Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisia


 
Johanneksen pojan kotisivut

Linkkejä


Vuosikatsaukset


Kuva ja teksti: Lastenkirja Opimme suurelta opettajalta

Lisää linkkejä
Sivupalkin kuvat: JW.ORG
 
 "Hengellisistä helmistä" löytyi verensiirtokielto
31.12.2020 Johanneksen poika28. joulukuuta 2020 alkavalla viikolla Jehovan todistajien viikkokokouksessa oli ohjelma Hengellisten helmien etsintää, jossa käsiteltiin kahta aihetta. Tässä jutussa käsitellään jälkimmäistä osaa, Miksi kieltäydymme verensiirrosta?

Kokousohjelma löytyy JW.ORG:sta kohdasta Työkirja, joulukuu 2020.

Tässä kokousohjelmassa on erityisen merkittävää se, että käsiteltävänä on 3. Mooseksen kirja. Puhutaanko siellä todellakin verensiirrosta? Ei. Siellä puhutaan veren käytöstä uhritarkoituksiin ja kielletään veren syöminen.

Tämän jutun loppupuolella tarkastellaan sitä, onko Jehovan todistajien tapa rinnastaa veren syöminen ja verensiirto Raamatun hengen mukaista.

Veripisaran kuva: Pixabay
 


Seuraava lainaus on otettu vuoden 2014 Vartiotorni-lehdestä:

TOTTELE VERTA KOSKEVAA JUMALAN LAKIA

10. Miten tärkeää on totella verta koskevaa Jumalan lakia?

10 Lue 3. Mooseksen kirjan 17:10. Jehova kielsi israelilaisia syömästä ”verta, millaista hyvänsä”. Myös kristittyjä vaaditaan karttamaan niin eläinten kuin ihmisenkin verta (Apt. 15:28, 29). Meitä puistattaa pelkkä ajatuskin siitä, että Jumala ”kääntäisi kasvonsa” meitä vastaan ja karsisi meidät pois seurakunnastaan. Rakastamme Jumalaa ja haluamme totella häntä. Vaikka joutuisimme hengenvaaralliseen tilanteeseen, emme missään tapauksessa anna periksi niiden vetoomuksille ja vaatimuksille, jotka eivät tunne Jehovaa eivätkä halua totella häntä. Osaamme odottaa pilkkaa veren karttamisen vuoksi, mutta olemme silti päättäneet totella Jumalaa (Juud. 17, 18). Millainen näkemys verestä voi lujittaa päätöstämme karttaa sekä veren syömistä että verensiirtoja? (5. Moos. 12:23.)

Em. lainauksessa mainitut raamatunkohdat:

3. Mooseksen kirja 17:10
10  Jos Israelin kansaan kuuluva tai keskuudessanne asuva ulkomaalainen syö verta, millaista hyvänsä, minä varmasti käännyn sitä vastaan, joka syö verta, ja poistan hänet kansansa keskuudesta.

Apostolien teot 15:28, 29
28  Pyhä henkia ja me olemme nähneet hyväksi, ettei teidän kannettavaksenne anneta muuta taakkaa kuin nämä välttämättömät: 29  teidän tulee pysyä erossa epäjumalille uhratusta, verestä, kuristetun eläimen lihasta ja seksuaalisesta moraalittomuudesta. Jos vältätte näitä tarkasti, niin te menestytte. Hyvää vointia teille!”

Juudaksen kirje 1:17, 18
17  Mutta te, rakkaat, muistakaa, mitä Herramme Jeesuksen Kristuksen apostolit ovat aikaisemmin puhuneet. 18  Heillä oli tapana sanoa teille: ”Viimeisenä aikana tulee olemaan pilkkaajia, jotka toimivat omien jumalattomien halujensa mukaan.”

5. Mooseksen kirja 12:23
23  Päätä kuitenkin lujasti olla syömättä verta, sillä veri on elämä, etkä saa syödä elämää lihan mukana.

Ohjelma käsiteltiin perinteisellä "kysymys-vastaus" -menetelmällä, joka on hyvin tehokas mielenhallinnan työkalu, koska vastauksen täytyy löytyä käsiteltävästä aineistosta.

Viikkokokouksen ohjelman osa tekstinä:

Vanhin:

Katsotaan sitten tuo toinen raamatunkohta, joka meille on laitettu. 3. Mooseksen kirja 17:10. Kuka haluaisi lukea?

Sisar 1:

(3. Mooseksen kirja 17:10–11) 10 Jos Israelin kansaan kuuluva tai keskuudessanne asuva ulkomaalainen syö verta, millaista hyvänsä, minä varmasti käännyn sitä vastaan, joka syö verta, ja poistan hänet kansansa keskuudesta. 11 Elävän olennon elämä on nimittäin veressä, ja minä olen antanut sen alttarille teidän hyväksenne, jotta se toisi teille sovituksen, sillä juuri veri tuo sovituksen, koska siinä on elämä.

Vanhin:

Kiitoksia! Kysymys on: Miksi kieltäydymme verensiirrosta?

Sisar 2:

Koska me ollaan omaksuttu Jehovan näkemys verestä. Sillä on ainoastaan yksi sopiva käyttötarkoitus. Se tuottaa sovituksen, kuten äsken luettiin, ja se koskee meitä kristittyjä myös, koska se sama käsky toistettiin myöhemmin.

Sisar 3:

Koska meidänkään ei tule syödä verta, niin verensiirto on oikeastaan vain semmonen nopea tapa ruokkia elimistöä verellä.

Sisar 4:

Voi sanoa, että tämä kuten jakeessa 11 sanotaan, "elävän olennon elämä on nimittäin veressä". Jos ajattelee verensiirtoa, niin se vähän vähättelee elämän merkitystä, että sitä käytetään ihan noin vain. Toki sitä käytetään pelastamiseen, mutta ihan kuin se olisi mitätön asia, jolla vain yritetään pidentää sitä, mutta Jehovalle elämä on ainutlaatuinen. Sitä pitää kunnioittaa, ja verensiirto tavallaan vähättelee sitä.

Sisar 5:

Ja me saatetaan kohdata pilkkaa veren karttamisen vuoksi, mutta rakkaudesta Jehovaa kohtaan me halutaan totella tätä käskyä.

Vanhin:

Kyllä, kiitos!

Tämän "kysymys-vastaus" -osuuden voi kuunnella tästä.
Kesto noin 2 minuuttia 15 sekuntia.


Kuva: Pixabay

Vartiotorni-lehden lainauksessa sanotaan, että Jehova kielsi israelilaisia syömästä verta. Sitten lehdessä todetaan, että myös kristittyjä vaaditaan karttamaan niin eläinten kuin ihmisenkin verta.

Aivan, ei saanut syödä verta. Sitä piti karttaa. Mutta ei verensiirto liity veren syömiseen millään lailla. Miksi ei?

Kolme asiaa Jehovan todistajille pohdittavaksi

1) Raamatussa kerrotaan, että vedenpaisumuksen jälkeen Jumala antoi ihmisille luvan syödä eläinten lihaa. Siinä yhteydessä kiellettiin kuitenkin veren syönti.

(1. Mooseksen kirja 9:3, 4) 3 Kaikki, mikä liikkuu ja elää, olkoon teille ravinnoksi. Minä annan sen kaiken teille, kuten olen antanut vihreät kasvitkin. 4 Ainoastaan lihaa, jossa on sen elämä – sen veri – ette saa syödä.

Mitä piti tehdä, jotta eläimen lihaa sai syödä? Ensimmäiseksi eläin piti TAPPAA. Sen jälkeen veri piti vuodattaa pois. Sitten eläimen lihaa saatiin syödä.

Millainen tilanne on silloin, jos jollekin ihmiselle annetaan verensiirto? Liittyykö siihenkin TAPPAMINEN? Ei. Päinvastoin, silloin YRITETÄÄN PELASTAA ELÄMÄ antamalla verta, jonka joku toinen on luovuttanut. Luovuttaja ei ole kuollut, häneltä on otettu suhteellisen vähäinen määrä verta, joka korvautuu pian elimistössä.

2) Kokouksen ohjelmassa sisar 3 vastasi, että verensiirto on oikeastaan vain nopea tapa ruokkia elimistöä verellä. Wikipedia kertoo, että veri on nestemäistä kudosta, jonka tarkoituksena on siirtää happea, hiilidioksidia, ravintoa ja muita tärkeitä elementtejä ruumiin eri osiin.

Näin ollen verensiirto ei ole elimistön ruokkimista vaan pikemminkin se voitaisiin rinnastaa elinsiirtoon. Nestemäistä kudosta otetaan ihmisen elimistöstä ja siirretään se toiseen ihmiseen.

Tämänkään seikan perusteella ei voida rinnastaa veren syömistä ja verensiirtoa. Verensiirrossa ei kukaan syö mitään. Ja se syöminen oli kielletty.

3) Lääkärit ja sairaanhoitajat eivät anna huvikseen kenellekään verensiirtoa. Jo pelkästään kustannussyistä verensiirtoa vältetään, ellei kyseessä ole hätätapaus tai jos ei muuten voida suorittaa leikkausta turvallisesti.

Mitä Raamattu sanoo hätätapauksista? Tarkasteellaan lyhyesti erästä Jeesuksen opetusta, joka kerrotaan Luukkaan evenkeliumissa. Fariseukset olivat syyttäneet Jeesusta sapatin rikkomisesta, kun hän paransi sairaita sapattina. Jeesus kuitenkin opetti havainnollisella tavalla, että sapatti ei sinänsä ole tärkeä vaan se, miten ihmiset sapattina toimivat. Hän sanoi fariseuksille:

”Jos jonkun poika tai sonni putoaa kaivoon sapattipäivänä, kuka teistä ei heti vedä sitä ylös?”

Samaan tapaan voidaan ajatella, että jos on hätätapaus, verensiirron ottaminen ei varmasti riko Jumalan normeja. Ei ole kyse veren syömisestä. On kyse siitä, että jonkun toisen ihmisen veri voi pelastaa oman elämän.


Kuva: Pixabay

Haluaako Jehovan todistajien järjestö, että Jehovan todistajia kuolee edelleen turhaan jonkin ahdasmielisen ja äärimmäisen säännön takia?

Ilmeisesti, koska em. Vartiotornissa on tällainen ajatus:

Vaikka joutuisimme hengenvaaralliseen tilanteeseen, emme missään tapauksessa anna periksi niiden vetoomuksille ja vaatimuksille, jotka eivät tunne Jehovaa eivätkä halua totella häntä.

Jehovan todistajien järjestö haluaa uhrata jopa lapsia järjestön oppitulkintojen alttarilla äärimmäisillä tulkinnoillaan. Lue lisää täältä.
  


Lue lisää Jehovan todistajien suhtautumisesta vereen täältä.


 
Takaisin uutissivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity