että käytettävissämme on sitovat ilmoittautumiset tähän hankkeeseen osallistuvista ystävistä.

On vähintäänkin "kiinnostavaa" vertailla erikoiskonventtiin ja asuntomessuihin liittyvien kirjeiden ajakohtaa. Monet varmaan ihmettelivät Tuusulan asuntomessuihin liityvän kirjeen ajankohtaa. Miksi se piti lähettää seurakuntiin niin aikaisin? Miksi sitovat ilmoittautumiset piti antaa ennen palvelusvuoden vaihtumista? Ilmeisesti siksi, että monet lupautuisivat messuilla todistamiseen, kun eivät vielä tienneet siitä taakasta, joka tulee konventtiin liittyvästä työstä. Ovelaa. Mutta onko tämä "pitkässä juoksussa" tai "isossa kuvassa" viisasta? Tuskinpa. Jos seurakunnan julistaja tuntee tulleensa ovelasti jymäytetyksi, hän tuskin seuraavilla kerroilla on niin halukas liittymään vapaaehtoisten joukkoon, jos työ tuntuu liian raskaalta.

Kertauksena vielä asioiden aikajärjestys:
  • Kirje huhtikuussa 2019: Ilmoitus Tuusulan asuntomessuilla todistamisesta
  • Sitovat ilmoittautumiset asuntomessuille ennen palvelusvuoden vaihtumista (elokuun 2019 loppuun mennessä)
  • Kirje syyskuun 2019 alussa: Ilmoitus erikoiskonventista
  • Kirje syyskuun 2019 lopussa: Uusia tietoja konventista
  • Kaksi vanhinta kertoi lokakuun 2019 alussa: Myös Venäjältä tulee Jehovan todistajia erikoiskonventtiin
  • Kirje marraskuun puolivälissä: Venäjältä tulee 3000 konventtivierasta
Tulee mieleen vanha satu hölmöläisen hevosesta. Pieni lainaus:

Kun sitten talvi tuli, valjasti hölmöläinen hevosen reen eteen ja lähti halkometsään. Hän alkoi latoa halkoja rekeen ja latoessaan jutteli hevoselleen: ”Jos kerran tuon halon jaksat vetää, niin kyllä tuonkin jaksat!”

Mutta sillä tavoin tehden syntyi lopulta niin mahdottoman suuri kuorma, ettei hevonen jaksanut sitä vetää. Ei miehen auttanut muu kuin ruveta kuormaa jälleen purkamaan, otti jälleen halkoja yksitellen pois ja sanoi ottaessaan: ”Kun et tuota jaksanut vetää, niin et suinkaan tuotakaan jaksa!”
  

Kuva: Pixabay
 

 
Takaisin uutissivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity