Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisia


 
Johanneksen pojan kotisivut

Linkkejä


Vuosikatsaukset


Kuva ja teksti: Lastenkirja Opimme suurelta opettajalta
 
Lisää linkkejä

Sivupalkin kuvat: JW.ORG paitsi nämä:
  • Hakamäen ja Palosen kuvat, jotka on otettu konventtivideoista
  • Ylin kärrykuva, jonka on ottanut Terho Miettinen Espanjasta
 Alkoiko Jumalan valtakunta hallita vuonna 1914?
31.03.2020 Lähetetty

Kuva: JW.ORG, muokkaus: JP
 


Huomautus ja varoitus!

Tämän aiheen lukeminen voi olla haasteellista omalle uskolle. Jos Jehovan todistaja lukee tätä sivustoa, hän joutuu pohtimaan oman uskonsa kestävyyttä ja sen perusteita. Jokainen lukee tätä sivustoa omalla vastuullaan.

Toisaalta Raamatussa kehotetaan koettelemaan oma usko. Uskon perusteista tulee varmistautua.

(2. Korinttilaisille 13:5) Koetelkaa jatkuvasti, oletteko uskossa. Ottakaa jatkuvasti selvää siitä, mitä itse olette.

(1. Tessalonikalaisille 5:21) Varmistautukaa kaikesta; pitäkää kiinni siitä, mikä on hyvää.

(Apostolien teot 17:11) Beroialaiset olivat kuitenkin avarakatseisempia kuin tessalonikalaiset, sillä he ottivat sanoman vastaan erittäin halukkaasti ja tutkivat huolellisesti Raamatun kirjoituksia joka päivä nähdäkseen, pitivätkö heidän kuulemansa asiat paikkansa.
 

Vartiotorni-lehdet lokakuu 2014 ja marraskuu 2014, kuvat: JW.ORG

Vartiotornilehdissä oli vuonna 2014 kaksiosainen kirjoitus, jonka nimi oli Milloin Jumalan valtakunta alkoi hallita? Kirjoituksen ensimmäinen osa julkaistiin lokakuussa 2014 ja toinen osa marraskuussa 2014.

Kirjoitus oli laadittu niin, että Kari-niminen Jehovan todistaja käy keskustelemassa Juhani-nimisen kiinnostuneen miehen luona. He keskustelevat vuodesta 1914 ja kaikesta siihen liittyvästä.

Tämän sivun juttu käsittää useita osia, joista kaksi ensimmäistä on otettu suoraan Vartiotorni-lehdistä. Koska Juhani ei saanut kaikkiin kysymyksiinsä vastauksia, seuraavissa osissa esitetään lisää keskusteluja. Nämä keskustelut eivät ole Vartiotorni-lehdistä vaan ne on kirjoitettu ikään kuin jatkona avoimeksi jääneiden kysymysten takia.

Tässä on lyhyesti muutamia huomioita ja kysymyksiä:
Kuva: JW.ORG

Osa 1

Juhani:

Olen lukenut Raamatun läpi, mutten muista koskaan nähneeni kohtaa, jossa olisi mainittu vuosi 1914. Niinpä tein yhdessä verkkoraamatussa haun ”1914”, eikä hakukone löytänyt yhtään osumaa.

Kari:

Raamatussa kerrotaan, että Nebukadnessar menetti mielenterveytensä, ilmeisesti seitsemäksi vuodeksi. Tuona aikana hän ei pystynyt hallitsemaan kuninkaana. Mutta ”seitsemän ajan” kuluttua Nebukadnessar sai mielenterveytensä takaisin ja alkoi taas hallita. (Daniel 4:20-36).

Juhani:

Tähän asti olen pysynyt kärryillä, mutta miten tämä kaikki liittyy Jumalan valtakuntaan ja vuoteen 1914?

Lue osa 1 kokonaan täältä.
Kuva: JW.ORG

Osa 2

Kari:

Ennustuksen ensimmäisessä täyttymyksessä, joka koski Nebukadnessaria, seitsemän aikaa kestivät ilmeisesti seitsemän kirjaimellista vuotta. Jumalan valtakuntaan liittyvässä suuremmassa täyttymyksessä seitsemän ajan täytyy kuitenkin olla paljon pidempi ajanjakso.

Juhani:

Millä perusteella?


Kuva: JW.ORG

Lue osa 2 kokonaan täältä.
Kuva: JW.ORG

Osa 3

Juhani:

Siitä pitikin kysyä, jäin nimittäin hiukan ihmettelemään asiaa. Googlasin Jerusalemin, ja Wikipediassa sanottiin, että sen tuho tapahtui 587 eaa. Mistä 20 vuoden heitto mahtaa johtua?

Kari:

Useat maalliset historioitsijat esittävät sen tosiaan tapahtuneen 587 eaa., mutta Raamatun sisäinen ajanlasku näyttäisi kuitenkin viittaavan vuoteen 607 eaa. Joten tässä tapauk...

Juhani:

Hetkinen. Väitätkö tosiaan että historioitsijat, jotka ovat ehkäpä koko elämänsä tutkineet näitä asioita, olisivat 20 vuotta pielessä?

Lue osa 3 kokonaan täältä.Osa 4

Kari:

Ilmestyskirjan luvussa 12 mainitaan, että kun valtakunta oli perustettu taivaassa, Jeesus heitti Saatanan ja demonit heti ensitöikseen alas taivaasta maan läheisyyteen. Siksi Ilmestyksen 12:12:ssa sanotaan sopusoinnussa historiallisten tosiasioiden kanssa: "Siksi iloitkaa, taivaat ja te niissä asuvat! Voi maata ja merta, sillä Paholainen on tullut alas teidän luoksenne raivoissaan, koska hän tietää, että hänen aikansa on vähissä." Tämä "Voi!"-huuto tarkoitti siis sitä, että ensimmäinen maailmansota syttyi juuri vuonna 1914 sen jälkeen, kun Jeesus oli heittänyt Saatanan ja demonit alas taivaasta maan läheisyyteen. Ja Saatana on ollut raivoissaan siitä lähtien! Eikö sinustakin vaikuta loogiselta?

Juhani:

Kyllähän se vaikuttaisi muuten loogiselta, mutta siinä on vain yksi ongelma.

Kari:

Mikä ongelma?

Juhani:

Kun ensimmäinen maailmansota syttyi 28. heinäkuuta 1914.

Lue osa 4 kokonaan täältä.Osa 5

Juhani:

Lukiessani eteenpäin siitä Matteuksen 24. luvusta törmäsin erääseen seikkaan, joka liittyi keskusteluumme valtakunnan perustamiseen vuonna 1914 (selailee Raamattua) Tuossa, Matteus 28:18...

Kari:

Ahaa, tarkoitat varmaankin lähetyskäskyä?

Juhani:

En aivan. Se on jaetta ennen, jakeessa 18: "Jeesus tuli heidän luokseen ja sanoi heille: 'Minulle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä.'" Saiko Jeesus siis tosiaan jo silloin kaiken vallan taivaassa ja maan päällä, kuten hän sanoi?

Kari:

Kyllä.

Juhani:

Saiko hän siis 1914 vielä lisää valtaa?

Kari:

Ööh.. no ei kai sinällään, mutta.. olipas jännä oivallus sinulta taas.

Lue osa 5 kokonaan täältä.Osa 6

Kari:

Heippa Juhani! Siitä onkin jo vierähtänyt aikaa [pari kuukautta] kun viimeksi nähtiin. Toin mukanani seurakunnassamme vierailevan veljen, Samulin. He ovat vaimonsa kanssa tällä viikolla vierailulla seurakunnassamme, ja meillä on niin sanottu erikoistoiminnan viikko.

Samuli:

Raamatun mukaan Jeesus sai kuninkuuden vuonna 1914. Tämän kirjan liitteessä on käsitelty tarkemmin vuotta 1914. Oletteko jo ehtineet tutkia sitä?

Juhani:

Kyllä. Itseasiassa siitäkin nousi kysymyksiä. Mutta varsinaisesti viime kertainen kysymykseni koski mainintaa Matteuksen 28:18:ssa, jonka mukaan Jeesukselle annettiin kaikki valta jo vuonna 33. Hän ei siis ilmeisestikään saanut enää lisää valtaa vuonna 1914?

Samuli:

Aivan. Tuo on erinomainen oivallus. Raamatun mukaan Jeesus sai kuninkuuden 1914, joten siinä ei sinänsä pitäisi olla ristiriitaa. Joskus jotkut kohdat voivat näyttää vaikeasti tulkittavilta, mutta jos jokin asia ei heti selviä, ei kannata huolestua tai jumiutua liiaksi siihen. Jehova antaa kyllä ymmärrystä aikanaan, voimme luottaa siihen. Tärkeintä on saada ensin hyvä kokonaiskuva koko Raamatun totuudesta, eikö totta?

Lue osa 6 kokonaan täältä.Osa 7

Juhani:

Tämä 606 eaa. alkava ennustus oli alunperin Nelson Barbourin laskelma, jonka Charles Russell omaksui. Tähän liittyy kuitenkin joitain ongelmia.

Kari:

Minkälaisia ongelmia?

Juhani:

Ensinnäkin tietysti tuo aloitusajankohdan muuttaminen. Kuinka voidaan edes järkevästi sanoen esittää 2520 vuoden pituisen ajanjakson alku kuukauden tarkkuudella, jos siinä on voinut olla vuoden heitto tuosta noin vain?

Kari:

Onhan se totta noinkin esitettynä. Täytyy kuitenkin muistaa, että ajan myötä valo on koko ajan kirkastunut ja ymmärrys lisääntynyt varsinkin täyttymässä olevien profetioiden suhteen.

Juhani:

Se tässä minua ehkä kaikkein eniten alkaa huolestuttamaan. Valon tosiaan lisääntyessä monet aiemmin todeksi luullut asiat paljastuvatkin todellisuudessa erittäin epätarkoiksi. Voisin havainnollistaa tätä "nolla- vuosi"-asiaa piirtämällä. Se on muuten liian vaikeaa selittää. (piirtää)Juhani:

Löysin Ymmärtämisen oppaan (it-1) sivulta 90 kaksi niin sanottua kiinteää ajankohtaa, joiden avulla voidaan laatia ajanlasku Raamatun ja maallisen historian välille. 539 eaa. on Kyyroksen Babylonin valloitusvuosi, ja 29 ya. on vuosi, jolloin Johannes Kastaja alkoi saarnata ja puoli vuotta myöhemmin kastoi Jeesuksen.

Kari:

Mielenkiintoista.

Juhani:

Ongelmana nyt tässä esiintyy tuo ajanlaskun nollakohta. Eli kun nolla-vuosi poistetaan, jompi kumpi pää siirtyy yhden vuoden lähemmäksi nollakohtaa. Millä perusteella sitä on lähdetty siirtämään vasemmalle, menneisyyteen?
  
Lue osa 7 kokonaan täältä.Osa 8

Juhani:

Mitä mieltä sinä Juhani olet niistä Juudan kuninkaista, kuinka he mielestäsi onnistuivat edustamaan Jehovan valtaa maan päällä?

Kari:

Niistä taisi aika moni olla huonoja, mutta löytyi sieltä joitain hyviäkin kuninkaita.

Juhani:

Itse asiassa Manassen pahuus oli niin suurta, että pääosin hänen takiaan Jehova päätti viedä koko porukan pakkosiirtolaisuuteen. Mietin tässä vain tuota kun julkaisuissanne sanotaan, että Jehovan hallinto maahan nähden oli poikki, koska ei ollut kuningasta Jehovan valtaistuimella edustamassa hänen hallintoaan Sidkiasta eteenpäin...

Kari:

Juuri näin asia on.

Juhani:

Mutta entä Manasse? Toteutuiko Jehovan hallinto hänen hallituskaudellaan?

Kari:

Ei varmasti.

Juhani:

Oletko aivan varma? Joten Jehovan hallinto oli ikäänkuin poikki silloin?

Kari:

Hmm.. no ei kai varsinaisesti. Manassehan istui kuitenkin Jehovan valtaistuimella. Sillä tavalla hän edusti Jehovan hallitusvaltaa. Kuulostaapa jostain syystä hölmöltä kun sanon sen ääneen.

Lue osa 8 kokonaan täältä.Osa 9

Juhani:

Tässä on jälleen ongelma. Jeremian 25:12:ssa sanotaan, että "kun 70 vuotta tulee täyteen, minä [Jehova] vaadin Babylonin kuninkaan tilille - - ". 70 vuotinen pakkosiirtolaisuus kului umpeen ennen kuin Kyyros valloitti Babylonin. Nyt järjestö alkaakin puhua pakkosiirtolaisuuden sijasta Juudan täydellisestä autioituksesta, aivan kuin se olisi täysin eri asia. Siten saadaan siirrettyä 2 vuotta ajankohtaa eteenpäin, koska vuosi 539 eaa. ei käy. Ja se ei käy siksi, koska taaksepäin laskettaessa 539 + 70 = 609 eaa. Tämähän ei tietysti käy, koska profetia osuisi muuten vuoteen 1912 ya. Huomionarvoista on myös se, että kun nolla-vuotta korjatessa kaiken logiikan vastaisesti alettiin siirtämään aloituspistettä, nyt vastaavasti sitä siirretään 2 vuotta toiseen suuntaan, jotta se saadaan osumaan vuoteen 537 eaa. Vain 537 eaa. + 70 = 607 eaa. Järjestö tekee tässä kaksi kertaa epäloogisen siirron tavoitellessaan oikeaa vuotta. Ymmärrätkö mun pointin?

Kari:

Ymmärrän jollain tapaa kyllä. Sovitaanko niin, että piirretään oikein käppyrät ja kuvaajat kun tulen luoksesi seuraavalla kerralla, niin katsotaan tämä asia oikein kunnalla?

Lue osa 9 kokonaan täältä.Osa 10

Juhanin ovikelloa painaa itsevarman oloinen tienraivaaja-Kari. Hän on saanut tutkittua kuumana pyöriteltyä aihetta, ja on nyt hyvin valmistautunut uusiin haasteisiin. Katsotaan, miten äijän tällä kertaa käy.

Juhani: (avaa oven)

Katohan, Kari! Mistä minulle tällainen kunnia?

Kari:

Hauska nähdä sinua, Juhani. Kuten huomaat, olen prässäyttänyt housuni, ja olen nyt valmiina uuteen koitokseen Jumalan valtakunnan puolesta.

Juhani:

Housuistako se olikin kiinni?

Lue osa 10 kokonaan täältä.
 


Osa 11

On kulunut jo puoli vuotta edellisestä kerrasta kun Juhani ja Kari ovat tavanneet. Yhtäkkiä Juhanin ovikello soi, ja siellähän on, kukas muukaan kuin Kari. Tällä kertaa hyvin nöyrän oloisena. Mitähän hänellä mahtaa olla asiaa?

Juhani: (avaa oven)

No tervehdys, Kari! Mitäpä sinun rauhaasi kuuluu?

Kari:

Olipa hienoa, että olit kotona, Juhani. Olemme vaimoni kanssa tutkineet asioita tässä yli puolen vuoden ajan intensiivisesti, emmekä ole oikein vakuuttuneita järjestön tulkinnoista. Oikeastaan oli siunaus, että tapasin sinut kentällä. Sait minut ensimmäistä kertaa ajattelemaan asioita oikein kunnolla. Saanko istahtaa hetkeksi juttelemaan?

Juhani:

Tule sisälle hyvä mies! Minulla on sinulle jotain näytettävää...

Lue osa 11 kokonaan täältä.

 


Osa 12

Kari saa Juhanilta tekstiviestin: "Oletko valmis?". Kylmät väreet käyvät pitkin Karin niskaa, hän keräilee laukkuunsa Raamatun ja tarvittavan aineiston, ja esittää Jehovalle rukouksen. "Tulen sinne.", hän näpyttelee takaisin. Katsotaanpa, saavatko he selvitettyä tämän kinkkisen opetuksen.

Juhani: (avaa oven)

Tervehdys veliseni, tule sisälle!

Kari: (miettii, minkälainen tervehdys tämä mahtoi olla)

Hei Juhani! Sain viestisi ja poljin niin nopeasti kuin pääsin.

Juhani:

Hieno juttu. Toivottavasti olet ehtinyt perehtyä aineistoon näiden parin viikon aikana.

Kari:

Kyllä olen perehtynyt hartaasti. Luimme ja viivasimme vaimon kanssa lehdet moneen kertaan. Täytyy sanoa, etten siltikään ymmärtänyt ihan kaikkea niistä kuun asennoista sun muista. Vaimokin tokaisi, että pitäisikö tässä olla jokin astronautti, että ymmärtäisi tämänkin opetuksen perusteet.

Lue osa 12 kokonaan täältä.
Katso kuva Vartiotornista 01.11.2011, sivu 25.Lue myös nämä kirjoitukset:

 
Takaisin uutissivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity