Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisia


 
Johanneksen pojan kotisivut

Linkkejä


Vuosikatsaukset


Kuva ja teksti: Lastenkirja Opimme suurelta opettajalta

Lisää linkkejä
Sivupalkin kuvat: JW.ORG paitsi nämä:
  • Hakamäen ja Palosen kuvat, jotka on otettu konventtivideoista
  • Ylin kärrykuva, jonka on ottanut Terho Miettinen Espanjasta
 Tahatonta komiikkaa vai harkittua mielenhallintaa?
12.07.2020 Johanneksen poika
Kuvat: JW.ORG

Jehovan todistajien kesän konventit ovat noudattaneet suunnilleen samaa kaavaa vuosikymmenten ajan. Ohjelmassa on mm. puheita ja lauluja, ja viime vuosina puheisiin on lisäksi sisällytetty videoita.

Aikaisemmin konventit on pidetty suurissa halleissa, mutta nyt tänä vuonna pandemian pakottamina kodeissa katsotaan konventtiohjelma etänä.

Formaattia ei ole muutettu, vaikka ehkä olisi ollut aihetta hieman "keventää" konventin suorittamiseen liittyviä asioita.

Jehovan todistajilla on tiukka pukukoodi, konventtiin ei ole "sopivaa" mennä huolimattomasti tai arkisesti pukeutuneena, vaikka vaatteet olisivat muuten siistit. Miehiltä edellytetään pukua ja kravattia, naisilta hametta tai mekkoa. Kenkinä ei saa olla lenkkareita, jne. Pukukoodista on kuvallisia ohjeita olemassa. Alla olevassa kuvassa on ohjeet Betel-vierailuille, mutta samat ohjeet pätevät myös konventteihin.Perjantain aamupäivän ohjelmassa tuli esiin koominen yksityiskohta. Konventtiformaatti on siis sama, vaikka nyt ei ollakaan suurissa halleissa. Esimerkiksi pukukoodi on voimassa myös omassa kodissa konventtia katsottaessa. Otetaan esimerkki konventtiohjelmasta.

4-osaisen puhesarjan jälkeen oli vuorossa laulu ja ilmoitukset. Ennen laulua konventin puheenjohtaja sanoi näin:

Voimme nyt nousta seisomaan ja laulaa yhdessä laulun 89, jonka teema on Kuulethan, tottelethan. Laulun jälkeen voitte jäädä seisomaan ilmoitusten ajaksi. Nyt laulu 89.

Voit kuunnella tuon 16 sekuntia pitkän äänitteen tästä.

"Hiukan" hymyilytti (ja se oli aitoa hymyä), kun ennen laulua konventin puheenjohtaja pyysi ihmisiä nousemaan seisomaan. Sitten hän sanoi, että laulun jälkeen on ilmoituksia, joiden ajaksi voi jäädä seisomaan. SItten annettiin lupa istua. Laulun teema oli Kuulethan, tottelethan. Tottelevaisuuskoe tämä varmasti olikin.

Ajattelin, kuinka teennäistä ja koomista on, kun Jehovan todistaja omalla sohvalla istuu puku päällä kravatti kiristäen, ja sitten häntä pyydetään seisomaan oman sohvansa edessä laulun aikana. Ja hän jää seisomaan myös ilmoitusten ajaksi oman sohvansa eteen. Sitten vasta, kun saa luvan, saa istua omalle sohvalle, mutta hän ei saa lupaa riisua takkia ja kravattia, vaan ne täytyy pitää päällä, että on konventtiin sopiva olotila, siis tukala ja puristava.


Onko tällainen käskyttäminen ja kontrollointi tahallista? Haluaako järjestö saada ihmiset tottelemaan vaikka kuinka hassuja sääntöjä? Miksi oman sohvan edessä pitää seisoa ilmoitusten ajan? Testataanko tässä julistajien uskollisuutta järjestön ohjeille? Kuuluuko tämä mielenhallintaohjelmaan?

Vai valmistellaanko näillä kummallisilla käskyillä ja kontrolloinnilla sitä, että tulevaisuudessa joskus käsketään soveltaa tätä sääntöä jonkin vakavamman asian yhteydessä?

Meidän kaikkien täytyy olla valmiita tottelemaan mitä tahansa saamiamme ohjeita, vaikka ne eivät kenties näyttäisikään inhimilliseltä kannalta katsottuna tai strategisesti järkeviltä.

Lähde: Vartiotorni 15.11.2013, sivu 20.


Ne, jotka jäävät oman sohvansa eteen seisomaan laulun jälkeen ilmoitusten ajaksi, todennäköisesti suorittavat järjestön hyväksi vaikka minkälaisen operaation, vaikka se ei näyttäisikään
inhimilliseltä kannalta katsottuna tai strategisesti järkevältä. Kuinka vakavista asioista silloin on kyse? Se jää nähtäväksi.Kooste perjantain aamupäivän ohjelmasta täällä.
 
 
Takaisin uutissivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity