Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisia


 
Johanneksen pojan kotisivut

Linkkejä


Vuosikatsaukset


Kuva ja teksti: Lastenkirja Opimme suurelta opettajalta

Lisää linkkejä
Sivupalkin kuvat: JW.ORG paitsi nämä:
  • Hakamäen ja Palosen kuvat, jotka on otettu konventtivideoista
  • Ylin kärrykuva, jonka on ottanut Terho Miettinen Espanjasta
 Saako Jehovan todistajien seurakunnissa kiinnittää huomiota mahdollisiin ongelmiin?
11.09.2020 Johanneksen poika  Vartiotorni heinäkuu 2020

Jehovan todistajien seurakunnissa tarkasteltiin sunnuntaina 06.09.2020 Vartiotorni-lehdestä aihetta Älä ajattele itsestäsi enempää kuin on tarpeen.


Vartiotornin lukija, kuva: Zoom


Puheenjohtaja, kuva: Zoom

Vartiotornin kirjoituksen 10. kappaleeseen on kirjoitettu näin:

10 Entä jos seurakunnassa näyttää olevan ongelmia ja sinusta tuntuu, ettei niitä käsitellä oikealla tavalla? Sen sijaan että valittaisit, voit osoittaa nöyryyttä tukemalla niitä, jotka ottavat johdon (Hepr. 13:17). Voisit kysyä itseltäsi: Ovatko ongelmat tosiaan niin vakavia, että niihin täytyy puuttua? Onko nyt oikea aika korjata asiat? Kuuluuko niiden korjaaminen minulle? Jos olen aivan rehellinen, onko tavoitteeni lisätä seurakunnan yksimielisyyttä vai korottaa itseäni?
 
10. Mitä tulisi tehdä, jos seurakunnassa näyttää olevan ongelmia, joita ei käsitellä oikealla tavalla?

Tuo kappale luettiin ensin, sitten puheenjohtaja esitti kappaleeseen liittyvän kysymyksen. Sen jälkeen kokouksessa läsnäolijoilla oli tilaisuus vastata kysymykseen poimimalla juuri luetusta kappaleesta valmiit vastaukset.

Voit kuunnella tästä linkistä tuon kappaleen luettuna ja sen jälkeen muutaman vastauksen. Kesto noin 3 minuuttia 5 sekuntia.

Normaalisti kaikissa ihmisten muodostamissa ryhmissä, yhteisöissä ja työpaikolla tapahtuu aika ajoin virheitä. Ryhmissä voi olla ongelmia ja jos niitä ei hoideta asianmukaisesti, ongelmat kasaantuvat. Tavallinen menettelytapa on se, että ongelmista puhutaan avoimesti ja niihin pyritään löytämään ratkaisut. Ongelmien esittäjiä ei syyllistetä siitä, että he puhuvat ongelmista. Päin vastoin. Heitä voidaan kiittää siitä, että he toivat esiin asian, joka voidaan korjata.

Miten toimivat Jehovan todistajat? Jehovan todistajien yhteisössä ongelmista ei saa puhua. Kuten em. Vartiotorni-lehden kappaleessa annetaan ymmärtää, niistä ei tule kertoa (lehti käytti termiä "valittaa"). Valittamisen sijaan pitäisi vain nöyrästi tukea vanhimmistoa, joka ei osaa korjata ongelmaa tai joka ei välttämättä edes tiedä ongelmasta, koska siitä ei saa puhua.

Millaisia ongelmia JT-seurakunnissa voi ilmaantua? Otetaan kolme todellista esimerkkiä.

1) Luonnollisesti ihmisten väliset suhteet ovat asia, joka voi aiheuttaa kitkaa ja huonoa ilmapiiriä. Jos joku vanhin käyttäytyy diktaattorin tavoin, siitä ei hyvä seuraa. Eräässä espoolaisessa seurakunnassa silloinen esivalvoja aiheutti vakavaa taloudellista vahinkoa eräälle veljelle. Kaikki muut vanhimmat paheksuivat tilannetta. Seurakunnan vanhimmisto halusi perustaa oikeuskomitean hoitaakseen tämän ongelman. Mutta miten kävikään? Tämä esivalvoja sai Betelin avustuksella siirron muualle Suomeen. Samalla Betel käski perua oikeuskomitean tuota veljä vastaan. Mainittakoon, että tuo esivalvoja oli entinen kierrosvalvoja, joka oli Betelin erityisessä suojeluksessa. Olen saanut lukea kaikki asiaan liittyvät dokumentit.

2) Otetaan toinen esimerkki seurakunnan ongelmasta. Vuoden 2019 kesäkuussa sain tiedon Korson seurakunnan sisäilmaongelmista. Minulle lähetetyssä sähköpostissa kerrottiin, että jo parin vuoden ajan homeinen sali on aiheuttanut terveysongelmia. Seurakunnan vanhimmat eivät olleet puuttuneet asiaan millään tavalla. Haaratoimistokaan ei ollut kantanut huolta siitä, että homeinen sisäilma oli saanut ihmiset yskimään kokouksissa. Saamieni tietojen mukaan muutama seurakunnan julistaja oli joutunut sen takia vaihtamaan seurakuntaa, esimerkiksi muuttamalla Keravan seurakuntaan. Oliko tässä tapauksessa seurakunnan ongelmasta puhuttu avoimesti? Vai oliko niin, että kukaan ei uskaltanut mainita homeongelmasta? Joka tapauksessa syksyllä 2019 lopulta asiaan tartuttiin ja sali suljettiin.
 
3) Sitten seurakunnissa on tapauksia, joissa vanha ihminen jätetään suorastaan heitteille. Siinä vaiheessa, kun hän ei enää jaksa käydä kokouksissa, hänet hylätään. Näitä esimerkkejä olen kuullut viime vuosina useitakin eri puolilta Suomea. Sitten, jos erotetut sukulaiset ovat menneet auttamaan iäkästä ihmistä, seurakunta on voinut puuttua siihenkin. On vedottu karttamissääntöihin, joiden perusteella iäkäs ihminen ei saisi olla tekemisissä erotettujen sukulaisten kanssa, kun nämä tuovat ruokaa ja lääkkeitä tälle kotiin ja auttavat muutenkin arkisissa asioissa.

Jos seurakunnan ongelmista ei saa puhua, se saa monet lähtemään seurakunnista. Kun ongelmista ei saa puhua, se tarkoittaa, että ne "lakaistaan maton alle". Poissa silmistä, poissa mielestä. Mutta eivät ongelmat mihinkään itsestään häviä. Ne pitää ensin tiedostaa, jotta niille voidaan tehdä jotain. Tiedostamiseen tarvitaan tietoa. Ensin siitä ongelmasta on kerrottava.


 

Kuva: JW.ORG
   
 
Takaisin uutissivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity