Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisia


 
Johanneksen pojan kotisivut

Linkkejä


Vuosikatsaukset


Kuva ja teksti: Lastenkirja Opimme suurelta opettajalta

Lisää linkkejä
Sivupalkin kuvat: JW.ORG paitsi nämä:
 • Hakamäen ja Palosen kuvat, jotka on otettu konventtivideoista
 • Ylin kärrykuva, jonka on ottanut Terho Miettinen Espanjasta
 Aluekonventti 2020, perjantai, iltapäivä
30.07.2020 Johanneksen poika

Aluekonventin perjantain iltapäivän ohjelma jatkui samaan tapaan kuin aamupäivän ohjelmakin. Puhujina olivat hallintoelimen jäsenet ja heidän avustajansa. He puhuivat englanniksi, mutta videot oli dubattu suomeksi, joten tekstityksiä ei käytetty.

Perjantai-iltapäivän konventtivideot voit katsoa kokonaan täältä ja täältä.

Konventin ohjelma, perjantain iltapäivä:
Perjantain iltapäivän ohjelman ensimmäinen puhesarja oli nimetty: Edistä iloa perheessäsi. Puhesarjassa oli neljä puhetta, joista ensimmäinen oli suunnattu aviomiehille.

Palveluskomitean avustaja Seth Hyatt piti puhesarjan ensimmäisen osan.

Aviomiehet, iloitkaa vaimonne kanssaVoitko kuvitella, miltä Aadamista tuntui, kun hän näki ensimmäisen kerran Eevan? Tämä oli Seth Hyattin ensimmäinen lause puheessaan. Suomeksi tämän sanoi Markus Lahtinen.

Puhuja sanoi, että Aadam oli haltioissaan ja kiitollinen.

(1. Mooseksen kirja 2:23) 23 Silloin mies sanoi: ”Tämä on vihdoinkin luu minun luistani ja liha minun lihastani. – –

Puhuja kertoi, että Aadamilla ja Eevalla oli täydellinen avioliitto, ja yhdessä he muodostivat täydellisen perheen. Heidän kapinansa kuitenkin muutti kaiken. He menettivät täydellisyyden, ja he joutuivat kestämään toistensa epätäydellisyyttä. Saman tien, kun he olivat kääntäneet selkänsä Jehovalle, he alkoivat tuntea stressiä ja ahdistusta ja se vaikutti heidän suhteeseensa.

Luoja on antanut viisaita neuvoja, joten vaikka ihmiset ovat epätäydellisiä, perhe-elämä voi antaa edelleen paljon iloa ja tuoda elämään turvaa, vakuutti Seth Hyatt.

Puhuja kohdisti sanansa aviomiehille ja sanoi, että vaimo on lahja Jehovalta. Puheessa tarkasteltiin nyt neljää eri tapaa, joilla aviomiehet voivat osoittaa, että arvostavat lahjaa.
 1. On tärkeää kohdella vaimoa kunnioittavasti.
 2. Täytyy käyttää aikaa suhteen vahvistamiseen.
 3. On tärkeää tuntea romanttista kiinnostusta vain vaimoa kohtaan.
 4. Odotukset on pidettävä realistisina.
(1. Pietarin kirje 3:7) 7 Samoin te aviomiehet, eläkää jatkuvasti vaimonne kanssa tavalla, joka osoittaa teidän ymmärtävän häntä. Kohdelkaa häntä kunnioittavasti niin kuin heikompaa astiaa, naispuolista, koska hän on teidän kanssanne elämän ansaitsemattoman lahjan perillinen. Silloin teidän rukouksenne eivät esty.

(Sananlaskut 5:18, 19) 18 Olkoon oma lähteesi siunattu, ja iloitse nuoruutesi vaimon kanssa, 19 rakkaan kauriin, viehättävän villivuohen. Hänen rintansa tuokoot sinulle aina iloa. Lumoudu yhä uudelleen hänen rakkaudestaan.

(Matteus 5:28) 28 Mutta minä sanon teille, että jokainen, joka jatkuvasti katsoo naista niin että tuntee intohimoa häneen, on jo sydämessään tehnyt aviorikoksen hänen kanssaan.

Seuraavaksi katsottiin puhesarjan ensimmäinen video. Puhuja kehotti panemaan merkille, miten aviomies iloitsee vaimonsa kanssa.Videolla aviomiehen arvostus vaimoansa kohtaan syveni ja hän halusi osoittaa sen käytännössä.

Tästä voi kuunnella muutaman ohjeen aviomiehille. Kesto 4 minuuttia 10 sekuntia.Toisen osan puhesarjasta piti henkilökuntakomitean avustaja Patric LaFranca. Betelin palveluksessa oleva kääntäjä Ari Jääskeläinen luki paperista suomenkielisen tekstin.

Vaimot, iloitkaa aviomiehenne kanssaPatric LaFranca kysyi puheensa alussa avioliitossa olevilta sisarilta, ovatko nämä onnellisia. Sitten hän esitti lisäkysymyksen: Voisiko avioliittosi olla vieläkin onnellisempi? Tämä puheen osa käsitteli sitä, kuinka vaimo voisi omalta osaltaan tuoda iloa avioliittoon.

Minkä roolin Jumala on antanut vaimoille?

(1. Mooseksen kirja 2:18) 18 Sitten Jehova Jumala sanoi: ”Ihmisen ei ole hyvä olla jatkuvasti yksin. Minä teen hänelle auttajan, joka täydentää häntä.”

Eevan rooli olisi olla auttaja, joka täydentäisi Aadamia.

Puhuja selitti, että kun Jehova loi Eevan, hän antoi Eevalle naisellisia ominaisuuksia, jotka sopivat yhteen Aadamin miehisten ominaisuuksien kanssa. He olivat kirjaimellisesti kuin luodut toisilleen. Ja niin sen piti jatkuakin.

Eevalla oli kaikki mahdollisuudet olla täysin onnellinen, kun hän tekisi töitä yhdessä miehensä kanssa ja pitäisi huolta kodista, jonka Jumala antoi heille.

Mutta sitten kuvaan astui synti, totesi puhuja synkästi, ja sen mukana tuli stressi.

Jehova auttaa kuintenkin ihmisiä. Hän antaa periaatteita, jotka voivat tehdä avioliitosta onnellisen.

(Saarnaaja 4:9, 10) 9 Kaksi on parempi kuin yksi, koska he saavat kovasta työstään hyvän palkan. 10 Jos toinen heistä kaatuu, toinen voi auttaa hänet ylös. Mutta mitä tapahtuu sille, joka kaatuu mutta jolla ei ole ketään auttamassa häntä ylös?

(Sananlaskut 14:1) 14 Todella viisas nainen rakentaa taloaan, mutta tyhmä hajottaa sen omin käsin.

(Sananlaskut 31:28) 28 Hänen lapsensa nousevat ja kiittävät häntä, hänen miehensä nousee ja ylistää häntä

(Sananlaskut 31:11) 11 Hänen aviomiehensä luottaa häneen koko sydämestään, eikä mieheltä puutu mitään arvokasta.

(Sananlaskut 31:12) 12 Hän palkitsee miehensä hyvällä, ei pahalla, kaikkina elämänsä päivinä.

(Sananlaskut 31:26) 26 Hän avaa suunsa ja puhuu viisaasti, ystävällisyyden laki on hänen kielellään.

(Sananlaskut 31:30) 30 Viehätys voi olla petollista ja kauneus katoavaa, mutta Jehovaa pelkäävää naista ylistetään.

Puhesarjan toisessa videossa vaimo iloitsee miehensä kanssa.Videon katsomisen jälkeen puhuja kertasi, että kun vaimo tuli keittiöön ja näki kaiken sen sotkun, hän ei iloinnut. Hän halusi sanoa jotain miehelleen, ja sanoikin, mutta miten hän sanoi sen? Huusiko hän? Ei. Hän vain totesi asian. Miten mies suhtautui? Hän ei ylireagoinut. Hän antoi kummallekin aikaa miettiä asiaa. Ja kun vaimo mietti asiaa, hän totesi, että mieheni ei ylireagoinut. "Se on yksi piirre, jota rakastan miehessäni, kärsivällisyys." Ja sitten mies puhui hänen kanssaan, ja he selvittivät asian. Rakkaus auttoi heitä välttämään sen, että he olisivat alkaneet riidellä.

Huomautus:

Em. videossa ei oikein tullut selväksi se, miten vaimo "iloitsi" miehensä kanssa. Tuskin se on aitoa iloa, että alkava mahdollinen riita saadaan etukäteen soviteltua. Kuten perjantain aamupäivän ohjelmissakin, ilon määritelmä näyttää olevan jonkin verran hukassa ohjelman suunnittelijoilta. Se "ilo", jota konventtiohjelmissa on tähän mennessä nähty, ei kyllä olisi useimpien ihmisten mielestä aitoa iloa vaan jotain ihan muuta.

Tästä voi kuunnella muutaman ohjeen aviovaimoille. Kesto 35 sekuntia.Palveluskomitean avustaja Gary Breaux piti puhesarjan kolmannen puheen. Breauxin suomenkielisenä hahmona puhui pitkään haaratoimiston tiedottajan virkaa hoitanut Veikko Leinonen.

Vanhemmat, iloitkaa lastenne kanssaGary Breaux aloitti esityksensä sanomalla, että he ovat iloisia siitä, että seurakuntien yhteydessä on satojatuhansia lapsia. Jokainen lapsi on elämänsä velkaa Jehovalle, koska hän on luonut kaiken elämän, totesi puhuja.

Lisäksi koko perhejärjestely on lähtöisin Jehovasta. Breaux sanoi, että kun Jeesus oli taivaassa, hän näki, kuinka paljon Jehova rakastaa lapsia. Kun Jeesus oli maan päällä, hän osoitti lapsia kohtaan samanlaista rakkautta.

(Psalmit 127:3) 3 Lapset ovat Jehovan lahja, kohdun hedelmä on palkka.

Puhuja totesi, että lapset voivat tuoda paljon iloa, mutta heistä voi olla myös huolta. Miten lasten vanhemmat voivat iloita lastensa kanssa, vaikka maailma aiheuttaa stressiä?

Vanhempien tulisi suhtautua lapsiinsa samalla tavalla kuin Jehova. He ovat arvokkaita lahjoja. Vanhempien tulee rakastaa lapsiaan. Lapsille tulee kertoa, että vanhemmat rakastavat heitä.

(Psalmit 127:4, 5) 4 Kuin nuolet voimakkaan miehen kädessä ovat nuorena saadut pojat. 5 Onnellinen on se mies, joka täyttää niillä nuolikotelonsa. He eivät joudu häpeään, sillä he puhuvat vihollisten kanssa kaupungin portissa.

Gary Breaux kehotti lasten vanhempia rukoilemaan Jehovaa, että hän auttaisi vanhempia luomaan läheisen suhteen lapsiinsa.

Puhuja mainitsi viisi ehdotusta, jotka auttavat vanhempia luomaan läheisen suhteen lapsiinsa ja säilyttämään sen.
 1. Kerro lapsillesi, että rakastat heitä.
 2. Anna lapsillesi aikaasi.
 3. Kuuntele lapsiasi, ota huomioon heidän tunteensa.
 4. Muista, että lapsesi eivät ole aikuisia.
 5. Aina, kun oikaiset lapsiasi, osoita rakkautta ja arvostelukykyä.
(Sananlaskut 23:24, 25) 24 Oikein toimivan isä on varmasti iloinen, viisaan pojan isä riemuitsee. 25 Isäsi ja äitisi iloitsevat, synnyttäjäsi riemuitsee.

Nyt oli vuorossa tähän ohjelmanosaan liittyvä video.Videolla vanhemmat osoittivat lapsilleen, että nämä olivat heille hyvin tärkeitä.Ronald Curzan, joka palvelee opetuskomitean avustajana, piti puhesarjan viimeisen puheen. Haaratoimiston tiedottaja Jukka Palonen yritti sanoa suomeksi sen, minkä Curzan oli sanonut englanniksi.

Nuoret, iloitkaa vanhempienne kanssa.Puhuja sanoi esityksensä alussa, että nuorilla on tärkeä osa siinä, että perhe voi olla onnellinen.

(Sananlaskut 22:6)  6 Opeta lapselle tie, jota hänen tulee kulkea, niin hän ei vanhanakaan poikkea siltä.

Vanhempien vastuulla on opettaa lapsiaan. Vanhemmat laativat säännöt. He määräävät kotiintuloajat ja kotityöt. Se voi joskus tietää muistutuksia ja oikaisua.

Ronald Curzan kysyi lapsilta, tuntuvatko heidän vanhempansa vanginvartijoilta vai hengenpelastajilta.

(Sananlaskut 23:22) 22 Kuuntele isääsi, jolta sait elämän, äläkä halveksi äitiäsi vain siksi, että hän on tullut vanhaksi.

(Sananlaskut 29:11) 11 Typerä päästää kaikki tunteensa valloilleen, mutta viisas pitää ne tyynesti kurissa.

Sitten katsottiin puhesarjan viimeinen video.Puhuja sanoi, että videolla tytöt osoittivat kunnioitusta vanhempiaan kohtaan.

Mutta tosiasia on, että ei siitä videosta ilo kovin paljon säteillyt ulos päin.

Tästä voi kuunnella puheessa muutaman ohjeen perheen lapsille. Kesto 1 minuutti 3 sekuntia.

Huomautukset:

Koko tämän puhesarjan kaikissa puheissa oli omituinen sisäinen ristiriita. Otsikko lupasi iloa, puheen sisältö ei kuitenkaan täyttänyt otsikon lupaamia odotuksia. Ja puheisiin liittyvissä videoissa ei ollut aitoa iloa, se oli vain sivuosassa. Ja ilo näytti väkisin tehdyltä ja näytellyltä. Ei sydämestä lähtevältä.Perjantai-iltapäivän ohjelmassa oli toinenkin puhesarja. Se oli nimetty: Luomakunta osoittaa, että Jehova haluaa meidän iloitsevan. Puhesarjassa oli kuusi osaa.

Ensimmäisen osan piti palveluskomitean avustaja Joel Dellinger.

Ihastuttavat kukkasetAivan ensimmäiseksi puhuja kysyi: Oletko vakuuttunut siitä, että Jehova haluaa sinun iloitsevan? Sitten hän vastasi itse: Meillä on monia syitä uskoa siihen. Luomakunta on yksi tärkeä todiste. Raamatun alussa kerrotaan, että Jehova näki paljon vaivaa, kun hän teki maapallosta meille miellyttävän asuinpaikan. Esimerkkinä tästä puhuja mainitsi miljoonat eläin- ja kasvilajit. Seuraavaksi tapahtui Raamatun mukaan tämä:

(1. Mooseksen kirja 1:31) 31 Sen jälkeen Jumala katsoi kaikkea, minkä hän oli tehnyt, ja se oli erittäin hyvää. Tuli ilta ja tuli aamu; tämä oli kuudes päivä.

Jumala tunsi suurta iloa siitä, mitä hän oli tehnyt. Luomakunnassa ilmenevä kauneus ja viisaus todistavat, että taivaallinen isämme haluaa meidän nauttivan elämästä maapallolla, puhuja vakuutti. Jumala haluaa, että me iloitsemme hänen kanssaan siitä, mitä hän on tehnyt.

(Psalmit 111:2) 2 Jehovan teot ovat suuria, niitä tutkivat kaikki, jotka saavat niistä iloa.

Joel Dellinger sanoi ennen ensimmäistä videoa, että pitäisi yrittää löytää vastaukset näihin kysymyksiin:
 1. Kuinka monta lajia kukkivia kasveja maapallolla on?
 2. Mitä käytännön hyötyä kukista on?
 3. Miten kukat voivat auttaa meitä silloin, kun meillä on huolia?
Videon katselemisen jälkeen luettiin Raamatusta Jeesuksen sanat:

(Matteus 6:28–30) 28 Entä miksi olette huolissanne vaatteista? Ottakaa oppia niittykukista, siitä, kuinka ne kasvavat. Ne eivät aherra eivätkä kehrää, 29 mutta minä sanon teille, ettei edes Salomo kaikessa loistossaan ollut puettu niin kuin yksi niistä. 30 Jos Jumala vaatettaa tällä tavalla luonnonkasvit, jotka tänään ovat elossa ja huomenna heitetään uuniin, eikö paljon ennemmin teidät, te heikkouskoiset?

Ralph Walls, joka toimii henkilökuntakomitean avustajana, piti puhesarjan toisen puheen.

Herkullinen ruokaRiisi ja pavut. Niitä voi syödä melkein minkä kanssa tahansa, ja hyvältä maistuu. Näin alkoi Ralph Wallsin puhe.

Kaikkialla maapallolla on valtava määrä ravitsevia, herkullisia ja jännittäviä ruokalajeja. Se on Luojan lahja meille, vakuutti puhuja.

(Saarnaaja 3:12, 13) 12 Olen tullut siihen tulokseen, ettei ihmiselle ole mitään parempaa kuin iloita ja tehdä hyvää elämänsä aikana 13 ja että jokaisen tulisi syödä ja juoda ja saada iloa kaikesta kovasta työstään. Se on lahja Jumalalta.

Videolla nähtiin, miten ruoka on osoitus siitä, että Jehova haluaa ihmisten nauttivan elämästä.Videolla kerrottiin, että ihmisen kieli erottaa viisi perusmakua:
 1. Makea
 2. Suolainen
 3. Hapan
 4. Karvas
 5. Umami
Videolla kerrottiin myös, että ihminen pystyy nauttimaan yli sadasta tuhannesta makuvivahteesta.Videon katsomisen jälkeen Ralph Walls kysyi, mikä muu on yhtä välttämätöntä kuin ruoka. Vastaus löytyi Raamatusta:

(Matteus 4:4) 4 Mutta hän vastasi: ”On kirjoitettu: ’Ihmisen ei tule elää pelkästään leivästä vaan jokaisesta sanasta, joka lähtee Jehovan suusta.’”

Puhuja kysyi, miten Jumalan sanan tutkimisesta voi tehdä nautittavampaa. Yksi tapa on lukea Raamattua ääneen eloisasti. Silloin käy niin kuin kerrotaan Psalmissa 1:

(Psalmit 1:2) 2 vaan iloitsee Jehovan laista ja lukee sitä mietiskellen päivin ja öin.Kustannuskomitean avustaja Harold Corkern esitti puhesarjan kolmannen osan.

Upeat väritPuhe alkoi näin: Arvokkaimpia lahjoja, joita me ihmiset olemme saaneet, on näköaisti.

Näkeminen on mahdollista silmien ja aivojen yhteistyön ansiosta.

(Psalmit 94:9) 9 Eikö hän, joka on tehnyt korvan, voi kuulla? Eikö hän, joka on muodostanut silmän, voi nähdä?

Puhuja sanoi, että Jehova antoi ihmisille kyvyn nähdä valtavan määrän erilaisia värejä. Luomakunta on täynnä säihkyvänvärisiä lintuja, perhosia, kaloja ja kukkia.

Kuinka monta värisävyä ihminen pystyy erottamaan? Miten silmät ja aivot tekevät yhteistyötä niin, että näemme kaikki lukemattomat värit? Mikä osa valolla on tässä prosessissa?

Seuraava video vastasi näihin kysymyksiin.

Videossa kerrottiin, että ihminen voi erottaa jopa kymmenen miljoonaa värisävyä. Värit vaikuttavat tunteisiin. Sininen ja vihreä rauhoittavat. Punainen ja oranssi herättävät huomiomme. 

Puhuja kertoi sitten, miten värit ja valo liittyvät toisiinsa.

(2. Korinttilaisille 4:6) 6 Jumala itse sanoi: ”Loistakoon valo pimeydestä”, ja hän on loistanut sydämeemme valaistakseen sen suurenmoisella Jumalan tuntemuksella Kristuksen kasvojen välityksellä.Robert Luccioni käsitteli puhesarjan neljännen osan. Hän palvelee kustannuskomiteassa.

Ihmeellinen ihmiskehoSe, miten Jehova on suunnitellut kehomme, osoittaa, että hän haluaa meidän olevan iloisia, totesi Robert Lucciano. Jehova on antanut meille hämmästyttävän kyvyn liikkua eri tavoin. Voimme kävellä, juosta, uida, tanssia.

Puhuja pyysi ottamaan esiin Raamatun.

(Apostolien teot 17:28) 28 Hänen ansiostaan me elämme ja liikumme ja olemme, niin kuin jotkut teidän omat runoilijannekin ovat sanoneet: ’Me olemme myös hänen lapsiaan.’

Sitten tarkasteltiin kahta kysymystä:
 1. Millä eri tavoilla se, miten Jehova on suunnitellut meidät, voi auttaa meitä iloitsemaan?
 2. Mitä sellaista voimme oppia, mikä auttaa meitä, kun palvomme Jehovaa?
Tässä vaiheessa katsottiin video.Robert Luccioni kertasi videon jälkeen, että Jehova on suunnitellut ihmiset liikkumaan. Liikunta auttaa pysymään terveenä ja voimaan hyvin. Puhuja väitti myös, että mitä enemmän ihmiset liikkuvat, sitä iloisempia he ovat.

Puhuja kertoi myös, että Jehova on suunnitellut ihmisen kehon siten, että sen eri jäsenet toimivat saumattomasti yhteen. Sitten hän sovelsi tämän myös järjestön työhön ja seurakuntaan.

(1. Korinttilaisille 15:58) 58 Siksi, rakkaat veljeni, olkaa vakaita, järkähtämättömiä, sellaisia, joilla on aina paljon tehtävää Herran työssä, koska tiedätte, että vaivannäkönne Herran palveluksessa ei ole turhaa.

(Efesolaisille 4:16) 16 Hänen kauttaan kaikki ruumiinjäsenet on liitetty sopusointuisesti yhteen ja saatettu yhteistoimintaan jokaisen nivelen välityksellä, joka täyttää tarkoituksensa. Se että kukin eri jäsen toimii niin kuin pitää, edistää ruumiin kasvua ruumiin rakentuessa rakkaudessa.Kustannuskomitean avustaja Gajus Glockentin esitti puhesarjan viidennen puheen.

Miellyttävät äänetAivan aluksi puhuja luki Raamattua:

(Sananlaskut 20:12) 12 Kuulevan korvan ja näkevän silmän – Jehova on tehnyt ne molemmat.

Kykymme nähdä ja kuulla on lahja Jehovalta. Olemme hyvin kiitollisia näistä aisteista, totesi Gajus Glockentin. Niiden avulla voimme nauttia elämästä enemmän. Esimerkiksi korvan ansiosta voimme kuulla miellyttäviä äääniä.

Puhuja tykkäsi kuunnella lintujen liverrystä ja pulppuavan puron solinaa. Myös jonkun rakkaan ihmisen äänen kuuleminen oli puhujasta hyvin miellyttävää. Myös musiikki tuo paljon iloa.

Seuraava video todisti monipuolisesta äänimaailmasta, jonka Jehova on luonut.

Video alkoi ukkosen jyrinällä. Sitten tulivat sateen ja vesiputouksen äänet. Meren aaltojen äänet, musiikki.(Jesaja 30:21) 21 Menettepä oikealle tai vasemmalle, kuulet omin korvin takaasi sanat: ”Tässä on tie. Kulkekaa sitä.”

Jehovan kuvaannollinen ääni kuuluu, kun lukee Raamattua.

Puhuja otti sitten puheeksi vaaratilanteen, jossa kuulo voisi vaurioitua. Koska korvat ovat herkät, niitä pitää suojella. Jotkin äänet tai melu voivat vaurioittaa niitä. Joskus täytyy käyttää kuulosuojaimia, ettei kuulo vahingoittuisi. Sitten hän sovelsi asian "kuvaannollisiin korviin". Pitäisikö niitäkin suojella? Onko ääniä, jotka voivat vahingoittaa Jehovan todistajia? Puhuja vastasi itse, että kyllä on. Hänen mukaansa elämme maailmassa, joka on täynnä haitallista ja ärsyttävää melua. Sitten hän kysyi, miten suojella itseämme? Hän esitti kolme keinoa:

1) Torju ympäristön haitallinen melu.

Voimme käyttää vastamelukuulokkeita, toisin sanoen kieltäytyä kuuntelemasta mitään, mikä voi etäännyttää Jehovasta. Kuten mitä? Esimerkiksi petollinen järkeily ja väärät syytökset ovat vaarallisia. Ne jäytävät luottamusta Jehovan järjestöön. Jotkut, jotka aiemmin kuuluivat seurakuntaan, yrittävät puhujan mukaan johtaa harhaan. Puhuja väitti, että he levittävät "puolitotuuksia" ja suoranaisia valheita Jehovan järjestöstä. Haitallista ääntä voi tulla myös ei-kristityltä työkaverilta, koulukaverilta tai sosiaalisesta mediasta.2) Kytke päälle kuvaannolliset kuulokkeet ja kuuntele jotain tervehenkistä.

3) Korvia suojelee se apu, mitä saadaan Jehovalta.Viimeisen osan puhesarjasta esitti koordinaattorienkomitean avustaja John Ekrann.

Kiehtovat eläimetEkrann kysyi, mikä on lempieläimesi? Hänen on delfiini. Ekrann kertoi, että hän oli kerran snorklaamassa meressä, kun viereen ui parvi delfiinejä. Koska hänellä oli maski, hän näki veden alle. Oli upeaa nähdä, miten ne uivat. Miten sulavasti ne liikkuivat. Sitten yksi hyppäsi vedestä ja solahti saman tien takaisin mereen. Se oli Ekrannin mielestä unohtumaton näky.

Puhuja sanoi, että netti on pullollaan eläinvideoita. Näitä videoita jaetaan, koska ne saavat hymyilemään ja niitä on mukava katsoa.

Puhuja arveli, että Jehova loi eläimet sellaisiksi, että ne tuovat ihmisille iloa ja saavat hyvälle tuulelle.

(Sananlaskut 6:6) 6 Mene, laiska, muurahaisen luo, seuraa, mitä se tekee, ja viisastu.

Nyt katsottiin puhesarjan viimeinen video.

(1. Mooseksen kirja 1:26) 26 Sitten Jumala sanoi: ”Tehkäämme ihminen kuvaksemme, kaltaiseksemme, ja vallitkoon hän meren kaloja, taivaan lentäviä luomuksia, kotieläimiä ja koko maata sekä kaikkia ryömiviä eläimiä, jotka liikkuvat maan päällä.”

Jumalan tarkoitus oli puhujan mukaan, että ihmiset pitäisivät huolta eläimistä ja saisivat niistä iloa.Puhesarjan jälkeen hallintoelimen jäsen Stephen Lett, joka tunnetaan ylisuurista eleistä ja ilmeistä, pääsi ääneen.

"Ne, jotka edistävät rauhaa, iloitsevat""Korpit toivat Elialle leipää ja lihaa aamuin ja illoin". Näin alkoi hallintoelimen jäsenen puhe. Em. kuvakaappaus on otettu tuon lauseen kohdalta.

Huomautus.

Eräs Jehovan todistaja soitti minulle kerran ja valitti, että olen ottanut Lettistä kuvakaappauksia, joissa hänellä on hassu ilme. Sanoin, että hänestä on erittäin vaikeaa ottaa luonnollisia kuvia. Kehotin kokeilemaan. Seuraavana päivänä hän soitti uudelleen ja sanoi, että oikeassa olin. Hän oli itse testannut asiaa. Perusilmettä ei oikein löydy, on vain näitä hassuja ilmeitä.

Jeesus muutti lähes 400 litraa vettä laadukkaaksi viiniksi. 120 kristittyä yhtäkkiä osasi puhua eri kieliä. Mitä yhteistä näillä tapauksilla on? Ne olivat kaikki pyhän hengen aikaansaamia ihmeitä.

Lett totesi sitten, että ihmeiden aika on jo ohi, eikö totta. Sitten hän totesi, että ei oikeastaan. Hän perusteli sen näin:

Kun tarkemmin ajatellaan, niin Jehovan kansan rauha, rakkaus ja sopusointu jakautuneessa maailmassa on todellinen nykyajan ihme.

Sitä vastoin tämä Saatanan maailma on yhä jakautuneempi etnisten, uskonnollisten ja poliittisten erimielisyyksien vuoksi. Mutta Jehovan kansa on yhtenäisempi kuin koskaan.

Sitten Lett kertoi omista konventtikokemuksistaan, jotka hänen mielestään vahvistavat edellä sanottua. Voit kuunnella tästä pienen näytteen. Näytteen lukee ylidramaattisesti joku suomalainen Jehovan todistaja. Kesto noin 55 sekuntia.

Stephen Lett kysyi sitten, miten tämä "nykyajan ihme" on mahdollinen. Puhujan mukaan yhtenäisyys on mahdollista sen ansiosta, että heillä on hyvä suhde Jehovaan, jota sanotaankin rauhan Jumalaksi. Olemme veljiä ja sisaria, joilla on sama Isä, ja siksi edistämme rauhaa ja rakkautta.

Lett esitti sitten toisen kysymyksen. Säilyykö rauha ja sopusointu itsestään? Vertailun vuoksi hän kysyi, pysyykö puutarha tai auto kunnossa itsestään? Ei. Kaikki vaatii työtä.

Olemme epätäydellisiä, joten täytyy tehdä työtä, jotta rauha säilyisi, selitti puhuja. Lett otti nyt Raamatun käteensä ja lukii siitä:

(1. Pietarin kirje 3:10, 11) 10 Onhan kirjoitettu: ”Se joka haluaa rakastaa elämää ja nähdä hyviä päiviä, ei saa antaa kielensä puhua pahaa eikä huultensa syyllistyä petokseen. 11 Hänen tulee kääntyä pois pahasta ja tehdä hyvää, etsiä rauhaa ja pyrkiä siihen – –

Lett sanoi, että on kiinnostavaa, että Raamattu yhdistää rauhan onnellisuuteen.

(Sananlaskut 12:20) 20 Petos on niiden sydämessä, jotka juonittelevat pahaa, mutta ne, jotka edistävät rauhaa, iloitsevat.

(Matteus 5:9) 9 Onnellisia ovat rauhantekijät, koska heitä tullaan sanomaan Jumalan lapsiksi.

Millä tavalla rauhantekijä varoo kahta piirrettä, jotka rikkovat rauhaa?
 1. Kateutta
 2. Riidanhalua
(Jaakobin kirje 3:14, 15) 14 Mutta jos sydämessänne on katkeraa kateutta ja riidanhalua, älkää kerskailko älkääkä valehdelko vastoin totuutta. 15 Tämä ei ole viisautta, joka on lähtöisin ylhäältä. Se on maallista, eläimellistä, demonista.

Miten voi edistää rauhaa ja iloa? Lett esitti kuusi tapaa:
 1. Kehitä nöyryyttä ja vaatimattomuutta
 2. Huomaa toisten kyvyt ja hyvät ominaisuudet ja arvosta niitä
 3. Älä koskaan oleta, että toiset yrittävät olla parempia kuin sinä
 4. Pyri aina iloitsemaan veljien saamista tehtävistä ja heidän menestyksestään
 5. Tue uskollisesti niitä, jotka palvelevat vastuullisissa asemissa
 6. Keskitä elämäsi Jehovan palvelemiseen ja toisten auttamiseen
(Jaakobin kirje 3:13) 13 Kuka teidän keskuudessanne on viisas ja ymmärtäväinen? Hänen tulee hyvällä käytöksellään osoittaa, että hänen tekojaan ohjaa lempeys, joka on lähtöisin viisaudesta.

(Jaakobin kirje 3:17, 18) 17 Mutta ylhäältä tuleva viisaus on ennen kaikkea puhdas, lisäksi rauhaa rakentava, järkevä, valmis tottelemaan, täynnä armoa ja hyviä hedelmiä sekä puolueeton, eikä se ole tekopyhä. 18 Oikein toimiminen tuottaa rauhallisissa olosuhteissa hedelmää niille, jotka edistävät rauhaa.

Sitten puhuja pyysi miettimään tätä: Joku, joka on rauhantekijä, voi lakata olemasta rauhantekijä.

Nyt nähtiin puheeseen kuuluva video:Tästä voi kuunnella videon ääniraidan, kesto noin 3 minuuttia.

Huomautus:

Tämä video kertoo selvästi sen, millaista seurakunnissa on. Kun sanotaan, että kaikki ovat veljiä keskenään, se ei ole ihan koko totuus. Toiset ovat "veljempiä" kuin toiset. Seurakunnissa on eri arvoasteikkoja, ja monille merkitsee erittäin paljon se, onko hän tavallinen rivijulistaja, tienraivaaja, avustava palvelija tai vanhin. Jos hän ei ole "edistynyt" omasta mielestään riittävästi ja saanut jotain virallista nimitystä, hän menettää ilon palvella Jehovan todistajien järjestössä.

Lett muistutti lopuksi, että ne jotka edistävät rauhaa, ovat iloisia ja jakavat iloa toisille.Perjantai-iltapäivän viimeisen konventtipuheen piti hallintoelimen jäsen Anthony Morris.

Ystävyys Jehovan kanssa tuo suurinta iloaPuhe alkoi kysymyksellä. Mitä odotat tulevaisuudelta?

Jehovan todistajat odottavat, että heistä tulee täydellisiä. He odottavat ikuista elämää kauniin paratiisimaan päällä.

Huomautus:

Anthony Morris itse odottaa ikuista elämää taivaassa, koska hän väittää kuuluvansa pieneen laumaan, joka muodostaa Kristuksen kanssa taivaallisen hallituksen. Tähän joukkoon kuuluu Jehovan todistajien tulkinnan mukaan 144000 ihmistä, jotka on ostettu maasta.

Sitten Morris kysyi: Millaista elämämme on nyt?

Kohtaamme rikollisuutta, luonnononnettomuuksia. Pandemia, sairaudet, köyhyys, sota...

Morris kysyi, merkitseekö tämä sitä, että elämmme on onnetonta nykyisen aikakauden loppuun asti? Ei. Morriksen mukaan Jehova haluaa, että näinäkin aikoina me nautimme elämästämme samalla kun odotamme, että hänen ennustuksensa ja lupauksensa tulevat täyttymään. 

(Habakuk 3:17, 18) 17 Vaikka viikunapuu ei ehkä kuki eivätkä viiniköynnökset kenties tuota hedelmiä, vaikka oliivisato voi epäonnistua eivätkä pellot ehkä tuota ravintoa, vaikka katras voi kadota tarhasta eikä aitauksissa ehkä ole karjaa, 18 niin minä kuitenkin riemuitsen Jehovasta, iloitsen Jumalastani, pelastajastani.

(Psalmit 25:14) 14 Jehovan läheisiä ystäviä ovat ne, jotka pelkäävät häntä, ja hän selittää heille liittonsa.

Puhuja kysyi, mikä auttaa saamaan tällaisen läheisen ystävyyssuhteen. Täytyy olla samanlainen mielenlaatu kuin Jeesuksella. Jeesus oli lähellä Jehovaa ennen ihmiseksi tuloaan ja myös ylösnousemuksen jälkeen. Täytyy oppia ajattelemaan ja tuntemaan samalla tavalla kuin Jeesus. Jeesuksen esimerkin jäljitteleminen lisää iloa.

Morris sanoi, että tässä puheessa käsitellään kahta piirrettä, jotka liittyvät Jeesuksen asenteeseen.

1) Jeesus osoitti epäitsekästä rakkautta, ja se lähensi häntä Isäänsä.

Nyt nähtiin kuvaesitys.

Puhuja sanoi kuvaesityksen jälkeen, että Jeesus sai paljon iloa toisten auttamisesta. Opetuslapset näkivät, miten läheinen suhde hänellä oli Isäänsä.

Morris luki Raamatusta esimerkin Jeesuksen anteliaisuudesta:

(Luukas 6:38) 38 Pitäkää tapananne antaa, niin teille annetaan. Syliinne kaadetaan runsas mitta, tiiviiksi painettu, ravisteltu ja kukkurainen. Sillä mitalla, jolla te mittaatte toisille, mitataan teille takaisin.”

Seuraavaksi Morris puhui kärsivällisyyden tarpeellisuudesta.

(Luukas 6:37) 37 Lisäksi lakatkaa tuomitsemasta, niin teitä ei missään tapauksessa tuomita, ja lakatkaa arvostelemasta, niin teitä ei missään tapauksessa arvostella. Antakaa anteeksi, niin teille annetaan anteeksi.

Sitten Morris varoitti kateudesta. Sitä valitettavasti esiintyy seurakunnissa, mutta se on Morriksen mukaan vaarallista sekä fyysisesti että hengellisesti.

(Sananlaskut 14:30) 30 Tyyni sydän on elimistölle elämäksi, mutta kateus on mätä luissa.

Morris kehotti pitämään huolta vain omista asioista, mikäli ei ole vastuuasemassa jostain tietystä asiasta. Tämä käy ilmi tämän jakeen loppuosasta:

(1. Pietarin kirje 4:15) 15 Kenenkään teistä ei kuitenkaan tule kärsiä murhaajana, varkaana tai sellaisena, joka tekee pahaa tai puuttuu toisten asioihin.

Seuraavalla videolla sisar onnistui kehittämään myönteistä asennetta. Miten se on lisännyt hänen iloaan?Videolla sisar luetteli kolme asiaa, jotka auttoivat häntä:
 1. Rukous
 2. Kiitollisuus
 3. Tyytyväisyys
2) Käytännöllinen viisaus lisää iloa.

Puhuja kertoi, että elämän pitäminen yksinkertaisena tekee onnelliseksi.

Nyt katsottiin toinen kuvaesitys, jossa Jeesus puhuu opetuslastensa kanssa yksinkertaisesta elämästä.Anthony Morris sanoi, että Jehova antaa aina sen, mitä tarvitsemme, ei sitä, mitä haluamme.

(Jaakobin kirje 1:25) 25 Mutta se, joka katsoo tarkasti vapauteen kuuluvaan täydelliseen lakiin ja noudattaa sitä jatkuvasti, ei unohda kuulemaansa vaan toimii sen mukaan. Hän on onnellinen tehdessään niin.

Puhuja korosti sitä, että toimii oppimansa mukaan ja soveltaa sitä omaan elämään.

Morris on aina pitänyt omien sanojensa mukaan eräästä Sananlaskujen jakeesta. Hän halusi jakaa sen muillekin:

(Sananlaskut 15:15) 15 Ahdistuneelle kaikki päivät ovat huonoja, mutta sillä, jonka sydän on iloinen, on koko ajan juhlat.Sellaisten ongelmien hautominen, joihin emme voi vaikuttaa, ei miellytä Jumalaa. Teemme parhaamme omissa olosuhteissamme. Mutta ei ole järkevää tuskailla päivästä toiseen sellaisten ongelmien kanssa, joihin emme voi vaikuttaa. Yritämme parhaamme mukaan ratkaista ongelmat. Sitten keskitymme myönteisiin asioihin, mitä voimme tehdä, ja mitkä asiat ovat hyvin. Tämä ei ole pelkkää psykologiaa. Se on Raamatun ohje. Kun sitä soveltaa, se toimii.

(Psalmit 77:12) 12 Mietiskelen kaikkea, mitä olet tehnyt, ja pohdiskelen toimintaasi.

Puhuja kertoi seuraavasta videosta etukäteen sen, että veli osoittaa käytännöllistä viisautta.Videolla veli joutui vaikeaan tilanteeseen, kun rahat olivat loppuneet. Hän kuitenkin ponnisteli ja sai verkkokalastuksella jonkin verran rahaa, jolla selvisi jotenkuten.

Morris luki sitten Raamattua.

(Heprealaisille 12:2) 2 samalla kun katsomme kiinteästi uskomme pääedustajaan ja täydellistäjään, Jeesukseen. Sen ilon vuoksi, joka oli asetettu hänen eteensä, hän kesti kidutuspaalun ja halveksi häpeää, ja hän on istunut Jumalan valtaistuimen oikealle puolelle.

Morris sanoi, että tuli ajatella, mitä Jeesus joutui kestämään. Tekopyhät uskonnolliset johtajat valehtelivat hänestä. Hän joutui kestämään kidutuspaalun. Hän tiesi, mitä oli tulossa. Miten kukaan voi kestää tällaista romahtamatta? Sen ilon vuoksi, joka oli asetettu hänen eteensä, hän kesti. Jeesus tiesi pääsevänsä takaisin taivaaseen Isänsä luo.

Lopuksi vielä luettiin yksi jae Raamatusta.

(Roomalaisille 12:12) 12 Iloitkaa toivostanne. Kestäkää koettelemuksissa. Rukoilkaa hellittämättä.
 
 
Takaisin uutissivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity