Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisia


 
Johanneksen pojan kotisivut

Linkkejä


Vuosikatsaukset


Kuva ja teksti: Lastenkirja Opimme suurelta opettajalta

Lisää linkkejä
Sivupalkin kuvat: JW.ORG paitsi nämä:
  • Hakamäen ja Palosen kuvat, jotka on otettu konventtivideoista
  • Ylin kärrykuva, jonka on ottanut Terho Miettinen Espanjasta
 Kotimaa24: Jehovan todistajat teki Uskontojen uhrien tuki ry:stä tutkintapyynnön – Poliisi: Tutkintakynnys ei ylity
17.06.2020 Johanneksen poika


Teksti ja kuva: Olli Seppälä

Jehovan todistajat on tehnyt poliisille tutkintapyynnön Uskontojen uhrien tuki UUT ry:stä ja sen toiminnanjohtajasta Joni Valkilasta sekä Jari-Pekka Peltoniemestä, joka ylläpitää Jehovan todistajiin kriittisesti suhtautuvaa Johanneksenpoika.fi-sivustoa. Viime vuoden heinäkuussa tehdyssä tutkintapyynnössä poliisia pyydettiin selvittämään, ovatko edellä mainitut syyllistyneet kiihottamiseen kansanryhmää vastaan, uskonrauhan rikkomiseen ja kunnianloukkaukseen. Poliisi antoi asiasta päätöksen kesäkuun alussa.

Tutkintapyynnössä pyydettiin selvittämään myös, onko Iltalehden 10.2.2019 julkaisemassa, Jehovan todistajia käsittelevässä artikkelissa paneteltu ja solvattu yhdyskunnan jäseniä heidän uskonnollisen vakaumuksensa vuoksi.

Kunnianloukkaukset olisivat tutkintapyynnön mukaan kohdistuneet erityisesti Jehovan todistajien hallituksen puheenjohtajaan Jukka Ropposeen, varapuheenjohtajaan Jouni Palmuun ja tiedottajaan Veikko Leinoseen.

Tutkintapyynnön taustalla ovat UUT ry:n vuosina 2013–2016 laatimat selvitykset, joilla on pyritty vaikuttamaan Jehovan todistajia koskevaan julkiseen keskusteluun ja viranomaistoimintaan. Selvitykset ovat käsitelleet Jehovan todistajien oikeuskomiteoita ja karttamiskäytäntöjä sekä verikieltoa. Selvitykset ovat myös olleet julkisesti nähtävillä Johanneksenpoika.fi-sivustolla.

Poliisin mukaan UUT ry:n selvityksissä on ollut kysymys osallistumisesta yhteiskunnalliseen keskusteluun ja kansalaisjärjestötoimintaan kuuluvaan vaikuttamistyöhön. Poliisi tosin toteaa, että selvityksissä on piirteitä, joita voidaan pitää Jehovan todistajien kannalta häiritsevinä, epäasiallisina ja huolestuttavina. Tämä ei kuitenkaan vielä riitä täyttämään tutkintapyynnössä olevien rikosnimikkeiden tunnusmerkistöä. Lisäksi selvityksillä on yhteiskunnallinen ulottuvuus, joten kyse on sananvapaudesta.

Tutkinnanjohtaja Markku Silénin kesäkuun alussa antaman päätöksen mukaan asiassa ei ole syytä epäillä rikosta, joten Helsingin poliisilaitos ei aloita siitä esitutkintaa.Kotimaa24:n tekemä alkuperäinen juttu täällä.

Lue myös nämä Kotimaa24:n tekemät jutut.

 
Takaisin uutissivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity